Боли глава

Does it hurt?

Синоќа го шетам Алтан и констатирам дека пола од сарделите засадени неодамна, се украдени.

Заклучив (си признав) дека народов краде. Увелико.
Пробав да замислам како изгледа тоа. Да украдеш.
Треба прво да ти текне, па да отидеш, па да избереш кои ќе ги откорнеш, да се наведнеш, да ги откорнеш, да ги ставиш во некаква кеса, со убрзан чекор да одиш во страв (претпоставувам/ а можда и лабаво си одиш), да одиш, одиш, одиш, дури да стасаш дома. Таму, го засадуваш украденото во саксија, најверојатно и она украдена, во земја, и она собрана од некаде, и секојдневно да ги полеваш, уживајќи во нивната убавина. Украдена. Ветерчето кое ги нишка, е гратис. Загадено.

Ми кликна дека таквите немаат проблем да детектираат и изберат политичари кои ќе крадат. Константно. Репетитивно.
И да немаат гајле, и бирачите и избраните.

После тоа видов дека статусот кој го споделив за Охрид и неговата пропаст, не одекнал баш...
Охрид и езерото им значат на триесетина души...
Или само триесетина сфаќаат што всушност се случува...
Помислив дека можеби имате некаде резервно Охридско езеро, та коа ќе пропадне ова, цак, тоа ќе си го посадите. Друг основ за ваква лабавост и отсуство на бурни реакции на случувањата, јас не гледам.

Оние се пакуваат, ќе иделе со копитцата у Баку.
Демек УНЕСКО.

Јас, сериозно размислувам за штрајк со глад.

Зашто ме боли. Многу.

Ирена Ристиќ, Фејсбук, 01.07.19.

нема
01.07 11:53
Се прашувам зошто не го "слушаат народот" и во други прилики

Оној кој малку разбира пропаганда гледа како Владата си игра со тест балони, за после да продава дека "ги слуша граѓаните".

Најнов пример е промената на пол преку Фонд. Инсценираа демек интерес, за после да речат: "демократска Влада сме, го следиме расположението на граѓаните". И ова не им е првпат.

Се прашувам зошто не го "слушаат народот" кога не затвораат диви депонии, не поправаат мерни станици, не сопираат градежна мафија, не сопираат увоз на фалсификувани лекови, не носат инсулин и цитостатици...

Или бираат теми кајшто сомнителниот профит не им е загрозен, а кои и онака немаат сериозна намера да ги земат предвид.

Проѕирен ПР циркус.

Жал ми е само што поигруваат со чувства, надежи, страсти, судбини - кои во нивниот коруптивно-профитерски свет не значат ништо; овојпат жртви беа трансродовите луѓе.

Инес Ефремова, Фејсбук, 30.06.19.

нема
30.06 17:18
Вие би само да нè јебете како вас ви одговара

Абе куров на државна сметка може коли да купувате и пари да крцате, ама не дај боже пара да отиде на човечка потреба, на личност која не може да живее онака како што вие мислите дека е дадено од бога или природа, макар и таа состојба човек психички го разарала.

Немате приближно појма за што зборите, немате појма што е нужност, а што е право на избор во прашањето.

Секој има право да си помогне и да му биде помогнато да биде онаков како што се чувствува.

Најдоа најголемите политички лопови и најголемите задолжувачи на општини да кажуваат што може, а што не може на државна сметка.

Се работи и тука за човеково здравје, се работи за заробеност, се работи за нужност, за правото човек да биде сексуално исполнет и задоволен, се работи човек да може да љуби целосно и да биде љубен како што се чувствува.

Вие би само да нè јебете како вас ви одговара.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 29.06.19.

нема
29.06 15:27
Каква правда застапувате вие, лицемери?

