Боли глава

„Една жена ветува промени“?!

Па и самиот изборен слоган на Силјановска – „Гордана Силјановска Давкова е жената која во април машки ќе се бори во претседателската трка“ – е една типична десничарска, силеџиска, мизогена глупост според која не може жена од ВМРО-ДПМНЕ, евентуално, да победи на избори, доколку не покаже машки хормони или барем тетоважа со кама и нагант на бицепсот. Тиквари. „Умри машки“, работава. А изборниот спот ѝ се вика „Една жена ветува промени“… На што? На полот?!

Сашо Орданоски, Цивил медиа, 18.03.19.

нема
19.03 14:07
Чисто да се добие претстава

Од моето дваесет годишно искуство на меѓународни претставувања со разни ансамбли знам дека со ЕУР 70000 (седумдесет илјади) народни пари можам да реализирам, на пример, 5 (пет) турнеи низ Европа со по 130 (сто и триесет) учесници кои би ја претставиле нашата култура и земја на многу високо ниво на исклучително значајни културни настани, или пак 8 (осум) учества на врвни натпревари со по 40 (четириесет) учесници, каде би ги освоиле највисоките награди (не зборувам на памет) и со тоа би ја промовирале нашата земја, при што само во живо би не проследиле неколку десетици илјади луѓе (публика, академска заедница, професионалци, менаџери итн.).

Секако, ТОА НЕ Е НИШТО во споредба со можноста за истата сума народни пари во најново АУДИ А6 да се луксузира 1 (еден) „успешен“ градоначалник.

Сашо Татарчевски, Фејсбук, 15.03.19.

нема
17.03 12:58
Среќните и несреќните политичари и народи

„Сите среќни политичари личат едни на други; сите несреќни народи водени од тие гомна се несреќни на свој начин.“

Толстој

Владимир Лукаш, Фејсбук, 12.03.19.

нема
15.03 17:04
Јазикот не ни е северомакедонски

Јазикот со кој се разбираме со делови од населението во соседните држави, па и во држави преку океанот, се вика македонски и никој нема право да го нарече северомакедонски или да го загради во границите на Република Северна Македонија.

Владимир Милчин, Окно, 12.03.19.

нема
12.03 14:40
24 часа ме следи тајна разузнавачка служба блиска до голема опозициска партија

24 часа мене, а веројатно и моето семејство, ме следи тајна разузнавачка служба блиска до наша голема опозициска партија. За 10 дена неколку пати се објавуваат фотографии од тоа каде се движам.

Ова е само сигнал, насоката во која ќе се движи кампањата за претседател, само што ќе биде уште повалкана. Мене не ми се блиски подземни кампањи, јас ќе одговорам со аргументи и јавно. Остатоците од режимот не смеат да бидат толерирани, тоа е работа на институциите од оваа власт.

Стево Пендаровски, претседателски кандидат, во интервју за 1 ТВ; 06.03.19.

нема
11.03 12:58
Вие сте против нас

Вистината е дека вие работите против нас, вие сте против нас, вие сте мрчаторите, вие сте против поубавата реалност, вие сте за криминалот и тендерската коалиција, вие, вие, вие, со вашата шематизирана нарација, затворена, неука, проста, стерилна, деструктивна, минимална, вие сте простите, и сте одлучно против нас.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 26.02.19.

нема
06.03 11:17
Државата наставниците да ги плаќа како програмерите во приватниот сектор?

Дали би поддржале закон со кој државата би била обврзана да обезбеди платата на наставници (сите видови од градинка до крај на средно, а и факултет) да биде поголема или еднаква на просечна плата на програмери во приватниот сектор?

Наставниците, учителите на некој начин ги програмираат умовите на децата кои буквално треба да ја градат нашата иднина. Мислам дека има логика оваа клучна дејност да биде една од најприоритетните и тоа под итно. Педагошки факултет не смее да биде ВПШ („ваша последна шанса“) туку најпрестижната институција на високо образование во земјава.

Филип Стојановски, Фејсбук, 04.03.19.

нема
04.03 15:28
Кој ќе плати за најголемиот „прекршок” што го направи Шарената револуција?!

Добро, бе, за бојата се договоривме, нешто ќе плати Заев, нешто Мирјана, дел од штетата ќе надомести Павле, но мене ме интересира кој ќе плати за најголемиот „прекршок” што го направи Шарената револуција: смената на власта!

Бранко Тричковски, Фејсбук, 28.02.19.

нема
03.03 01:06
Има ли Северна Македонија новинари?!

Има ли Северна Македонија новинари?!

Вчера се доделуваа интернационални награди на фирми за социјална одговорност. Денес гледам по новини да видам кој добил - знам за ФАРМАХЕМ, зашто сестра ми ја прими, ама љубопитна сум за сите - информација НЕМА. На сите портали каде што имаше информација за настанот, само имаше видео на говорот на Анѓушев!!!

Каква срамна тривијализација и политизација на убава и важна иницијатива.

Венка Симовска, Фејсбук, 28.02.19.

нема
28.02 12:44
Ова е обид да бидам замолчена

Ете денес ми стигнаа две решенија со кои Комисијата за прекршоци при МВР утврдува дека сум одговорна за фрлање боја на објекти на државата и ме задолжува да платам 200 евра. Тоа е онаа комисија која е под надлежност на теологот министер за внатрешни работи кој дојде на власт како резултат на шарената револуција, чиј дел бев и јас, а којашто се состоеше токму во фрлање боја на институциите запоседнати од страна на режимот на Груевски со цел избегнување на кој било облик на насилство.

