Вонземјани и крапови во Охрид

30.01.2012 13:42
Вонземјани и крапови во Охрид

летало тип танкер, влегува и излегува од охридско езеро како најобична работа да е да полеташ и одлеташ со толкава тежина и труп на тело на длабочина до сто метра и да излезеш и да леташ горе до височина од еден километар. како жабица се внурнува и одбива од езерото; пред да ги збудали пастирофците, танкер леталото прави лупинг во воздух и ја всисува цела вода од езерото.

гледа една од фпро. девојката се запрепасти. се јавува у фпро штаб, а таму ко паднати од марс, у секунда решени да прават мобилизација на членство за итни кризни состојби. пастир пошто е сеприсутен знае он од старт све, му се јавува на морленко, експертутката за вонземјани. мороноф собира вонземјанска екипа со пророчки карактеристики, идиоти од науката и пастирофската медиумска камарила све со цел да се остави запис од ситуацијава. со хеликоптер од штип, доаѓаат: неколку синови на пљусев, парафилософот цркнат, доаѓаат другарите на патлак и патлак хим селф, а доаѓа и членот од комисијата за кастрација, шегаџиев хаџи речи потонет и на чело на комисијата, шоуменот за балансирање на гуми од џипови, изделко недоделканиот од пупак до шупак. камарилава слетува со хеликоптер и гледа у небо.

јеботе од брисел се ненормално аморални, сере патлак, цркнат му кима, а недоделкан кажуе дека све тоа е нормално.

ја бев у камбоџа, ова не е ништо и ова не е од брисел. меѓу мене и тебе, рече одделко пупак и му лепна заушка на патлакот. овие не се опасни и патлак тука воздивнува. идам ја со џипот низ лаос, оф роуд, тамо чоече напаѓаат луѓе. они се дојдени по нивните.

камарилава го гледа дебелиоф, а овој од шупак го вади шљапас. се гушкаат идиотиве и шљапас сведочи дека у македонската блада живеат и работат вонземјани, дојдени пред триесет години. у четири очи им кажува како пастир се грижи за нив, само да не кажуваат ништо. вонземјаниве знаат нешто што никој не знае, а тоа е дека пастир соработува со цивилизации од други светови. доека се возат оф роуд, танкерот ја шприца цела вода од езерото у ваздух, а таа не сакајки иде према преспа.

абе не е тоа ништо, рече одделканиот и продолжува, они сега ќе направат да се чувствуваме горди и у исто време му бута палец у шупакот на патлак.

одат на плоштад да смират народот.

се шири глас меѓу населението дека на дното од дупкана имат азно. поддршка за гласините добија и од грдиот началник на охрид кој не е пастировец, туку кинез. и тој сфаќа колку ќе биде тешка состојбата. зема гребло од дома и тргнува на пристаниште. по него со лопати и врејчи идат охриџани. цел охрид идет на пристаниште. на плоштад митинг.

со стапојте, стрелите и собрана пљунка, охријџанец викет:

че имат војна.

ни го зедоја езероно, вресна еден друг.

кај ојде водана море, шо напраифте бреееј, рече друг.
леле езероно, рече една шо издават соби, да земеме пастирофски членски.

тука се надоврзвет друг што ја подржвет идејава. пастирофци свајчајат дека ситуацијата јет поволна и шират лаги мејџу народот дека пастир че и спасит сиве.
да земиме пастирофски членски. член ски фпро член ски фпро ппро ммро шмро, се шири низ плоштад. фпрофски фпрофски и народоф полудува. за 5 минути полојна од сиве станвет пастирофци со надеж дека че бидат спасени.

абе тоа е нормално, сере изделканиот од пупак до шупак.

тоа е катахрезис, катарзис, рече одрезокот од цркнатиот мозок, а патлак све тоа запишува.

охридската пастрмка и крапој решија да изгнијат на дното од дупката, со јака колаборација успеаја да не бидат подигнати у вис. решија да направат самоубиствен потег за доброто на охријџани и да скапаат на дното. охриџани среќни шо нешто им остана, воздивнаја. сите се втурнаја в дупкана да земат крапој и пастрмки и со полни врејчи се враќет назат. некој охриџани земет песок за кујчите, земет железа, стари машини, земет бомби од прва и втора светска војна, земет све шо требит, лименки, земит говната од скопјани и талог од мочајнето на скопјани. се земит и стакло, костури од прекопаните градски гробишта што охријџани ги фрлаа во езерото лани и ако гледаш позитивно не све тоа, охријџани го чиствет целоно езеро, напиши дупка. се враќет така, а од самиот танкер паднаа некакви како плочки и го покрија делот од поранешното езеро кај пристаништето. тоа било платформа за леталово да се спушти. леталото ги реди плочките како домино и се танкира.

