Трите најнеобични збора

21.10.2011 10:50
Трите најнеобични збора

Кога го изговарам зборот Иднина,
првиот слог веќе заминува во минатото.

Кога го изговарам зборот Тишина,
ја нарушувам.

Кога го изговарам зборот Ништо,
создавам нешто што не се сместува во некакво непостоење.

Вислава Шимборска (1923) е полска поетеса и есеист, добитничка на Нобеловата награда во 1996 година. Живее и твори во Краков, Полска.

Други дела од истата авторка на Окно ќе најдете на следниов линк.

Илустрација: Алекс Вотсмуш

Слични содржини

Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото