Боли глава

Најубаво сите зборови да се повлечат од речникот

Најубаво сите зборови да се повлечат од речникот. Што е сигурно сигурно си е.

Матеј Богдановски, Фејсбук, 06.05.21.

нема
07.05 11:32
Јазикот не е нешто унифицирано

Јазикот не е нешто унифицирано. Секој од нас, приспособувајќи се кон животните околности, зборува на различни начини. Поинаку зборуваме дома, поинаку зборуваме со своите стари, со својата мајка, со својот татко, отколку што зборуваме на катедра. Или кога држиме некој говор, кога настапуваме преку телевизија или по радио и така натака. Неприродно е човек да говори на исти начин.

Блаже Конески; од книгата на Цане Андреевски, „Разговори со Конески”, Скопје: Култура, 1992.

нема
05.05 16:46
Чесноста е најдобрата политика

Кошмарот на Унијата визави пропширувањето на Исток, отсекогаш бил дека корумпирани политичари од Источна Европа, ќе седнат во фотељите во Брисел и ќе земат учество во креирањето на судбината на Европа. Кошмарот на Американците, пак, е дека со членството во НАТО, таквите политичари ќе ја кројат судбнината и на светот. Оттаму, нема сомнение дека во годината што е пред нас Унијата и САД ќе ја користат секоја прилика да влијаат врз персоналниот состав на македонската политика, ако не поинаку, тогаш преку наметнување критериуми какви ретко кој македонски политичар може да поднесе – критериуми од доменот на моралните принципи. Можеби во 2006, под влијание на граѓаните и на надворешниот притисок, во Македонија ќе доживее своја афирмација еден принцип во политиката кој е идеал и за западната демократија: „Чесноста е најдобрата политика”.

Денко Малески, Плус инфо, 30.04.21.

нема
04.05 09:32
Гласам за Собрание од 21 век

Не се согласувам дека доколку работи електронски Собранието ќе се прават некои посебни далавери.

Снимка во живо оди.

Расправа си оди.

Список кој како гласал оди.

Дури и сенаторите на УКИМ научија да гласаат онлајн, значи секој може.

Гласам за Собрание од 21 век.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 19.04.21.

нема
30.04 13:36
Треба да се прилагоди систематизацијата за да може да се вработат кадри?!

Која смешка, требало да ја прилагодат систематизацијата за да може да вработат кадри во некоја државна институција.

Значи, не зборуваме за потребни кадри за да може да функционира институцијата во функција на граѓаните, туку за прилагодување на институцијата за нечие вработување.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 24.04.21.

нема
26.04 11:10
Ленче и Стојко се сѐ она што Македонија не е, а треба да биде

Ленче и Стојко се сѐ она што Македонија не е, а треба да биде. Со тоа што ги отфрлате, покажувате не само дека нема да ја биде, туку дека вие тоа не го ни сакате.

Бранимир Јовановиќ, Фејсбук, 23.04.21.

нема
24.04 15:07
Не ни требаат Македонците вакцинирани во Србија!

Не треба голема психоанализа за да се заклучи дека одлуката кај нас да не се дава „астразенека“ на лица помлади од 60 години е вака, просто кажано, ЗА ИНАЕТ на луѓето што заминаа во Србија.

Таа одлука беше донесена непромислено, тврдоглаво и од повредена суета, само зашто луѓето, видоа-невидоа, отидоа колку-толку да спасат глава, а нашите драги здравствени власти на чело со Венко Филипче ги убедуваа дека вакцините - ене ги онаму, само што не дошле, а бе седете, се гледа прашина на патот - и само зашто непосредно потоа Венко беше „искаран“ од Претседателот ко мало дете.

Со други зборови, Венко Филипче испрати ваква порака до Лончар и Србија:

- Амортизирајте си ги вие вашите медицински лица во викенд, правете си гужви, давајте им сокче и вода на бедниве Македонци ако немате попаметна работа, нам не ни требаат!

Татјана Б. Ефтимоска, Фејсбук, 23.04.21.

нема
23.04 10:34
Неписмена багра

Овие што се уплашија дека ќе се заразат од пратениците кои дојдоа да гласаат во скафандри се истите кои си се гушкаат по штабови, се муваат по улици на протести, и не излегоа од кафаните, и лижат лажичиња по цркви, и слават родендени, и се туткаат низ самопослугите и...

Тоа се истите кои не дозволија ни да се размислува за електронско Собрание и гласање! Оние кои измислуваат начини Собранието да не функционира! Оние кои поднесуваат илјадници амандмани кои немаат ни основа ни смисла, ама им личат на нешто што треба да го прават!

Која срамота бре и која мизерија е да присилите болни луѓе да доаѓаат за да може да се одвива работата на Собранието. Па уште да се фрлате у неола и да мафтате со закони и Устав и као нешто ептен сте биле загрижени за здравјето.
Неписмена багра.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 19.04.21.

нема
20.04 11:06
Кој се грижи за јавниот интерес?

Зад процедурите се крие и власта секогаш кога не сака нешто да сработи. На кого му раскажуваат приказни дека четири години не можат да сменат Детален урбанистички план и да го усогласат со Генералниот урбанистички план во центарот на главниот град на државата како што е редот, а СДСМ е на власт и на централно и на локално ниво и во градот Скопје и во Општина Центар? Сè се може ако се сака. Ние името на државата го сменивме, промени на Устав изгласавме, а тие четири години не можат да си ги усогласат плановите.

