Боли глава

Криминалот и политичкиот ангажман

Кога ќе ги чујам адвокатите на најтешките злосторници, пљачкаши и атентатори врз смислата на Македонија, да дробат како акцијата на надлежните органи против нивните клиенти, е пресметка со нивните политички ангажмани, доѓе ми да вриснем: море, марш у пизду материну, бре! Тоа не е никаква одбрана, обратно: ако политичкиот ангажман ѝ овозможил на стоката да краде, не гледам ништо неправно во тоа да се осуди и тој во суштина злосторнички политички ангажман на пљачкосувачот.

Го слушам адвокатот на Стефчо и се нервирам, Клиентот и неговиот имот се недвижни и подвижни модификации на злото, а тој дрдори за политички пресметки. Јебала те политичка пресметка, таа фраза кај нас има одраз во стварноста, во правните процедури и процеси, во кои правниот систем е ставен да биде заштитник на криминалот со политичко покритие. Тоа мора да се смени.

Бранко Тричковски, Фејсбук, 08.08.18.

нема
08.08 22:51
Хармс од булеварот ВМРО

Недела, 5 август 2018 година, приквечер. Излеговме да го прошетаме Атос до Паркот на франкофонија. Градот е празен, како и секогаш кога Илинден ќе се падне пред или по крајот на неделата. Празен е и булеварот ВМРО, долг колку што е широк. Црвено на семафорот на почетокот, црвено на семафорот пред мостот Гоце Делчев. Наеднаш звук на автомобил кој нагло и бучно врти од Партизанска во ВМРО. Автомобилот е голем џип од постарите модели. На булеварот, меѓу двата семафори нема друго возило. Одненадеж, бучењето на забревтаното возило е задушено со чкрипење на кочниците и гумите. Џипот запре во средната колона на булеварот ВМРО, на дваесетина метри од семафорот. За да биде нашето чудење поголемо, од џипот истрча возачот и, бесен, врескајќи опцу: Ќе ти ебам мамата шиптарска, ќе ти ебам!!! Помислив дека ќе тргне да ме тепа во налетот на “патриотизам” (беше крупен и робусен), тој се сепна не знам од што (сами бевме на булеварот ВМРО), се сврте, втрча во џипот и сврте по Илинденска. “Мене ме опцу?, збунет ја прашав Ема, а таа ми одговори со прашање: “Зошто избега? Да не се исплаши од Атос?...”

Не можам да се ослободам од впечатокот дека “патриотот” го однесе со себе остатокот од бесот кој ќе го мачи до мигот кога ќе може да го истури на некоја реприза на безумието од 27 април во Собранието или од 2 август во Крушево.

И така, нашето секојдневие се прпелка меѓу “Бесови” на Достоевски и гротескните минијатури на Данил Хармс. Смешно е толку што тера на плач и тажно е толку што да умреш од смеа. Како и да, умот запира пред неподносливата баналност на пизмата.

Владимир Милчин, Фејсбук, 07.08.18.

нема
07.08 13:29
Да се внимава со фалс пропагандата!

Извесен сајт kolozeg.info пренесе некоја информација дека Франција ја озаконила педофилијата. Самиот сајт е прилично неписмен што може да се заклучи при негово бегло прегледување, но тоа не е битно - не е ни прв ни последен таков. Она што мене ме загрижува е што еден куп пријатели што ги почитувам го споделија овој текст. Самиот сајт се повикува на YourNewsWire.Com еден од најпознатите сајтови за лажни вести. Тука нема да го постирам текстот на Коложег, туку текстот на CBS како апел да се внимава со фалс пропагандата. https://www.cbsnews.com/…/dont-get-fooled-by-these-fake-…/5/

Ѕвездан Георгиевски, Фејсбук, 06.08.18.

нема
06.08 13:46
Како родените говорители го голтнаа предлогот „на“

Деновиве многу ја слушаме фразата „говор на омраза“, морфолошки составена од именка, предлог и именка. Родените говорители со помало лингвистичко образование, препуштени исклучиво на својот слух, многу брзо именката и предлогот по неа ги споија во едно, во придавката „говорна“ (говор + на = говорна). Фактот што предлогот „на“ завршува на -а, се чини дека е пресуден за родовата конгруенција на новосоздадената придавка „говорна“ со следната именка „омраза“, исто така од женски род. Луѓето во контактните емисии на телевизија почнаа да велат: „говорна омраза“, дури набрзо и „говорни омрази“ како природна множина.

Овој необичен процес на родените говорители на македонскиот јазик не ја засегна суштината на фразата, туку ја прифати по еден заобиколен пат што е лингвистички фасцинантен. Тоа е она удопство на родените говорители кои голтајќи предлози, ја заситуваат својата јазична глад со фрази со кои претходно не се хранеле. Кои никогаш не ги виделе напишани, туку само ги слушнале.

Оливера Ќорвезироска, Фејсбук, 03.08.18.

нема
03.08 17:57
Илинден и бојкотот

Честит Илинден, Македонци.

Само да ве потсетам - не бил успешен заради бојкот!

Зоран Ивановски, Фејсбук, 02.08.18.

нема
02.08 13:16
Месечината не постои

Месечината не постои. Тоа е огромна пита кашкавал поставена на 300 метра од земјата од страна на НАСА, за да не може да се види дека господ нè гледа од небото.

