Препознавање на македонскиот фашизам

04.03.2011 13:37
Препознавање на македонскиот фашизам

Jасните знаци на фашизмот, кои последниве години како црна тиња тивко ја плават Македонија, малкумина ги препознаа како фашизам.

Потеклото на ова слепило е можеби во фактот што на луѓето им е речиси невозможно да забележат појава за која претходно не создале некакво очекување. Можеби непрепознавањето се должи на невозможноста да се замисли дека во Република Македонија, една автентично антифашистичка рожба, денес постои состојба на духот благопријатна за фашизмот. Независно од причината, самото непрепознавање е сигурен симптом на тешко заболено општество кое не е во состојба да се бори против бацилот - зашто е невидлив за него.

Погрешно е денес фашизмот да се бара во формалните изјави на власта или партиската програма на ДПМНЕ.

Исто толку залудно би било во Македонија да бараме свастики, јуришни паравоени одреди или концентрациони логори. Сите фашизми на 21-иот век се прилагодија на посакуваниот имиџ и коњунктурата на историскиов момент: сите тие денес се заколнати демократии! Нивното препознавање, поради тоа, не е можно преку нивните програми или зборови - најчесто лажни - туку преку нивните дела. Па и кога делата се во прашање, македонскиот фашизам е особено затскриен, срамежлив и плашлив. Создавањето лажна слика за себе, како кај сите мимикрични животинки, е неговата најважна дарвиновска способност во борбата за опстанок. Но, кога лажењето и маскирањето - кои најпрвин имале функција на затскривање - ќе станат опсесивни и бизарни, тие се претвораат во знаци за негово препознавање. Опсесијата со саморекламирањето, постојаните кампањи, корумпирањето и контролата на сите медиуми кои ја создаваат сликата во јавноста и градењето фашистоидни архитектонски кулиси... - сето тоа се јасни знаци на македонскиот фашизам.

За тешкото препознавање на сопствениот фашизам е виновна и вградената неспособност на луѓето своите слабости и мани да ги воочат толку лесно, како што ги воочуваат кај другите. Кога пролетта 2009 на студентскиот протест на плоштадот Македонија, како од поплавена канализација изби македонскиот фашизам и ни ги заплисна сетилата со агресија, омраза и фекален смрад, малкумина го препознаа и го именуваа со неговото генеричко име. Но, неколку месеци подоцна, кога истите црнокошулаши провалија на промоцијата на книга на македонски јазик во Атина, никому во Македонија не беше тешко да ги препознае и нарече фашисти.

Фашизмот е системска болест од која, во одредени историски околности, може да заболи секое општество. Споредувањето на историските околности кои придонеле да се појави фашизмот е единствена метода за негово препознавање и рано дијагностицирање. Така, споредбата на околностите кои ги вовлекле Италија и Германија во нивните фашизми со историските околности во Македонија последнава деценија нуди лесно забележливи и загрижувачки сличности.

Клучни околности за да се појават малигните фашизми во 1920-те години беа: распаѓањето на европските империи кое предизвика масовно чувство на историски дисконтинуитет и криза на националните идентитети и колективните фрустрации поради поразите во светската војна и растечката економска криза и сиромаштија. На Македонците им се случи истото: историски дисконтинуитет со распаѓањето на југословенската федерација, индуцирана криза на идентитетот, фрустрација и понижување од срамно изгубената војна со албанските востаници 2001 година и предолго економско пропаѓање и сиромаштија. Слични историски околности, како по некое фаталистичко сценарио, ги донесоа нашите автохтони фашисти на власт.

Најголемите сличности со историските фашизми ќе ги воочиме ако ги споредиме основните карактеристики на владеењето на нашиот премиер со неговите историски пандани.

Сите ги знаеме правилата за владеење на Груевски. Кусиот список би изгледал вака:

1. Никогаш не му дозволува на народот да се „олади“;
2. Никогаш не признава дека не е во право или дека направил грешка;
3. Никогаш не дозволува дека е можно кај противниците да има било што добро;
4. Никогаш не остава простор за алтернативи;
5. Никогаш не прифаќа вина;
6. Се фокусира на еден противник и него го обвинува за сето она што во земјата е лошо;
7. Знае дека народот полесно ќе поверува во голема лага отколку во мала;
8. Лагата ја повторува доволно често, па луѓето порано или подоцна ја прифаќаат како вистина.

Горниот список на тактики за владеење може да биде и подолг и подетален, но мислам дека овие осум карактеристики без сомнение верно го одразуваат начинот на практикување на власта, карактеристичен за владеењето на Груевски.

Останува уште да го споредиме овој список со некој поучен историски пример. Даа... И тука морам да ја признаам малата измама: списокот ниту го напишав јас, а ниту оригинално е наменет за нашиот премиер.

Карактеристиките на владеењето ги преведов од збор до збор од студијата за психолошкиот профил на Адолф Хитлер што американската разузнавачка служба ОСС ја подготви во текот на Втората Светска Војна (A Psychological Analysis of Adolf Hitler, Walter C, Langer, Office of Strategic Services (OSS) Washington, D.C.)!!??!!