Знаете како, трансродовите лица маршираа на сите протести против девастираниот здравствен систем кој остава луѓе на перифериите да умираат како обичен вишок и измет (резервна армија на смртта, што би рекол другар ми Stanimir Panayotov). Протестираа со своите пријатели и поддржувачи и за малата Тамара, и за сите нееднаквости и против привилегиите во здравството. Затоа што една од основните заложби на транс движењето е универзален приста до здравствена заштита, ЗА СИТЕ, ПОДЕДНАКВО!!! Затоа што транс луѓето знаат што значи еднаквоста и лишувањето од истата, зашто знаат дека правдата не е селективност, зашто знаат дека НЕМА ПРИОРИТЕТИ кога е во прашање правото на живот, достоинствен живот, и пристап до здравство.

А вие? Што знаете вие? Каква правда застапувате вие, лицемери? Патетично немоќни луѓе кои немајќи никаков капацитет, сила, храброст и истрајност да се спротистават на инстанците на моќ, на вистинските кројачи на политики и животи, ја компензираат својата фрустрација од немоќ преку исфрлување на гневот и преку насилство врз уште послабите, врз најслабите.

Со вас не сме сојузници, зашто вие не се борите за правда и еднаквост.

Имате уште многу да учите од транс луѓето, и да им симнувате капа. Кога ќе научите, тогаш можеби пак заедно ќе се бориме за правда. До тогаш, ЧАО!

Славчо Димитров, Фејсбук, 28.06.19.

нема
28.06 09:47
Навистина не можам да разберам

Навистина не можам да го разберам апсурдот евроинтеграциите да ги води човек кој е под истрага од Специјално јавно обвинителство.

И не можам да разберам како некој воопшто може да помисли да стави лекар за Министер за култура.

И не ми е јасно како може кој било што е на функција да си вработи во државна служба роднина или близок.

И не знам како не им е срам на пратениците покрај платата да земаат дневници за состаноци на кои не присуствуваат.

И не можам да разберам зошто уште ништо не е направено со „Скопје 2014“.

И зошто некој рок пејач би сакал да биде директор.

И не ми е јасно како може да се зборува за право без правила и процедури и критериуми.

И не знам како може да се смени судството а да останат истите судии.

И не сум сигурна како се очекува да напредуваме ако секоја генерација станува уште понеписмена.

И не разбирам зошто некој кој може да ги избере за советници најстручните ги избира најнестручните.

А најмногу не ми е јасно како некој сака да биде поинаков а го прави потполно истото како неговиот претходник.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 21.06.19.

нема
27.06 17:11
Премиере, Вие најдобро знаете зошто не ги остваривме промените во образованието!

Во изминатите неполни 10 месеци, со големо задоволство и верба ја прифатив поканата да ја извршувам оваа функција. Влегов во систем кој со години не само што не се менувал, туку и многу назадувал и еродирал. Освен многуте и бескрајни формалности во работата на Министерството, овој период не се случи ништо позначајно. И тоа што навидум се тркала е далеку од потребите на системот и не ги менува севкупните состојби. Промените во образованието кои ги навестувавме, не ги остваруваме. Зошто е ова вака, веројатно Вие најдобро знаете! Пред само една недела во еден јавен настап кажав дека треба да се запали црвеното светло и дека ако продолжиме со ова темпо, може да очекуваме образованието да го реформираме за 10 до 15 години. А можевме многу, многу, подобро.

Петар Атанасов, досегашен заменик министер за образование; од текстот на оставката, 24.06.19.

нема
26.06 09:56
Дебата

Аргумент: Не го менувајте човекот зашто одлично си ја работи работата.

Контрааргумент (основен модел): Кај бевте да се буните кога....!?

Контрааргумент (надграден модел): Овие за сè се бунат. Што се мислат, богови!?

Контрааргумент (сеирџиски модел): Не сум одел, не сум гледал и ништо не знам, ама, што бе, да не нема друг освен него!?

Контрааргумент (ексклузивен модел): Сите се кренаа да го бранат, јас сум против / Не ми се свиѓаат (сите) што го бранат.

