Пријавете празен простор за да постават споменик

18.08.2011 14:05
Пријавете празен простор за да постават споменик

Најновиот проект кој претставува соработка меѓу Владата на Република Македонија и град Скопје, а кој веќе се промовира на рекламни билборди низ улиците на Скопје, како и преку видео спотови на провладините телевизии, ќе почне да функционира од 20 август.

Имено, станува збор за проектот во чии рамки граѓаните на Скопје, пред сè, оние од општината Центар, во случај да здогледаат празен простор можат да се јават и да го пријават на телефонскиот број 0800 12345-6789, а општинските екипи и специјалниот владин тим ќе реагираат веднаш и во рок од еден ден таму ќе постават споменик.

На почеткот со овој проект ќе биде опфатена само општината Центар, а подоцна ќе се вклучат и општините Аеродром, Ѓорче Петров и Пуста Брезница.

Од Владата и од канцеларијата на град Скопје сè уште не го соопштуваат износот кој ќе се потроши за овој проект, но Пара вести дознаваат дека уште пред три месеци во неколку италијански леарници биле нарачани над двесте двометарски, триметарски и петметарски скулптури на антички воини, робови, земјоделци, писари, слуги, коњи, запрежни коли, куќи, мостови и инсекти.

„Сè што треба да стори граѓанинот е да го пријави празниот простор и ние веднаш ќе го исполниме со содржина“, ни изјавија од канцеларијата на градоначалникот Козе Мракјановски.

Опозициските партии и овој проект на Владата и на град Скопје го нарекоа налудничав и залудно трошење на народните пари. „Со овие двесте споменици Скопје ќе заличи на музеј под отворено небо“, изјави Неделко Миленковски, портпаролот на СДСМ-ДПМНЕ, „а тоа е токму она што Груевски и компанија сакаат да го постигнат“.

Пара вести дознаваат дека меѓу граѓаните засега постои огромен интерес за пријавување празен простор, и дека телефонските служби добиваат и по сто педесет јавувања дневно. Од извори блиски до Владата и до град Скопје дознаваме дека во тие кругови веќе почнува да се размислува за проширување на проектот со поставување споменици во влезот на секоја зграда, а не е исклучена и можноста за поставување споменик во секој дом.

Инспирирано од Ако видите дупка, јавете се да ја закрпат

Лајкови, лајкови, лајкови...

Лајкови, лајкови, лајкови...

белиот морлак дежураше

белиот морлак дежураше плашење чавки по исушените мисловни дневничко-весникарски полиња, семчињата што му ги даваа да го одржува тенот си ги буташе у шупак, само не му беше извежбана траекторијата за да стигнат до уста. горко, нема што.

малку тен ако може, му рече тој писателски на демовски. некако удишуеше со тежина.
да не ти е од семките?, тука дамовски се вклучи.
ќе нашол он начин да му ги дува семките ако треба низ шупак.

пробуваа неколку недели.
семчето ќе го осетиш како клизма, и у тој момент ја ќе почнам да дувам. знакот ќе биде, кога стомахот ќе ти се дуе.
ффффффффФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФ!!!, ух, од коа не сум го праел тоа. чек уше, ФФФФФФФФФФФФФФФФ! но, на дамовски му текна и друга идеа, па некако да ја комбинира со ова дувањето. .

го знаел премиерот у времето кога се нокаутираа пенисоглаучки од идеолошкото безрбетништво, му раскажуеше на белиот како си ги пипале и си лепеле шамари по куроите. и шупаците, да не криеме детали, лижење све.

