Изложба на фотографии на Наталија Копкина

08.07.2024 10:29
Изложба на фотографии на Наталија Копкина

На 10 јули (среда), во 20 часот, во Уметничката академија во Сули Ан, во рамки на Фестивалот за алтернативна фотографија „Зрно”, ќе биде отворена изложба на финската фотографка Наталија Копкина.

Како основач на финската асоцијација за темна соба @finnishdarkroom, Копкина е позната по нејзината обемна работа со процесите на аналогно печатење.

Наталија Копкина е финска фотографка со седиште во Хелсинки. Таа е основачки член е на финската асоцијација Darkroom и интензивно работи со процеси на аналогно печатење. Во 2018 година Копкина основаше непрофитен издавачки отпечаток „Јас не објавувам” за книги и публикации на уметници со акцент на фотографијата.

Копкина е магистер по фотографија на Факултетот за уметност, дизајн и архитектура на Универзитетот Алто од 2015 година. Таа, исто така, студирала фотографија на Факултетот за визуелни уметности во Њујорк и теоретска филозофија на Универзитетот во Хелсинки.

ОкоБоли главаВицФото