Боли глава

Пораките по првиот круг на претседателските избори

Пораките се:

- Попис;

- Самобендисаните од Власта да се фатат здраво за работа;

- Самобендисаните бојкотирачи, а мои соборци, нека ја погледнат животинската еуфорија од штабот на злосторничкото здружение и нека се сетат на што му даваат шанса да се повампири;

- Стево ќе победи!

Јане Ѓорѓиоски - Рибаро, Фејсбук, 21.04.19.

нема
22.04 10:21
Најлошиот Кандидатски Спот за Изборната Сезона 2019!

Овластен сум да соопштам дека официјалната Жири-комисија на Дебармаалските ручеци на поезијата, после неколкудневно предизборно самопрегорно и мошне посветено заседавање по џезмиња и софри, со поддршка на разни скараџиски марифетлуци, шпиритуални напитоци и експертски совети од соседните алкохолисти, едногласно (од оние кои беа во состојба да гласаат) донесе Одлука со која се прогласува Најлошиот Кандидатски Спот за Изборната Сезона 2019!

Честа да се закити со ова традиционално високоалкохолизирано признание во првата година од доделувањето ѝ припадна на Опозицијата, со спотот „Таа е нашата правда! Таа е Македонија!“

Сашо Орданоски, Цивил медиа, 17.04.19.

нема
19.04 14:05
Не ве гледам да коментирате за Курбиново, Перивлепта, Шарената џамија...

Коментирате за #NotreDameDeParis дека е страшно! Се разбира, страшно е кога 850 год. на историја ќе го снема за миг во пламен. Трагедијата на еден ваков споменик е немерлива во нашата човечка димензија.

Но не ве гледам да коментирате за Курбиново, Перивлепта, Шарената џамија и многу други наши спомениците кои се еднакво стари и важни за светското културно наследство, а пропаѓаат.

Колку за споредба, Нотр дам (1163) е речиси со иста датација како и Пантелејмон во Нерези (1164).

Како што сите оние кои немаат слика со готската катедрала се важи дека не биле во Париз, така за мене сите оние кои немаат слика од Пантелејмон, не биле никогаш во Скопје.

Се подразбира дека треба мошне внимателно да се постапува со културното наследство, токму поради вакви причини. Со секое снемување на некој споменик, исчезнува и дел од колективната меморија врз која почиваат современите општества. Затоа, почитувајте го другото, но гордејте се со сопственото културно наследство.

Василка Димитровска, Фејсбук, 16.04.19.

нема
16.04 11:54
Со поглед во „Шарена револуција“

Те знам и од кој кафиќ беше со поглед во „Шарена револуција“.

Александар Дојранлиев, Фејсбук, 12.04.19.

нема
15.04 11:12
Замислете вие каков див народ е овој со кој сме во соживот

Замислете вие каков див народ е овој со кој сме во соживот. Овие се беспримерен див народ, затоа немаат идентитет и нема да имаат никогаш, без разлика што ние сакаме да им помогнеме. Не се помага, бездушниот не се освестува.

Сулејман Реџепи, поглавар на Исламската верска заедница; во говор во с. Арнакија, скопско, по повод удирање темели за возобновување на џамија, на 14.03.19.

нема
10.04 11:34
Само три години затвор за оној што мртов пијан прегази девојка на Партизанска и тоа на пешачки премин?!

Само три години затвор за оној што мртов пијан прегази девојка на Партизанска и тоа на пешачки премин. Апелација ја намалила првичната пресуда за триипол години.

Знаете што сакате?! Да почнеме сами да го земаме законот у свои раце. Тоа изгледа сакате мамицата... Некој нажален татко еден ден ко ќе ви влезе со калаш и бомби, нема да можат да ве состават. Која е поентата? Родителите останаа без дете, а тој убиецот пак ќе биде на улица и ќе смее да вози по една година. За каква правда зборувате?

Сашо Тасевски, Фејсбук, 08.04.19.

нема
09.04 16:26
Сѐ ќе се случува после изборите

Ефикасен систем за финансиска контрола на јавниот сектор – по изборите.

Платформата на Матка – по изборите.

ДСКС за вработувањата – по изборите.

Решение за Алипашина џамија – по изборите.

Физибилити студии за јавно-приватно партнерство во здравство – по изборите.

Проблемот со Шумска полиција – по изборите.

Кои политичари се вмешани во скандалот Телеком – по изборите.

Нов тендер за набавка на реагенси – по изборите.

Дали вакцинацијата треба да биде право на избор – по изборите.

Враќање на директорите во Гостивар – по изборите. 

Судбината на СЈО – по изборите.

Охрид и Струга без ингеренции за плажите – по изборите.

Двојазични табли со новото име на државата – по изборите.

Фактички, сѐ ќе случува – по изборите.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 07.04.19.

нема
08.04 16:19
Тајната коалиција на ВМРО и ДУИ

Дали е реално и ние и ЕУ да очекуваме реформа на државната администрација, правосудството и безбедносниот систем, кога тоа зависи од тајната коалиција на ВМРО и ДУИ, кои во текот на заедничката власт ги деформирале тие служби.

Џевдет Хајредини, Фејсбук, 03.04.19.