ја левица, он мене од доле ми улетуеше, па малце влажност ќе внесе со јазик, па ја кроше, тоа беа времиња.
со отворена песница или со песница?, рече црнецоф, доека овој му дува у гс.
го знам, бе, имаше лижење, ФФФФФФФФФ, ќе се сети тој, само сега му се закачил, читав по педерските форуми ФФФФФФФФФФФФФФФФФФФффффффффф, некое смрдлив глушец, псевдоним стаорец.
курот на алекс го знаеш?, па чоече дај тие паралели да ги искористиме.
ама некој па ќе треба да.. ФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФФффффффффффффф, рече овој.
како бе се дуеш?, рече дувачот. какви шлаканици ми мавал по газот еееееј. него ја тебе ќе те праам режисер, слушај. и ќе бараме пари за пигменти.
знаеш што дамовски?, ја решив да станам писател на народните маси, не режисер, ќе се издигнам над нив, како вошка што скака од лепешките надвисната над македонија и македоницте, над аркур кондн јојл; и други писатели, мелвил, некои такви непознати за овде, ја ќе им покажам, ЈА, белиот!, си кажа морлакоф.
малце ти е под засушен мозокот ФФФФФФФФФФФФФФффффффффффффффффффффф!, му дува ли му дува чоече, ама ја ќе ти помогнам, рече дамовски.
а што би побарале?, се изрази класично пигментоф.
не е работата што би побарале, пошто даваат, него како ние ќе узвратиме, ме разбираш. како ние ќе напраиме нова вредност, како со инвестицијата?, што од тоа е имаат они, на пример ќе излеземе пред влада, пред порта и како оној митре дарковски ќе му ги лижеме јајцата на...
и ќе кажеме дека се многу јаки у било која смисла, ФФФФФФФФФФФФФФФффффффффффффф, уф не можам да ти дувам у шупак више, ај доста!, рече овој педер.

абе ја сакам црнец да станам, не ме интересираат филмои, рече прозрачниоф и после такви напорни дувања у неговиот шупак, он почна стварно да бледнее.
ја знам еден таков, рече дамовски, го викаа рембрант. оној што куцаше по скопските дупки, ама сега не куца пошо му земаа протеза, се дружи со онаа гускана од минитерство за култнаура. ене го ќе го најдеш околу тазе дупките за скулптурите. сега е прав здрав кур го боли, исправен, горд, неговиот нов проект бил некоја инсталација, ќе му праел на коце дупки по тело за новите скулптури. оваа министерката со него тоа го пробале и имало презентација у влада, на черепот на канческа стоело декласираното маде на коце пред да се опораи од експлозијата. рембранд рекол дека ќе го издупќи цело нејзино тело ако треба, или на било кој дрѕг, у случајоф коце..

него слушај, бојава некако ја изгуби, дај ја да те напумпам, само не знам од кој отвор сега да фатам, дај кажи од кај ќе ти биде полесно..
од десна цицка, рече црнецоф.

Коља,човече...ако сакам да

Коља,човече...ако сакам да мачам некого,ќе те пуштам да му раскажеш некој твој сон. Да не е човек у твоја глава.

Кољо! Ќе се караме, пак не си

Кољо! Ќе се караме, пак не си ги испил аповите!

идејата е одлична, но се

идејата е одлична, но се надевам дека во наредната фаза од проектот, градот Скопје ќе им дозволи на граѓаните да даваат и свои предлози за изгледот на споменици. Дури еве можат и список на дозволени идеи да направат од град Скопје, чисто заради ефикасност (нели тоа е симбол за нашата власт), за да не мора од градот да губат време на идеи кои не го отсликуваат преродбеничкиот концепт и уникатниот естетски израз на преродбата.

Јако човече...само, те молам

Јако човече...само, те молам не им давај идеја, немој ова да стане уште поголема реалност, бидејќи толку се нормални овие, ништо чудно и да те послушаат па да го направат ова :):):)

Eve, jas imam veke nekolku

Eve, jas imam veke nekolku mesta videno na koi moze da se postavat spomen ploci za dolgo sekavanje na edna opozicijska partija koja ke ja snema od nasata realnost. A moze i edna bista od bel mermer za Mr.Jack-Brane Crveniot.

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото