Мухаметали Јашари во битка со заборавот

14.04.2011 12:56
Рамадан Рамадани - Мухаметали Јашари во битка со заборавот

Еден и единствен човек за кој сега би можело нешто да се напише е Мухаметали Јашари. Ученик што сакаше да сподели, да заштити, или да смири. И така го загуби својот живот! Сигурно дека не може да се најдат други зборови, да се изречат или да се напишат, после зборовите на неговата мајка, која рече: „Ги носиме децата во училиште и ни доаѓаат мртви!“

Овој настан сè уште е многу свеж, за да можат да се прочитаат сите пораки и симболи што во себе ги содржи овој херојски чин на активизам, но и солидарност и подготвеност за жртвување на удобноста – нешто што многу му недостасува на нашето општество. Отсуството на овие одлики е речиси еднакво пропорционално на зголемувањето на агресивноста, на насилството и на целокупниот конфликт во општеството. Зборувам за општество и за луѓе кои секој ден сè повеќе и повеќе аргументираат дека не се држава.

И ова главно се аргументира од страна на властодржци, иако како луѓе кои се издржуваат од оваа земја, требаше токму тие да ја одржат! Но, тие веќе почнаа со обидот за отфрлање на одговорноста од себеси. Почнувајќи со тоа што ги огласија за одговорни родителите на децата, па дури и некоја девојка која евентуално можела да биде обвинета дека е причина за спорот меѓу оние момчиња. Така, на крајот на ова патување, ќе излезе дека виновен за ова е Полат Алемдар. Без при тоа да им падне на памет лажното величие што и’ го сервираат на младината со политички одлуки и со државни буџети - со градење лажни симболи на моќта (лавови, на пример), додека има училишта во кои средновековните услови се реалност!

Сигурно е многу рано да се претпостави дека Мухамедали Јашари ќе се заборави од сите институции и нема да се постигне ништо од тоа што добрите луѓе, што не се малку во ова земја, го бараат. На пример, училиштето да го носи неговото име, да се отвори некоја програма или некоја фондација токму со неговото име, некаков отсек за мир или за мултикултурни студии и слично. Но, ако има вистина во изреката „тоа што сме го направиле е гаранција за тоа што ќе го правиме“, тогаш заборавот ќе биде судбината и на овој херојски чин. Како Сами Нуредини, еден друг млад човек што спаси една девојка пред околу една година, фрлајќи се во студениот Вардар. Како Рене Реџепи, кој ја направи попозната оваа земја, повеќе од сите платени реклами во Си-ен-ен, кога беше прогласен за светски шампион во кулинарство!

Еден друг човек, што го врати најголемиот износ на пари било кога пронајдени, во местото каде што се случил настанот, во Хрватска, беше херој, но тука, во својата земја, не беше ни оспомнат како посебен. Еден друг државјанин на Македонија, кој спаси многу животи во земјотресот во Италија. Блерим Џемаили, многу ретко се спомнува, но затоа многу добро игра фудбал. И така, заборавени се многу луѓе кои биле и се од Македонија. Ова нè води до големото прашање - чија е, тогаш, Македонија?

Не дека бараме политички одговор на прашањево. Само сакаме да решиме една човечка дилема, што нè измачува - дали оваа земја им припаѓа и на оние кои ја спасуваат, ја одржуваат, ја чуваат и ја растат?! Или Македонија е само на неколкутемина, кои себеси се спасуваат, се штитат, се одржуваат и им се чини дека растат, благодарение токму на неа?

Слики: Megan McGinnis

Интегралниот текст е објавен во „Коха е ре“ на 12.04.11.

Prestanete da ja Albanizirate

Prestanete da ja Albanizirate Makedonija. Da zalno e toa sto se sluci so deteto i treba da se prevzemat site merki za da ne se povtori, ama nemojte da go koristite ovaj tazen nastan za valkani politiki. Citajki go vasiot tekst se dobiva vpecatok deka Albancite treba da se velicaat zatoa sto samo tie pridonesuvaat za ovaa drzava. Takvo nesto e infantilno i sekako smesno da se tvrdi...

Тебе пола изјави ти се со

Тебе пола изјави ти се со закани Рамадане, башка што не се огради од вахабизмот како радикална струја во исламот. Волк во овчја кожа, споменуваш неколку позитивни примери кои секако се за пофалба, а намерно ги прерипуваш десетина инциденти во кои жртви беа Македонци а напаѓачи Албанци еве да те потсетам нападот во Хемиското училиште, Ветеринарно и Медицина. И ова само оваа година да не се навраќаме на минатите години. Да јашари не треба да се заборави и треба да се споменува но не печали поени на него ти и таквите како тебе и немој да ги претставуваш албанците како жртви тоа веќе не пали ни кај американците.
P.S. те поздравија бурките од Франција.