Имам намера да го оспорам решението пред Управен суд, да поведам постапка за дискриминација и да му плукнам на Заев и на неговиот потрчко теолог кој го поставил за министер за внатрешни работи под прозорец. И ги повикувам моите другарчиња од шарената револуција кои во моментов топлат фотелјчиња во власта да преземат нешто со цел запирање на натамошната виктимизација на учесниците во шарената револуција кои не ги сместија задниците во фотелјите во власта.

ЈАС ОВА ГО РАЗБИРАМ КАКО ОБИД ДА БИДАМ ЗАМОЛЧЕНА, КАКО ОБИД ДА ЗАПРАМ СО КРИТИКА НА БИЛО КОЈ ШТО СЕ НАОЃА НА ВЛАСТ И ОБИД ДА БИДЕ УНИШТЕН ГЛАСОТ НА ОНИЕ НЕЗАВИСНИТЕ КОИ НЕ ПРИПАЃААТ НА НИТУ ЕДНА ПОЛИТИЧКА ПАРТИЈА.

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 26.02.19.

нема
27.02 12:13
На маса со криминалци се седнува само да се склучи мировен договор

СДСМ, овие од ВМРО-ДПМНЕ ви одржаа лекција. Ахахахахаха. Наместо вие да одбиете да седите на иста маса со криминалци, тие одбиваат да седат на иста маса со вас!

Еееее, драги мои меки сдсмовчиња. Кога правите револуционерна промена (каква што и е потребна на државичкава) тогаш не прифаќате меки кадифени ракавици на некаков си „Жан Моне процес“, туку зацепувате малку со сабја наваму у натаму.

Супер што сакате да го дружите Вајгл, ама тој не ви е другарче, мислам дека до сега требаше тоа да го научите.
Во секој случај, на маса со криминалци се седнува само да се склучи мировен договор, а не да се гради политичка стратегија или да се договараат правила на игра.

Мирјана Најчевска, 21.02.19.

нема
26.02 14:05
Сигурна сум дека постојат многу поевтини и подобри начини на управување

Ако се укинат сите управни и надзорни одбори на јавните претпријатија/претпријатијата во државна сопственост, и парите кои им се даваат за греење на фотељите од телешка кожа се пренаменат во здравството и образованието, државичево ќе почне да станува социјална, а не апашка држава.
Ајде да ги укинеме сите управни и надзорни одбори.
Нема ништо да се изгуби од ефикасноста во работењето на овие претпријатија, само ќе се ослободиме од трутовите.
Сигурна сум дека постојат многу поевтини и подобри начини на управување од овој кој сега служи само за вработување на децата/сопругите/сопрузите/сестрите/браќата/швалерките/мајките/татковците/братучедите/... на сегашните, минатите и идните политичари и функционери во власта. Сите до еден.
Пример: на 5 декември 2017 година “За член на Управниот одбор на Агенцијата за странски инвестиции и промоција на извозот на Република Македонија, се именува Перса Наумовска.“ Без образложение, без биографија без ништо. Who the fuck is Persa?!
Владата го именува Трајче Нешковски за член на Управниот одбор на Централен регистар на Република Македонија (http://arhiva.sdsm.org.mk/default.aspx?mId=60&clenId=405).
Владата за членови на Управниот одбор претставници од органот на државната управа надлежен за вршење на работите од областа на заштита на природата на ЈУ Национален парк Пелистер - Битола, ги именува:
- Исуф Фетаи ( https://www.facebook.com/fetai.isuf ?).

Мирјана Најчевска, Фејсбук, 23.02.19.

нема
24.02 14:23
Да не претеравте со закани врз новинарите?

Не дека сум лично засегнат, но веќе се јавува една сериозно опасна ситуација во македонските медиуми, мислам и пострашна од времето на Груевски.

Мислам, да не се лажеме, сите режимски медиуми и телевизии си ги зедовте под ваша капа.

Не беше доволно, си отворивте што се вика и „ваша“ телевизија. Ене ја, рекетира отворено. Оние режимскиве барем напреднаа, они се финансираат од УСАИД.

Сакам да кажам, во две недели да се избрка еден, а друг новинар да добие отворени закани од директор на телевизија, е малку премногу, не мислите?!

Искрено, за атмосферата во медиумите и за нивните постапки, дел од одговорноста има и власта и дел од таа атмосфера директно паѓа врз нејзниното владеење и конто.

Мислам дека е време барем да се огласите, кога веќе никако не нѐ заштитувате.

Ивор Мицковски, Фејсбук, 20.02.19.

нема
21.02 13:03
Многу е едноставно

Кандидатката која прифатила поддршка од партијата која ни го одзема правото слободно да одлучуваме за нашите тела, која спроведе матка=инкубатор опресија, што укина родови студии, што ги сатанизира нашите сестри - лезбејки и транс жени, што сееше страв од ислам а со тоа и од нашите сестри муслиманки, за која сите што користат социјална помош беа паразити, која ни кажа дека се бориме за „некакви си женски права”, нема да го добие мојот глас.

Биљана Котевска, Фејсбук, 18.02.19.

нема
20.02 17:41

Препорачуваме

Во процепот

Во своевидната „игра на престоли“ повредени се многумина, а не само малите држави како Македонија и Албанија.

„20.18“ Теодора Митровска

„Модниот перформанс“ на Митровска - еден од највпечатливите културни настани кај нас во 2019!

Како измамите на факултетите станаа глобален бизнис

Мамењето на факултетите не е ништо ново, но интернет му даде глобални, бизнис размери. Семинарска работа чини 15 долари по страница.

„Македонизмот“ на Мицкоски е спротивно на „Македонија, пристојно место за живеење“

Македонскиот идентитет никој не го укинал за Мицкоски да го враќа.

ОкоБоли главаВицФото