искачаат двајца како од америчка морнарица без униформи. не се американци, туку се високи три метра, со слаби тела, убави проѕирни лица, како да гледаш низ вода. овие три метарскиве летаат над масата. по нив доаѓаат и поголеми, петметарски, прави како цевка. летаат над скулптурите на свети климент и наум и го земаат и него и наум и кирил и методиј и земаат и старци и помлади, земаат од све по нешто, само не земаат пастирофци. пола од земените се ретардирани, а другата половина од партијата на турците. значи земаат турци. си ги земаат нивните. скулптурите од бронза се претвараат во вонземјани, мрднуваат, полетуваат со вонземјаниве. кирил и наум се гушкаат после дванаес века, методиј се гушка со климент. фали сава. но, сава сега не е битен.
све ова е нормално, абе ние соработуваме, рече изделканиот на оф роуд.

никој не се чуди зошто не го зеле, туку се чудат пастирофци со членски, со пастрмки и крапој у врејчи. настанува побуна. пастирофци шо збирвеја врејчите, почнаја да се побунвет, з’ш и нив не ги земит некој.
и з’ш мене не ме земет(?), се гледаат пастирофците.
кујзнае какви добри тушови имет внатре, коментира една членка на фпро.

ам шо ако одет на бањајне, камо за нас уште крапој, јагуљи и курој(?), рече друг пастировец.

тука пред толпата се појавува грдиот началник на охрид кој ги смирува страстите.

не требит вака пред вонземјаните да се однесвиме, требит да траиме, да вервиме в госпот, на новине полиња ќе садиме купус и киви. требит да се задоволиме со ова да не се наљутат вонземјаните.

комисијата на пастир превзема све у раце.

шегаџиев прави попис на сите пастирофци што зеле членска од скоро и ги убива на лице место.

пука од блиску у чело. паѓаат охријџани патос. глеа шегаџиев иде споро, зема узи и со рафал кине десетици и десетици пастирофци, а вонземјаниве доаѓаат до телата, ги воскреснуваат и ги земаат со нив. а баш возбудливо, куршумиве наместо да се одбивет од охријџаниве шо немет членска од фпро и они покосени одат курбан, а ни криви ко крапој ни весели ко вонземјани. но. вонземјаните не можат да постигнат да ги земат сите и решаваат да му го одземат на шегаџиев пукалото, го дигаат на два километра и го пуштаат слободно да скрши тимба на дното од дупката. шегаџиев е раскостен, но преживува.

се јавува изделкан на микрофон, пошо глеа се случуваат провокативни, но спорадични инциденти:

абе све е ова нормално, ја у тајланд оф роуд со малите вонземјани зета ретикули сум разговарал. све шо треба да напраите за да одите на бородот е да ве убие некој од комисија.

и ај сега вервете ги шо зборвеле овие во тајланд, рече еден охријџанец скептичен на муабетите на оф роуд идиотот и продолжви, ке беја новинарите да слушет и да запишет и да снимет шо се зборвело на средбите тајланд?

охриџајнецот брзо е прошаран со куршуми ради паметните констатации, а пастирофци шо гледет во примерот брзо се пријавуваат на листа. раскостен од падот, шегаџиев се прибира, само главата му одлетала негде на страна, не може да ја најде, па тргнува каков таков повторно да убива. ги убива еден по еден, сè додека и последниот не падна покосен.

вонземјаните остануваат у бунило, но ги земаат сите охријџани во танкерот, ја земаат водата и летаат у пичку матер. комисијата свесна дека ги исполнила барањата на пастир, му се јавува.

абе све е ова нормално, ја на филипини оф роуд, му збори одделкан на пастир, сега имаш простор да даеш на инвеститори од куба, мароко, нов зеланд и пакистан за градење борделхотели.

пастир меѓутоа не му веруе на одделко и се добива паранормално со вонземјаните. капира ситуацијата и се издига над земја претворен во водено петметарско вратило и лета у небо.