Рамадани, секоја чест! Ова е

Рамадани, секоја чест! Ова е многу правилно:
„Само сакаме да решиме една човечка дилема, што нè измачува - дали оваа земја им припаѓа и на оние кои ја спасуваат, ја одржуваат, ја чуваат и ја растат?! Или Македонија е само на неколкутемина, кои себеси се спасуваат, се штитат, се одржуваат и им се чини дека растат, благодарение токму на неа?“

Стварно, бе, како така

Стварно, бе, како така најбучните бранители на македонското најжестоко ја исцицаа мајка Македонија?! Како така непопустливиот црни Грујо спичка околу 12 милијарди евра овие 5 години (и позајми околу две милијарди што ќе ги враќаат цели генерации Македонци)?! Македонија ги направи моќни премоќни! (во трлото) Македонија ги направи богати најбогати! Наакани до аздисаност! Еден нивни пат во странство и ноќевање даночните обврзници ги чини како годишна плата! (плаќаат баснословни хотели и станови, меѓу другото, со парите на Македонија). И они се, значи, арчаџиите и демагозите, бранителите на македонското, а целиот народ и стварните херои (готвачот од Данска вреди повеќе од целото ДПМНЕ, и внатрешно и задгранично!) служат само ко топовско месо за „најголемиве Македонци“?! (меѓу кои сигурно спаѓаат и малоумниците Анон и др Фројд).
Се’ е извртено во земјава. Мафијата (фамилијата) е бранител на Македонија, а хероите треба да се уништат или игнорираат, оти се лош пример за народот кој треба да биде убеден дека сите сме стока и сите сме исти (и ради тоа, ДПМНЕ е супер варијанта).

Ова е толку одвратно и

Ова е толку одвратно и инфантилно. Еден религиозен фанатик без трошка грам рационалност, брани национални интереси, па дури и задава толку патетично прашање на крајот, што не е ниту смешно, ниту пак трагичо - претпоставувам дека мора да се вброи во некоја нова категорија на апсолутен хероизам. Сега си мислам дека Вагнер би можел да компонира опера за ова, него му лежат митологиите. Само во овој случај, сигурен сум дека на крајот ќе си го забришеше газот со либретото.

Помил ми е Рамадани (макар и

Помил ми е Рамадани (макар и вахабист) од целата мочана гангстерска фамилија! Во борбата за слобода во Египет учествуваат и Ал Каеда и народ и западњаци! Гнилиот груевизам&дуизам треба да се рушат со сите средства! А после ќе му ја мислиме...

Макар и вахабист ти е помил.

Макар и вахабист ти е помил. Одлично!

Во 30тите години и еден фашист и нацист им беше помил на Германците затоа што сакаше да ја уништи еврејската финансиска доминација во Германија ! Со пропаганда (нели онаа на Гебелс) успеа да ги излаже Германците дека Евреите се криминалци кои им ја цицаат крвта на луѓето и се грижат само за финансискиот подем на својата фамилија. Можеби случајно,но и после 80 години гледаме дека слични пропаганди се водат,а еволуцијата кај некои луѓе како да не го направила потребното.

"Преродбенику од

"Преродбенику од следните"/аналитичар/макетонец ни ти ни Рамадани (ни) Ал Каеда не можете да срушите ни еден коментар на интернет а не пак власт избрана од народот. Едноставно луѓе како вас не палат кај народот, вие сте од оние хушкачи кои сакаат да предизвикаат нереди а први бегаат кога истите ќе настанат.

Оваа земја за жал не припаѓа

Оваа земја за жал не припаѓа ни на едните ни на другите посочени во прашањето на крај. Оваа земја припаѓа на политичарите кои манипулираат и со едните и со другите. Додека не сватиме дека сме тука ЗАЕДНО, во овој момент, и за добро и за лошо, не одиме никаде, а најмалку НАПРЕД. Во каква средина ќе живеат утре идните генерации?! Јашари е херој, не верувам дека има некој кој го оспорува тоа. И оваа држава е градена и славена и од Албанци и од Македонци, од луѓе, од крв и месо...Оставете го национализмот.Тие што најсилно се удираат во гради се најголеми кукавици...

