Боли глава

Заев ѝ се јавил на Катица да ги ослободи осумтемината пратеници

Убеден сум и знам некои информации дека онаа пратеничка група што се одметна од ВМРО-ДПМНЕ и која гласаше за уставните измени, а дел беа во притвор, дека тие не се пуштени по самостојна одлука на Катица Јанева и на судиите, туку дека тоа е нарачка од извршната власт и тука јас немам никаква дилема. За жал, извршната власт се соочи со еден избор – дали да почитува принципи на правна држава или да ја замоли Катица да ги пушти на слобода овие лица заради „повисока цел“.

Јас сум убеден дека заднината е ваква. Заев ѝ се јавил на Катица да ги ослободува овие, за да гласаат за уставните измени. Катица го искористила тоа и преку Боки влегува во сета корупциска приказна. Ова е лично мое мислење, и ако ѝ било наложено да ослободи луѓе што тежат стотици милиони евра, веројатно тука се прекршила. Видела шанса да ја продаде информацијата дека овие луѓе ќе бидат ослободени и им дала сигнал на сега осомничените да влезат во акција.

Заев на најтешкиот можен начин научи дека не можеш да вбризгаш отров во општеството преку интервенции во правосудството и пуштање на слобода одредени луѓе, зашто тоа општество повеќе не може да се оправи.

Александар Тортевски, Фокус, 30.08.19.

нема
14.11 15:41
Каква турлитава

Во ред, НАТО е тука, и тоа никако не е за потценување. Но тука е и Евроазиската унија на Вучиќ која очигледно никому не му пречи во оваа констелација. Каква турлитава: две земји членки на НАТО (Албанија и Северна Македонија) во сојуз со држава која никогаш нема да стане членка на НАТО и која е во братска унија со Евроазија. Браво за архитектите на сето ова.

Гордан Георгиев, Дојче Веле, 12.11.19.

нема
13.11 17:32
Има некои работи кои може да бидат направени без да се потроши денар за нивното спроведување

На пример:

1. Да се намали бројот на министерствата

2. Патните трошоци на функционерите да се исплаќаат во висина на автобуска или возна карта

3. Градоначалниците да немаат службено возило

4. Да се обноват училишните библиотеки со донации на книги од населението

5. Да се конфискуваат автомобилите на несовесните возачи кои ќе направат три потешки прекршувања во сообраќајот во една година

6. Да се забрани трошење на парите на општините за комерцијални концерти.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 02.11.19.

нема
11.11 15:36
Во која капиталистичка земја четворица врвни службеници во владата се тешки капиталисти?

Во која капиталистичка земја четворица врвни службеници во владата се тешки капиталисти? Вицепремиерот, премиерот, министерката за финансии и министерот за економија.

Меркел е службеник. Борис Џонсон слиужбеник. Курц службеник. Сите овие службеници не се бизнисмени во капиталистички земји. Примаат плата како и сите други луѓе во земјата. Знаат тие западни држави дека на чело на влада се поставуваат луѓе кои не се капиталисти.

Капиталистот кога станува наутро на ум прво му е неговата фирма или, уште полошо, државата ја гледа како и фирмата каде што е газда. Затоа и рамен данок, немање социјална дражава, немање работнички права...

Дури, резилот да е поголем, никој нема од овие наши газди на власт да им свика на тие од Стопанска комора да не забегуваат и да си плаќаат данок на богатство. СУДИР НА ИНТЕРЕСИ ВО ЕДНА БЕЗНАДЕЖНА ДРЖАВА КАКО МАКЕДОНИЈА.

Ана Глигорова, Фејсбук, 06.11.19.

нема
09.11 12:02
Само мене ми се чини дека Министерката бега од дебата?

Ја виде некој Министерката за финансии на некоја дебата за рамниов данок? Ја виде некој таа анализа која наводно ја направиле за ефектите од прогресивниот? Или сè остана на оној еден слајд од пресот?

А, ви текнува како изјавуваше пред неполн месец дека секоја законска измена ќе биде објавена 6 месеци однапред, за да не креира правна несигурност и за да има доволно време за дебата?

И, ви текнува како ние го воведувавме прогресивниот данок лани? Дека уште веднаш објавивме целосна анализа за потребата, причините и ефектите од прогресивниот данок. Дека бевме на сите дебати на кои нè поканија, некогаш и на две во еден ден. Дека имавме секојдневни средби со сите засегнати страни. Дека објавувавме инфографици, видеа, и слични информативни материјали...