Шокантно? Одвратно? Мислите дека е можно овие неверојатни совпаѓања да се случајни или ненамерни? За жал, не се! Тие се само болно гласни сигнали за будење од „нормалноста“ за која очајно се држиме. И за согледување на стварноста која не сакаме да ја осознаеме. Иако денешната македонска и онаа германска стварност се можеби во квантитативен сооднос 1:1000000, тие квалитативно и’ припаѓаат на истата класа појави. Обата фашизми се плод на иста состојба на духот и на иста психопатологија. И ако психологијата на владеење на Груевски, која се темели на страв и пропагандна лага, се совпаѓа со онаа на Хитлер, тогаш таа без сомнение е фашистичка. А првото и најважното во препознавањето на фашизмот - е да го наречеш фашизмот фашизам.

Profesore da bideme

Profesore da bideme objektivni i realni do kraj.
Samo edna mala zamena vo vasiot tekst i istiot vazi i za edna licnost koja za nesreka ima identicna politic kamatrica kako vasata.

Profesore! Pa vo ovaa drzava site se znaeme.

Сите ги знаеме правилата за владеење на Crvenkovski. Кусиот список би изгледал вака:

1. Никогаш не му дозволува на народот да се „олади“;
2. Никогаш не признава дека не е во право или дека направил грешка;
3. Никогаш не дозволува дека е можно кај противниците да има било што добро;
4. Никогаш не остава простор за алтернативи;
5. Никогаш не прифаќа вина;
6. Се фокусира на еден противник и него го обвинува за сето она што во земјата е лошо;
7. Знае дека народот полесно ќе поверува во голема лага отколку во мала;
8. Лагата ја повторува доволно често, па луѓето порано или подоцна ја прифаќаат како вистина.

Грчев аргументирано набројува

Грчев аргументирано набројува (како и разни други автори годиниве) дека владеењето на груевизмот е осовремената форма на фашизам. И веднаш се јавува актер („Гебелс“, ни повеќе ни помалку) кој со една реченица докажува дека фашист не е Груевски туку Црвенковски. Каков генијален обрт, а?! Каква аргументација и методологија?!
Се разбира, коментаторот-идиот не докажува ништо друго освен она што го тврди и Грчев: груевизмот е фашизам. Коментаторот дури и со име се потпишува зад фашистичкиот концепт, но и со целокупниот пристап: просто е мајсторија во четири коментаторски реда да ги вредиш речиси сите осум карактеристики на хитлеризмот (а посебно бр. 6 - Бранко е крив за све). Олку голем пад на пропагандната машинерија на груевизмот веќе станува за греота...

Црвенковски, иако лош

Црвенковски, иако лош политичар и лош владател, нема врска со хитлеризмот кој го применува груевизмот: 1. не го пали народот (особено не го пали континуирано; напротив, Црвенковски е досаден владател на ураниловката); 2. признал разни грешки и крупни грешки; 3. лично Црвенковски ја пофали владата на Груевски (може бил дрогиран или пијан во моментот, но го направи; инаку тоа ретко кој нормален и пресметлив би го направил) за добрата даночна дисциплина и за уште нешто (не се сеќавам, во некакво проштално ли интервју или нешто слично); 4. остава простор за алтернативи дури и повеќе од што е потребно, оти е калкулант и кукавица, многу често; 5. види 2; 6. Груевски е чумата за Македонија; да ја спасиме Македонија мора да се фокусираме на Дијаболичниот и неговите слуги - ако тоа е хитлеризам, тогаш океј, барем во оваа точка ризикот треба да се преземе; 7 и 8 Црвенковски не ја користи медиумската машинерија за хронично произведување лаги, халуцинации и спинови, иако знаел да ги користи медиумите.

Да внимаваме, човеков кој е

Да внимаваме, човеков кој е автор на колумнава и кој зборува против тоталитаризмот во својот кабинет има закачено слика од Тито. Истиот е член на СДС и бивш градоначалник на општина Центар.

Ама бре до кога со вакви

Ама бре до кога со вакви текстови извадени од папката со наслов НАДЕЖ, досадни памфлети од Бихаќка, Грчев е авторот на најнеинвентивните згради во градот кои се наоѓаат на најдобрите локации пример Тифани и Кинескиот ѕид во парк.

До кога овие "експерти"

До кога овие "експерти" клонирани од СДС ќе ловат вештерки? Имаат ли малку срам!?

Prosti im, moraat. Shefot im

Prosti im, moraat. Shefot im gi drzhi kodoshkite fajlovi vo fioka.

Господ нека ги прости, нека

Господ нека ги прости, нека им прости пардон, јас не им простувам.