Овој радикален исламист, кој

Овој радикален исламист, кој што со шамари и тупаници во џамија се избори за својот престол, не ни кажа, или некој од неговите подржувачи, Коља, Нита Муча, Исмаил Соња и останатите од расопеани скопјани, дали се за изградба на џамија на плоштад, по секоја цена, или само ако има црква?!? Ако неможе Рамадан да одговори, нека одговори Коља. И како тоа, Окно, онака анархистично и атеистично ко Коља, да објавува текстови на еден радикален исламист, а од друга страна на неколку пати се исмева на МПЦ, верниците и свештените лица од православната вера?!?

kako be ne vi e sram

kako be ne vi e sram djubrina edni DPMNE ovski udbashki na vakov tekst taka da reagirate.Bravo Ramadane i sikter za ovie VMROVCI od ovci DPMNE.Neka potonat vo nivnata psihodelija.
Koga be VMROVCI edni stoko edna se borelo VMRO protiv Albaci i Turci gradjani na ovaa zemja .
Familijo Shtipska aramsika so kroeni da ne delis .Vie VMROVCI odete be na psihijatar.

Alcho od Prilep

Алчо ти си од дебреште не од

Алчо ти си од дебреште не од прилеп.

Јас во петокот си се утепав

Јас во петокот си се утепав од плачење за детето. Таман се потсмирив во саботата, го видов погребот и пак рикнав во солзи.. И еве, недела дена потоа, уште плачам. Како расипана чешма сум. Се потрудив текстот да го прочитам без да го поврзам со авторот и неговиот политичко-верски светоглед. Праќа убава порака за заедништво. Редно време е да признаеме дека само заедно сме појаки.

dr.Frojd za zal sum od Prilep

dr.Frojd
za zal sum od Prilep i ja znam povejke istorijata od tebe ama i psihologijata.Nesum od Stip toa e druga psiholoska sostojba

Рамадани, сите што сте ги

Рамадани, сите што сте ги спомнале ја извршиле својата граѓанска должност. Дај да ги прогласиме за херои оние Албанци што плаќаат струја и вода тогаш? Секоја чест за момчето,лесна му земја,но ќе имаше ли херои ако насилникот беше натепан, или недајбоже убиен? Затоа што за воља на вистината сите учествувале во тепачката. Е тоа е проблемот на кој треба да се работи- насилството меѓу младите,кои и да се Албанци или Македонци...А не да се сведуваат вакви трагични настани на дневнополитички(или древно да речам) препукувања,или пак на ширење на меѓунационална омраза.

ne brishete drug pat

ne brishete drug pat komentari zatoa sto sekoj ima pravo na glas kako ovoj siptarov tuka so pisuval gluposti ! Ve boli vistinata.

Ена, употребивте екстремен

Ена, употребивте екстремен говор на омраза. За таа работа полицијци ви доаѓаат дома и ви пленат компјутер. Со бришењето, ве штитиме од сопствената глупост.

okeey e

okeey e

Не знам што напишала

Не знам што напишала 'штованата Ена,но овде на ОКНО имам прочитано доста говор на омраза. Посебно кон оние кои не се сложуваат со ставот на уредникот и кон т.н. "изродбеници". А ќе повторам дека не се сите "изродбеници" ако не се сложуваат со вашите ставови.
Значи тоа што го кажа лидерот на опозицијата во еден говор дека или сте со нас или против нас е крајно недемократски и тоталитарно и не треба да не одвраќа од идејата да не се сложуваме со неговите ставови и со ставовите на неговите апологети.Но,не е важно.

Сепак мора да се оддаде должна почит кон демократската уредувачка политика на ОКНО.
Можеби нема демократија во концептот на политичкиот дел од ОКНО,но во делот на мислењето од читателите,уредувачката политика е крајно либерална и демократска. Можеби навредите кон неистомислениците го расипуваат генралниот впечаток,но сепак...

dobro izbrishete go

dobro izbrishete go komentarot

А инаку Македонија е на

А инаку Македонија е на Македонците и сите што сакаат да живеат со нив.

Нека почива во мир.

Нека почива во мир.

Малку вон темата имам неколку

Малку вон темата имам неколку навистина нетенденциозни прашања,на кои навистина не можам да најдам некои логични одговори,но замолувам ако може некој да даде логично објаснување.

1. Споменатиот херој од Италија на кој навистина се восхитувам за тоа што го направи по земјотресот во Италија,сепак,ме зачуди што на сите негови интервјуа кои јас ги гледав,а беа дузина,не спомна дека доаѓа од Македонија. На сите вести беше презентиран како Албанец,кој доаѓа од село во Гостиварско(без конкретизирање на државата) или дури се одеше да таму да го претставуваат како дојденец од Албанијa или поконкретно "херојот од Албанија".
Нејсе.

