Трета епизода на читачкиот клуб „Одрадек”: „Семјуел Бекет и „Чекајќи го Годо”

15.04.2024 13:19
Трета епизода на читачкиот клуб „Одрадек”: „Семјуел Бекет и „Чекајќи го Годо”

Третата средба на читачкиот клуб „Одрадек” беше посветена на Семјуел Бекет (1906 – 1989) и неговата славна пиеса „Чекајќи го Годо”. Праизведбата на пиесата во Париз, улогата на Бекет во драмската и светската книжевност, но и неговата специфична позиција на автор кој пишувал на англиски и на француски јазик, се некои од темите за кои разговаравме во третата епизода од книжевниот поткаст.

Разговорот го води Никола Гелевски, а учествуваат Деспина Ангеловска (професорка на ФДУ), Ѓорѓи Јолевски (актер и режисер) и Зоја Бузалковска (професорка на ФДУ и реќисерка). Книжевниот поткаст е во продукција на Марија Каева.

Разговорот може да се проследи на линкот на платформата Spotify.

Слика: Quentin Blake