Спин спин спин (на јазикот на

Спин спин спин (на јазикот на изродбениците тоа е: сен сен сен). За сите страшни злостори на груевизмот спрема македонскиот народ крив е - Бранко. За огромната пљачка во РЕК Битола - крив е Велија и А1 (и заради тоа треба да гнијат во затворите на Михајло Маневски за вјеки вјеков). За огромниот криминал во НПК - крив е Љубчо, бугарашкиот шеф на тогаш бугарашкиот министер за финансии. За предавството на името - криви се разноразни соросоиди. За лудилото СК 014 - крив е Грчев. Итн. Спин спин спин. Стално разговарај за нешто сосема трето од она што е на дневниот ред. (а ВЛАСТА секогаш е на врвот на дневниот ред! Ало, идиоти!)

Изродбеници, нек се пакуваат

Изродбеници, нек се пакуваат ќебињата за следните притвореници: Грујо, Ставре, Тинекс, Паско, Елизабета, Јанакиевски, Мијалков, Здравев итн. Да се надеваме дека до тогаш ќе проработи и греењето во истражниот затвор, оти многу ни се разнежнија криминалциве изминативе пет години, па да не фатат запалење плуќа и слично. (гледав Дневник на ХТВ прееска и видов како полека му ги одмотуваат работите на Санадер; гледав и А1 вести и исто видов како пајажината на груевизмот полека ќе се одмотува; само за СК 014 би требало да се досудат барем 300 години робија - за секој спичкан милион бар по една година затвор; се извинувам однапред што покажувам ваква запрепастувачка хуманост - друг би дал по десет години за секој украден милион - но некој треба и милост да покаже, не?, во оваа шугава држава)

Po nekoja slucajnost mnogu

Po nekoja slucajnost mnogu dobro ja poznavam istorijata na semejstvoto na cenetiot profesor i pridobivkite koi gi uzivaa vo minatiot sistem pa mi se gadi koga nekoj ke prodava lazna demagogigija i um na ovoj napaten narod.Angazmanot na pofesorot vo pluralizmot na site ni e poznat. Gradonacalnik na opsina Centar vo cij mandat se napravi strasen kriminal, vo debar Malo niknuvaa zgradi von site standardi a negoviot lik celosno se upropasti.
Ajde sega povelete branete ja cesta na cenetiot profesor i zavrsete ja partiskata zadaca mozebi nekogas ke dobiete vrabotuvanje vo nekoja dzavna institucija normalno ako gi pobedite "fashistite", nekogas...

Прво, тема на текстов и

Прво, тема на текстов и времево (лето господово 2011, втора деценија на 21 век, шеста календарска година на владеењето на Златниот-Црниот) не е времето на М. Грчев. Но, ај, нeка биде и тоа. Нек владее спинот. Има ли, значи, некои линкови или други извори кајшто се зборува за катастрофалната урбанистичка, архитектонска и друга политика на тогашниот градоначалник на центар?! (за лудилата на груевизмот, на пример, особено за забеганиот пљачкашки проект СК 014, само на Окно се објавени три книги и барем стотина текстови) Има ли некоја стручна и јавна критика, дека требало вака а не онака?!
Второ, ако имало „страшен криминал“ зашто Грчев не е во затвор? Можеше тоа да го направи и власта 98-02, а и оваа, од 06 навака.
Но, ви велам, груевизмот е безгрешен само зашто секој оној што на каков било начин се обидува да прозбори против груевизмот - во старт се дифамира од сите оружја. Постои ли кредибилен критичар на груевизмот? Не постои. Оти критичарот на груевизмот е злосторник. Неговиот прв и основен злостор е токму бунтот против груевизмот. А другите злостори, мала работа, само ќе се налепат, ко „марихуаната“ во дворот на млекарот.

не драпај мадиња КОЉА! Не бил

не драпај мадиња КОЉА! Не бил тема Грчев па како може да читаш текст од некого а да го занемаришѓ авторот? Тоа ти е ко Бранко Ц. сега да пишува колумни во кој обвинува некого дека е пијандура или ко ти да обвиниш некого дека е шизофреничар. Ти можеш уште 10000 текстови против Груевски да напишеш џабе ти е, добро не ти е џабе ти лапаш пари а лажеш млади мајмуни (среќа во мал број се таквите).

Бранко пијандура, Коља

Бранко пијандура, Коља шизофреничар, Грчев криминалец. Каков свет, а?! Само со милоста на пресветлиот овие фигури (пијаници, лудаци, криминалци, предавници и слично) имаат право да шмукаат воздух, дур пресветлиот не нареди поинаку... Чудно како се редат темиве (фашизмот), дури и кога изгледа дека скршнуваме од нив, во јалови лични навреди... Некој горе рече: никој подобро не ги илустрира тезите за фашизмот на груевизмот од неговите автентични поддржувачи: Гебелс и Свирослав Прчев. Дотолку коментариве се мошне едукативни.
Да те прашам нешто, Свирослав: еве нек се пијандури и шизофреничари критичарите на груевизмот, зарем немаат право на збор? Самиот ти, на пример, си никој и ништо, анонимна будала која чека моќникот да му фрли коска за дотрпезните кучиња, но ете, сепак, и ти имаш некакво право да лаеш на месечината, во космосов, не?! Така ништожен и неспособен за видливост, за јавност, за лице, за став?! Само анонимно прдење во прашина, пцуење во мрак, диринчење во смрдливи подруми за сендвич и за каузата на фашизмот... Ако ти моеш, Свирослав, да свираш курцу будалаштини, што не би можел и некоја пијандура?! Зашто токму од твојата ништожна позиција на шупак или гзна вошка, не му даваш право на пијандурата и он да си рече?!