Контрааргумент (стилски модел): Запирката во вториот ред од третиот пасус сугерира дека... што значи дека организирате хајка и дека сте дискриминатори.

Контрааргумент (процедурален модел): Си има закон и процедура; погрешен ви е адресантот; нека си поднесе програма, па ако не го изберат, тогаш...

Контрааргумент (маалски модел): Го знам чоекот од дете. Вие ќе му забранувате да конкурира, фашисти ни едни!

Контрааргумент (Алиса модел): Од кај, па, знаете дека нема да биде и бољи!?

Со оние сè беше поедноставно. Имаа само два контрааргументи: Се' е според Уставот и законите и ПРЕДАВНИЦИИИИИИИИ!!!!!!!!!!!!!!!

Маја Стевановиќ, Фејсбук, 24.06.19.

нема
25.06 11:39
Бранимир Јовановиќ во одбрана на Тевдовски

Кога ме праша дали сакам да му бидам советник, му кажав дека не сме, ни тој, ни јас, за овдешната политика. Неговиот одговор беше дека можеби сум во право, ама дека сепак имаме должност да пробаме да ги смениме работите. Постојано кажуваше дека сака да биде како министерот за финансии во Данска – да не се наметнува многу во јавноста, ама системот да функционира. Мислам дека успеа во тоа. За жал, далеку сме ние од Данска. Кај нас, ако ти не се наметнуваш, некој корумпиран хоштаплер ќе се наметне, и ќе работи против тебе. Не знаев за сменава кога јас се повлеков, и воопшто не ја очекував. Мислев дека “метлата” требаше да ги фати оние кои работеа за личен интерес наместо за јавниот, оние кои местеа милионски тендери, оние кои трошеа државни пари а ништо не работеа… Можеби има нешта кои не ги знам во целава работа, ама едно знам. Ако државава ги менува оние кои работат чесно и вредно, кои прават реформи, кои се жртвуваат за општото добро, никогаш нема да ја биде.

Бранимир Јовановиќ, Фејсбук, 24.06.19.

нема
24.06 10:57
Министерството за култура е во распад, културните институции се закочени и во комплетен хаос

Сегашната власт се истакнала и се истакнува со паушалниот и несериозен начин на кој се однесува со културата. Тие се просто, некултурни. Некултурни беа и овие од претходната власт, но тие барем сфаќаа дека културата е моќно оружје, и толку го употребуваа што го злоупотребија. Исто така, сегашната власт жестоко ја потценува културната сцена. Забораваат дека неа ја сочинуваат најгласните и најистакнатите индивидуалци во ова општество. Но ова сме го зборувале, и не нè слушаат: Министерството за култура е во распад, културните институции се закочени и во комплетен хаос. Единствено функционира МКЦ: и како некоја библиска чума, ете одат и него да го уништат.

Румена Бужаровска, Независен весник, 22.06.19.

нема
22.06 17:17
Битно е од време на време да правиш ревизија на фразите

Битно е од време на време да правиш ревизија на фразите што ги повторуваш по автоматизам, од типот:

1. Во Македонија има највкусен домат. (Всушност, имаме почва загадена со тешки метали, никаква контрола на пестициди, кај нас завршуваат домати за кои други земји имаат забрането увоз поради токсичност, итн...)

2. Топол народ сме, поврзан со семејството. (А секој втор не збори со брат/сестра/фамилија/пријатели за нивичка од еден метар квадратен или 50 евра.)

3. Тоа е, машко/женско е, знаеш какви се. (Не, не се сите исти или „такви“, само тебе те мрзи критички да размислуваш и да гледаш индивидуи, па полесно ти е да стрпаш у иста категорија за да не активираш нервни синапси.)

4. Абе луѓе со факултети и магистратури седат по дома без работа, а водоводџии илјадници евра прават. (Повеќето од факултетите мерат знаење со тестови на заокружување и твојата диплома или магистерска има реална тежина као благодарница за учество на летен камп во Претор. Плус, ако ти се прават пари, иди мести казанчиња, шо чекаш.)