Неколку дена пред овој земјотрес во Италија,во Прага,се случи убиство на една девојка(ромка) за кое беше осомничен еден "Македонец" ,всушност етнички Албанец/Ром поточно индивидуа кој потекнува од татко Албанец кој доаѓа од Македонија и мајка Ромка која е Чехиња. Човекот убиец кој оправдано по медиумите беше презентиран како монструм,беше претставен како Македонец. "Македонец осомничен за убиството на ..." велеа медиумите.

Истото се случува и со,да речеме дилери на дрога. Кога ќе бидат фатени во странска држава како криумчарат дрога,на вести читаме и слушаме дека се фатени дилери на дрога Македонци,чии иницијали се да речеме Ф.Џ., Џ.Ш., Љ.Љ. или Р.Р. и никогаш немаме чуено дека се фатени Албанци од Македонија или македонски Албанци како криумчарат дрога.
И нормално од вакви виткања на вистината светогледот кон оние вистинските Македонци(бар уште малку ќе се викаат со тоа име) е поинаков.

Прашањето ми е зошто или ,ајде еве, дали Албанците од Македонија кога некаде ќе направат добро дело се декларираат како Албанци,што сугерира на тоа дека доаѓаат од Албанија,а додека тие Албанци што се убијци и дилери,кога ќе ги фатат се декларираат како Македонци или државјани на РМ,а знаеме дека имаат и албанско или косовско државјанство?

2. Не ми јасно,како тоа

2. Не ми јасно,како тоа Коља,кој по неговите ставови претпоставувам дека е атеист,пренесува ставови од фундаментални религиозни индивидуи.
Прво да разјаснам,ставот во колумната на Р. Рамадани иако на крај тенденциозен,сепак во еден мал дел има една универзална порака и космполитска конотација,што ми посочува дека Коља го искористил овој текст,покрај благата политичка тенденциозност,токму заради универзалноста на Рамадановото писание. Но,сепак,да не заборавиме дека Рамадани е еден религиозен фанатик и фрик. Па,оттаму повторно се прашувам,зошто Коља пренесува ставови на фундаментален религиозен фанатик,а никогаш да речеме не пренел став на некој духовник од христијанска вероисповест. Освен криминогени свештеници,кај христијаните има и продуховени ликови кои форсираат универзални сфаќања,наспроти оние на вахабистите.
И дали пеењето песни за Мерцедес пред седиштето на МПЦ од акапела бендот Распеани Скопјанки (сеуште чекам да ја испеат таа песна пред седиштето ИВЗ или пред некоја џамија),во кој членува Соња Исмаил,тука негде е и Нита Муча,па се форсираат ставови на Рамадан Рамадани,да на оној Рамадан Рамадани вахабистот,,е меѓурелигиска препирка

Јана, ако си машко и се викаш

Јана, ако си машко и се викаш Симо ептен ќе ми го скршиш филмот. И стави више некој спејс по запирките, не биди тврдоглава. :)

Оставам на твојата

Оставам на твојата фантазија...

Сепак ќе те замолам да ја прифатиш мојата несовршена маленкост која не става спејс по запирките:)
Нели треба да живееме со различностите околу нас?
Но,дали и фактички е така?
Мислам дека "демократијата" во која живее денешниов свет сака да не направи токму спротивно од тоа.
Сака да бидеме исти едни на други. Клонови. Интелектуални и физички.
Но,нема да дозволиме тоа да се случи,нели Анонименосу?

Мора да го прифатиме,а без притоа да се нервираме,различниот од нас.
Макар бил и сељак/нка,изродбеник/чка,комуњар/ка,
педер/ка,муслиман/ка,христијанин/ка,будист/ка,
евреин/ка,атеист/ка,
политеист/ка,соросоид,Коља,Јана,вонземјанин итн итн. Со тоа ќе се просветлиме како човечки вид,а тоа ќе биде увертира во пуританска анархија.Во нејзината вистинска и чиста форма.
Не онаква каква што сакаат "демократите" и капиталистите да ни ја претстават или онакава каква што ја имаат сфатено јадни насилни души,скинхедс и панкери.
Тогаш нема да им потреба од суд и полиција и власт која ќе те гони доколку ме убиеш поради тоа што не се согласуваш со мене.

