Ужина во пејзаж

25.02.2011 11:21
Ужина во пејзаж

1. Појдоа на излет.
2. Растоварија торби.
3. Послаа веленца.
4. Избесија лулки.
5. Открија кошници.
6. Отворија шишиња.
7. Ги изобаа сите мезиња.
8. Ги изедоа сите јадења.
9. Се изнагнетија месишта со кратошија.
10. Ги испотрошија сите добри зборови.
11. Се испокараа на карти.
12. Ги испотепаа децата.
13. Се налутија со сопругите.
14. Ги запалија колите.
15. И се вратија во градот со веќе поскапен бензин.
16. И така натаму.
17. И како натаму?

Димитар Солев (1930-2003) е македонски писател, кој пишувал главно романи и раскази, понекогаш и критики и есеи. Автор е и на филмски сценарија, како и на радио-телевизиски драмски текстови. Во периодот на педесеттите и шеесеттите години, Солев се јавува како предводник на модернистичкото крило и со своите естетски конфронтации се наоѓа во средиштето на полемиките карактеристични за овој период.

Добитник е на неколку книжевни награди за своите книги.

Види го ти Солев, пишувал

Види го ти Солев, пишувал фраерски минимализам :)

Слични содржини

Книжевност
Клопец [к:1]
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото