Боли глава

Македонија и Албанија – единствени европски држава без опсерваторија

Според секторските анализи од 60-ите години, астрономска опсерваторија, а не крст, било планиран да се изгради на врвот на Водно, поради одличната позиција за чисто ноќно небо.

Денес, поради енормното загадување со светлина оваа идеја е невозможна.

Пред неколку години се најави изградба на првата национална опсерваторија на Плачковица, под раководство на УГД, но за жал никогаш ниту една Влада не најде пари за ова.

Во моментов ние и Албанија сме единствените држава во Европа кои немаат никаква опсерваторија.

Кирил Пржо, Фејсбук, 26.06.19.

нема
08.07 10:49
Ние сме заглавени до грло во феудализам

“Судијката појасни дека од суштествено значење е што никоја од институциите не реагирале, односно не утврдиле дека се градат дивоградби. Потоа објектите биле впишани, а никој не го оспорил нивното впишување во Катастар.“

Објаснување: доколку си најдете некој во власта кој ќе обезбеди ниту една институција да не реагира на вашето незаконско делување, може слободно да крадете, да мамите, да тепате, да сакатите, да убивате. Може да си ги впишете имотот на комшијата. Може и имотот на државата. Може да ја продадете државата парче по парче или цела топтан. И судијката ќе ве ослободи од било каква одговорност.

Епа, драги мои, ако не се направи потполна (ЧИТАЈ: ПОТПОЛНА) чистка на сите (ЧИТАЈ: СИТЕ) судии и сите (ЧИТАЈ: СИТЕ) обвинители, ние ќе си останеме турски вилает од 18 век, ама никако (ЧИТАЈ: НИКАКО) не може да бидеме наречени држава (какво и име да ѝ дадеме).

Каква бре ЕУ. Каков бре напредок. Ние сме заглавени до грло во феудализам.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 04.07.19.

нема
05.07 18:24
Браво за ЈО и за СДСМ кои нè оставија да се справуваме со инсталациите на Груевски

Да беа 200 евра сигурно ќе имаше и обвинителен акт и судски процес и соодветна казна. Ама, за 2.770.640 евра навистина не е во ред некој да се гони.

Браво за ЈО и за СДСМ кои нè оставија да се справуваме со инсталациите на Груевски.

А она човечето Републички ЈО Господ да ви го поживее.
Скопје 2014 си остана.

Луѓето кои го изградија си останаа.

Судиите и ЈО кои го овозможија си останаа.

А нам на граѓаните кои го плативме и кои ќе продолжиме да го плаќаме ни останува само да си заминеме.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 03.07.19.

нема
04.07 10:44
Шара е национален парк во Косово веќе 30 години

За националниот парк Шара во Косово се грижи посебна дирекција која го регулира рационалното користење на природните добра.

Ловот е забранет, а дозволена е сеча на дрвја само за потребите на локалното население.

Со прогласување на Шар Планина за национален парк и од страната на Македонија ќе се овозможи заштита на биодиверзитетот во целост.

Ирена Ристиќ, Фејсбук, 24.06.19.

нема
03.07 19:07
Не е проблемот во Македонија дека нема луѓе што знаат

Првите истражувања за положбата и бројот на лицата со нехетеросексуална ориентација ги направивме пред 19 години (“Идентификување на ЛГБТ популација во Република Македонија“ - 2004 година, спроведено од Хелсиншкиот комитет и МАССО).

И тогаш и денес бројот на лицата со нехетеросексуална ориентација се движи околу светскиот просек - 10%.

Требаа 19 години за да се одржи првата ЛГБТ парада и покрај тоа што за дискриминацијата прозборевме многу пред околните држави.

Пред 15 години го изработивме и првиот нацрт на Закон за граѓански партнерства (Законот е готов и чека).

Колку години ќе бидат потребни за да стане реалност?

Најверојатно кога веќе сите држави во поблиската и подалечната околина ќе имаат ваков закон.

Не е проблемот во Македонија дека нема луѓе што знаат, туку дека има премногу луѓе кои не знаат.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 01.07.19.

нема
02.07 18:10
Does it hurt?

Синоќа го шетам Алтан и констатирам дека пола од сарделите засадени неодамна, се украдени.

Заклучив (си признав) дека народов краде. Увелико.
Пробав да замислам како изгледа тоа. Да украдеш.
Треба прво да ти текне, па да отидеш, па да избереш кои ќе ги откорнеш, да се наведнеш, да ги откорнеш, да ги ставиш во некаква кеса, со убрзан чекор да одиш во страв (претпоставувам/ а можда и лабаво си одиш), да одиш, одиш, одиш, дури да стасаш дома. Таму, го засадуваш украденото во саксија, најверојатно и она украдена, во земја, и она собрана од некаде, и секојдневно да ги полеваш, уживајќи во нивната убавина. Украдена. Ветерчето кое ги нишка, е гратис. Загадено.

Ми кликна дека таквите немаат проблем да детектираат и изберат политичари кои ќе крадат. Константно. Репетитивно.
И да немаат гајле, и бирачите и избраните.