Не правиме муабет дали на паркингот кај „Холидеј ин“ во центарот на Скопје треба да се гради или не и што треба да се гради. Не правиме муабет ниту за тоа дали проектираните кули се убави или грди. Не правиме муабет ниту дали инвеститорот, на кого баш оваа СДСМ-овска власт му го продаде државното земјиште, има право да си гради што си сака. Сосема е неважно што има да каже инвеститорот. Тој си се грижи за својот интерес. Туку, кој се грижи за јавниот интерес? Државата? Градот Скопје? Општина Центар?

Горан Михајловски, СДК, 16.04.21.

нема
19.04 12:53
Шарената револуција беше ненасилна

Сакајќи да ги оправда повиците за висење и бесење на Филипче, Апасиев од говорница се повика на Шарена револуција, дека наводно и таму сме повикувале некој да виси или да биде обесен.

Не е точно дека сме користеле такви слогани на Шарена. Напротив, еден од трите принципи беше дека борбата мора да биде НЕНАСИЛНА. Најголемите внатрешни битки со крилото на Димче беа токму за тоа, дека и една капка крв подарена на режимот е премногу.

Тој не го делеше тој став. Можеби бидејќи неговата крв никогаш и не беше доведена во прашање.

Така што, Димче, ако сакаш да продолжиш да се бавиш со агресија и повикување на насилство, тоа можеш да си го правиш преку твојата фашистичка партија – не преку искривување на значењето на Шарена револуција.

Павле Богоевски, Фејсбук, 25.03.21.

нема
16.04 20:08
Имаме шлајм кој ни од далеку не личи на Собрание

Значи, тоа биле лажни амандмани.

Значи, овие пратеници се лажни пратеници.

Значи, дека имаме шлајм кој ни од далеку не личи на Собрание.

Која бре мизерија и безобразлук и потполно неразбирање на демократијата.

Дај бре соберете ги тоа дивите племиња од сите етнички заедници од државава и една година обука за работа на државата и на институциите.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 13.04.21.

нема
15.04 12:49
Никако да се цивилизираме

Британците, уште пред неколку столетија, направиле попис на зборови, наречени „непарламентарен јазик“, со кои политичарите не смеат да ги ословуваат потитичките ривали: „предавник“, „лажго“ , „хипокрит“, „идиот“, „кукавица“, „свиња“... се на една поширока листа на зборови. Згора на тоа, смислена е и задолжителна употреба на изразот „праведниот и чесен џентлмен“кога се ословува опонентот во парламентот.

Замислете ја таа комбинација на зборови во нашиот парламент: „праведниот и чесен господин“ тој и тој е мафијаш, предавник или свиња. Не, ние не дозволуваме да ни се ограничи слободата на говор со некакви пристојности. Во нашата комуникација не постојат такви бариери па во интервјуто, шефот на опозицијата ги нарече претставниците на највисоката извршна власт „мафија“. Власта, за да не остане покусо ја употребува истата терминологија кон опозицијата. Пратениците се oдамна дел од таквиот дискурс а новинарите и интелектуалците чекорат во ритамот на парадата на невкус и примитивизам која никако да запре еве веќе триесет години.

Денко Малески, Плус инфо, 09.04.21.

нема
12.04 09:26
Секој има право на свое мислење за минатото

За почеток, она што ни треба е консензус дека секој има право на свое мислење за минатото и дека е важно да бидеме обединети во одбрана на сегашноста: нашата македонска нација, јазик и држава. За да го оствариме тоа, треба да ги пресликаме во нашиот дијалог лежерноста и благиот цинизам својствен за западните историчари кога зборуваат за минатото на сопствените народи.

Оти, да не заборавиме на зборовите на Пол Валери, француски политички мислител кој во својот есеј „За историјата“, напишан во 1911 вели: „Историјата е најопасниот продукт кој се развил од хемијата на интелектот. Нејзините својства се добро познати. Предизвикува соништа, труе цели народи, им дава лажни сеќавања, ги забрзува нивните рефлекси, им ги држи отворени старите рани, ги мачи и кога одмораат, им создава илузии или за величина или за прогонетост и ги прави нациите огорчени, арогантни, неподносливи и суетни.“

Денко Малески, Плус инфо, 06.04.21.

нема
07.04 15:51
Нема никогаш да ги натерате да се вратат

Тоа што има толкав број етнички Албанци кои се иселиле од Македонија во последниве 20 години е благодарение на ДУИ и сите албански партии. Тие побегнале и бегаат од државата која ја управуваат овие партии.

Тие не се иселиле за да зборуваат на албански јазик, туку зашто сакале да живеат во држави каде што нема мафијаши од кои им зависи животот и кариерата и запослувањето.

Побегнале за да живеат во држава во која владее правото, а не привилегии поврзани со бакнување рака на мафијашкиот вожд.

Може да ги попишувате до злабога, но нема никогаш да ги натерате да се вратат.

Не е до јазикот, до цивилизацијата е.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 03.04.21.

нема
05.04 14:59

Препорачуваме

Циркус Балкански

„Ми требаа 10 години за да соберам храброст да ги прашам дали смеам да ги фотографирам.“

Размислување за човековата слобода

Како тројца затвореници со прицврстени дискови на грбот со помош на логиката можат да излезат од затвор.

Ранко Дакиќ: Уметникот треба сам да се остварува - тоа е негова борба и избор

Ексклузивно интервју со Ранко Дакиќ, сликар и скулптор кој 34 години живее и работи во Берлин.

ОкоБоли главаВицФото