Еден човек

06.05.2024 11:55

Има еден има еден
Многу многу многу човек –
Белки цело човештво?!
Чунки живо божество?!


Има еден има човек
Од човека почовек е:
Прецедена човештина!
Препечена убавина!


Топлината на душата
Ти ја дава да се згрееш;
Бистрината на главата
Ти ја дава да успееш…


Тој со зборови те гледа,
Тој со очите ти збори –
Малкузборник – многусторник
Те облекува во грижи.


Го сретнеш ли, ти среќата
За цел живот ќе ја имаш,
Го видиш ли – видовит си,
Го снема ли – тешко тебе!


Има таков многучовек,
Твоето е да го бараш.

 

Слични содржини

Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна
Секој ден песна

ОкоБоли главаВицФото