Политиките на блокади се ужасни, одвратни и антиевропски

17.05.2024 18:32

Зошто ја блокирате Северна Македонија? За да покажете дома колку сте силни!?Политиките на блокади се ужасни, одвратни и антиевропски. Што ви е поентата? Што сакате да постигнете со блокадата на Северна Македонија? Што мислите дека ќе постигнете? Да падне поддршката во ЕУ, само тоа можете да го постигнете! Ова е најантиевропска политика што може да се замисли, ова е најстрашен пристап кон нашата иднина и долгорочно ова е еднакво штетно и опасно и за нив, не само за нас. Ова е лудо! Целосно лудо! Што значи ова? Дека сега за секоја земја која сака да се зачлени, може да се појави друга и да каже, а, не, прво да видиме кој беше овде прв, кога од мајмуни станавме луѓе, дали бевме ние или вие.

Еди Рама, премиер на Албанија, на форум во Тирана; Независен, 17.05.24.