Семето на власта во опозициските лепешки

13.04.2012 07:52
Семето на власта во опозициските лепешки

Сакам да кажам дека смената на власта не гарантира никакви промени ако промените не ја легитимираат смената на власта. Техничките моменти околу окрупнувањето не се за занемарување, но во актуелниот случај со македонската драма тие се неспоредливо помалку важни од идејата за промени, од свежината на таа идеја, од прифатливоста и заразноста на таа идеја, од прифатливите интерполации и можни реализации.

Опозицијата која сака да си обезбеди смисла мора да појде од ставот дека тоа што ќе го наречеме македонски партиски и политички систем на транзицијата е декласиран со неимоверни штети за луѓето. Дека политичката класа која се развивала со тој систем и на крајот стигнала до нивото да го легитимира, е аут. И дека инструментите на тој систем, политичките партии, се дискредитирани до границите на кои станува непристојно да се говори за нив без да се издржат огромните дози на срам.

Режимот на Никола Груевски е пластичен експлозив во лажните темели на македонската нација. Политичка карикатура на нејзината модерна реализација. Тоа не е неуспех на долгораката инсталација. Тоа е успех што како црна дупка ја вшмукува вселената на вистината за нас. Шефот на Горското началство не може да биде соборен ако оние што сакаат да го соборат немаат цел која е над тоа соборување. Една поинаква Македонија може да биде таква цел ако е исполнета со реални содржини. Прашање е дали политичката класа воопшто, а посебно во опозицијата, може да мисли на овој начин, но од она што го гледаме може со сигурност да се каже дека таа квазиелита е длабоко под потребите на времето.

Политичките партии во космосот на лажниот македонизам функционираат како институции за пирамидално влебување на следбениците за сметка на поданиците (Алекса Јорга). Трговски друштва кои во однос на општото добро функционираат како Бони и Клајд во однос на банкарскиот систем на Средниот Запад. Злосторнички организации од прва категорија.

На фонот на глобалната политичка депресија, на загубената доверба во системите, во инсититуциите, во инструментите и во личностите, тоа нè поместува најгоре на листите во сите можни категории.

Политичкиот систем на демократијата се јавува како елемент на катаклизмичната самодеструкција. Внатрешната македонска револуционерна организација е семка што се разви во говедската лепешка што ја исраа кравите што сега сакаат да го спасуваат системот од самиот себе и од себеси. Не само од Него и од нив. Седат во разни „пелистери“ и мислат како да го усреќат народот, а да не се заебат себеси, при што знаат дека тоа е невозможно.

Груевски не ја разорува само вербата во себе и во својата политичка организација туку во самата идеја за политичка конституција на Македонија. Колкав глупак треба да биде човекот што по дваесет години транзициска заебанција ќе види некаква шанса за себе и за своето семејство во идејата во наредните четири години да му ги даде на располагање на Георгиевски, на Жерновски или на Црвенковски, сите свои 12 милијарди долари. Толкава сума прават четири вмровски буџета плус светската акумулација која нема кај да се смири. И да оди да си легне со спокојството на мислата дека опозициските партии и нивните исплакнати лидери ќе го спасат.

Ме фасцинира лефтерноста со која политичката класа на опозициската формација мисли да се јави на новиот тендер за спас на Македонија. Јас би ги аранжирал вестите за ноншалантните прошетки на баналните им мисли со урнебесни провали на хорска смеа. Како во „Пријатели“ или во некоја слична телевизиска сапуница. Потоа би ја замолил уредничката на политичката рубрика да подготви прилог во кој пропаста на Македонија ќе биде прикажана како неспоредливо подобра варијанта од спасот што и го нудат политичките манекени на привремена работа во опозицијата.

- Народот ќе го казни Груевски (Црвенковски, строго куротресно)!

- А-ха-ха-ха, ки-ки ки, уф-уф уф, ха-ха-ха (публиката се моча од смеење)!!!