Не се прави жртва, лапате

Не се прави жртва, лапате дебели пари за ова. Не се затскривајте позади слободата на говорот и не се самопрогалсувајте за борци за човекови права а истовремено легнуваат пари на сметка за искажаните ваши теледиригирани ставови. Вистина е или не!?
Јас си го кажувам ставот таму кај што треба, пред моите пријатели, не им го перам мозокот туку си кажувам мој личен став и за тоа не земам ни денар. Јас очигледно не можам да му го одземам правото на ОКНО да зима пари од Сорос или на Грчев да му седи во скут на БЦ, ама имам право да потсетам дека МИРОСЛАВ ГРЧЕВ нема апсолутно никакво МОРАЛНО право да објавува вакви натписи, вакви патетични партиски памфлети кои безобразно ги објавува како некакви манифести за слобода и повици за вразумување на простата маса која ете е заведена и масовно се фашизира. Прочитани сте и припаѓате на минатото и ти коља и грчев и милчин и героидот. Слободно ширете пропаганда но очекувајте жестоки реакции!

Свирослав, куросвирачу, гзна

Свирослав, куросвирачу, гзна глисто во големиот шупак на изродбата, ќе те потсетам на некои факти: Коља е ЛИЦЕ (капираш: нешто што се гледа, што е одговорно, што има ставови, што е во јавноста итн.) на јавната сцена присутно околу 20 години. Милчин на јавната сцена е 40 години. Како и речиси сите други (героиди, грчевци, жарковци итн.) „предавници, соросоиди, платеници“ кои изродбата ги прогласи за такви (ги прогласи зашто се луѓе со интегритет, а не гомна испливани од затната клозетска шоља, при изблик на изродбата). Сивијата на тие луѓе „од минатото“, Свирослав, куросвирачу, се телефонски именик на Њујорк во однос на човечкиот капацитет на изродбата (спомнав: Грујо, Тодоров и слични „фамилијарни“ типови). Бесот што збори од тебе, Свирослав, куросвирачу, е бес на промашеност, на фрустрантност, на небитност, на анонимност. Постоиш само во толпата, во трлото, само анонимно, декларирајќи глупи пароли и сипајќи мудрости и ставови издиктирани од штабот кој ви служи ко замена за мислење (ама и повеќе од тоа: штабот ви кажува и кого да сакате и кого да мразите). Ти, Свирослав, куросвирачу, како и другите твои штапски другарчиња, не си суштество на интегритетот, туку битие на актуелитетот, на вечниот презент, со размисла и меморија на аквариумска риба. „Владетелот Грујо вечно ќе владее (тоа е твоето: „прочитани сте, вие сте минатото, а ние сме вечната сегашност“), а ние гзните глисти вечно ќе се гостиме во чмарот на изродбата.“ Аха. Баш така ќе биде, кутро гревче, јадна вошко, Свирослав, куросвирачу.

Па токму дека КОЉА и МИЛЧИН

Па токму дека КОЉА и МИЛЧИН се јавни личности имам право да ги коментирам не? Или само ОНИ имаат право да коментираат други? Башка тие 20/40 години што сте присутни што сте направиле бе? Милчин е член на СДС а глуми граѓанско општество, КОЉА е неуспешен писател среднист кој се гребе да добие некој денар од министерство за култура и од сорос. Никола Груевски е премиер кој го избрале 400.000 луѓе и кој за разлика од вас кењатори што живеете паразитски на грбот на вашите финансиери има огромна одговорност пред гласачите. А ако имате против анонимни коментари забранете ги зошто има опција за анонимно коментирање? Затоа што нема никој да коментира освен ТИ коља еве и ти користејќи лажен никнејм што е уште пострашно, јас барем не полемизирам сам со себе како што правиш ти - посматрач на историјата, коља, пандалф...шизофренија. Говнениците за партиски штабови, подруми и тн. задржи си ги за себе никогаш не сум бил припадник на некоја групација која се собира во кружоци и се храбри самата себеси како што правите вие, затворен круг на платеници кои своите срања ги обзнануваат на окно.

