Артемисија Џентилески - жената зад сликите

08.04.24 10:40

Дaли сте љубопитни да дознаете повеќе за вештата барокна италијанска сликарка Артемисија Џентилески, една од најважните уметници од 17 век?

Библиската приказна за Џудит која го убива бруталниот Холоферн е прикажана на бројни уметнички дела, како и во Сикстинската капела. Но, највпечатливата верзија на сликата ја насликала млада уметница која творела во време кога исклучително малку жени можеле професионално да се занимаваат со уметност.


Меѓудругото, во време кога жените сликари не биле лесно прифаќани од страна на уметничката заедница или клиентите, таа била првата жена која станала членка на Accademia di Arte del Disegno во Фиренца.

Која била Артемисија и по што нејзиниот приказ на оваа позната сцена се издвојува од останатите? Дознајте повеќе за тоа во следното видео во режија на италијанската режисерка Луиса М. Х. Копети:

 Извор: https://voxfeminae.net/

Слични содржини

Книжевност / Уметност / Филм / Око
Уметност / Филм / Око
Уметност / Филм / Око / Музички спотови
Балкан / Уметност / Филм / Око
Фотографија / Уметност / Око

ОкоБоли главаВицФото