Боли глава

Тешко е да се биде „нормален“ во оваа ѓаволска илузија

Како некој што знае за анксиозност и депресија многу одблиску, сè почесто сметам дека тие не се само ментални болести, туку и соодветни реакции на опкружувањето: капитализмот кој упорно нè убедува дека предмет и бројка е поважно од живот, стравот кој нè затвора во сè помали кутии без луѓе, душата која упорно тврдат дека не постои за да мораш да ја замениш со поклонство кон ствари, привидот на комфор кој ги залојува волјата и мозокот, суетата и цинизмот кои ги величаат како алфа и омега за да не приметиш колку си сам и тажен и распарчен во машинеријата која меле и се дере „прогрес, продуктивност, технологија, профит“, а дава само смрт...

Би било најголем пораз на разумот и духот да бидеш „нормата“, да бидеш „нормален“ во оваа ѓаволска илузија.

Инес Ефремова, Фејсбук, 14.10.20.

нема
14.10 10:27
Четири северни земји

Од 8 репрезентации кои ќе играат за пласман на Европско првенство, 4 се северни земји: Исланд, Шкотска, Северна Ирска и Македонија.

Тоа е, затоа ни тргна во фудбалот, ракометот и Евровизијата, уште Икеа да дојде и права скандинавска земја ќе станеме.

Милан Дамјаноски, Фејсбук, 09.10.20.

нема
12.10 13:15
Сеопфатното задолжително носење маска на отворен простор е небулозно

Можеби треба да има градација на мерката; на пример:

- на планина и во природа - не мора да се носи маска;

- на фреквентни места во градот на отворено - треба да се носи маска;

- во училишен двор на одмор: треба да се носи маска;

- на кеј, ако растојанието меѓу луѓето е поголемо од 2 метри - не треба да се носи маска.

Општ член: ако на отворено има растојание од 2 метри меѓу луѓето - НЕ Е ЗАДОЛЖИТЕЛНО НОСЕЊЕ МАСКА.

Небојша Гелевски, Фејсбук, 08.10.20.

нема
09.10 09:39
Ковидот и грицкањето нокти

Ковидов, ако ништо друго, можеби не ја елиминираше, ама барем ја десеткуваше најгрозната навика во вселената - грицкањето нокти.

Владимир Лукаш, Фејсбук, 04.10.20.

нема
06.10 09:55
Секоја будала почна да гради, државата и институциите се слепи

На едно од безбројните отворени скопски градилишта, пред мои очи паѓа работник од 3-4 метри висина. Паѓа на грб, ја удира главата и прави голема расекотина.

Му давам јод и газа, и го поканувам веднаш да се упати на лекар.

Еве го, работи уште, веројатно без здравствено и од страв од инвеститорот.

Работат без никаква заштитна опрема, без никакво обезбедување на објектот, без барем шлем или некакви цврсти кондури.

Ебаве инвеститорите, секоја будала почна да гради, државата и институциите се слепи, молчат и кога ќе загинат работници, камоли за повреда при работа.

Ужасна држава сме, никој за ништо и за никого не се грижи.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 01.10.20.

нема
02.10 09:09
Треба да бидеш признат и познат криминалец за да добиеш директорско место во државна институција

Фирус Мемед бил заменик директор во Агенцијата за храна и ветерина и ми велат сега ќе биде и директор.

Јас се плашев дека луѓево немаат критериуми за назначување директори.

Сум згрешила.

Имаат.

Треба да бидеш признат и познат криминалец за да добиеш директорско место во државна институција.

“Четири години заменик директор на Агенција за храна и ветеринарство е Фирус Мемед иако е осуден за четири кривични дела во 2015 година. Мемед кој во тоа време бил директор на Државниот инспекторат за животна средина го признал делото за четирите кривични дела и бил казнет парично, потврдија за НОВА од Основен суд Скопје 1. Поранешниот директор на Државниот инспекторат за животна средина бил уапсен и лишен од слобода на 19.10 2015 година.“

(https://novatv.mk/nova-doznava-vtoriot-chovek-na-agentsija…/)

Ова најмногу ми се допадна: “Во Владата велат дека по добиената информација во однос на лицето, започнале проверка на фактичката состојба и по завршувањето на сите проверки и утврдување на околностите, Владата ќе даде конкретен одговор како ќе постапува понатаму.“

Провериле. И заклучиле дека треба да биде директор.
Да му се даде шанса.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 29.09.20.

нема
30.09 11:07
Помош од јавни пари за казината!? Цинично, другови и другарице.

Крајно е цинично да се поддржи бизнис чијашто дејност е генерирање несреќа, за да биде успешен.

Наместо да се регулира индустријата на игри на среќа, да се исфрлат казината и кладилниците подалеку од главните траектории во урбаните средини, од нив се прават вектори на пустошот.

Не само помошта, туку и парите што „играчите“ ги фрлаат на игрите на среќа, може многу многу подобро да се искористат, да придонесат за економското закрепнување.

