Пет хаику песни за Газа

06.06.2024 12:57
Пет хаику песни за Газа

 

Смисла има ли

Двојна секоја војна

Слојна е, гнојна!

 

***

 

Купишта цигли.

Низ процепите, крици!

Купишта коски.

 

***

 

Ќерката, во шок:

Прекрасен е, погледни!

Не, не е мртов!

 

***

 

Ден сто и еден

Ни лек ни леб имаме

Сила Ти дај ни!

 

***

 

Авион се чу

Подадените раце

Што ли ќе примат?

 

Карикатури: Ахмад Кадура (Ahmad Qaddura) 

Марија Ангеловска е родена во 1994 година во Скопје. Дипломирала на Катедрата за англиски јазик и книжевност на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ (настава, превод и толкување). Пишува проза и поезија. Учествувала и објавувала раскази на конкурси во државата а нејзини дела се застапени и во регионалната збирк „Рукописи 41“. Настапувала на Струшките вечери на поезијата и на настанот „100 илјади поети за промена“. „Глава што лебди“ е нејзина прва збирка раскази за која ја доби наградата „Новите!“ во 2021 година.

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото