Боли глава

Македонски сон

Хорхе е херојска фигура која го реализира македонскиот сон: да не те бидува за ништо, друг да ти даде работа, да бидеш послушник и ништо да не работиш 10 години за да се стекнеш со доживотна пензија од 1000 евра. Македонски сон!

мк Еленко, Твитер, 14.05.19.

нема
14.05 12:06
Фикусот ни даде повод да погледнеме во вртоглавите суми што се вртат во привилегиите

Мора веднаш и вистински да се стави крај на расипништвото и повластиците. Почнувајќи од поранешните претседатели (сите!), завршувајќи со раководителите на државните агенции и сите останати институции. Едноставно, сите повластици мора да се укинат, односно да се редуцираат до ниво што е прифатливо за една сиромашна земја која, притоа, се декларира како социјална држава, според Уставот.

Заминувањето на Иванов, таа гротескна и неславна десетгодишна епизода во македонската историја, со право го привлече најголемото внимание. Тој лик, без срам и перде, без проблем се потпишува на решението токму Република Северна Македонија да троши 165.000 евра годишно за него додека е жив! Да му се згади на човек.

Но, уште погрдо од неморалот на Иванов е тоа што политичарите, нека е тоа и некој претходен состав, кој сака нека биде, го направиле самиот систем таков – апашки! И добро е што оној, Фикусот, ни даде повод да погледнеме во вртоглавите суми што се вртат во привилегиите.

Џабир Дерала, Плусинфо, 13.05.19.

нема
13.05 12:33
Иванов и „поделеното општество“

Во последните „пет минути“ од својот истечен мандат, вечниот парти-брејкер Ѓорге Иванов ја искористи посетата на Папата за да дотури малку сол во кафето. Тој, имено, официјално го информираше Папата дека доаѓа во „поделено општество“. Иванов е експерт во таа област, како еден од главните внатрешнополитички фактори за тие поделби. Можеше Иванов и да се воздржи од таквите оценки, бидејќи тие за Папата не се од никакво значење, а влегоа во сите меѓународни извештаи од неговата посета на земјава. Особено бидејќи „обединетото општество“ тукушто го избра наследникот на Иванов, како дел од потфатот за излегување од долгата меѓународна изолација (Њујорк Тајмс) за која Иванов даде значаен придонес.

Сашо Орданоски, Цивил медиа / Окно, 08.05.19.

нема
09.05 15:01
Франциско

Дали папата треба да го нарекуваме Франциск? Многу е неприродно за нашиот јазик. Ако веќе Хрватите го викаат Фрањо (како Фрањо Асишки според кого го добил духовното име, во оригинал Сан Франческо), особено ако и светецот и градот ги викаме Сан Франциско и Свети Франциско, тогаш би требало да е Франциско, зар не?

Според Википедија:

Pope Francis (Latin: Franciscus; Italian: Francesco; Spanish: Francisco)

Светлана Сеси Камџијаш, Фејсбук, 08.05.19.

нема
08.05 12:07
Настрадамус

Преземени се сите мерки за Папата да не
НАСТРАДАМУС!

Трајко Џиков, Фејсбук (СмрттаНаХуморот), 07.05.19.

нема
07.05 16:07
Ама овие мислеле дека гласаат за поглавица а не за претседател

Ама овие мислеле дека гласаат за поглавица а не за претседател. За поглавица требаше да го испушите, најмалку, лулето, ете малку било тоа „стотини пријатели Албанци, можев да се омажам“ и други предизборни селфирања и глупирања. Не брои општини оти ќе им текне на сите дека скоро имаше локални и дека на власт сте само во три. А после хидроцентрали ќе се чешлаат и други централи, дури и академски и универзитетски каде најмалку треба да има вакви будали. Ова земја има иднина вака цела а вие ете ни по градови ни по села. Нема веќе вака нит се води нит се тера, пичка ви матер o leshpera!

Рамадан Рамадани, Фејсбук, 06.05.19.

нема
06.05 09:55
Како ќе преземете политичка одговорност кога и граѓанска не преземате?

Додека ова го пишувам, на два дена до вториот круг на претседателските избори, ми иде да фатам џенем, оти веќе ми збоктиса по сто пати да се убедувам со оние кои од морална височина ми попуваат со теории за демократија, со резигнираност „сите се исти“, „немам за кого да гласам“, „не ти гласам“, „ни за едните ни за другите“, „не ме интересира политика“, „кој и да биде ништо нема да биде подобро“, „не видовме суштинска дебата“… Од која ли комотна позиција можат да глумат нормалност во ненормалнава ни држава? Ќе чекале тие трета опција да се појави. А ние, политички неписмените, не знаеме дека фино би било да има трета опција. Па, фино би било, ама каде е? Ај, најдете ја. Направете ја штом толку можете да го процените политичкиот момент и се разбирате во демократија. Наметнете се со својата памет и влијание. Ама и со одговорност пред сѐ.

Ама, како ќе си преземете политичка одговорност кога вие и граѓанска одговорност не преземате? Основата одговорност – да излезеш и да гласаш на избори.

Горан Михајловски, СДК, 04.05.19.

нема
04.05 13:33
Молчевте тогаш, молчите сега, драга професорке

Молчевте тогаш, молчите сега и, уверен сум, ако бидете претседател, ќе молчите и во иднина. А, молчењето е зло, драга професорке.

Македонија во единаесетгодишното владеење на Груевски и фамилијата беше опасно место за живеење, не заради луѓето кои се зли, туку заради луѓето кои ништо не преземаа.

Уште Данте Алигиери предупредуваше дека „најмрачните кругови на пеколот се резервирани за оние кои во времето на морална криза остануваат неутрални и воздржани“.

Томислав Кежаровски, Актуелно, 02.05.19.