Време е да се запрашаме,зошто некој упорно погрешно ни го толкува Анархизмот?
Дали е борбата помеѓу капитализмот и анархизмот слична на онаа на исламизмот со христијанството?
И дали ние ја знаеме само едната вистина од таа борба?

Поздрав од "Симо Симов" Симоновска.

П.С. Можеби ќе размислам за спејс по запирките,тогаш кога Коља ќе стави други наводници;)

Сепак,еве враќам за сите спејсови што биле пропуштени,

,

.
Жалам за вонтематскиот дискурс.Но,нели во контекст на претходно напишаното...:)

Ne se sejkavam deka

Ne se sejkavam deka Makedonija nekogas bila Makedonija na Makedoncite.Niti nekoj moze vo istorijata da dokaze deka Makedonija bila na Makedoncite.(osven prostacite i nedoucenite).Ovaa proklamacija "Makedonija na Makedoncite"e politicka platforma koja za zal niti eden podrzuvac na DPMNE ne ja razbral vo korenite i zosto e izmislena.
Ke pocnam za abdalive od pocetok da me razberat:
"Makedonija na Makedonicte" e politickata platforma na Boris Sarafov od 1895 godina.Ne se odnesuva NIKAKO NA VMRO tuku na sosema druga organizacija MTO ili Gemidjiite koj imale samo edna cel: Da se borat protiv Sultanot vo Istambul i protiv Imperijata.Niti protiv Turici niti protiv Albanci niti protiv Grci ili slicno.Boris Sarafov ova moto go izmislil ne da ja sraspadni i da se otcepi od Turskata Imeprija na pocetokot tuku da se bori Makedonija da ima sopstvena uprava vo Imeprijata.Taka da vo toa vreme pravel teroristicki napadi vrz imeprijata ,a najpoznat e negoviot sojuz so Ermenskite Teroristicki Organizacii pod cija ideologija podocna dobil ideja za separacija od Imeprijata.

Од патолошката потреба по

Од патолошката потреба по секоја цена да напишеш нешто против ДПМНЕ си напишал и пар контрадикторни и неточни глупости.

Да не sсеќаваш дека Македонија била на Македонците е исто како да кажеш дека не се сеќаваш дека Римското царство било на Римјаните. Не се сеќавал и немало што да се докаже. Што има да се докажуваат вакви глупости? Бог да чува.
Значи треба да си или простак и недоучен или недоветен за да кажуваш вакви смешки.

Околу глупостите и полувистините.
Прво не е точно дека идејата Македонија на Македонците била платформа со една цел,да се борат само против султанот во Истанбул. Второ не е точно дека се борел само за "Македонија со сопствена управа" во рамки на Империјата.
Трето не е точно дека сето тоа има врска само со МТО или само со гемиџиите. Типот бил прво претседател на Врховната Македонска Организација или Комитет,па потоа и на ВМОРО.

Идејата на Сарафов била,меѓудругото како што кажа да се отцепи Македонија од Отоманска управа,автономна на почеток,но со крајна цел да се детерминира македонска незвисна држава. Затоа типот мудро играл и со Србите и со Бугарите,за да ги оствари своите крајни цели.

Што спорно има тука?

Кога ќе кажеш Македонија на Македонците,не се подразбира на етничките Македонци,туку на сите што живеат во неа. Исто како кога ќе кажеш Америка на Американците се мисли на таа папазјанија од етникуми што живеат на тој континент.
Проблемот е,тие што живеат во МК не ја почитуваат како своја,туку како странска.
Мада не ме ни интересира ова,само што не треба преку двојни аршини да ги гледаме работите.

Башка која е целта со ваквите писанија? Да кажеме дека немало Македонци во тоа време или ...што? Дека имало само Албанци кои во тоа време не се викале така,само Власи и Турци?