Итн.

Инес Ефремова, Фејсбук, 21.06.19.

нема
21.06 12:11
Требаше многу повеќе да се апси! Апсулимо!

Не знам како се правда оној Заев и неговите владини компањони кога одговара на овие критики – тој вид на индискреции моите дипломатски извори не си ги дозволуваат со мене – но, неодамна, со еден многу симпатичен, влијателен и интелигентен западен амбасадор со кого, низ ракиичка и салата, ги дискутиравме некои од аспектите од неговите критички депеши до својата централа, јас на неговите дилеми му одговорив дека Заев е смотан к’о сајла и дека, навистина, во напорот за воспоставување на правната држава требаше многу повеќе да се апси! Апсулимо!

Таа шанса се пропушти. Заев го фати другиот крај на стапот: тргна со молење, со попуштање, со цвикање, со надитрување, со уморување, со комбинирање, со пазарење, дури и со вртење глава на друга страна за да не мора да го види она што сите го гледаа…

Сашо Орданоски, Цивил Медиа, 19.06.19.

нема
20.06 15:50
Ја прекардашивте

На сите криминали кои ги направил ќе одржиш фарса судење на кое ќе го осудиш за најминорното нешто.

Потоа ќе му овозможиш па и помогнеш да побегне надвор од државата.

Потот ќе направиш фарса као ние го бараме и сакаме да се врати.

Па нема да го разрешиш од пратеничката функција по силата на законот туку ќе му исплаќаш плата. Па ќе направиш фарса дека ќе го разрешуваш конечно.

Па ќе му дошепнеш да прати оставка.

Па нешто ќе се чаталиш по медиуми дека треба лично да дојде.

Па ќе му ја усвоиш оставката и ќе му исплаќаш апанажа на осудениот и побегнат криминалец.

Не, ова не може да е случајно.

Ова е намерно и смислено и ова мора да биде казнето.

И казната ќе стигне, бидете сигурни.

Ја прекардашивте.

А таа службата груевистичка која ви рекла дека е според закон и деловник одамна требаше да ја расчистите.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 12.06.19.

нема
17.06 09:56
Влага атеист у црква...

Влага атеист у црква, глеа и не му се веруе.

Ѓоко Здравески, Фејсбук, 11.06.19.

нема
14.06 11:50
Зошто навивам за Бугарите!?

Во натпреварот за големиот пехар на Историјата, навивам за Бугарите, зашто само нивната победа може да ги соочи Македонците со вистината за себе, односно со катастрофата на лажните митови кои се обидуваат политички да им се концептуализираат во современи вистини. Во смртта што ги има очите на ВМРО. Само Бугарите, сакам да кажам, можат да не ослободат од нас. Натпреварот тука влегува во зоната на врвното терапевтско дејство на цинизмот и иронијата. Башка што освен конструкции и возбудливите телевизиски фељтони на Владо Поповски, добро, и по некои зрно што како некоја кокошка ќе го клукнеме на големото гумно на Историјата, македонската страна нема што да понуди, па, речиси, се таму некаде до 1941 година. Нашиот спас е во нашиот пораз.

Бранко Тричковски, Фејсбук, 10.06.19.

нема
11.06 16:24

Препорачуваме

Кишовиот нож

 Кон годишнината од смртта на Данило Киш (1935-1989).

Антиквизацијата наоѓа терен и во ЕУ

Антиката, како епоха поврзана со градење идентитет, е актуелна и во нордиските земји.

Нобеловите награди за 2019

Нобеловата награда ја поделија по неколку добитници во секоја од областите, само за мир има еден добитник.

Валкано и повалкано

Дванаесетте светски милијардери кои заедно тежат 200 милијарди долари, од 2010 година до денес вложиле 2,6 милијарди долари во развој на технологии за производство на енергија со низок јаглероден отпечаток.

ОкоБоли главаВицФото