Боли глава

Физичкото насилство врз жена не е просто нарушување на јавен ред и мир

Со тоа што полицијата тврди дека и двете лица учествувале во нарушувањето на јавниот ред и мир таа значајно придонесува за нормализирање на насилството врз жените во земјава. Физичкото насилство не завршува само на тоа. Сè додека насилниците поминуваат неказнето, не само насилството, ами и бројот на фемициди, односно убиства на жени (само зашто се жени) ќе продолжи да расте.

Оваа влада дојде на власт под мотото дека земјава треба да биде место каде сите ќе бидат еднакви и ќе уживаат исти права. Согласно тоа, се поставува прашањето колку се жените во можност да ги остварат сопствените права кога, меѓу другото, државата ниту го препознава насилството врз нив ниту презема мерки во врска со тоа?

Насилството врз жените и родово базираното насилство прво мора да се наречат тоа што се, а не да се прикриваат зад искази како „нарушување на јавен ред и мир“; и второ, мора да се адресираат на стратешки и детален начин од страна на различни институции, вклучително и Министерството за внатрешни работи кое во случајов поседува снимка на која јасно се гледа физичкото насилство врз една жена.

Биљана Гинова, Фејсбук, 25.07.19.

нема
25.07 18:09
Нит жалам нит се срамам за тоа за што сум се борела

Нит жалам нит се срамам за тоа за што сум се борела, зашто знам дека сум се борела за добри работи. Единствено, тажно и фрустрирачки е што до поарно не се доаѓа преку ноќ. Ама не ми е проблем да продужам да се борам за она во што верувам, без разлика до кого стојам. За мене, сè дури нема правда, нема мир. А другите нека си прават како сакаат по сопствено убедување.

Јана Јакимовска, Фејсбук, 16.07.19.

нема
24.07 14:19
Ме вџашува што скудно ја познавате историјата и ги навредувате Македонците

Господине Заев, знаете ли нација на глобусов која не присвојувала? Најголемите нации најмногу присвоиле. И територија и историја. Она што не можеле да го асимилираат, го набркале или го истребиле. Ме вџашува леснотијата со која демонстрирате скудно познавање на историјата и ги навредувате Македонците кои паметат или знаат колку и кои војски газеле овде и што оставиле зад себе.

Владимир Милчин, Фејсбук, 21.07.19.

нема
23.07 17:38
Проветрување во судството

Јас лично проветрувањето би го започнала со тест на општа интелигенција. Мислам дека така ќе проветриме околу 70% од судиите.

Потоа со тест на знаење.

И би завршила со проверка на потеклото на имотот.

Не ни требаат ни глупи ни незналици ни корумпирани.
Било кој од овие елементи треба да биде прва брана на несодветното судство.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 22.07.19.

нема
22.07 09:44
Скопје е

Скопје е кога на сред Партизанска застанала запрежна кола на која жена го чека мажот кој избира од алиштата фрлени до еден контејнер, а баба што го шета внучето застанува крај сцената и му вика на внучето: покажи кај е коњот, како прави коњот...

Ивана Смилевска, Фејсбук, 19.07.19.

нема
19.07 18:34
Ни треба војна со мафијата

Борбата со мафијата може да ја води само некој кој верува во правото, кој го спроведува правото и кој е спремен да се спротистави на искушението на неправото.

Сè друго само ѝ оди на рака на мафијата која на крај ќе се извлече.

Не ни треба помирување со мафијата. Ни треба војна со мафијата.

Не ни требаат преговори со мафијата. Ни треба сосекување до корен на мафијата.

Не ни требаат реформи. Ни треба длабок рез со кој ќе се исчисти гнојот насобран со години.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 14.07.19.

нема
18.07 17:21
Сакам држава, а не сојуз на племиња

Секоја лидерска средба внатре во државата е негирање на институциите, величање на партиите и отфрлање на демократијата.

Секоја лидерска средба внатре во државата значи замена на владеењето на правото со пазарење.

Секоја лидерска средба внатре во државата води кон изигрување на потребите и интересите на граѓаните.

Секоја лидерска средба внатре во државата отвора врата на нетранспарентноста, на неконтролата, на отсуството на влијание на граѓаните и на некој облик на диктатура.

Јас лично не гласав за партијата на власт да држи лидерски средби туку да го воспостави владеењето на правото, да овозможи функционирање на демократските институции и да направи системска промена.

Не, не сакам четворица-петмина да седнат и да се договорат.

Сакам да работат Собранието и министерствата и Владата и правосудниот систем и општините. Сакам држава, а не сојуз на племиња.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 16.07.19.

нема
17.07 11:02
Сега ќе дознаеме?

Добро, а сега ќе дознаеме кој го пушти Груевски да побегне и за колку пари?

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 15.07.19.

нема
16.07 11:43
И ние сме биле хистерични

Додека Жерновски, Адеми и тоj мртвиот коњ од градоначалник си го шетаат газот до Баку, каде инаку презентираат лажен закон, функционер на нивниот коалиционен партнер си дига дивоградба/пицерија во центарот на Охрид.

Дивоградбата со огномет, балончиња и сечење лента, му ја отвара градоначалникот на Струга, криминалец кој додека централните власти донираат 50 мил. евра за општините, тој си купува Ауди од 70 илјади евра.

Си гори трска, си присвојува имот и плажи, и никому ништо.
На сè тоа нашиот сакан и храбар премиер им ветува на сопственици на дивоградби/хотели дека ќе се погрижел да се легализира еко чудовиштето.

Во Кочани Швајцарија со донација од 21 мил. франци ни отвара пречистителна станица.