Коља - Валтер:)

Коља - Валтер:)

Зашто сите што се против

Зашто сите што се против груевизмот се криминалци, шизофреничари и пијандури?! Зашто само во таков свет е можно да владее едно движење (груевизам) сосема втемелено во лудило, фрустрации и алчност - што више-мање е другото име на фашизмот. Во која нормална земја би можеле да владеат еден неписмен кретен ко Тодоров (кој не знае да си напише сопствено сиви), или еден ноторен психопат и садист ко Грујо (самиот оворено кај Јадибурек се фали со својот садизам, дека баш коа некој нешто од него моли на колена, баш тогаш он добива нагон да го помоча молителот). Ете затоа, за воопшто да можеме да си ја доловиме можноста да владеат такви забегани гниди (груевистите), ние сите други мораме да ги прогласиме за предавници, експертутки итн.

Мислам дека треба да се

Мислам дека треба да се потрудиш малце повеќе за да те стават на платниот список на сорос, незнам дали сеуште се лаже некој на вакви ставови, а очигледно не го знаеш ни значењто на твојот ник

Почитуван професоре, Мислам

Почитуван професоре,

Мислам дека фашизмот во Македонија почнал малку порано, односно во 1994 година, кога беше забранет Тетовскиот Универзитет, за потоа 1997 да стане пола студентарија да штрајкува против правото на мајчин јазик. Дел од истите професори денеска се убедени демократи, дури и носители на високи државни функции.

Во право бил големиот Константин Миладинов кога рекол дека „Секој народ се образува најдобро на мајчиниот јазик" но сепак, тогаш истото не беше дефинирано како фашизам, затоа што ловот беше на друга страна. Епа, играта сега е на друг терен, со нас завршија во 2001, допрва почнува сезоната на лов внатре кај вас.

Свирослав, куросвирачот,

Свирослав, куросвирачот, пишува: „Башка тие 20/40 години што сте присутни што сте направиле бе? Милчин е член на СДС а глуми граѓанско општество, КОЉА е неуспешен писател среднист кој се гребе да добие некој денар од министерство за култура и од сорос. Никола Груевски е премиер кој го избрале 400.000 луѓе и кој за разлика од вас кењатори што живеете паразитски на грбот на вашите финансиери има огромна одговорност пред гласачите.“ Цццц. Оној што добил 400.000 гласа напраил нешто у животу. И гзните глисти што му се вовлекле на добитникот - исто напраиле нешто у животу. Оф мори мајко. Какво размислување, какви стандарди - типично изродбеничко-шупачки. Чуј, Свирослав, куросвирачу, само три работи што напраил Милчин: како професор создал неколку генерации на најдобрите мк актери (Никола Ристановски, Тони Михајловски итн.); режирал претстави во најмалку десетина земји и многу претстави во мк; 3. преку ФИООМ, заедно со вработените, преку проекти и програми, за 18 години донел над сто милиони евра во пуста Македонија. Никола Гелевски Коља ги создал книгоиздателството Темплум, списанијата Лифт и Маргина (излегува осумнаеста година), културниот центар Точка и здружението Контрапункт (заедно со Искра Гешоска), порталот Окно, напишал неколку книги, уредил неколку стотици други книги... А ти, Свирослав, куросвирачу?! Ти си уз добитникот на 400.000 гласа?! Машала, гзна глисто, изродбенички триумфу!

милчин успеал на славата на

милчин успеал на славата на татко му, иначе е најобичен нехаризматичен пропаднат режисер кој никој у македонија не знае да наброи што направил во животот,освен дел од луѓето што го знаат дека е соросоид кој секојпат кога сдс не е на власт пробува да ја каља власта.коља е среднист кој пишува колумненици на неговиот портал кој го посетуваат 15 души,има некакви списанија кои се со тираж од 5 примерока и кои никој не знае дека постојат.тоа е вистината, јас имам завршено факултет и работам во приватна фирма.задоволен си?или кои фашистички стандарди твои треба да ги исполнам за да можам да коментирам на ова окно забаздено?и уште не кажуваш коља ти ли си или не си?или адвокат си му на коља?ја мислам првото, алтер егото на прекрасниот ум на коља.

и можеш да дрндаш што сакаш

и можеш да дрндаш што сакаш милчин,коља,трајановски,героски се најобични платеници ништо поинакви од латас.латас барем кажува за кого е вие се криете позади некаква демократија и слобода,како покритие за вашите кампањи за смена на власта.неискрени и дволични како што доликува на секој неокомунист(тоталитарец).

Владе Милчин, кој од режисер

Владе Милчин, кој од режисер во 2001 година, е деградиран во сценски работник-декоратер, формира „Плоштад Слобода“, архибригада што го дигна првото архитектонско востание, произведе и еден куп инстант-активисти и борци за човекови права каков што е извесниот Жарко Трајановски, кој мисли дека активизмот е професија. Според словенечка режија, формираше и агит-проп за Европска Македонија и конечно потпиша коалициски договор со СДСМ за заеднички настап на изборите. Сите тие како инсталации, заедно со пратениците од СДСМ, по директива на пропагандниве агенти го ширеа медиумски неопартизанскиот новоговор, зборувајќи за борба со фашизмот и за фашисти. А фашистите во македонскиот случај се знаат. Тоа се вмровците на власт, нормално, без Албанците од ДУИ, кои им се коалициски партнери. Тие очигледно биле надвор од ова словенечко сценарио во очекување да го напуштат фашистичкиот брод, што не значи дека не се дел од едно друго „револуционерно“ сценарио на кое потеклото допрва ќе се утврдува. Како такви, безбедносно одработени од тајните југословенски служби, упаѓаат среде партизанскава претстава на СДСМ и настанува општ хаос, кој не може да го доведе до честит крај ниту Спилберг.