После тоа видов дека статусот кој го споделив за Охрид и неговата пропаст, не одекнал баш...
Охрид и езерото им значат на триесетина души...
Или само триесетина сфаќаат што всушност се случува...
Помислив дека можеби имате некаде резервно Охридско езеро, та коа ќе пропадне ова, цак, тоа ќе си го посадите. Друг основ за ваква лабавост и отсуство на бурни реакции на случувањата, јас не гледам.

Оние се пакуваат, ќе иделе со копитцата у Баку.
Демек УНЕСКО.

Јас, сериозно размислувам за штрајк со глад.

Зашто ме боли. Многу.

Ирена Ристиќ, Фејсбук, 01.07.19.

нема
01.07 11:53
Се прашувам зошто не го "слушаат народот" и во други прилики

Оној кој малку разбира пропаганда гледа како Владата си игра со тест балони, за после да продава дека "ги слуша граѓаните".

Најнов пример е промената на пол преку Фонд. Инсценираа демек интерес, за после да речат: "демократска Влада сме, го следиме расположението на граѓаните". И ова не им е првпат.

Се прашувам зошто не го "слушаат народот" кога не затвораат диви депонии, не поправаат мерни станици, не сопираат градежна мафија, не сопираат увоз на фалсификувани лекови, не носат инсулин и цитостатици...

Или бираат теми кајшто сомнителниот профит не им е загрозен, а кои и онака немаат сериозна намера да ги земат предвид.

Проѕирен ПР циркус.

Жал ми е само што поигруваат со чувства, надежи, страсти, судбини - кои во нивниот коруптивно-профитерски свет не значат ништо; овојпат жртви беа трансродовите луѓе.

Инес Ефремова, Фејсбук, 30.06.19.

нема
30.06 17:18
Вие би само да нè јебете како вас ви одговара

Абе куров на државна сметка може коли да купувате и пари да крцате, ама не дај боже пара да отиде на човечка потреба, на личност која не може да живее онака како што вие мислите дека е дадено од бога или природа, макар и таа состојба човек психички го разарала.

Немате приближно појма за што зборите, немате појма што е нужност, а што е право на избор во прашањето.

Секој има право да си помогне и да му биде помогнато да биде онаков како што се чувствува.

Најдоа најголемите политички лопови и најголемите задолжувачи на општини да кажуваат што може, а што не може на државна сметка.

Се работи и тука за човеково здравје, се работи за заробеност, се работи за нужност, за правото човек да биде сексуално исполнет и задоволен, се работи човек да може да љуби целосно и да биде љубен како што се чувствува.

Вие би само да нè јебете како вас ви одговара.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 29.06.19.

нема
29.06 15:27
Каква правда застапувате вие, лицемери?

Знаете како, трансродовите лица маршираа на сите протести против девастираниот здравствен систем кој остава луѓе на перифериите да умираат како обичен вишок и измет (резервна армија на смртта, што би рекол другар ми Stanimir Panayotov). Протестираа со своите пријатели и поддржувачи и за малата Тамара, и за сите нееднаквости и против привилегиите во здравството. Затоа што една од основните заложби на транс движењето е универзален приста до здравствена заштита, ЗА СИТЕ, ПОДЕДНАКВО!!! Затоа што транс луѓето знаат што значи еднаквоста и лишувањето од истата, зашто знаат дека правдата не е селективност, зашто знаат дека НЕМА ПРИОРИТЕТИ кога е во прашање правото на живот, достоинствен живот, и пристап до здравство.

А вие? Што знаете вие? Каква правда застапувате вие, лицемери? Патетично немоќни луѓе кои немајќи никаков капацитет, сила, храброст и истрајност да се спротистават на инстанците на моќ, на вистинските кројачи на политики и животи, ја компензираат својата фрустрација од немоќ преку исфрлување на гневот и преку насилство врз уште послабите, врз најслабите.

Со вас не сме сојузници, зашто вие не се борите за правда и еднаквост.

Имате уште многу да учите од транс луѓето, и да им симнувате капа. Кога ќе научите, тогаш можеби пак заедно ќе се бориме за правда. До тогаш, ЧАО!

Славчо Димитров, Фејсбук, 28.06.19.

нема
28.06 09:47
Навистина не можам да разберам

Навистина не можам да го разберам апсурдот евроинтеграциите да ги води човек кој е под истрага од Специјално јавно обвинителство.

И не можам да разберам како некој воопшто може да помисли да стави лекар за Министер за култура.

И не ми е јасно како може кој било што е на функција да си вработи во државна служба роднина или близок.

И не знам како не им е срам на пратениците покрај платата да земаат дневници за состаноци на кои не присуствуваат.

И не можам да разберам зошто уште ништо не е направено со „Скопје 2014“.

И зошто некој рок пејач би сакал да биде директор.

И не ми е јасно како може да се зборува за право без правила и процедури и критериуми.

И не знам како може да се смени судството а да останат истите судии.

И не сум сигурна како се очекува да напредуваме ако секоја генерација станува уште понеписмена.

И не разбирам зошто некој кој може да ги избере за советници најстручните ги избира најнестручните.

А најмногу не ми е јасно како некој сака да биде поинаков а го прави потполно истото како неговиот претходник.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 21.06.19.

