Никогаш повеќе?

07.05.2024 11:30
Никогаш повеќе?

Излагање на Арундати Рој на состанокот на Работливите луѓе против апартхејдот и геноцидот во Газа, Њу Делхи, 7 март 2024 година.

 

Најбогатите, најмоќните западни земји, оние кои веруваат дека се лидери на современиот свет во посветеноста на демократијата и човековите права, отворено го финансираат и поддржуваат израелскиот геноцид во Газа. Појасот Газа е претворен во концентрационен логор. Оние кои не се веќе убиени, умираат од глад. Речиси целото население на Газа е раселено. Нивните домови, болници, универзитети, музеи, целата инфраструктура - претворени се во урнатини. Децата им се убиени. Нивнато минато испари. Нивната иднина е тешко предвидлива.

Иако највисокиот суд во светот верува дека речиси секој индикатор ја исполнува законската дефиниција за геноцид, израелските војници продолжуваат да ги објавуваат своите потсмешливи „победнички видеа“ славејќи нешто што изгледа како ритуал на злото. Тие веруваат дека не постои сила на светот што ќе бара од нив одговорност. Но тие грешат. Тие и децата на нивните деца ќе бидат прогонувани од она што го направиле. Тие ќе мора да живеат со омразата и презирот што светот ги чувствува кон нив. И да се надеваме дека еден ден сите - од сите страни во овој конфликт - кои извршиле воени злосторства ќе бидат изведени пред лицето на правдата и пред казната, имајќи предвид дека не постои еднаквост меѓу злосторствата извршени за време на отпорот спрема апартхејдот и окупацијата и кривичните дела извршени при нивното спроведување.

Расизмот, се разбира, е камен-темелник на секој акт на геноцид. Реториката на највисоките функционери на израелската држава, од основањето на Израел, ги обезчовечува Палестинците и ги споредува со штетници и инсекти, исто како што некогаш нацистите ги обезличуваа Евреите. Како тој отров никогаш да не исчезнал и сега само се враќа во оптек. „Никогаш“ е исфрлено од моќниот слоган „Никогаш повеќе“. И ни останува само „повеќе“.

Никогаш повеќе.

Претседателот Џо Бајден, шефот на државата на најбогатата и најмоќната земја во светот, е беспомошен пред Израел, иако Израел не би постоел без американско финансирање. Како зависниот да презеде доминација над својот патрон. Така изгледа. Како геријатриско дете, Џо Бајден се појавува пред камерите лижејќи сладолед и нејасно мрморејќи за прекин на огнот додека израелските владини и воени претставници отворено му пркосат и ветуваат дека ќе го завршат она што го започнале. За да се обиде да ги спречи гласовите на милионите млади Американци кои нема да се согласат на овој колеж во нивно име, американската потпретседателка Камала Харис доби задача да повика на прекин на огнот додека и понатаму се испраќаат милијарди американски долари за поддршка на геноцидот.

А што е со нашата земја, Индија?

Познато е дека нашиот премиер е интимен пријател на Бенјамин Нетанјаху и нема дилема каде се неговите симпатии. Индија веќе не е пријател на Палестина. Кога започна бомбардирањето, илјадници поддржувачи на Моди го ставија израелското знаме како слика на профилот на социјалните мрежи. Тие помогнаа да се шират најгнасните дезинформации во име на Израел и израелската војска. Иако индиската влада во меѓувреме се повлече на понеутрална позиција - нашиот надворешнополитички триумф е што успеваме да бидеме на секоја страна одеднаш, можеме да бидеме и за и против геноцидот - таа јасно посочи дека ќе дејствува решително против сите пропалестински демонстранти.

И сега, додека САД го извезуваат она што го имаат во изобилство - оружје и пари за поддршка на израелскиот геноцид - Индија го извезува и она што нашата земја го има во изобилство: невработените сиромашни ќе ги заменат палестинските работници на кои веќе нема да им се издаваат работни дозволи за влез Израел. (Претпоставувам дека нема да има муслимани меѓу новите работници.) Луѓе доволно очајни да ги ризикуваат своите животи во воена зона. Луѓе доволно очајни за да го толерираат отворениот расизам на Израел против Хиндусите. Изразите на тој расизам може да се видат на социјалните мрежи, ако се потрудите да погледнете. Американските пари и индиската сиромаштија заедно ја поттикнуваат израелската геноцидна воена машина. Каков ужасен, незамислив срам.

Соочени со најмоќните земји во светот, практично напуштени дури и од нивните сојузници, Палестинците страдаат незамисливо. Сепак, тие победија во оваа војна. Тие, нивните новинари, нивните лекари, нивните спасувачки тимови, нивните поети, академици, портпароли, па дури и нивните деца, се однесуваа со храброст и достоинство што го инспирираше остатокот од светот. Младата генерација во западниот свет, особено новата генерација млади Евреи во Соединетите американски држави, ги гледа перењето мозок и пропагандата и ги признава апартхејдот и геноцидот. Владите на најмоќните земји во западниот свет го изгубија своето достоинство и каква било почит што можеби ја имале. Уште еднаш. Но, милионите демонстранти на улиците на Европа и САД се надеж за иднината на светот.

Палестина ќе биде слободна.

Слики: Sliman Mansour

Превод: Н. Г.

ARUNDHATI ROY, Scroll.in, 07.03.24.