Римската империја НЕ БИЛА на

Римската империја НЕ БИЛА на Римјаните, барем не во “национална„ смисла! Ако под “Римјани„ ги земеме (легендарните) брака Ромул и Рем, тие ги обединиле племињата кои живееле околу тогашната населба Рим (од кои племиња ниедно не се викало “Римјани„) и ја основале Римската Империја. Империјата се ширела и, на врвот на нејзината моќ, вклучувала територии од денешна Британија до Израел. Жителите на овие територии кои ги профатиле нормите на живеење на Империјата (културата, јазикот, законите..) се нарекувале РИМЈАНИ (во модерен жаргон тоа би било “државјанство„) но од нив никогаш не се барало да се откажат од нивната НАЦИОНАЛНОСТ. Сетете се на многуте императори кои биле горди на нивното (не-РИМСКО??) потекло: Диоклецијан, Трајан и други. Ерго, Римската Империја била на ГРАЃАНИТЕ на Империјата. Расправијата за тоа кому му припаѓа Македонија, на граѓаните на Македонија или само на етничките Македонци (доколку сакаме да повлечеме паралела помеѓу Римската Империја и Република Македонија, што ми се чини во најмала рака нескромно) би не одвела далеку од темата на написот на г.Рамадани. Ми се чини дека пораката е дека еден млад живот е загубен бранејќи друг млад живот (неговиот другар). Факт е дека нападнатиот и напаѓачот (подоцна и убиецот)биле од етничка македонска припадност додека загинатото момче било од албанска етничка припадност. Зошто бегаме од фактите? Зошто сакаме да политизираме се и сешто? Зошто не ги извлечеме ПОЗИТИВНИТЕ пораки од овој трагичен настан: ДРУГАРСТВОТО било поголемо од НАЦИОНАЛНОСТА, ПАРТИЈАТА и други “вредности„ на кои денес ги учиме младите. Можеби не ни требаат нови “Боро и Рамиз„ но ме мачи прашањето: дали нападнатото дете (и/или неговата “околина“) сеуште мисли дека само “мртов Шиптар е добар Шиптар„?

Воопшто не сакам да отидеме

Воопшто не сакам да отидеме далеку од темата на Рамадани,но и онака коментираме на коментари кои се далеку од темата,затоа кратко ќе кажам дека паралелата со "римјаните" што ја направив беше повеќе како метафора за глупоста на кажаното од претходниот коментатор отколку суштински заклучок,затоа што знаеме кога и како се измислени нациите и националностите.

Сепак благодарам за кратката лекција по историја.

Но,ајде да се вратиме на фактите.
Фактите кажуваат дека некој сака да го политизира овој настан.
Некому му одговора од ова да направи меѓуетничка тензија.

И ајде да видиме кому му одговара?
Објективен одговор на ова?

И зошто верувам дека е така?

Затоа што на Јашари не му пишувало на чело дека е етнички Албанец.
Добил удар не затоа што бил Албанец туку затоа што застанал да го брани својот другар,кој во овој сплет на околности бил етнички Македонец.

Значи мразам што пишувам за ова,но уште повеќе мразам,дури и презирам лицемерни опортунисти кои од вакви трагедии сакаат да прават политички кариери.
И затоа пак ќе прашам,зошто Рамадани или еве уредниците од ОКНО не ги интересираше да пренесат некој став за тоа кога група од 10ина вооружени Албанци со ладно оружје влегле во Хемиското училиште во Скопје и почнале да колат и маваат се македонско што им дојде при рака? Како тогаш не прашаа во која Македонија живеат? Или сеуште мислат дека "добар каур е само мртов каур"?
Значи мразам двојни аршини!!

Крајната поентата ми е дека на крајот од денот,не е битно од која националност се напаѓачот и нападнатиот. Трагедија е трагедија.
Но уште поголема трагедија е што некој тоа го користи за свои матни цели.
И кажи ми дали сево што го напишав нема основа?

П.С. Нека почива во мир.

Vo niti eden popis do sega vo

Vo niti eden popis do sega vo Etincka Makedonija ,onaa cela,Makedonskoto nacelenie nebilo povejke od 50%.Sto znaci deka bilo mesano naselenie.Prviot popis praven od Otomanskata imeprija datira od 1402 godina i togas kako i sega Makedoncite vo Etnicka Makedonija ne bile mnozinstvo.
V0 1880 godina vo Makedonija Etnicka ziveele 55 % na hristijansko naselenie.VO 1912 godina 65 % ,posle raspadot na Otomanskata imeperija.Sonot za hristijansko cista makedonija i Makedonija na Makedoncite ..po razbiranje na VMRO DPMNE e obicen Fasizam praven po kunjite na Sofija,Belgrad ili Moskva.Bez nikakva naucna osnova ,IREALNA.
CIST FASIZAM NISTO DRUGO I NISTO POMALKU.
SLUZI ZA RASPAD NA DENESNATA REPUBLIKA MAKEDONIJA I NA NEZINA PODELBA.Verojatno e deka i patriotive nekogas se nakrajot predavnici.Sakale da razberat ILI NE

не е вест кога албанец тепа

не е вест кога албанец тепа каури, ама кога албанец ќе загине бранејќи каур, па макар и во зелена тинејџерска пиздарија, е тоа е вест!