-Мирка Велиновска

Свирославе, куросвирачу,

Свирославе, куросвирачу, превише читаш весници! Олабави, брат! Ти смекшуе мозок, изглеа, преголема концентрација информации - па прегоруеш. Многу е, бе, комплицирана Мирка! Кој ќе ги фати сите тие конспирации! (добро, можда велепните умови на Јадибурек, Миленко, Латас и Томиќ, али они се друга категорија, ние сме само обични смртници, не?:).Ради тоа, куросвирачу, олабави, чувај здравје, пази се од пресисуење:)

Ти пази на Кочо од МАССО да

Ти пази на Кочо од МАССО да не му го пресисаш и тој е од вашата дружина.

Кај може, бе, да се мери

Кај може, бе, да се мери Милчин со Грујо: Милчин донел пишљиви странски 100 милиони евра за бескрајни 18 години, а Златниот-Црниот спичкал 10 милијарди евра народни пари за тричави 4 години!

Грујо царе, купи ми сандале!

** Од финансирањето на А1

** Од финансирањето на А1 телевизија, како и дневниот весник Дневник, над петнаесет години фондацијата Сорос на Владе Милчин (функционер на СДСМ), и неговите соработници, вршат контрола и злоупотреба на медиумите, и најголем дел од невладиниот сектор. Секако, без исклучок во полза на една партија, на СДСМ… Поставувањето на Горан Гаврилов од Канал 77 (син на трикратен градоначалник на СДСМ во Карбинци) – за директор на Огледало – Медиа Принт (Дневник, Вест и Утрински весник), и новоименуваниот член Столе Наумов во Советот за радиодифузија, дрскоста оди дотаму што соросоидите отворено го прекршија и законот за недозволена раководна и имотна поврзаност на пишуваните и електронските медиуми
** Во проектот ФАБРИКА, помеѓу останатите, се објавија имињата на Борјан Јовановски, кој потоа од Сител замина во А1 Телевизија, Сабина Факиќ и Герман Филков уредници од А1 Телевизија, Бранко Геровски тогаш уредник од Дневник а денес во Шпиц … накусо, имиња и медиуми кои, по задача, и ден-денес во јавноста се најостри застапници на ставовите од полза на СДСМ.
___

Кај ги донел бе друже? Кај него у џеб!? По кафани што части млади луѓе за да им пере мозоци?Стипендира благонадежни сдсовци во странство?прави проекти со кој се оцрнува владата?и тук таму финансира и нешто паметно за да ја маскира главната цел - контролирање на општеството.

Еве како се пере мозок ФОСИМ

Еве како се пере мозок

ФОСИМ (Фондацијата Институт Отворено Општество) на својата интернет страница објави КОНКУРС :

читај повеќе »

за новинари практиканти за работа во следниве медиуми: ТВ А1, ТВ Алсат, ТВ Алфа, ТВ Ера, радио Канал 77, Утрински весник, Љајм и Време во Скопје; ТВ Менада во Тетово и ТВ Тера во Битола.
Цел на проектот:
Проектот има за цел градење на капацитетите и на вештините на новинарите-практиканти за покривање на прашањата за ЕУ интеграциите на РМ.

Кандидатите треба да ги исполнуваат следниве услови:
• Да се дипломирани или на завршна година на факултетите по новинарство или комуникологија
• Да немаат заснован постојан работен однос во некој медиум
• Да го знаат англискиот јазик
_________

запази кои се медиумите и за што одат парите од сорос.

Свирослав, куросвирачу,

Свирослав, куросвирачу, приватната фирма кајшто работиш да не ти се вика Аналитико АИ?! Превише, бе, брат, стручно анализираш, предлабоко за мој укус, не можам да стигнам у тие длабочини... Ај набаци, лебати, уште нешто вака строго конспирациски, од сајтот на ФИООМ, на пример, молим те! И стварно, и во оваа пригода, сакам да ве пофалам, и тебе, куросвирачу, и твојот шеф Димовски и легендарниот Велосипеткин што ем даате длабочина на вашите бриљантни анализи, ем прост народ ко мене па чат-пат понешто ќе успее да сфати (не све, се разбира, кој може толку длабоко да проникне, па велам:).
И само една молба на крај: Грујо царе, купи ми цигаре!

