Какви малери сме: имаме две поголеми политички партии, двете хендикепирани

14.06.2024 19:44

СДСМ одбива да се соочи со вистинската порака – дека се неопходни коренити промени, а не избрзани козметички решенија. Во нивниот најдобар манир, за „мир во куќа“, ќе сменат – ама баш ништо. Ќе чекаат ВМРО-ДПМНЕ да се удри во ѕидот на национализмот и погрешната геостратешка политика, и во неможност да испорача иднина, да се сврти назад дома со нови авторитарни глупости, за СДСМ после да дојде „на готово“. За беља, може баш така и да излезе на крајот.

Какви малери сме: имаме две поголеми политички партии, двете хендикепирани. СДСМ знаат во кој правец треба да чекориме, ама се толку неспособни што ни врвците на чевлите не можат да ги врзат, не пак чекор да направат. ВМРО-ДПМНЕ пак, и со врзани чевли, совршено подготвени во низок старт, но со неонски знаци да им го одбележиш правецот во кој треба да трчаат, ќе најдат начин да зачекорат наназад. И тие две множества на потенцијално добри страни, никако немаат пресек. Кај едните е месото, кај другите компирот, а нам ни треба – компир манџа.

Петар Арсовски, Дојче веле / Окно, 12.06.24.