- Крајно време е македонскиот народ да се свести (Георгиевски, лигавенозно визионерски)!

- А-ха-ха-ха-ха-ха-ха, уф, јеботе, ќе пукнам, не можам да издржам... (публиката умира во неподнослив кикот)

- Ова е страшно (Жерновски, категорично куротресно)!

- Еј-еј-еј, па-па-па, ууууууу... уф-уф-уф-уф... ќе се помочам (ем стиска ем прди народот во вид на публика односно публиката ја прди функцијата на народот.)

- Треба да се окрупниме. (Тачи, мртов топол.)

- Крррррррр, ха-ха, па-па,уф-уф, шу-би-ду-би-ду...

Груевски и Внатрешната македонска револуционерна организација се голема несреќа, но не се доволно голема за да се форматираат како квалитетно алиби за неактивноста, за сета безидејност на луѓето и организациите кои имаат амбиции да се занимаваат со идејата за Македонија. Сите нивни окрупнувања ќе дадат нула ако во меѓувреме не разберат дека клучот е во новиот пристап кон сè. Кон општеството, кон таканаречената нација, кон државата, кон партиите, кон институциите... кон себе си. Наместо тоа, ние сега имаме структури кои одбиваат да учат и да се менуваат во однос на политичките работи во Македонија помалку само од атлантските желки во однос на животинското царство на океанот околу Карибите.

Политичката класа во Бившата република на Македонците не би издржала ниту пет минути на клупата на Барселона. Катастрофална е идејата дека промените ќе се случат како резултат на лудата политичка реализација на лицето од врвот на власта. Момчето е чипиран идиот кој на стварноста гледа низ шемите на телефонските секретарки. Во главата има картица од три бајта која му овозможува да репродуцира три-четири фрази (кодоши, црвени линии, името, опозицијата). Во состојба е да се служи со вилушка, но ако на масата за ручек затече нож, мисли дека некого треба да убие. На светот околу себе гледа како што децата гледааат на собните железници: тој може да го растури возот, а возот нему не му може ништо. Нема начин да ве разбере кога ќе се обидете да му кажете дека не е убаво да седи на рингла што е вклучена на шестка. Предлагам да побараме инструкции од Светската здравствена организација. Или да го заклучиме во „Свети Димитрија“. И да се надеваме дека кога Господ ќе ги чисти иконите ќе посака да го забрише малку и малиот преродбеник. Да му го земе малку шеширот од кој одвреме-навреме вади по некој зајак и на глупавата публика ѝ вика дека тоа е новиот министер за тоа и тоа. Министерот купува ново одело во салонот на Ермениљо Зења на „Цимитски“ и доаѓа во Скопје да се позаебава малку со македонското животински царство: тебе ќе те бркнам малку да видам колку бргу бегаш од работа, тебе ќе те ебам, а тебе не те ебам ни под разно. Ич не го ебе таму некој си стар министерски мрав. Добро, но сакам да прашам дали е неопходно и јас да пуштам големи уши ако случајно ми се посака да се позаебавам малку со фамилијата на министерот. Во слободната зона околу Зеленото пазарче или на плоштадките меѓу бројните споменици во Скопјанг. Да речеме, да ѝ ја скршам остеопорозната нога на баба му на министерот за финансии. Или за надворешни работи. Со коктелското цевче од кај Џино. Зошто обичните смртници немаат право да ги уништуваат животите на инакумислечките луѓе како што тоа го имаат зајаците кои во политичкото магионичарство имале (не)среќа да бидат извлечени како будали.