Од книгата „Педерски катахрезис“ која победи на конкурсот за најдобар дебитантски ракопис „Новите!“ за 2011 година.

Илустрации: Зак Јонсен

Лееееелееее... Ѓубре за

Лееееелееее... Ѓубре за извоз.

Nemam kur dva chmara imam.

Nemam kur dva chmara imam.

Znam zatoa te sakam, jas 3

Znam zatoa te sakam, jas 3 imam

Се ни упропастија, па и

Се ни упропастија, па и можноста да уживаме консумирајќи уметност. Секако, во ова време на невреме исклучително е тешко да се твори и тоа да се твори уметност, имајќи ги на ум сите овие форми на медиуми. Човек попрво ќе се збуни пред изборот на медиум отколку при начинот да ја презентира својата идеја.
Добро, организатори на конкурсов, членови на жири комисија, кај Ви беше паметот кога го пикиравте ова недело за победнички ракопис? Како вашиот докажан интелект дозволи пред македонската јавност да се исплука ваква конфузна повраќаница? Дали сте свесни дека со тоа што го направивте овој, во најмала рака, кобен избор, исто како да сте ги искинале виртуелните хартии на останатите вистински вредни ракописи кои пристигнаа на вашите адреси?
Прво, сизифовска работа е детектирањето на македонскиот јазик во овој “ракопис“, а од интерпункција среќаваме само неважни ТРАГИ. Авторот користи зборови кои на македонско тло досега не се изговорени, а со поимот на идејата, содржината и пораката убедена сум дека не е запознаен.
После макотрпни обиди, никако не можам! да сфатам каде е возбудата од читањето на ова недело и која е провокацијата која ја нуди на и онака жедните читатели??
За вкусови СЕ разговара, противаргументите на ова тврдење единствено упатуваат на немање вкус. Барем да сретневме неколку, макар и малку љубители на овој крајно ексцентричен стил на изразување ( не на пишење). Мнозинството говори друго, не затоа што мора да е секогаш во право, туку затоа што... Хигсов.. човече, не ги заслужуваш парите.. исто као у ветар да ги фрлиле...

Ако ваквите несреќни избори доживеат тенденција на пораст, тогаш воопшто и не ангажирајте дебитанти, направете анкета за врската помеѓу маларијата, азбестот и глобалното затоплување на деца од 3 до 3 ипол годишна возраст во Африка и дадените одговори ставете ги во word, подесете фонт и проред и стиснете ентер.
На здравје.

Иде така Венко со Петре еМ у

Иде така Венко со Петре еМ у глава, зад него иде маларија у форма на комарец, а комарец ко комар, го добиваш кога не го играш, он пече ако не е на алкохолна доза ко Петре еМ, кој што пак од своја страна у глава го има погромот и мракот врз Wакедонецот (вакоу - wacko w) во периодот после младотурската сиромаштија како и споменот од круистал нуајтс он д бабел платз 1933 така тие одат до бивша маларична болница (знаеш дека до 1950 60 по мк се умирало од маларија? внимавај што пишуваш) и бараат азбест облоги за по чело. Самопослугата се занимава со посттрауматските болести од глобалното затоплување, па оваа болест која кај Венко се лечи со облоги азбест е смешна за докторите по книжевност, и поради тоа го молат членството (книжевниците) да не ги мешаат три и пол годишните будалетинки (темјан да ти мириса на мртовци по цел ден од ручек па натаму) кои залутале во книжевноста и ги моли да не доаѓаат од Африка така попаднати во шлагерските книжевни води (денес е 2012) од средина на осумдесетите како македонската поп музика..

Фонтот подесен у уорррдд,
Enter Out.

Иде така Пуетруеу енд Венко не више тука.

