Чаирски фолиранти

27.05.2024 10:24

Од дневнополитичка точка гледано, тешко е да не се согласите со наводите и аргументите на Изет Меџити за Артан Груби. Од контекстуална и историска гледна точка, тешко е да не се потсетите дека сè што Изет го тврди за Артан денес е безмалку истото што пред дваесетина година некои други интегристи го тврдеа за Изет. Вистината дека Артан ја има преземно партијата од Ахмети е на исто рамниште како и вистината дека токму Изет го измисли, креира, наметна и промовира Артан Груби за да елиминира други реални или параноично-замислени ривали на неговата семоќ во Чаир и ДУИ. Генезата на скарадноста на медиумската вулгарност, умисленост, фалбаџиство на Груби единствено може да се разбере кога ќе се стави во паралела со постизборната фалшлива триумфалана речитост на Меџити. Оттаму, бескомпромисната жестина во пресметката помеѓу нив двајца не се должи на дијаметрално спротивни карактери и концепти, туку на непомирливост на идентичности од истата школа на чаирски фолиранти.

Арсим Зеколи, Дојче веле, 23.05.24.