Do Vmro. Potpolno se slozuvam

Do Vmro.
Potpolno se slozuvam so vas.Samo sto clenovite na VMRO DPMNE slabo citaat po internet ili nedaj boze da posetat nekoj Arhiv ili Muzej.Instant istoricari,ideolozi i politicari ili 3 vo edno se sekojdnevno.Stetata koja ja pravat e besceneta.
Jas kako pravoslaven Makedonec,sin na pop i od familija osnovac na VMRO mozam da kazam deka na teritorijata na Republika Makedonija sekogas ziveele albanci.
DPMNE pisuva nekakva nova istorija.Istorija bez naucni fakti e "romantika" koja na krajot predizivkuvala samo vonji.
Se slozuvam so vas deka ovaa strategija na DPMNE za citi zemji e uvezena i nametnata od negde.Nemozam tocno da indentificiram od kade zaradi toa sto se kup zemji vo prasanje.
Isto im e tolkuvanjeto i za Vahabizmot.Jas tvrdam deka nema nekoj vo DPMNE sto znae tocno sto e vahabizam,osven Latas ,se razbira.

Леле леле па и историчар сме

Леле леле па и историчар сме имале хаха. Море Алчо Алајдин или како и да се викаш, не ми објаснувај на мене истории и што значи слоганот Македонија на Македонците. Еве објасни и што сакал 1897 година англискиот државник да каже со истата изрека - Македонија на Македонците? (Why not Macedonia for Macedonians, as well as Bulgaria for Bulgarians and Servia for Servians? And if they are small and weak, let them bind themselves together for defense, so that they may not be devoured by others, either great or small, which would probably be the effect of their quarrelling among themselves.) И не ми вади турски дефтери да ми објаснуваш, не ми вади бугарски китапи за проценки, не ми ја продавај во Македонија странската пропаганда. Што се однесува до Албанците во Македонија никој никогаш не рекол дека Албанци не постоеле во Македонија, тие постоеле и живееле на овие простори но во многу мал број и претежно во мир со Македонците. Првите посериозни конфликти настануваат во 19 и 20 век. Сакте да продолжиме на оваа тема? Секогаш уживам да разговарам со луѓе кои се обидуваат да ја негираат македонската самобитност и правото на Македонците да го користат името Македонија.

Вие сите сте многу, многу

Вие сите сте многу, многу луди.

Многу точно!!! Но, и ние

Многу точно!!! Но, и ние психијатрите треба нешто да работиме!

Така е колега.

Така е колега.

Еве доктор серојд пак

Еве доктор серојд пак дефецира после силната негова закржлавена опстипација...

На Македонците ами на кој друг? За другите ако има место... Така ли докторе СЕРОЈД?

Пикасо, те рипаме, брат.

Пикасо, те рипаме, брат. Извини. :)

DR-FROJD. Za koja be ti

DR-FROJD.
Za koja be ti Makedonija zboruvas kukala ti majka.
Ovaa Republika Makedonina postoi vo ovie granici od 1946 (ne od 1944).Republika Makedonija od 1427 do 1918 godina nikogas ne bila vo ovie granici ili pak nekakva teritorijalna edinica.
Skopje bil administrativen centar Kosovo i Metohija.Skadarskiot vilaet ,Bitolskiot i Solunskiot vilaet bile drugte administrativni centri.Znaci celi 500 godini bila sosema razlicno podelena i upravuvana.Pred toa pod Srpska i Bugarska Uprava.Pa posle 1912 godina uste nekolku pati srpska ili bugarska seedno e .Zboruvame za ovaa Republika Makedonija vo ovie granici sega.Taja drugata Makedonija inaku koja e "sonuvame" niti bila niti mozi da se najdi nekakov dokument deka ,makedoncite bile i povejke od 40%.Na primer vo Solun ziveele 25% samo.Sto se odnesuva na Sarafov ti blagodaram mnogu sto mi raskaza glupavite romanticni prikazni na nasite istoricari.Ako ubavo procitas i dovolno vo istorijata ke ti bide jasno deka toj do 1902 godina ziveel pod zakana za ubistvo od strana na IMTRO (VMRO demek).Ubavo ti posocuvam da procitas vo istorijata deka Gemidjiite bile osuduvani od ovaa organizacija zaradi operaciite.Ima ovde dovolno na net originalni kopii na knigi od toa vreme.Makedonija na Makedoncite ,neznaci toa sto go kazuvas zaradi tvojata psiholoska konstelacija.Procitaj gi negovite proglasi,deka toa se odnesuva i na Grci,vlasi,arnauti,turci .Ama sto DPMNE ova ne go cita go skoka.:)))) i zatoa nerazbirajki gi dovolno rabotite ...si go pisuva i raskazuva ova sto go pisuvas ti