Само мене ми се чини дека Министерката бега од дебата? Само мене ми наликува ова на избрзано, нетранспарентно, неаргументирано, па дури и насилничко носење закони? Само мене ми наликува ова на нешто што го правеше еден режим порано?

Бранимир Јовановиќ, Фејсбук, 07.11.19.

нема
08.11 13:36
Скопје е монструм

Да престане да се гради во Скопје.

Да се даде забрана за зголемување на бројот на жители на Скопје.

Да се дадат сите можни привилегии за секој кој живее надвор од Скопје а доаѓа да работи или студира во Скопје.

Да се инвестира во општините надвор од Скопје и тие да се направат посакувано место за живеење.

Да се инвестира во железница која би ги поврзала сите населени места од Македонија, за поголема мобилност на населението независно од возраста.

Скопје е монструм. Скопје е нехумано место за живеење и за развој на децата, нехумано место за живеење на старите и секој ден станува сè помонструозно место за живеење за кое било човечко суштество.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 06.11.19.

нема
07.11 10:42
Али добро, стварно не е дојдено времето за прогресивен данок

И сега, со рамниов данок, менаџериве што земаат плати од по 200.000 евра месечно, пак ќе плаќаат вкупен данок од само 11% (10% данок на личен доход, и 1% придонеси, поради ограничувањето на придонесите).

За разлика од нив, работничките со плати од 200 евра, ќе си плаќаат данок од 33% (пошто за нив нема ограничување на придонесите).

А да го исполнеше владата тоа што го вети, да воведеше прогресивен данок и истовремено да го укинеше ограничувањето на придонесите за тие со високи плати, менаџериве ќе плаќаа вкупен данок од 40%.

Али добро, стварно не е дојдено времето за прогресивен данок. Стварно не е дојдено времето за политичари што ќе се грижат за работниците и сиромашните, наместо за богаташите.

Бранимир Јовановиќ, Фејсбук, 05.11.19.

нема
05.11 14:36
Владата го застапува интересот на крупниот капитал

Министерката добро знае дека ефектите од реформата се подобри отколку што се очекуваше. Впрочем, и самата кажа дека „товарот“ од прогресивниот данок го поднеле компаниите. Тоа всушност ѝ е болката. Затоа што и таа, исто како и вицепремиерот Анѓушев, во Владата дојдоа директно од раководството на најголемата стопанска комора во државата, што ни дава за право да се сомневаме дека и во Владата го застапуваат интересот на крупниот капитал, а не интересот на граѓаните.

Бранимир Јовановиќ, Призма, 02.11.19.

нема
04.11 10:27
Немојте да се изненадите кога нема да гласаат за вас

Да бидеме начисто. Со одлуката да го „одложи“ прогресивниот данок, Владата ќе им даде 30-40 милиони евра на најбогатите 1% во оваа држава. Не на сиромашните, не на работниците, не на земјоделците, не на студентите, не на младите, туку на Заевци, Кочовци, Нини, Камчевци и Мијалковци.

И, ок, легитимно е. Легитимно е, па и логично, Влада водена од богаташи, да се грижи за богатите, а не за сиромашните.

Ама немојте да кажувате дека сте левичари и дека се залагате за социјална правда. Немојте да зборувате дека се залагате за подобро здравство, подобро образование и еднакви можности за сите. Немојте да тврдите дека се застапувате за сиромашните, работниците, земјоделците, студентите, обичните луѓе, народот.

И немојте да ги барате нивните гласови на следните избори. И немојте да се изненадите кога тие нема да гласаат за вас. И кога ќе завршите неславно, како најкратката Влада во историјата на оваа земја. Зашто, како што кажал нашиот народ, што сеете, тоа и ќе жнеете.

Бранимир Јовановиќ, Фејсбук, 01.11.19.

нема
02.11 16:56
До Град Скопје ги доставивме следните прашања

1. Кое тело/сектор/лица одлучувале за набавката на контејнери, видот на контејнери што ќе се набавуваат и локациите каде што ќе се поставуваат?

2. Дали локациите на контејнерите се испланирани пред или после набавката? По кои критериуми се бирани? Дали може да цитирате релевантни одлуки, одобренија и документи? Дали е одобрен елаборат за поставување на урбана опрема и кој стои позади него, кој го изработил и кој го одобрил?

3. Кои стандарди за урбанистичко планирање и уредување на просторот се користени при изборот на локации на контејнерите, особено оние врз велосипедски патеки?

4. Дали пред да се донесе одлуката за локациите и типовите на контејнери се консултирани лица од Секторот за сообраќај, Секторот за урбанизам, СВР Скопје и други засегнати страни што работат на проектот „Скопје Велоград“ и кои?