нема
03.04 22:34
Забава за сиромашните и бедните по дух!

Двобојот постои зашто во поглед на извесни навреди редовното судење би можело со својата јавност да ѝ даде на целата работа многу понеподнослив облик отколку што е самата навреда.

Напишал во својот “Речник” Владимир Јовановиќ во 1871 година.

Денеска имаме дуели. Политички дуели кои, исто така, постојат за да се понуди замена за вистинската природа на конфликтот но, со помош на јавноста, не без неа како во времето на славните монархии и сталежи. Со естрадизацијата како форма на забава која е тука да ѝ помогне на јавноста полесно да ги поднесе вистинските причини за својата несреќа.

Во земји како Република Северна Македонија, посебно. Зашто и тука, како кај двобоите смртта, се смета како знак дека убиениот бил на погрешната страна, а не мислата на победникот дека бил на вистинската. Оти мисла, всушност, нема.

Само забава за сиромашните и бедните по дух!

Бранко Тричковски, 26.03.19.

нема
01.04 13:38
Јово „Превара“ и неговото „весело друштво“ пред ДКСК

Комисијата за борба против корупцијата не постои ни цели два месеци, а веќе сака да се фати во костец со Јово „Превара“ и неговото „весело друштво“… Годинава пролетва и убавото време изгледа нешто ќе подранат.

Може ли да е случајност што на чело и на ДКСК се наоѓа жена која, се чини, знае како и што треба да се прави, а покажува и амбиција тоа, без многу пардон, да го спроведе во дело?

Сашо Орданоски, Цивил медиа, 28.03.19.

нема
28.03 12:43
Ќе разбере ли ВМРО дека мора да излезе од оваа квазиидеолошка матрица

Им ги гледам изјавите на осудените: „Не се плашам од затвор“, „ВМРО да се обедини и да крене против оваа власт“ и не ја разбирам перверзната садомазо пулсација кај овие луѓе, без разлика колку и да се криминално или финансиски задолжени кон партијата.

Има тука една слепост која мисли дека вината ќе ја олесни со некакво си идеолошко страдање, морална жртва, кога казната доаѓа како последица на отсуството и на двете нешта. (...)

Ќе разбере ли ВМРО дека мора да излезе од оваа квазиидеолошка матрица која го повикува Македонецот на автодеструкција, дека мора да се извини и корегира, дека овој нивни товар станува алиби за власта да се однесува неодговорно?

Доволно е да се реални, и ќе имаат многу подобри ефекти. Они и вака можеби пак некогаш ќе дојдат на власт, но ако останат вакви какви што се, тоа само ќе биде на штета на државата.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 18.03.19.

нема
26.03 11:18
Честит Светски ден на поезијата!

Ќе отворам продавница за лепези и ќе им викам на муштериите: повелете, имаме цела лепеза лепези!

Честит Светски ден на поезијата!

Иван Календар, Фејсбук, 21.03.19.

нема
21.03 10:58
„Една жена ветува промени“?!

Па и самиот изборен слоган на Силјановска – „Гордана Силјановска Давкова е жената која во април машки ќе се бори во претседателската трка“ – е една типична десничарска, силеџиска, мизогена глупост според која не може жена од ВМРО-ДПМНЕ, евентуално, да победи на избори, доколку не покаже машки хормони или барем тетоважа со кама и нагант на бицепсот. Тиквари. „Умри машки“, работава. А изборниот спот ѝ се вика „Една жена ветува промени“… На што? На полот?!

Сашо Орданоски, Цивил медиа, 18.03.19.

нема
19.03 14:07
Чисто да се добие претстава

Од моето дваесет годишно искуство на меѓународни претставувања со разни ансамбли знам дека со ЕУР 70000 (седумдесет илјади) народни пари можам да реализирам, на пример, 5 (пет) турнеи низ Европа со по 130 (сто и триесет) учесници кои би ја претставиле нашата култура и земја на многу високо ниво на исклучително значајни културни настани, или пак 8 (осум) учества на врвни натпревари со по 40 (четириесет) учесници, каде би ги освоиле највисоките награди (не зборувам на памет) и со тоа би ја промовирале нашата земја, при што само во живо би не проследиле неколку десетици илјади луѓе (публика, академска заедница, професионалци, менаџери итн.).

Секако, ТОА НЕ Е НИШТО во споредба со можноста за истата сума народни пари во најново АУДИ А6 да се луксузира 1 (еден) „успешен“ градоначалник.

Сашо Татарчевски, Фејсбук, 15.03.19.

нема
17.03 12:58

Препорачуваме

Душан Чежек – Гифови

За пикселната уметност на уметникот што потекнува од Србија а живее во Прага.

Amazon.com: анатомија на една доминација

Смешно е што Трамп е најгласниот критичар на Амазон.

Кризата во Италија ќе има последици и за ЕУ

Шефот на деснорадикалната Лега, Матео Салвини, планира да ја собори владата во која и тој коалицира. Ако победи на изборите, претстојат непријатни времиња за Брисел, зашто Салвини за сѐ ја обвинува ЕУ.

Снегови

Авторката е гостинка на претстојниот книжевен фестивал Друга приказна (5-8 септември, МКЦ).

ОкоБоли главаВицФото