Аналитичар анален отвору

Аналитичар анален отвору драг! Таков сум ја коа анализирам темелно го праам тоа, после тоа анализираниот (како тебе на пример) не може да мрда ни лево ни десно! Ќе ти набацам деновиве уште нешто па широк е гугл, а за вас богами има што да се пише. 20 години роварите. Димовски и Бичиклиски не ги познавам сам да ги си поздравиш преку колумна. А за тебе не реков дека не разбираш туку дека се правиш дека не разбираш и ги манипулираш останатите што е доста подмолно но доликува на еден окнар. А ова со грујо царе паре цигаре сандале не ти го раЗбирам ова ви е некоја нова финтица од сорос на која се смеат геро,жаре,биљал и робертињо? Мора да е многу забавно кога се смеат сите заедно, веќе ги замислувам!

"за новинари практиканти за

"за новинари практиканти за работа во следниве медиуми: ТВ А1, ТВ Алсат, ТВ Алфа, ТВ Ера, радио Канал 77, Утрински весник, Љајм и Време во Скопје; ТВ Менада во Тетово и ТВ Тера во Битола."

За новинари практиканти??? Новинари ефтина роба, како ефтини проститутки, се продаваат за мизерен хонорар од 9000 денари. После Амди Бајрам им е крив!

Малку од викиликс Д О В Е Р Л

Малку од викиликс
Д О В Е Р Л И В О
ОДДЕЛ 01 07 ОД СКОПЈЕ 000105

"Способноста на обвинетите во граѓански тужби
да поднесуваат бескрајни, несериозни жалби ги спречува
македонските судови од спроведувањето валидни судски решенија - на
пример, наредбата кон сопственикот на македонската ТВ станица А-1 да ги отплати долговите кон американскиот непрофитен Фонд за Кредитирање на Медиумски Развој"

Фондот за кредитирање на медиумскиот развој е главен канал за Соросовото финансирање на медиумите во Источна Европа. 12,13 и 14)

Телевизијата А1 е обвинувана за извршување на најподмолната анти-македонска агенда со притискање на сегашната македонската Влада да го смени името според грчкиот предлог, флиртувајќи со Грците и нивните поддржувачи.
Овие квази-новинари се носители на грчкиот план да се оспорува постоењето на етничка држава на "Македонците", истакнато во нивното "решение" за спорот со името:
1. Менување на името на Македонија
2. Во графата на ОН за националноста и јазикот да се замени "македонски" од националноста и јазикот од "македонски" со збир од сите етникуми и јазици во републиката, т.е. албанскиот

Што праиш, бе, црн

Што праиш, бе, црн Свирославе, куросвирачу?! Штанцаш документи?! Горниот документ ти е составен од два: миксаш, укрстуеш, спинуеш... Али се’ у рамките на IQ помал од бројот на патиките на Шекил о Нил! Свирославе, здрав ли си?! Да не си у прегорена состојба од мноштвово неизмиксани документи?! Свирославе, иди на викенд! Заеби изродба кауза подрум стаорци сендвичи дневници - иди, лебати, на викенд! Прегоруеш!

Се извинувам, али и ја не ги

Се извинувам, али и ја не ги укопчав тајниве викиликс документи. Отприлика назирам дека кај црквата на Кале (тн. археолошки наод), кај каменот Г6 Владе Милчин примал микрофилмови од америчка амбасада (а иначе, ко што може да се види - додуше само во тајното мастило на викиликс документот што овде со нас великодушно го дели Свирослав Свирипичински - Милчин е амерички човек уште од Прага 68 коа работел на рушење на комунизмот, иако уствари е тешка комуњара, ама ме мрзи да објаснуем, кој има воља нек земе рендген апарат па нек го чита тајното мастило); е сеа, изглеа дека микрофилмовиве у најмалце три раце (ѕидарски преплетени, кој го разбрал ова „ѕидарски“ го разбрал) надоле се пренесуеле: у талогов на кафево јасно го глеам Велија, а најдоле, баш кај лавовите на Коки Јанев, изглеа дека документиве ги прифаќале лицата Ж.Т. (да појаснам: Жарко Трајаноски) и Н.Г. (сигурно не пресветиот пастир; овде се мисли на изродот Коља, познат и под тајното име „сауросоидскиот лорд“); и најверојатно, ко што сугерираат документиве на Свирослав Свирипичински, двајцава соросоиди (од кои едниот и со чин сауроиден лорд) изглеа дека се фрлале од мостот на Вардар и се закуцуеле у тињата на дното, кајшто ги криеле посочените микрофилмови, а после живи здрави освежени регенерирани ко пупунци од вардарската кал најверојатно изглеа прокопуеле таен тунел накај ЦК, а со цел да му стаат ЛСД у кафето на пастирот, па да полуди, па да го смисли СК 014 и даље знаете како се развиваа работиве... Изглеа тоа го сугерира документов, али уше еднаш се извинуем ако некој детаљ погрешно сум сфатил...