5. Со оглед на тоа дека веќе има сериозни реакции од граѓаните, дали се планира ревизија на избраните локации? Доколку не се планира ревизија, дали за ваквото решение, кое што значително ја менува инфраструктурата и безбедноста во сообраќајот, се побарани и одобрени изменети сообраќајни проекти за булеварите и улиците каде што се поставени контејнерите?

На точак, 31.10.19.

Целиот допис овде

нема
01.11 11:50
Дечки, не ми е ушмрљано стаклото

Дечки, не ми е ушмрљано стаклото. Не сте свесни колку грозно изгледа од сосема малку повисоко. Ова не е за на работа и деца за во школо. Ова е отров. Ова не е од коли, од ситни грејни какви и да се тела... Ова е недозволена активност спроведена во текот на ноќта, за утрото да е ова. Што ќе правиме, кажувајте?

Јас мислам, свирчиња и транспаренти по улици - НЕ! Истражувачко новинарство да се активира, зелениве организации, некој кој се разбира во оваа проблематика. Тие треба да го најдат коренот на загадувањето. После се оди кај коренот на загадувањето, ако треба сите топтан, е тогаш одиме во бунт, се откорнува коренот и се нудат решенија што понатаму. Со протести ништо не се решава, видовме на никој не му е гајле. Дајте малку ум и акција, паметни чекори, а не свиркање секоја година и ќе запролети - сите по кафињата и со бебињата во парк. Гледате дека институцииве не ги бива, не знаат кај тераат, гледате дека татково на градов е сирот, умишљенак. Дајте да бидеме проактивни и зрели. Дај да ги најдеме тие кои може активно да работат на разоткривање и решавање на овој смртоносен проблем! Знаете некој таков?

Славица Тошевска, Фејсбук, 30.10.19.

нема
30.10 16:10
Три прашања ме чудат денес

Три прашања ме чудат денес.

1. Може ли Македонија со 2 милиони луѓе да претендира да биде „економски тигар“ или „технолошки џин“ на Балканот каде живеат над 50 милиони луѓе?

2. Како Македонија со 2 милиони луѓе (и која редовно увезува храна) ќе ја храни Европа (околу 750 милиони луѓе), и светот (во кој се проценува дека живеат околу 7.7 милијарди луѓе)?

3) Како е можно лидерот на ВМРО-ДПМНЕ сега да почне да збори против антиквизацијата, дури откако неговата партија потроши минимум милијарда евра на антиквизирање на Македонија во последниве 10 години?
Сам си се чудам, кое од овие прашања е поблесаво.

Да не се претера со кампањава?

Жарко Трајаноски, Фејсбук, 28.10.19.

29.10 16:01
Што донесоа колонијалистите и тајкуните

Колонијалистите на Индијанците им ги донесоа болестите, алкохолот, шарените перлички и им ја украдоа целата земја. Нам тајкуните ни ги донесоа национализмот, верскиот фундаментализам и средновековниот конзервативизам, патем уништувајќи ги и крадејќи ги сите општествени фирми.

Радничка фронта (Хрватска), 28.02.19.

нема
28.10 09:38
Галиба знае што прави

Зоран Заев можеше и да не повикува на предвремени избори, оти имаше мандат да заврши уште некои од работите што ги имаше почнато. Ама ај – галиба знае што прави. Оти, бројчаникот што самиот го постави на Триумфалната порта од „Скопје 2014“ уште не почнал да врти. На нула е. Нашите пари што ВМРО-ДПМНЕ ни ги украде во времето на Никола Груевски сѐ уште се кај опозициската партија. И ќе ги користи да го победи Заев на изборите.

Горан Михајловски, СДК, 25.10.19.

нема
26.10 10:37

Препорачуваме

Проширувањето и еднаквоста во ЕУ

Неизвесно дали Макрон ќе успее да понуди решение за натамошните интеграции преку откривање некаков нов „европски велосипед“.

Во процепот

Во своевидната „игра на престоли“ повредени се многумина, а не само малите држави како Македонија и Албанија.

Дигитализацијата и длабокото читање - исчезнувањето на контемплативниот ум

Начинот на кој ги консумираме информациите не дозволува да размислиме за нив.

Бегството на Груевски можеше да се спречи, иако бил „слободен граѓанин“

Премиерот Зоран Заев изјавува дека не било можно да се спречи бегството на Никола Груевски поради тоа што тој бил слободен граѓанин.

ОкоБоли главаВицФото