Не се сомневам дека ќе дојде ден кога ова ќе им стане јасно на одговорните за располагање со заедничкото ќесе.

Лазар Попов, Фејсбук, 28.09.20.

нема
28.09 11:03
„Копам копам копам“, ни викаше Паско Кузман

Ги подигнавме материјалите за конкурсот за Плаошник 2. Возобновување на Свети Климентовиот универзитет. Во рамките на материјалите отсуствуваше прецизна документација за постојното археолошко наследство (којзнае колку и што е уништено со новиот проект!). Се јавивме во МИК да поставиме прашања, нè упатија кај Паско Кузман кој нè прими во својата канцеларија.

Прв пат го запознав. Несомнено занесеник во своите археолошки амбиции, на работ на стварноста, можеби и отаде стварноста. Колку памтам, ни одговори дека паралелно со конкурсот копаат за да можат да обезбедат повеќе информации. „Копам копам копам“, ни викаше Паско Кузман.

Познатата охридска силуета од кај Билјанини извори ја уништија, заедно со археологијата.

Битно копаа.

Мери Батакоја, Фејсбук, 23.09.20.

нема
23.09 10:17
Работам дома или живеам на работа?

Понекогаш се прашувам дали работам од дома или живеам на работа.

Ѕвездан Георгиевски, Фејсбук, 21.09.20.

нема
21.09 09:12
Зошто сите цареви на Бугарија беа Германци?!

Ако Бугарија била навистина „органски настаната“, а не нечиј проект, зошто сите цареви ѝ беа Германци?

Ниедна држава на Балканов не настанала без амин на некоја голема сила, ама сите сакаат да си мислат дека се родени „безгрешно“.

Сепак, не за џабе, почва сме полна со „месии“.

Милан Дамјаноски, Фејсбук, 18.09.20.

нема
18.09 12:09
Чија е одговорноста

Чија е одговорноста, ако ќерката не ги чува милионите во банката на сопствениот татко, туку во конкурентска банка?

Петар Гошев, Плус инфо, 15.09.20.

нема
15.09 16:49
Ко за 70-годишна добро се држиш!

Планот е на 70 години да имам внуци, да им купам мотори, да ги терам да ме возат и дур се држам за нив да ми викаат: Ко за 70-годишна добро се држиш!

Тања Аждаја, Фејсбук, 07.09.20.

нема
07.09 12:07
Какво подлизурковство е да дадеш статуетка за хуманост на министер за здравство

Какво подлизурковство е да дадеш статуетка за хуманост на министер за здравство и на директори на болници? Им дале признание за тоа за што си ја вршеле работата за која се платени? Ако веќе учиш за лекар, се подразбира дека самата професија е хумана. Мајка Тереза не била ни функционер, ни директор. Била негувателка. Толку не можеа да најдат баш никој по примерот на Мајка Тереза што бил хуман, без тоа да му биде работа?

Башка, ако веќе почнале да делат признанија само за директорите во Скопје, а им снемало статуетки на пример и за болниците во Штип, Битола, Охрид..., за матичните лекари, за техничарите што земаат брисеви, за лаборантите, за брзата помош, за медицинските сестри.... среќа што Филипче неговата статуетка ја посвети на сите здравствени работници.

Горан Михајловски, Фејсбук, 06.09.20.

нема
06.09 09:09
Македонија душата им ја вади на вредните и чесните

Деновиве сретнав два примероци од еден подзаборавен ендемичен вид - љубезен келнер.

Толку беа љубезни и вешти во својата работа двајцата, што на моменти помислував дека се работи за скриена камера и дека некој сериозно се забавља дури ме гледа како се чудам.

Што им е заедничко на двајцата?

Нормално, не издржав и прашав!

Добро, дечки, шо е проблемот со вас?

И двајцата работат по три работи. Три!!

Рекоа, со една плата не се издржува.

Едниот е професор по физичко, фудбалски судија и келнер во елитен ресторан, а другиот службеник во банка и келнер во две скопски гостилници.

Македонија вработува?!

Не, дечки, не!

Македонија душата им ја вади на вредните и чесните.

Сум го пишала ова на 31.08.2016.

Денес како е?!

Ирена Ристиќ, Фејсбук, 31.08.20.

нема
31.08 07:50

Препорачуваме

Блаже и Доста

Ангелот на љубовта на своите невидливи бели крилја лесно долета и до измеќарите во оваа манастирска пустелија.

Не може да влезеш, сите граници ги помина!

„Ладно ми е“ - се жали парното. „Нормално дека ти е ладно, толку си слабо што ребрата ти се бројат.“

Мирослав Грчев

Југословенскиот социјализам е најнапредното, најправедното и најдемократското општество во историјата на човештвото.

Трир за фон Трир

Култниот и контроверзен дански режисер, Ларс фон Трир, зборува за своето детство, за стравовите, за домот, за филмот, за Бергман и Тарковски, за клапнатиот цвет... Разговорот го води Стиг Бјоркман.

ОкоБоли главаВицФото