Море Алајдине, која балканска

Море Алајдине, која балканска држава била во овие граници денес што се од 1400 до 1900 година? Скопје бил административен центар на Косовскиот вилает многу мал дел од владеењето на Турција и тоа не кажува ништо, освен за усвитените шовинистички албански глави, кои ти се блиски. 25% биле Македонци во Солун? Ова од кого ти е податоков од солунскиот митрополит? За Сарафов точно се раководам од наши историски книги сигурно нема од бугарски да се раководам. Приказните за манифестот кој во тој формат е изведен 1925 година како дел од драма а не вистински проглас од 1903 задржи си ги за себе. Арнаути власи грци турци хах не ме смеј. Ти прочитај малку за Тодор Александров да видиш колку се сакале Македонците со колонизаторите Турци во источна Македонија.
P.S. врати се во својата вера брате.

a koja drzava bila vo ovie

a koja drzava bila vo ovie granici od 1400-1900??? da ne sum promarsil nesto ili ke mi kazes za najnova istorija.
A, kolku bile toa makedonci vo Solun?
Mislam deka voopsto eban zbor angliski neznaes do sega ke mi ja smenese prikaznata za Sarafov.
Izivni a koja veroispovest e Todor Aleksandrov?
Goce Delcev?
Vidi prijatele moj mil.Ne da nemas pojma tuku doprva treba da trgnis da ucis.
Eve nekolku raboti za tebe:
1.Ke si zemes karti od Otomanskata Imeprija ,oficijalni
2.Ke si zemes knigi na angliski za Solun ,ima od Britanci i Amerikanci dovolno po toa..No i od Otomnaskata Imeprija.poprecizni niti imalo niti ke izmislat
3.Da si zemes da vidis i za Boris Saravoff (ama na angliski da si citas) ,no posebno da gi procitas Grcite po tie temi kako i Istambulskite Fanarioti ,posebno od toa vreme i Solunskite Diplomati.
Inaku Saravoff duri vo 1902 godina preminal vo IMARO so dogovor ,kako rakovoditel .IMARO vo dogovorite baral raspustanje na Gemidjiite.
IMARO ,VMRO ili neznam kako e samo dijametralno razlicno od VMRO DPMNE ,nisto povejke.
Vmro ima 2 krila vo istorijata :Ednoto e Bugaro-Germansko-Rusko ,a drugoto e Anglikansko.Denes na vlast vo Makedonija i prvoto.
Vratisise brate na svojata vera vo Boga ,ne na partija i ideologija

a koja drzava bila vo ovie

a koja drzava bila vo ovie granici od 1400-1900??? da ne sum promarsil nesto ili ke mi kazes za najnova istorija.
A, kolku bile toa makedonci vo Solun?
Mislam deka voopsto eban zbor angliski neznaes do sega ke mi ja smenese prikaznata za Sarafov.
Izivni a koja veroispovest e Todor Aleksandrov?
Goce Delcev?
Vidi prijatele moj mil.Ne da nemas pojma tuku doprva treba da trgnis da ucis.
Eve nekolku raboti za tebe:
1.Ke si zemes karti od Otomanskata Imeprija ,oficijalni
2.Ke si zemes knigi na angliski za Solun ,ima od Britanci i Amerikanci dovolno po toa..No i od Otomnaskata Imeprija.poprecizni niti imalo niti ke izmislat
3.Da si zemes da vidis i za Boris Saravoff (ama na angliski da si citas) ,no posebno da gi procitas Grcite po tie temi kako i Istambulskite Fanarioti ,posebno od toa vreme i Solunskite Diplomati.
Inaku Saravoff duri vo 1902 godina preminal vo IMARO so dogovor ,kako rakovoditel .IMARO vo dogovorite baral raspustanje na Gemidjiite.
IMARO ,VMRO ili neznam kako e samo dijametralno razlicno od VMRO DPMNE ,nisto povejke.
Vmro ima 2 krila vo istorijata :Ednoto e Bugaro-Germansko-Rusko ,a drugoto e Anglikansko.Denes na vlast vo Makedonija i prvoto.
Vratisise brate na svojata vera vo Boga ,ne na partija i ideologija

Слични содржини

Став / Култура

ОкоБоли главаВицФото