Партизанските песни во Словенија станаа дел од културното наследство

05.06.2024 10:47
Партизанските песни во Словенија станаа дел од културното наследство

Партизанските песни компонирани за време на Втората светска војна се запишани во словенечкиот регистар на нематеријално културно наследство.

Овие песни станале исклучително популарни по војната, а Партизанскиот хор од Љубљана покрена иницијатива за нивно внесување во регистарот. Со оваа акција стотина песни ќе бидат сочувани за идните генерации.

Словенечките партизански песни потекнуваат од бунтовничките и народни воени песни создадени за време на Втората светска војна, се вели во соопштението на Министерството за култура на Словенија.

Првично, воените, револуционерните и бунтовничките песни ги пееле вокални групи војници кои биле дел од аматерски театарски или културни групи и биле изведувани на културни настани во партизанските единици или на ослободените територии.

Во април 1944 година започнала со работа Пејачката чета, позната и како Хор на инвалидите, во која настапувале 17 војници кои се опоравувале во партизанската болница, а потоа продолжил да ги изведува Партизанскиот хор.

Извор: https://www.portalanalitika.me

ОкоБоли главаВицФото