„Магија“ од Луција Давиткова е најдобриот стрип на конкурсот „Каде припаѓам?“

01.07.2024 13:57
„Магија“ од Луција Давиткова е најдобриот стрип на конкурсот „Каде припаѓам?“

 

На конкурсот за млади, за стрип, организиран од ХЕРА, Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување, и издавачката куќа ТЕМПЛУМ, стигнаа дванаесет стрипови. Темата на конкурсот е „КАДЕ ПРИПАЃАМ?“

Жирито во состав Никола Гелевски, Фросина Крушкаровска и Милош Стојановиќ, одлучи дека главните три награди ги заслужуваат следниве три стрипа:

 

Магија од Луција Давиткова

 

Нешто што фали од Гаја Смилевска

 

Празното платно од Сара Ангеловска

 

Стрипот Магија ја освои првата награда, а Нешто што фали и Празното платно го делат второто место.

За најдобрите стрипови предвидени се три награди: од 15, 10 и 5 илјади денари.

Жирито реши да издвои уште три стрипа кои беа во најтесна конкуренција за наградите:

 

Знак од Михаил Стоиловски

 

3 Faces од Иван Коминовски

 

„Арсон“ од Фјола Шахини

Еве ги и насловите и автор(к)ите другите стрипови пристигнати на конкурсот:

Go Away, Goblin! од Петар Шулевски

Карактерен квиз од Ева Дејановска

Ехото на сопствените мисли од Марио Кекеновски

Каде припаѓам од Матеа Аризановска

Љубов е сè што ни треба од Сања Георгиева

Имате идеја за други игри? од Филип Томевски и Слободан Тимчевски

 

На сите автор(к)и им благодариме за учеството на конкурсот, а на наградените им честитаме.

Сите 12 стрипа ќе бидат објавени во публикација што ќе биде промовирана на книжевниот фестивал „Друга приказна“ кој ќе се одржи од 30 август до 1 септември годинава.

ОкоБоли главаВицФото