Skopje Pride Weekend 2024 - „Останувајќи со нелагодноста”

04.06.2024 10:52
Skopje Pride Weekend 2024 - „Останувајќи со нелагодноста”

Пред официјалното отворање на овогодинешниот фестивал Skopje Pride Weekend 2024 на 8 јуни, на 5 јуни во 19:00 часот во МСУ, ќе се одржи предавање на светски познатата феминистка и теоретичарка Сара Ахмед, на тема „Смарањето (Killing Joy) како квир проект”.

Вечерта ќе заврши со концертна промоција на новиот албум на „Светлост”, насловен Everything Was As It Had Been a Minute Ago, која ќе започне во 21 часот на платото на МСУ. Овој настап, во соработка со „Светлост” и PMGJazz, ќе биде официјална промоција на албумот, издание на PMGJazz.

Сара Ахмед е независна феминистичка истражувачка и теоретичарка која работи на пресекот меѓу феминизмот, квир студиите и студиите за изучување на расите и е позната по испитувањето на моќта во секојдневниот живот и институционалните култури. Ахмед е позната по нејзините теоретски и истражувачки дела, како што се: Complaint! (2021), What's The Use? On the Uses of Use (2019), Living a Feminist Life (2017), Willful Subjects (2014), On Being Included: Racism and Diversity in Institutional Life (2012), The Promise of Happiness (2010) и Queer Phenomenology: Orientations, Objects, Others (2006).

Антологиското дело, The Cultural Politics of Emotion, во кое ги проучува општествената димензија и циркулацијата на емоциите, претставува фундаментално четиво во афективната теорија во зародиш.

„Светлост” се неидиоматско/импровизаторско трио од Скопје, составено од Кристијан Новковски (тапани), Нинослав Спировски (кларинет, сопран саксофон и тенор саксофон) и Дени Омерагиќ (бас, синтисајзери и електроника), препознатливи по спонтаниот уметнички израз и наджанровската естетика, и едни од најзначајните чинители на современата креативна сцена. На почетокот на тековната 2024 година се регрупираат со избистрен фокус и го создаваат најдлабокиот уметнички материјал досега, под името Everything Was As It Had Been A Minute Ago, инспириран од моменти на лична загуба, чувства на неприпаѓање, губење на верба во можностa за општествена еднаквост, сочувство со жртвите на новите војни и давидовска борба против голијатската капиталистичка машина. Овој настап, во соработка со Светлост и PMGJazz, е официјална промоција на овој албум.

Фестивалскиот постер, програма и зборник може да ги погледнете на следниот линк.

Фестивалот е во организација на Коалиција МАРГИНИ и ЛГБТИ Центарот за поддршка. Се реализира во партнерство со Медуза, ТрансФормА, Локомотива и Тииит! Инк., а блалгодарение на несебичната поддршка на Американскиот народ преку Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД), Heinrich Böll Stiftung, Министерство за култура на Република Северна Македонија, Фондација Отворено Општество Македонија, Friedrich Ebert Stiftung, Француската амбасада во Скопје и International Trans Fund.

ОкоБоли главаВицФото