Охрид затвора плажи заради премногу фекалии во езерото.

И некој си гомнар од министер без ресор, преварант пар екселанс, ќе ни кажува дека дивоградбите во Охрид се броеле на прсти, а јавноста била хистерична.

Притоа ветуваа промени, наместо метла, уште една епска превара.

Министерот што не се бавеше со граѓаните, и што за загадувањето ни кажуваше дека не сме ние Швајцарија, си доби ново министерство, Министерство за ДУИ, ни помалку, ни повеќе.

И ние сме биле хистерични.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 14.07.19.

нема
15.07 10:12
Како охридските власти се справија со културата во нивниот град

Ристо Л. со фотографија ме потсети на Охрид и на тезгите со книги кои повеќе ги нема и пак ме фати една нервоза од пред неколку години кога всушност и се случи сето тоа.

На место на тезгите со книги сега се паркираат мотори, а на еден голем билборд се пушта турбо-фолк (или барем се пушташе пред некоја година!)

Ете така охридските власти се справија со културата во нивниот град. Она што претходните го рекетираа, овие го телепортираа надвор од овој свет - за да не им фаќа место!

Да дислоцираш таков мал културен градски привремен нуклеус, кој згора на тоа е жив и функционира, нешто што е чудесно изненадувачки за оваа наша помочана земја, е рамно на тоа да си пукаш во глава. Зарем треба да се објаснува зошто? Ебате баграта неписмена!

Ненад Јолдески, Фејсбук, 11.07.19.

нема
11.07 17:26
Бев на викенд со минимален пристап до интернет

Бев на викенд со минимален пристап до интернет, без фејсбук, инстаграм, шазам, гуглање и проверка на факти и кладби или рандом сурфање на тоа колку коњски сили имал Бјуик Електра од 1968...

Што да ви кажам, луѓе, ТЕШКО СРАЊЕ! Технологијата е чудо! За една минимална плата може да се купи телефон со кој имате пристап до цело човечко знаење. Она што може да го прочита професор од Харвард можете и вие! Сите песни и филмови било кога снимени! Сите книги и научни трудови било кога напишани! Сите фотографии било кога чкрапнати! Лудило! Вива ла Текнолоџиа! Вива ла Шенца! Вива Интернет!

Брадестиот Џо, 16.06.19.

нема
10.07 11:24
Македонија и Албанија – единствени европски држава без опсерваторија

Според секторските анализи од 60-ите години, астрономска опсерваторија, а не крст, било планиран да се изгради на врвот на Водно, поради одличната позиција за чисто ноќно небо.

Денес, поради енормното загадување со светлина оваа идеја е невозможна.

Пред неколку години се најави изградба на првата национална опсерваторија на Плачковица, под раководство на УГД, но за жал никогаш ниту една Влада не најде пари за ова.

Во моментов ние и Албанија сме единствените држава во Европа кои немаат никаква опсерваторија.

Кирил Пржо, Фејсбук, 26.06.19.

нема
08.07 10:49
Ние сме заглавени до грло во феудализам

“Судијката појасни дека од суштествено значење е што никоја од институциите не реагирале, односно не утврдиле дека се градат дивоградби. Потоа објектите биле впишани, а никој не го оспорил нивното впишување во Катастар.“

Објаснување: доколку си најдете некој во власта кој ќе обезбеди ниту една институција да не реагира на вашето незаконско делување, може слободно да крадете, да мамите, да тепате, да сакатите, да убивате. Може да си ги впишете имотот на комшијата. Може и имотот на државата. Може да ја продадете државата парче по парче или цела топтан. И судијката ќе ве ослободи од било каква одговорност.

Епа, драги мои, ако не се направи потполна (ЧИТАЈ: ПОТПОЛНА) чистка на сите (ЧИТАЈ: СИТЕ) судии и сите (ЧИТАЈ: СИТЕ) обвинители, ние ќе си останеме турски вилает од 18 век, ама никако (ЧИТАЈ: НИКАКО) не може да бидеме наречени држава (какво и име да ѝ дадеме).

Каква бре ЕУ. Каков бре напредок. Ние сме заглавени до грло во феудализам.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 04.07.19.

нема
05.07 18:24
Браво за ЈО и за СДСМ кои нè оставија да се справуваме со инсталациите на Груевски

Да беа 200 евра сигурно ќе имаше и обвинителен акт и судски процес и соодветна казна. Ама, за 2.770.640 евра навистина не е во ред некој да се гони.

Браво за ЈО и за СДСМ кои нè оставија да се справуваме со инсталациите на Груевски.

А она човечето Републички ЈО Господ да ви го поживее.
Скопје 2014 си остана.

Луѓето кои го изградија си останаа.

Судиите и ЈО кои го овозможија си останаа.

А нам на граѓаните кои го плативме и кои ќе продолжиме да го плаќаме ни останува само да си заминеме.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 03.07.19.

нема
04.07 10:44

Препорачуваме

За ова се боевме?

Се гледаат Собранието и Триумфална и се прашуваат:
за ова ли се боевме?

Кишовиот нож

 Кон годишнината од смртта на Данило Киш (1935-1989).

Антиквизацијата наоѓа терен и во ЕУ

Антиката, како епоха поврзана со градење идентитет, е актуелна и во нордиските земји.

Словенија ќе ја отвори најдолгата маршрута за велосипедски туризам на светот

„Bike Slovenia Green“, што ќе се отвори на 1 ноември, ќе има седум станици на својата една недела долга авантура низ природа.

ОкоБоли главаВицФото