Промоција на романот „Светот што го избрав” на Калина Малеска

01.04.2024 11:08
Промоција на романот „Светот што го избрав” на Калина Малеска

На 2 април, во кафе-книжарницата „Буква”, со почеток од 19.30 часот, низ интересен разговор со Илина Јакимовска, ќе се одржи промоција на новиот роман на Калина Малеска насловен „Светот што го избрав”.

Романот „Светот што го избрав” е приказна за трансформацијата на Леона, чие чувство за себе и сопствениот идентитет се менува низ контактот со луѓето и просторите: подрумот во кој се вселува, состанарите и околниот двор, членовите на одборот за наставни програми, канцеларијата за состаноци, барот. На почетокот од романот протагонистката, по дваесет години живот со своето семејство, се соочува со нова ситуација, без стан, без работа, без пари, со привремен ангажман. Новите околности и луѓето што ги запознава кај неа поттикнуваат сеќавања, интроспекција, анализа на своите и на туѓите постапки, изнаоѓање на причините зад нив.

Доминантна карактеристика на романот е, како што вели Никола Гелевски, „заузданата хетерогеност во најширока смисла (што е романот како жанр): различни генерации, класи, родови тензии, попречености, одлично пренесен детски поглед – Вера е еден од најдобро направените ликови. Се забележува веродостојност, ангажираност, прецизна ситуираност, неореализам (сцената со децата на кои таткото им забранува да си играат кај Леона). Се чувствува љубов и емпатија кон луѓето, но и критичност”. На хетерогеноста се осврнува и Оливера Ќорвезироска, според која „убав е миксот на интересите и ликовите, на надворешното (комисијата) и внатрешното (женската потреба од љубов изразена на многу впечатлив, невообичаен и автентичен начин)“, а комплексноста на романот се огледа и во присуството на „филозофските наслаги, етичките размисли, есеизираноста во една необична форма”.

Калина Малеска е авторка на три збирки раскази: „Недоразбирања” (Македонска книга 1998), „Именување на инсектот” (Слово 2008), „Мојот непријател Итар Пејо” (Или-Или 2016) и Скопје во високата зона (Или-Или 2021), романите „Бруно и боите” (Слово 2006) и „Призраци со срмени нишки” (Слово 2014), драмата „Случка меѓу настани: Хипатија од Александрија” (Слово 2010), книгите за деца „Арно ама” (Или-Или 2018) и „Вонземјанинот Лу-Ру-Су” (Или-Или 2021), книжевните студии „Облици на моќ во современата книжевност” (Или-Или 2020) и Визија, трансформација: „Утопии, дистопии и други замислени светови” (Филолошки факултет „Блаже Конески“ 2023), како и уредник и коавтор на студијата „Кон-текстот: дигитални осврти” (самостојно издание 2023).

Малеска е професорка по англиска книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески” при УКИМ во Скопје, а нејзини статии поврзани за книжевни истражувања се објавени во домашни и меѓународни списанија. Се занимава и со книжевни преводи, а некои од делата што ги превела се: „Тристрам Шенди” од Лоренс Стерн, раскази од Амброуз Бирс, „Волшебникот од Оз” од Л. Френк Баум, „Мали нешта како овие” од Клер Киган.

Илина Јакимовска е редовен професор на Институтот за етнологија и антропологија, авторка на бројни стручни студии како и на неколку книжевни дела. Го води блогот за култура Bookbox на порталот off.net.mk и аудио подкастот „Обични луѓе”.

ОкоБоли главаВицФото