нема
27.06 17:11
Премиере, Вие најдобро знаете зошто не ги остваривме промените во образованието!

Во изминатите неполни 10 месеци, со големо задоволство и верба ја прифатив поканата да ја извршувам оваа функција. Влегов во систем кој со години не само што не се менувал, туку и многу назадувал и еродирал. Освен многуте и бескрајни формалности во работата на Министерството, овој период не се случи ништо позначајно. И тоа што навидум се тркала е далеку од потребите на системот и не ги менува севкупните состојби. Промените во образованието кои ги навестувавме, не ги остваруваме. Зошто е ова вака, веројатно Вие најдобро знаете! Пред само една недела во еден јавен настап кажав дека треба да се запали црвеното светло и дека ако продолжиме со ова темпо, може да очекуваме образованието да го реформираме за 10 до 15 години. А можевме многу, многу, подобро.

Петар Атанасов, досегашен заменик министер за образование; од текстот на оставката, 24.06.19.

нема
26.06 09:56
Дебата

Аргумент: Не го менувајте човекот зашто одлично си ја работи работата.

Контрааргумент (основен модел): Кај бевте да се буните кога....!?

Контрааргумент (надграден модел): Овие за сè се бунат. Што се мислат, богови!?

Контрааргумент (сеирџиски модел): Не сум одел, не сум гледал и ништо не знам, ама, што бе, да не нема друг освен него!?

Контрааргумент (ексклузивен модел): Сите се кренаа да го бранат, јас сум против / Не ми се свиѓаат (сите) што го бранат.

Контрааргумент (стилски модел): Запирката во вториот ред од третиот пасус сугерира дека... што значи дека организирате хајка и дека сте дискриминатори.

Контрааргумент (процедурален модел): Си има закон и процедура; погрешен ви е адресантот; нека си поднесе програма, па ако не го изберат, тогаш...

Контрааргумент (маалски модел): Го знам чоекот од дете. Вие ќе му забранувате да конкурира, фашисти ни едни!

Контрааргумент (Алиса модел): Од кај, па, знаете дека нема да биде и бољи!?

Со оние сè беше поедноставно. Имаа само два контрааргументи: Се' е според Уставот и законите и ПРЕДАВНИЦИИИИИИИИ!!!!!!!!!!!!!!!

Маја Стевановиќ, Фејсбук, 24.06.19.

нема
25.06 11:39
Бранимир Јовановиќ во одбрана на Тевдовски

Кога ме праша дали сакам да му бидам советник, му кажав дека не сме, ни тој, ни јас, за овдешната политика. Неговиот одговор беше дека можеби сум во право, ама дека сепак имаме должност да пробаме да ги смениме работите. Постојано кажуваше дека сака да биде како министерот за финансии во Данска – да не се наметнува многу во јавноста, ама системот да функционира. Мислам дека успеа во тоа. За жал, далеку сме ние од Данска. Кај нас, ако ти не се наметнуваш, некој корумпиран хоштаплер ќе се наметне, и ќе работи против тебе. Не знаев за сменава кога јас се повлеков, и воопшто не ја очекував. Мислев дека “метлата” требаше да ги фати оние кои работеа за личен интерес наместо за јавниот, оние кои местеа милионски тендери, оние кои трошеа државни пари а ништо не работеа… Можеби има нешта кои не ги знам во целава работа, ама едно знам. Ако државава ги менува оние кои работат чесно и вредно, кои прават реформи, кои се жртвуваат за општото добро, никогаш нема да ја биде.

Бранимир Јовановиќ, Фејсбук, 24.06.19.

нема
24.06 10:57
Министерството за култура е во распад, културните институции се закочени и во комплетен хаос

Сегашната власт се истакнала и се истакнува со паушалниот и несериозен начин на кој се однесува со културата. Тие се просто, некултурни. Некултурни беа и овие од претходната власт, но тие барем сфаќаа дека културата е моќно оружје, и толку го употребуваа што го злоупотребија. Исто така, сегашната власт жестоко ја потценува културната сцена. Забораваат дека неа ја сочинуваат најгласните и најистакнатите индивидуалци во ова општество. Но ова сме го зборувале, и не нè слушаат: Министерството за култура е во распад, културните институции се закочени и во комплетен хаос. Единствено функционира МКЦ: и како некоја библиска чума, ете одат и него да го уништат.

Румена Бужаровска, Независен весник, 22.06.19.

нема
22.06 17:17

Препорачуваме

Во процепот

Во своевидната „игра на престоли“ повредени се многумина, а не само малите држави како Македонија и Албанија.

„20.18“ Теодора Митровска

„Модниот перформанс“ на Митровска - еден од највпечатливите културни настани кај нас во 2019!

Како измамите на факултетите станаа глобален бизнис

Мамењето на факултетите не е ништо ново, но интернет му даде глобални, бизнис размери. Семинарска работа чини 15 долари по страница.

„Македонизмот“ на Мицкоски е спротивно на „Македонија, пристојно место за живеење“

Македонскиот идентитет никој не го укинал за Мицкоски да го враќа.

ОкоБоли главаВицФото