14. издание на Филозофски филмски фестивал

06.06.2024 11:51
14. издание на Филозофски филмски фестивал

14. издание на Филозофски филмски фестивал ќе се одржи од 7 до 13 јуни во Кинотеката на С. Македонија. Публиката може да погледне премиерно повеќе филмови од Европа и светот, но и да се потсети на некои од старите добри класици, а сето тоа проследено со Q&A-а, разговори, излагања од теоретичари, философи, филмаџии...

Фестивалот ќе биде официјално отворен на 7 јуни (петок), во 20:30 часот. Цената на билетите изнесува 150 денари (освен ако не е означено поинаку)7.6 (петок)

Во продолжение може да се проследи програмата:

7.6 (сабота)

20:30 / Летно кино „Мирно лето ”

Затвори ги очите

[Cerrar los ojos / Close Your Eyes, 2023]
Виктор Ерисе / Victor Erice, ES/AR, 169’

 

8.6 (сабота)

18.00 / Кинотекa (бесплатна проекција)

Видео сесии на Маја Дерен [Maya Deren] (75’)

Вовед: м-р Ивана Мирчевска

 

21.00 / Летно кино „Мирно лето“

Нe очекувај премногу од крајот на светот

[Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumiiѕ / Do Not Expect Too Much from the End of the World, 2023]

Раду Жуде / Radu Jude, Rо/Lu/Fr/Hr, 164’

 

9.6 (недела)

18.00 / Кинотекa (бесплатна проекција)
Официјална селекција на краткометражни филмови: Ден 1 (123’)

21.00 / Летно кино „Мирно лето“

Вo лушпата на златниот кожурец

[Bên trong vỏ kén vàng / Inside the Yellow Cocoon Shell, 2023]
Тjен Ан Фам / Thiên Ân Phạm, Vn / Sg / Fr / Es, 178’

 

10.6 (понеделник)

12:00 / Филозофски факултет (слушална)
(влез слободен)

Предавање - „Кантовата недруштвена друштвеност (Ungesellige Geselligkeit)“

д-р Иван Миленковиќ, Србијa

 18.00 / Кинотекa (бесплатна проекција)

 

Официјална селекција на краткометражни филмови: Ден 2 (131’)

21.00 / Летно кино „Мирно лето“

Прозаични стихови

[Ayeh haye zamini / Terrestrial Verses, 2023]
Али Асгари, Алиреза Катами / Ali Asgari, Alireza Khatami, IR, 77’

 

11.6 (вторник)

18:00 / Кинотекa

Убавината на порокот

[Lepota poroka / The Beauty of Vice, 1986]
Живко Николиќ / Živko Nikolić, ME, 105’
излагање: д-р Иван Миленковиќ, Србијa

21.00 / Летно кино „Мирно лето“

Граѓанинот светец

[Mokalake Tsmindani / Citizen Saint, 2023]
Тинатин Кајришвили / Tinatin Kajrishvili, GE, 100’

 

12.6 (среда)

18.00 / Кинотекa (бесплатна проекција)
Селекција на видео есеи (121’)
Вовед: м-р Ивана Мирчевска

21:00 / Летно кино „Мирно лето“

И сепак Лоренс

[Laurence Anyways, 2012]

Гзавие Долан / Xavier Dolan, CA, 168’

излагање: проф. д-р Слободанка Марковска

 

13.6 (четврток)

20:30 / Летно кино „Мирно лето“

Доделување на награди и затворање на Фестивалот

Златна треска

[The Gold Rush, 1925]

Чарли Чаплин / Charlie Chaplin, US, 95’

Излагање: д-р Стивен Фридман, САД

Постерот за овогодинешниот Филозофски филмски фестивал е дело на Катарина Пренда.