Леле колку е ретардиран

Леле колку е ретардиран типов. Жими се луѓе... видете ова врска нема со авангарда. Преку коментари обични серат и пцујат ко да се многу јаки со зборови. Аман бе. Видете како се вреѓаат за кутрото книџе. Абе абе грефчиња, тешка сировина сте ама ајде. Иначе кој ве ебе во секој случај тоа не е спорно. Не значи дека ако некоја типка го има Петре по вкус дека таа е заостаната и ти курле да докажеш со простички зборчиња дека си напред. Каде напред бе пешко, секој што ќе просере го сметаш за вмровец бе принцезо проста. Јас во секој случај ти предлагам пошо си така добар со зборови и инстинктивно враќаш исто ко шо си ја напишал книгата, зашо не пробаш да поработиш на рими малку па да станеш фристајлер и да настапуваш во живо, по кул и по моќно е во секој случај, ќе имаш фин контакт со публика. Ама да. Или немаш фаца, или гласот ти е ко на девојче од 6, па мислиш книџето и коментарите ќе те направат анусче ама тешко. А за сите да се согласиме, ќе кажеме дека коментарите и расказите на бозо се на база на самоуверено дегенско дејствување, на личните ставови и фрустрации, отколку било какво силно чувство на светлина или вистинска гнасотија, како сакаш. Малограѓанин на промаја. Не сум политички настроен во секој случај Јас сум нагазна мина, но еве да размислиш детективски, ќе се прашаш, Кој може да е толку опседнат да сере за вмро и се што спаѓа таму? Дали ја тртеле сестраму? дали го тртеле внучето? дали го тртеле лично него. Мое сочуство. Не ме сваќај погрешно пиче. Еве ќе бидам малку и на твоја страна и ќе ти дадам совет да ги извадиш малку од глава. Зошто не се добива војна така. Прдиш а не мириса, сваќаш. Сега твое е да мислиш дека труе, ама тоа само кажува за тебе. Не е секој ебан човек овца, јас лично познавам доста волци, лавови, страчки и гаврани, Јас сум мачор. Ако мислиш дека така лесно се класифицираат луѓе океј, нека биде по твое, еве мене на пример стави ме во, стави ме воооо... вмровци, што кур. Па и јас ќе бидам овца. Ајде доста е. Сакам да се сетам на некоја поговорка да ти кажам ама не ми паѓа на памет.нека е по твое дунде, поетска је туга преголема. само ќе пуштам вода и ќе отворам малку, да се излуфтира.

Делуваш не талентирано,

Делуваш не талентирано, македонски просек, самофрлена во огнот на критичката мисла и логика, не дај боже наука. Лажи се како функционираа работите. Јади мутава храна, Дирјан, Чај за тројца Саздова, Темајнова, Парите се отепување, и претстави го тоа како право длабоко знаење, откровение. Како несвесно да се мразиш и да го мразиш телото/умот во кое си живееш (духот е вонземјанин на земјата, но такво нешто како душа не постои, се работи за ментални мапи) и функцијата што ја има твоето убаво мускулно тело, респираторен систем, трактот што кака, устата - то ест. Некако убедена си дека си мала, слаба и бесполезна, како да ти треба некакво откупување како пари и молитва, самотија обвиткана во лага. Авторот е лудак екцентрик, гнојна антимаса што плива и блуе аждајска материја беспрекорно претворајќи го шлагерот на македонската книжевност во суштина (репетитио ест матер студи.. - исти аранжмани, неинтересно, мртво креативно, не различно, не self-made). Кажи ни како и во што треба да се ужива како врвна книжевна уметност, а на која не сум stumble upon, која не ја разбирам затоа што не припаѓам на 95 посто наивни идиоти медиокритети кои не прочитале 5 книги во животот од која дибидус половина се дабетер поглупи. Мрази го секој шо не е во конформизмот кој ни се сервира од утро до мрак, кој не е ист ко тебе, медиокритетски шлагер прљател на страни, без чисти политички идеи, такво идеолошки не познато, не признато, атом што не шета низ космосот а да не се судрил со друг атом. Биди сигурна да ги натераш сите околу тебе да мислат дека таквите се зло, малцинство и дека треба на посебен начин да бидат регулирани правата, со оглед на мнозинството кое размилува шовинистички свински, бањајќи се во медиокритетската супа како тебе. Ако не разбираш нешто, смеј се, никако не се обидувај да прочиташ, не дај боже да научиш нешто, инструирај се самосвесно дека едниствена логика е индоктринација без некогаш да се сомневаш во било што, не дај боже во себе, не размислувај самостојно, не живеј за себе, не барај одговори, туку читај еден идиотски сет декласирана литература напишана како за луѓе од пред 15 века. И биди сигурна да се држиш до репетиција, што почесто. Према тоа, просечно, ако Мартин Протогер докторира (фомрално-правно), тоа е како кон мене тој да има завршено 8 одд. Тука сме? А, иначе кога за некоја власт се пишуваат книги, а поготово книжевност, сме дошле до Лебедово езеро моме.