нема
02.05 15:00
Добриот христијанин

Добар христијанин посакува да му воскресне козата на комшијата.

Владимир Лукаш, Фејсбук, 27.04.19.

нема
01.05 17:47
Чувствувате ли, гледате ли?

Чувствувате ли, гледате ли како гмизавците и колебливите приврзоци на злосторничкото здружение, кои после падот на режимот се лигавеа и изигруваа 'нисам одавде', сега повторно се враќаат и вртат околу дувлото на матицата? Намирисаа крв и почнаа да се лигават гласно, им се враќа крвавиот жар во очите, им се враќа надежта дека ќе го воскреснат злосторничкото здружение. Го почувствувавте ли тоа во урлиците од штабот вечерта кога ги читаа резултатите? Јас, да. Што мислите дека ќе се случи, ако 'свештеничката' со проф. титула успее да им даде конечна инфузија? Мислите таа се бори да биде коректор и ќе се залага за правда? Ма дајте ви се молам. Ја слушате ли како јасно гласно и недвосмислено се заканува дека е наменски катализатор за забрзано враќање на ДПМНЕ? Свештеничката ќе мора да испорача тоа што ветила, а знаеме што може да се вети на партија чиј почесен претседател е злото химселф. Прашањето е - дали ние овојпат ќе стоиме настрана и ќе ги казниме сегашниве за сите погрешни кадровски решенија и куропецања, за пазарењата за правда ма колку и да биле тие пазарења неопходни, бавноста, тромоста и покрај тоа што зедоа еден вистински правец - влеговме во НАТО, се наѕира ЕУ, а знаат и да слушнат, да корегираат, да прифатат критика и да реагираат, бавно со триста сили, ама туркаат некако? Или, пак, ќе им дозволиме на дпмне преку свештеничката да ни се вратат, да нѐ вратат назад во вилаетот на балканската историја и да нѐ тепаат - дали со тупаници и пендреци по улици, или со драконски и нарачани инспекции сеедно, да нѐ доотепаат.

Јане Ѓорѓиоски - Рибаро, 25.04.19.

нема
30.04 10:23
Нејзиниот штаб е криминалниот дворец

ВМРО-ДПМНЕ има претседател 10 години.

Токму тој ја урниса правната држава со неуставна аболиција на криминалците што го донесоа на власт.

Да не заборавиме, тој стана претседател со потпис на поддршка на Гордана Силјановска.

Силјановска му потпиша на Иванов, за да ја урниса правната држава и да ја згази правдата во зародиш.

И Иванов, кој уште е на власт, ја поддржа во кампањата Силјановска - кандидатка на партијата чиј почесен претседател е осуден бегалец од правдата.

Силјановска - кандидатка на криминалци, поддржана од криминалци, и од тие што аболицираа криминалци.

Нејзиниот штаб е криминалниот дворец.

Па уште и збори за правда и владеење на правото.

Силјановска и правдата се два различни поими.

Жарко Трајаноски, Фејсбук, 26.04.19.

27.04 13:56
Многу ми е ќеф што Силјановска учествуваше на ови избори

Многу ми е ќеф што Силјановска учествуваше на ови избори, бар нема повеќе да нè фарба и да ја гледаме, како таа е независен експерт. Никогаш нема да ѝ заборавам - во моментите кога влегуваа специјалците во А1, како кажуваше дека тие не се таму ради телевизијата, туку ради поддршка на инспекторите. Специјалци бе, под полна воена опрема ја тероризираа најгледаната ТВ, не пуштаа новинар ни да влезе ни да излезе, а таа релативизираше и одобруваше.

П.С. И на Лупевска нема да ѝ го заборавам тоа, иако гледам многу нејзини колеги и колешки и го заборавиле.

Јане Ѓорѓиоски - Рибаро, Фејсбук, 23.04.19.

нема
24.04 14:04
Не се непопуларните политики проблем, нивното отсуство е проблемот

Тоа што луѓето не ви го простуваат се криминалот и корупцијата, клиентелизмот, рекетарството, затвореноста, саможивоста, кои ги потсетуваат на ВМРО и од кои очајно луѓето бараа излез.

Тука влегува и потрагата по поголема еднаквост и правда.

Оттука, не се непопуларните политики проблем, туку напротив, немањето политичка волја и бегањето од непопуларни политики, како расчистување на администрацијата и партиските вработувања, скратување на привилегиите за политиката, контролирање на самоволието на локалната власт, дивеењето на бизнисот, несправувањето со загадувањето, животната средина, растот на цените, бесмисленото трошење и задолжување.

Не се непопуларните политики проблем, нивното отсуство е проблемот.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 22.04.19.

нема
23.04 09:52
Пораките по првиот круг на претседателските избори

Пораките се:

- Попис;

- Самобендисаните од Власта да се фатат здраво за работа;

- Самобендисаните бојкотирачи, а мои соборци, нека ја погледнат животинската еуфорија од штабот на злосторничкото здружение и нека се сетат на што му даваат шанса да се повампири;

- Стево ќе победи!

Јане Ѓорѓиоски - Рибаро, Фејсбук, 21.04.19.

нема
22.04 10:21

Препорачуваме

За ова се боевме?

Се гледаат Собранието и Триумфална и се прашуваат:
за ова ли се боевме?

Кишовиот нож

 Кон годишнината од смртта на Данило Киш (1935-1989).

Антиквизацијата наоѓа терен и во ЕУ

Антиката, како епоха поврзана со градење идентитет, е актуелна и во нордиските земји.

Словенија ќе ја отвори најдолгата маршрута за велосипедски туризам на светот

„Bike Slovenia Green“, што ќе се отвори на 1 ноември, ќе има седум станици на својата една недела долга авантура низ природа.

ОкоБоли главаВицФото