Боли глава

Зошто гасоводот би бил еколошки поважен од говноводот познат под името Скопје 2014?

Зошто гасоводот би бил еколошки поважен од говноводот познат под името Скопје 2014? Си остана срамот. И црковните чирови во Аеродром.

Разореноста на општеството најдобро се гледа во неговата патетичност, а патетичноста во позерството како идеална замена за испразнетата вредносна и морална супстанца. Ние се однесуваме како да сме активисти на "Гринпис" во борба против светските китоловци, но забораваме дека тука немаме китови. Само сомови кленови, плашици...

Ние се однесуваме како оној тип кој го пуштил синот на комшијата да учат со ќерка му. Ги оставил и да се фаќаат. Дури и да се сексаат. Но, кога видел дека комшичево си го брише алатот од неговата завеса, влегол да го мава.

Бранко Тричковски, Слободен печат, 01.09.18.

нема
30.08 11:43
Секој селанец за себе си го задржува најдоброто теле

Секој селанец за себе си го задржува најдоброто теле, а послабите ги продава на други. А ние што правиме? Ние десетте најдобри ученици од Математичка гимназија им ги даваме на Англичаните, а за себе задржуваме седум ријалити ѕвезди.

Миодраг Зец, професор по економија; 29.08.18.

нема
29.08 14:16
Уште една кратка историја

Откако се покраде цело општествено богатство, се спроведе економски систем во кој богатите ќе бидат побогати а сиромашните посиромашни, систематски се уништуваше животната средина, се уништи јавното здравство, образованието се сведе на курс по некритичко размислување за морони а културата наизменично беше претворана што во бизниз, што во јадро на национализам, на крај на дневен ред како најбитно дојде и тоа какви тенкови, пушки и бомби ќе купуваме.

Александар Ковачевски, Фејсбук, 26.08.18.

нема
27.08 19:54
Во рамките на една статистичка грешка

Граѓаните се поделени на три групи. Најмалата е онаа група која би излегла на референдум и би се изјаснила „за“ договорот. Таа е во рамките на една статистичка грешка. 

Христијан Мицкоски, во интервју за Сител телевизија, 22.08.18.

нема
25.08 11:46
Шапун и сампон

Никогаш не велам само сапун, ниту само шампон. Секогаш ги именувам заедно, независно на што од нив конкретно мислам во моментот. Велам „шапун и сампон“ со замерна намена, пардон, со намерна замена. Кога дознав, како возрасна, дека ова се викало спунеризам, ми падна криво зошто не се вика ш'мпонизам, зашто мислам дека изразот спунеризам има премногу сапун, а премалку шампон во себе. И е неправеден.

Сѐ уште замерно ги наменувам зборовиве, зашто „шапун и сампон“ ме потсетува на детство, на брат ми и на мајка ми и на точно определени претпладниња со нив. Тоа е мојата лозинка, мој вербален мнемотоп за недоброј нешта. И навистина не гледам ништо необично кога ќе ми притреба сапун или шампон, да појдам во маркет да купам, а на домашните да им речам: „Одам по шапун и сампон“.

Оливера Ќорвезироска, Фејсбук, 24.08.18.

нема
24.08 12:51
Бомбардирање

Кога ќе ја претвориш нацијата во флотантна маса, можеш да ја бомбардираш и со осиромашен и со збогатен ураниум, со мртви кокошки, со жирафи и леопарди, со солзи од цијанкалиум, со сперматозоидите на Зевс, или со вагиналните секрети на Богородица.

Џабе!

Бранко Тричковски, Фејсбук, 18.08.18.

нема
23.08 19:01
Зошто не може да се разрешат битангите од дпмне?!

Ако е разрешен Лазе Велковски, зошто не може да се разрешат битангите од дпмне кои имаат докажани кривични дела или злоупотреби на службена должност во минатото?!

Владимир Кочовски, Фејсбук, 15.08.18.

нема
21.08 12:41
Гласна текстилка

Во Кочани, на таблата за соопштенија во самата конфекција стои известување за работничките дека смеат да одат во тоалет само за време на паузите. Ако одат во тоалет над три пати, во текот на работното време, ќе платат казна во износ од 50 денари. Во истата конфекција, работничките работат од 6:30 до 15 часот, како и секоја сабота, а пред Инспекторатот изјавуваат дека работат од 7:30 до 14:30. И две недели во месецот им се задолжително работни. Имаме сознанија дека во одделни конфекции нема соодветно осветлување, ниту хигиенски услови, дека вработените јадат покрај лепакот за чевли. Она што се случува секоја година, со ретки исклучоци, е годишен одмор за работничките во конфекциите од само 5 работни денови. Знаеме за случаи дека работничките работат секоја сабота, дека не им плаќаат прекувремена работа, но сепак, не можеме да ги докажеме, бидејќи евиденцијата е во рацете на работодавачот и не е поврзана со друга институција.

Кристина Ампева, активист за работнички права од организацијата „Гласен текстилец“ од Штип; VoA / Окно, 14.08.18.

нема
19.08 17:21
„Стрела дае“

Мислам дека помалку жртви ќе имаше ако нè нападнаа Команчи у пуна ратна спрема со покличот „стрела дае“, наместо комарци.

Сашо Христовски, Фејсбук, 13.08.18.