Lele lele eve eden pameten

Lele lele eve eden pameten ovchar. A mislev da ne pisham komentari vekje. Pak vo odbrana na nebeska t. (se zezam) Jas lichno ne sum chital nishto od petre da ne mislish deka sum pristrasten. naprotiv. a ne ni ochekuvam od makedonskata literatura neshto i ne ni sporeduvam stara nova kakva treba da e. kur me boli pishuvajte jas imam vreme da chitnam nesho.
SAMO SAKAM DA KAZAM DEKA AKO NESHTOTO E SOVREMENO TREBA DA IMA COMMON SENCE SO VREMETO I DA E PREPOZNATLIVO KO BEL DEN I DAJ TE MOLAM NE LAZI DEKA KNIDZETO PLOVI VO VOZDUHOV. MOZDA NESHTO OD ZAROT I SENZIBILITETOT SO KOJ E NAPISHANA I USHTE NEKOJ SVRZNIK BI IZDVOIL EVE I ZBORCHE, AMA NE CELA RECHENICA. sega mozda jas ne sum izlegol od doma, ama ne se soglasuvam slabichi. Ako e pishuvana na urban jazik (ili sled na mislovni zaebancii, koi nemoj da mi kazesh deka ne se lichni(polichni zdravje)(SEKAKO KJE BIDAT KOLEKTIVNI KOGA RAZBIRAME KON SHTO NE NASOCHUVA)no trgni od toa deka e razocharan i povrenden ko malo milo mache)i nema ni A od animus vo duhot na mashkosta ili na JAJCATA so koi e pishuvana knigava a toa dava samo zakluchok deka sekoe dunde-chovek moze da pishuva ko nego. SEKOJA RECHENICA SO NACHINOT NA KOJA E PISHUVANA KAZUVA DEKA OMRAZATA NE MU DRZI. A TOA E TEORIJA. VIKA "AKO OMRAZATA E POTESHKA OD TEBE,TOA ZNACHI DA NE PISHUVASH VTORA KNIGA(AKO VEKJE SI JA IZDAL PRVATA)BIDEJKJI EJ NE VREDI. OMRAZATA MOZE DA E DOBRA VO MALA KOLICHINA, GNEVOT E TOJ SHTO TREBA DA E POGOLEM OD ZIVOTOT.NEGO NE MU SE ISPLAKJA VRSKATA MEGJU NACHINOT NA KOJ SERE I PREDMETOT ZA KOJ SERE. TOLKU DA GO MRAZI GOVOROT, MAKEDONIJA I LUGJETO A UPORNO PISHUVA ZA TOA. DETSKA RADOST. AKO MI KAZESH DEKA TOA E VRSKATA I JA OBELODENUVA UMETNOSTA NA BOZO, TOGASH STVARNO E ZAEBAN. ZA TIPKAVA RECHE DEKA E PROSECHNO MAKEDONSKA, NO KAJ OVOJ NE DEKA GLEDAM NESHTO POLOSHO OD TOA, TUKU POJMA NEMAM SHTO DA MISLAM, MOZDA JA SONUVA TATJANA STOJANOVSKA KAKO SE PRETVORA VO VRKOLAK I MU GI JADE JAJCATA.
OVDE MOZE DA SE DAVA POZITIVNI, NEGATIVNI KOMENTARI I DA SE JADE GOMNA I DA SE PRAVI PAMETEN SHTO NAJVEKJE GO KORISTAT GLEDAM PO KOMENTARIVE SEKOJ PAMETEN SE NAPRAVI I NE POMINA DA NE OPCUE. I TOA TI E MAKEDONSKA RABOTA. KO NISHTO MOZE DA SE IZDADE KNIGA SAMO OD KOMENTARITE NA KNIGATA OD BOZO.

MOZEBI NA PEDERSKI K. TENDENCIJA I BILO DA BIDE "ANUS" NAMESTO "JAJCA" NO ZA MENE E PICHE. NO SEKAKO TOA E SAMO MOE MISLENJE

Окно нема врска со уметност.

Окно нема врска со уметност. Гелевски, Крстевски и Јанческа се тука за да вратат криминална структура на власт. И тука завршува приказната.