Мирко Попов, Фејсбук, 29.07.18.

нема
01.08 15:02
Ветивте дека ќе им ги земете парите

Ветивте дека ќе им ги земете парите и ќе проверите како станаа најбогата партија во Европа. А не дека ќе им давате уште пари.

Елизабета Николоска, Фејсбук, 30.07.18.

нема
30.07 12:10
Рамна шахта

Сите пари од фондот за иновации да се чуваат и да му се доделат на оној што ќе успее да монтира шахта рамна со асфалтот.

@oltovski on  Twitter, 26.07.2018

нема
28.07 09:47
Како бе се радуваш на живи луѓе што горат?!

Два дена им ги гледам профилите. Си викам не бе, мора да има нешто на сликите, нешто по што од прва ќе ми покаже дека нешто со луѓево не е во ред, да видам по што можам да ги разликувам за да можам да бегам од нив, или да ги застанам на улица и да ги прашам - како бе се радуваш на живи луѓе што горат?!

Ама не, обични луѓе се, со семејства, со слики од децата на одмор, имаат работа, имаат хоби.

Се прашувам што е тоа во ова општество што произведе толку луѓе со сериозни дијагнози, со отсуство на емпатија? Се прашувам дали ако овие видат човек како паѓа на улица, ќе притрчаат прво со прашање "да не си Албанец", "да не си Грк", "да не си про-ЕУ", пред да одлучат дали ќе помогнат? Се прашувам какви деца ќе израснат од овие семејства? Затруени со предрасуди, оковани во граници, затворени во минатото.

Недостигот на емпатија е корен на зло. И мислам дека сериозно треба да се работи за да се согледаат причините за тоа. Во меѓувреме, ако не видиме ЕДЕН кој се гони за говор на омраза, Јавното обвинителство ќе го сметам за соучесник во ова зло. Почнете од Миленко, па потоа сите негови обожувачи на неговиот 'лик и дело'.

Мери Јордановска, Фејсбук, 24.07.18.

нема
26.07 12:57
Грешки на обновената табла

Аман, можеше ли коректно една работа да се заврши или сѐ мора да е аматерски и полуписмено?

Налет сомнителниот фонт, но мораше ли точките и запирките да ви се измешаат па да се смени автентичниот текст.

ЗОШТОООО?

„Скопје доживеа невидена катастрофа, но Скопје повторно ќе го изградиме. (ТОЧКА, не запирка)

(Нова реченица, значи во нов ред)

Со помошта на целата наша заедница, тоа ќе стане гордост и симбол на братството и единството, (ЗНАЧИ, ЗАПИРКА) на југословенската и светската солидарност.“

Софија Куновска, Фејсбук, 24.07.17.

нема
25.07 11:15
Еее така бе ОЈО!

„По објавите во медиумите за евентуални злоупотреби при доделување грантови по Јавен повик од Фондот за иновации и технолошки развој, ја известуваме јавноста дека Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција оформи предмет по допрен глас.

Обвинителството презема дејствија за утврдување факти во предметот, а во врска со евентуални сторени кривични дела во постапката по јавен повик за финансирање проекти во рамки на третиот столб од Планот за економски раст – прв инвестициски бран.“​

Мери Јордановска, Фејсбук, 23.07.18.

нема
24.07 13:44
Лесно е да прекинеш тендер, многу е потешко да прекинеш намера

Откажувањето на тендерот под притисок на јавноста е мала победа; големата ќе се случи кога ќе се прекине и промени таквиот начин на поимање на политиката воопшто.

Македонија мора да се менува, а тоа е можно само преку такви, коренити и длабоки промени на намерите и визиите.
Овие прашања се клучни во нашето општество денес; впрочем, погледнете ја само суштината на разговорите на лидерските средби.

Катарина Синадиновска, Фејсбук, 23.07.18.

нема
23.07 11:21
Откако претприемачот zuti45@yahoo.com го доби тендерот за набавка на апарати...

Откако претприемачот zuti45@yahoo.com го доби тендерот за набавка на апарати и реагенси за лабораториите во јавните здравствени установи, министерот filip4e@marnet.mk го назначи jebo69@hotmail.com за директор на Гинекологија. За живот во Македонија.

Филип Митровски, Фејсбук, 21.07.18.

нема
21.07 12:00
Некад имале нормален прецедател?

Абе овие ВМРО, некад имале нормален прецедател?

Wladimir Schteriowsky, Фејсбук, 17.07.18.

нема
20.07 00:34

Препорачуваме

Тамара во челустите на политиката

Целиот успех не беше доволен за најзадртите македонски националисти кои го прославија фактот што таа вечер Тамара не победи.

Шест месеци книжевна критика

Каква е општата состојба на домашната критичка сцена?

И министрите од ДУИ одговараат пред Собранието, а не пред Ахмети

Ставот на вицепремиерот Бујар Османи, дека „за смена на кадрите на ДУИ кои се дел од Владата може да одлучуваат само Али Ахмети и партијата“, е неточен.

Зошто сè уште постои стигма околу вирус кој можеме да го контролираме?

 Тешко се добива и јасно се третира. Тогаш, зошто општеството сè уште ги казнува луѓето инфицирани со ХИВ?

ОкоБоли главаВицФото