нема
17.08 11:54
На 30 септември ќе гласаме за себе

Глупави ми се сите прозивки до Заев и неговите: „Алоо опрајте се, или ќе ви пропадне референдумот“. Како тоа мислете „Ќе ВИ пропадне“?. Кому ќе му пропадне? На Заев? На Али Ахмети? На Шилегов, на оној градоначалникот на Ново Село што шверцуваше цигари, на министерот Венко Филипче со тендерот од 35 милиони евра, на директорот за јавна безбедност во МВР… Не бе, нам ќе НИ пропадне. Нам, што сме решиле да живееме тука и со натчовечки напори се бориме да направиме држава во која одговорноста, отчетноста и доброто владеење нема да бидат вселенски теми. И каде што никој нема да те пизми ако прашаш со кој тип авиони се прска против комарци. Конечно, држава во која влезот во ЕУ и НАТО нема да зависи од убодите на комарците.

А бе, луѓе. На 30 септември не се гласа за ВМРО-ДПМНЕ или за СДСМ. За нив ќе гласаме на некои избори. На 30 септември ќе гласаме за себе. И ако останеме ненормална држава, животот сигурно нема да ни се подобри. Оти, еве и последниот извештај на Советот на Европа покажува дека разочарувачки ништо не сме направиле во спречувањето на корупцијата. И тоа корупција кај пратеници, судии и обвинители.

Така што, не успее ли референдумот, ќе можеме и понатаму да уживаме во шлапкањето во калта, како што правиме 27 години. Проблемите ќе ги решаваме како и до сега. Со клетви.

Горан Михајловски, Сакам да кажам, 10.08.18.

нема
14.08 16:39
Па држава ли сме ние, бе, што ли сме?!

Почнаа проблеми со Визер, кратко откако се поништи тендерот, каде единствени пријавени беа тие. Дента кога ја видов веста за поништениот тендер мн ме заинтересира зошто го поништиле и во објаснувањето се вели дека тоа е направено поради тоа што Комисијата констатирала дека за нивното барање за доделување финансиска поддршка ,,на трите запечатени внатрешни пликоа не е наведен полниот назив и адреса на авиопревозникот, што е еден од условите пропишани во Документацијата за барање.”

Ова се случува во земја во која само една недела претходно се случија два огромни скандали во кои фирми поврзани со актуелни функционери добија грантови од државата и Фондот за иновации; се случи и тендерот вреден 35 милиони евра од Мин. за здравство, но таму ниедна комисија, ниедна институција не видела проблем. Но оваа позната меѓународна компанија не ги навела ПОЛНИОТ назив и адреса и тоа е опасно прекршување на процедурите, па се поништил тендерот, па држава ли сме ние, бе, што ли сме?!

Сега останува да видиме кој ќе се пријави на вториот тендер.

Кристина Озимец, Фејсбук, 13.08.18.

нема
13.08 12:28
Ко овде не полуди, тај није нормалан

Апасиев зборува за комуњари.

Стевчо Подржикоњ за чесност.

Каракамишева за правна држава.

Латас за патриотизам.

Мијалков за партизирано судство.

Ко овде не полуди, тај није нормалан.

Зоран Милошоски, Фејсбук, 08.08.18.

нема
11.08 18:22
Мора ли сите да го имаат прочитано договорот?!

Се мислам околу актуелната анкета дека само 3 отсто од испитаните го прочитале договорот. Да, знам дека сме second hand information општество. Но, мора ли сите или поголемиот дел од луѓето да го имаат прочитано. Убаво би било, но не мора. Треба да им се објасни, да се допре до сите, и до оние што, и да го прочитаат, може нема да разберат, дел или целосно. Знам дека е објаснувано, но најголем дел по социјални медиуми. И околу процентот 3. Не верувам дека поголем процент го прочитале целосно Уставот, или одредени закони, па се ангажирани граѓани, или Библијата, па се добри верници, или партиските програми па се добри партизани, или упатството за користење на фрижидерот дома кога ќе го купат. Нема потреба, доволно некој да им покаже и да им се врежат битните работи во глава.

Дарко Чекеровски, Фејсбук, 09.08.18.

нема
09.08 12:45
Криминалот и политичкиот ангажман

Кога ќе ги чујам адвокатите на најтешките злосторници, пљачкаши и атентатори врз смислата на Македонија, да дробат како акцијата на надлежните органи против нивните клиенти, е пресметка со нивните политички ангажмани, доѓе ми да вриснем: море, марш у пизду материну, бре! Тоа не е никаква одбрана, обратно: ако политичкиот ангажман ѝ овозможил на стоката да краде, не гледам ништо неправно во тоа да се осуди и тој во суштина злосторнички политички ангажман на пљачкосувачот.

Го слушам адвокатот на Стефчо и се нервирам, Клиентот и неговиот имот се недвижни и подвижни модификации на злото, а тој дрдори за политички пресметки. Јебала те политичка пресметка, таа фраза кај нас има одраз во стварноста, во правните процедури и процеси, во кои правниот систем е ставен да биде заштитник на криминалот со политичко покритие. Тоа мора да се смени.

Бранко Тричковски, Фејсбук, 08.08.18.

нема
08.08 22:51

Препорачуваме

Хемијата повеќе не е меѓу нас

„Побарај друг хемичар или алхемичар.“
„Џабе е, веќе се консултирав со мојот кармацевт.“

Раководството на МРТ, делумно и државата, придонеле да се одлеат милиони евра јавни пари!

Шокантни се сознанијата од ревизорскиот извештај за финансиската состојба на МРТ за 2017 година: финансиската штета се мери со милиони евра, пари на граѓаните.

Луѓе со попреченост ќе се возат со куче придружник во автобус

ЈСП апелира и до останатите јавни институции, маркети, кина, театри, трговски центри, да донесат слична одлука.

Дрвјата се сушат – градот молчи

Низ Скопје се забележливи дрва чии стебла се буквално асфалтирани или забетонирани до самата кора, но нема случаи каде има ослободени дрвја.

ОкоБоли главаВицФото