Советувај ги да не купуваат

Советувај ги да не купуваат кокаин, туку уметност, а за да не приметат оди им прво обратно, следниот редослед: сакаме абортус ама не ни давате, куртони - кондоми не, тие се полоши од абортуси, но според јавната тајна, никола груевски е хомосексуалец кој не е на кока, ниту на уметност, туку абортирал, а дечките јако сакаат преку сајтов да вратат структура на власт.

Jao, чоече! Што е со

Jao, чоече! Што е со мрчаториве? Почнаа и книги да им/си издаваат изглеа...

потполно нечитливо.

потполно нечитливо.

Досега двајца го бендисаа

Досега двајца го бендисаа чоеков.

Бројката на книги кои ги имам

Бројката на книги кои ги имам прочитано јас, дете мое, ти не знаеш да ја изговориш. :) Од мојот талент моеш да позајмиш за да не се срамиш, и пак да ми остане- на претек. Не прифаќам никаква критика од некој крајно некомпетентен и еве, од сите дисквалификуван самодеклариран шољохов. Не му го грди името, се превртува во гроб.
Навистина, фасцинантно е како ништо не успеа да го надмине задоволството да се биде дел од малкуте, револуционерните, (кхм, ајде да не звучам ко партиска марионета што во никој случај не би можела да бидам ако сметам на фактот дека истиот коментар кој беше упатен на неавторот на плуканицава би ја упатила и на т.н. лидери- само колку да знаеш дека не ми е мерак да бистрам политика со луѓе? на кои повеќе од хоби им е лепењето етикети, задржете внимание, продолжуваме понатаму) авангардни двигатели на новото време. Не ви беше ли доволно лижењето газови, пристрасноста и конструирањето идоли по секоја цена? Упс, па тоа баш личи на некој кој си ги одмара гениталиите на партиска фотелја.
Кој од нас двајца е мал, слаб и бесполезен, сушстество малечко кое чувствува хроничен недостаток на љубов? Пардон, малку ми требаше да помислам дека ставањето на етикетите во игра е маестрален потег овде! Зар не ве гуши самата помисла на сета таа гордост и суета, чиста бљувотина која непрестано излегува од вас? - Ти, и малечката збирштина од два тројца шизофренични дезориентирани као демек, автори.
Авторот е лудак екцентрик, гнојна антимаса што плива и блуе аждајска материја - точно така, тука завршува твојата објективна критика по однос на неделото на твоето другарче.
Саздова, Протугер, wtf? Може мислиш дека позади никот се крие некоја дотична личност... најверојатно твоето излагање е останат дел од некоја поранешна фрустрација, некој комплекс кој со себе го носиш веќе долго, долго време и не можеш да најдеш начин да го исплукаш. Ајде вака.. препрочитај ги лигавите реченици од неколкуте постирани “раскази“, ќе видиш како лесно се ослободува мачинината од дигестивнит систем. Познавајќи ги метафорите, нема да ти претставува особена тешкотија празнењето и на твоите црева.

Во ред е да признаеш дека погреши кога тргна да го возљубиш Бозон, не знаејќи дека дотолку повеќе го сакатиш неговиот лик и дело. Кој губи, има право да се лути. Ете тоа значеше полнењето на неговиот џеб со незаслужените илјадарки. Обидот да се препише некаква бледа, па и морална победа, (зошто еј, провидно е дека никој не го сака Бозон во друштво), е очаен...
Не се ваѓај на очевидната цака дека ние кои го негираме изборот на Бозон сме вљубеници во конформизмот. Тоа не е точно. Види, цел еден литературен свет против. Замисли не нас кои сме “против“ како оние архитекти кои беа против изградбата на Скопје 2014.Вие од малата симпатична збирштина, наликувате на оние неколку аутистични дечиња кои не сакаат да го прифатат родителскиот совет дека држат во рака погрешна играчка, туку тврдоглаво и дебилно- затоа што нема како поинаку, продолжуваат по свое да мислат дека- градат нешто.
Зарем ова треба да се смета како уште еден релевантен правец во кој треба да се движи некое идно творештво? Зарем на ова треба да се учи детето кое допрва расне? Сосема доволно се придонесе за неговата ретардација со глупавите книги од кои мора да “учи“. Премногу се грижите да не личите на овие кои се на власт, и токму затоа станувате исти како нив.

- Загубени во магла од погрешни вредности.
Мислите дека се раѓате, а одамна сте умреле одвнатре. Тажно.

Слични содржини

Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Книжевност
Клопец [к:1]
Книжевност

ОкоБоли главаВицФото