Ха,ха.ха. Свирислав Пичев не

Ха,ха.ха. Свирислав Пичев не коментира дека ДПМНЕ одби Собранието да ги разгледува ревизорските извештаи, дека не дава отчет коклку луѓе се вработени трајно, времено и со договори на дело од нивните редови, не коментира дека Латас дневно води најодвратна кампања против опозицијата, дека Миленко јавно прозива на линч итн итн. Кој ги купува вашите небулози за ’откриените’ заговорници против ’демократската власт со цел продажба на името’?! Слушај што зборувам не гледај што правам! Фабрика, трт,трт, бла, бла..

окново смрди, орли собира.

окново смрди, орли собира.

го дочитав цел текст од

го дочитав цел текст од почитуваниот Грчев и ме фати запек.ќе мора да прочитам нешто од почитуваниот Гелевски од него ме фаќа серка.поздрав,благодарам.

Свирослав аналитички му го

Свирослав аналитички му го свирна на Aналитичарот. :))

Не е тешко кога ќе ги начекаш

Не е тешко кога ќе ги начекаш на враќање од кај Милчин сите со смкнати гаќи!

Јао овде некој пак се

Јао овде некој пак се посрал.....Почитуван сорос ве молам донирајте и пелени за вашите пуленици

Дечки, Свирипичински, Бладе,

Дечки, Свирипичински, Бладе, Пинк Пантер итн. - не сте за тука. Греотка сте, тоа да, на чоек жал му паѓа да ве праќа сиктер&гитла, ама скроз сте изгубени у овој контекст. Од клозатска шоља сте исползеле на Шар планина! И сеа збунка, кај сум што сум, да прдам ли помош ли да барам (повикај пријател?)... И вие, јебига, ко изгубени топчиња за голф, го запичуете најстандардното, тоа што си го знаете: пувај у прашина и пцуј у мрак (ко што пееше Џони). Сум ви кажуел и порано: вежбајте. Подготвувајте се. Особено се важни висинските припреми. Пуноглавци од веце школка катапултирани у небеса! Е па не иде. Боци ви требаат. А и нам ни требаат, од вашите издувни гасови. Повежбајте, значи, браќа - книги у шаки! Знам дека тоа е полузабрането у вашите кругови (треба да се прди да се ждрига да се пцуе), ал пробајте да читнете нешто бар у оние моменти коа никој не ве глеа. И па велам, на тоа женското у мене (ете ви и причина повеќе да кидате од Окно ко ѓавол од крст: овде и родовите идентитети се благо помешани) му иде да се сожали над вашата јадна несреќна судбина (запуштени, сјебани, нестимулирани, малтене у мрак одгледани), али на крај, се’ ко ќе пресметам, сепак ви кажуем, и пред се’ за ваше добро и ментално здравје - гитла, браќа од тука, за општа добробит.

Многу демократ бе?

Многу демократ бе?

Сите да се зачлениве во

Сите да се зачлениве во ДПМНЕ. Ако може и цел СДСМ да се самоукине и колективно да пристапи во ДПМНЕ. Потоа сите да се вработиме во државни јасли и од внатре да го разјебеме!

ДПМНЕ е најмакедонска

ДПМНЕ е најмакедонска партија! Ваква парада на лош стил, суети, размачкани шминки, тетки со стапала кои кипат како тесто околу обувките, стари робијаши со значки и црвени беретки, гумени лица на притаени манијаци, на чело со турбо фолкер лидер, има само во Македонија. Сите заедно во риалити шоу наречено партиски конгрес. Каде со акламација и овации единствениот кандидат Ди Џеј Грујо триумфално бива реизбран.

апчињата?

апчињата?

 окно #fail

 окно #fail

Ве молам...овие

Ве молам...овие „точки“-одредници на фашизмот се толку општи што можат да се врзат со било кој и било која држава. Ајде, пробајте, аплицирајте ги на Обама, или на неговиот претходник Буш и опседнатоста со Ирак! Ајде баш пробајте....

само измислуете глупости сите

само измислуете глупости сите по ред. Вие сега ке измислуете кога почнал фашизмот или кој има право да гради и што. Ме боли дали е некој пијаница или не, но знам точно дали како мој претставник направил нешто добро за мене или не. Се потресов што некој тамо прави нешто кајшто имало 100, 200 лугје на кој пак нешто не им било страв. Јас журки праам со по 300 па нејадам говна цел свет да знае, а на нас ни е страв ама нормално пак си праиме журки... И што? Не ми е мене страв од некој него од системот, како што треба.
Што не ми се допагја, кај нас, има доста..како и на некое типче или млада дамица у Лондон, Париз, Трутнов, Кале, Даниловград.....но!
Ми се допагјаат повекје новите аутобуси у скопје отколку субвенциите за тутунот, а никој освен овие у влада не е заслужен за тоа...значи и ги сакам и ги мрзам...и така за све, секоја влада, ја решавам коа ке искочам да гласам...А вие продолжете само со јаденје говна и дебелеенје на конта.....Прво: Немате муда да ми излезете и да ме замолите да ве бирам.....и Никад нема да ми дојдете на журка...Значи кој ве еба!

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото