Зошто eдно некогаш изолирано племе користи мобилни телефони и социјални мрежи?

05.04.2024 11:37
Зошто eдно некогаш изолирано племе користи мобилни телефони и социјални мрежи?

Домородните народи во Амазон користат модерна технологија за да ја одбранат својата земја и својот начин на живот. „Сакаме светот да нѐ види за да ни помогнат”, велат тие.

Во долината Јавари, еден од најизолираните региони на Амазон во Бразил, жените Канамари берат маниока, плодот кој е главен дел од нивната исхрана. Канамарите главно живеат од земјата, но тие и шумата што ги одржува се загрозени од надворешни лица кои сакаат да ги искористат природните ресурси на Амазон.

Реката Јавари ги дели Бразил и Перу течејќи длабоко во амазонската шума. Единствените знаци на човечки живот покрај водниот пат се повремените чамци или пристаништето на перуанската страна. На бразилската страна на реката, владините знаци предупредуваат дека ова е домородна земја во долината Јавари, резерват кој е дом на најголема концентрација на изолирани домородни народи во светот. На аутсајдери им е забрането да влегуваат, но на мамката од изобилството минерали, дрва и диви животни, за многумина е невозможно да се спротивстават.

Младите играат игра слична на рагби, но со танцување и пеење. Еден вид ананас служи како топка, а играта често кулминира со натпревар во борење.

Познато е дека околу 6.000 луѓе живеат во резерватот, област со речиси недопрена шума со големина приближна на Португалија. Но, таа бројка се однесува само на членовите на седум племиња кои воспоставиле контакт со надворешниот свет. Дојдов да видам како овие луѓе, кои живеат на борбена граница, се снаоѓаат со илегалната сеча, риболов и рударство во домот на нивните предци.

Тереза Канамари, сопруга на началникот Мауро Канамари, го украсува својот внук Пермело во наметка и боја.

Селото Сао Луис се наоѓа на околу 200 милји до реката Јавари од градот Аталаја до Норте. Тоа е дом на околу 200 луѓе од народот Канамари, кои ми дадоа дозвола за посета заедно со филмската екипа. Осум дена живеевме во нивната уредна населба од дрвени потпорни куќи, кои се издигнуваат кога началникот Мауро Канамари (Канамарите го земаат името на племето како презиме) ќе засвири со рог. Ги придружуваме жените додека берат маниока или касава, а мажите додека ловат и одат на риболов.

Младите во Сао Луис се воспитуваат традиционално, иако неколкумина, како Жоао Канамари, се испратени во градот Аталаја до Норте — оддалечено девет часа со брод — на дополнително образование. Жоао го користи својот мобилен телефон за да ги документира патролите во селото против ловокрадството и сечата, како и да комуницира со другите домородни заедници и да споделува снимки на социјалните мрежи.

Она на што сме сведоци, одново и одново, се луѓе кои, загрижени поради насилните упади во нивната шума, сè повеќе изнаоѓаат нови начини да ја одбранат својата земја и својот начин на живот.

Децата Канамари ги набљудуваат малите пожари. Селаните користат традиционални земјоделски методи за расчистување на земјиштето и за сушење на вегетацијата, како и за подмладување на почвата. Доказите покажуваат дека домородните луѓе ја одгледуваат Амазонија повеќе од 10 000 години.

„Порано имаше само неколку нелегални напаѓачи, рибари и дрвосечачи кои земаа дрва од нашата територија”, ни вели началникот Мауро. „Сега ги има се повеќе, нивниот број секојдневно расте”.

За Канамарите, шумата е нивниот родител кој ги снабдува со сè. Сечата и други природни ресурси го загрозуваат здравјето на нивните родители и нивната егзистенција. Но, за нив е опасно да се спротивстават на таквите активности. Во 2022 година, бразилскиот домороден застапник Бруно Переира и британскиот новинар Дом Филипс беа брутално убиени на друга река во регионот, наводно по наредба на шефот на криминална рибарска мрежа. „Јас лично добив многу закани”, вели шефот Мауро.

Шлеп во кој има ловокрадено дрво од Амазон плови на отворено по реката Јавари во близина на Сао Луис, најверојатно наменета за пилана. Обично таквите бродови патуваат ноќе, но Адарио и нејзиниот тим виделе три на реката среде бел ден.

Сепак, Канамарите одбиваат да дозволат овие навлегувања да поминат без предизвик. Тие ги здружија силите со ФУНАИ, бразилската агенција за домородни работи и УНИВАЈА, сојуз на домородните групи во долината Јавари, за да организираат патроли за будност и да возвратат на ударот против дрвокрадците одметници. ФУНАИ снабдува радија и гориво за моторизиран чамец, но оружјето на Канамари - лакови и стрели и пиштоли со мал калибар - не се совпаѓаат со оние на натрапниците. По потреба, нивната филозофија е да бидат неконфронтирачки, но да известуваат што ќе најдат.

За да собере акаи бобинки, кои се богати со хранливи материи и се дел од исхраната на племето, Ромарио Канамари (напред) се искачува на палма со мачета во устата, оставајќи го дрвото главно недопрено.

„Порано го конфискувавме ова дрво, но сега, бидејќи тие доаѓаат во поголем број, се плашиме”, вели началникот Мауро. „Кога одите во градот, тогаш сте мета на атентат ”.

Жоао Канамари, дваесетгодишниот внук на началникот Мауро, ги документира патролите на својот мобилен телефон и ги споделува информациите на социјалните мрежи. Во доцните тинејџерски години бил испратен во Аталаја до Норте да научи португалски и да служи како соговорник меѓу својот народ и остатокот од светот.

Работник сече трупец во пилана во Алтамира, државата Пара, во северен Бразил.

„Сакаме светот да нѐ види за да може да ни помогне“, вели Жоао. „Сега сме во овие опасни води опкружени од натрапници кои патролираат на нашата територија, и оваа ситуација не претставува опасност само за нас туку и за вас. Амазон е нашата влада, нашиот татко и нашата мајка. Ние не можеме да преживееме без неа, а со оглед на она што сега го знаеме сите, не можете ниту вие ”.

Тереза послужува храна на своето семејство. Канамарите готват со метални садови и се потпираат на рачните светилки кога се стемнува. Во Сао Луис нема струја, но многу обичаи остануваат главно непроменети. Така се адаптираат: стари начини со модерни алатки.

Фото: Линси Адарио

Извор: https://www.nationalgeographic.com/

ОкоБоли главаВицФото