Извор: globusmagazin.com.mk

Илустрации: Линдзи Леш

Штета што дарбата за пишување

Штета што дарбата за пишување ја расфрлате на текстови кои, и покрај уметничкото ниво, паѓаат ниско заради Вашата неконтролирана ларпурлартистичка потреба за вулгарности и плукање. И покрај добрите „партии“, и оваа колумна пати од тој синдром, кој го девалвира вредното во текстот. За волја на вистината, не толку како некои претходни текстови, но сепак сеуште боде очи тој нагон за поганење. Иако можеби таквиот стил некогаш (во почетокот, пред 10 или 15 години) им бил интересен на читателите, сега веќе делува заморно и несериозно. Се добива впечаток дека човеков пишува пред се заради некаков внатрешен конфликт, заради празнење на насобраните негативни емоции, а не толку заради темата што ја одбрал како повод. Претпоставувам дека таквиот настап (повторуван безброј пати) веќе предизвикал презаситеност кај публиката, и извесна резерва кон личноста и мотивите на авторот, па веројатно тоа е причината што (и покрај стандардната провокативност во стилот)никој не се јавил за коментар на оваа колумна . И јас се колебав дали да се јавам (искрено, не верувам дека со овој коментар би можел да нешто да повлијаам), но некако превагна добрата намера над рамнодушноста. За крај, г. Тричковски, ве молам за објаснение на изразот „лажните темели на македонската нација“, кој го употребувате во оваа колумна, а кој за мене остана енигматичен. Можеби за ова веќе сте пишувале, а јас не сум прочитал, но не би било лошо одново да се осврнете на оваа скокотлива тема. Убеден сум дека тогаш ќе добиете многу повеќе коментари отколку на оваа колумна.

Петар, Преку к* више од вакви

Петар,

Преку к* више од вакви „добронамерни„ ко тебе.(кога може Тричковски, можам и јас со вокабуларов )

Таквите ко тебе се веќе апсолвирани, кои своето „академско ниво„ го користат за оправдување, за да се кријат ко п*чки под кошула и да бидат „неутрални„ и „разумни„ и разбира се-подобни и негибнати

Добронамерен?...пуф паф пих
(Ја не сум крив за вокабуларот, Тричковски ме навлече...хахаха)

А што се однесува на твојата дилема/енигма:

----г. Тричковски, ве молам за објаснение на изразот „лажните темели на македонската нација“, кој го употребувате во оваа колумна, а кој за мене остана енигматичен.----

Петар,

Тримиљарди пати и овде и во згаснатиот печатен „Глобус„, Тричковски со пења на уста ја елаборира „енигмата„.

Ова е доказ дека само си улетал овде за да направиш блага дискредитација, затоа што очигледно, не си го читал чоекот.Нејќум да помислам дека си го читал и ништо не си разбрал.

И за крај, до кога ќе ве(ова е множина) учам? Персирање-НЕ, во интернет комуникација.

Иако сум добронамерен,не сум

Иако сум добронамерен,не сум сосема неутрален, во смисла без став. Но не сум ни „венчан“ за некого, во смисла дека ќе го бранам по секоја цена, затоа што е „наш“. На пример, ако треба да бирам меѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, се определувам за вториве (и тоа за груевистите, не за љубчовистите)затоа што ги сметам за помало зло од првите, барем во досегашнава историја од 20-тина години. Но, на минативе избори гласав за СДСМ-то, бидејки гледам дека на вмровциве власта почнува да им удира во глава, па ред е малку да се приземјат со губење на власта, а и сметам дека е ред на сдсмовците повторно да им се даде прилика за да се покажат. Сличен е и мојот однос кон Тричковски. Тоа што е добро кај него (аналитичноста и елоквентноста),му го признавам, а тоа што е за кудење (вулгаризмот)го кудам. Признавам дека од неодамна почнав да го читам „Окно“, а „Глобус“ ретко, такашто не сум запознат со вкупното дело на Тричковски, но дали тоа значи дека не смеам да коментирам или да замолам за објаснение на изразот „лажните темели на македонската нација“?

----но дали тоа значи дека не

----но дали тоа значи дека не смеам да коментирам или да замолам за објаснение на изразот „лажните темели на македонската нација“?----

Петар,

Погоре веќе напишав. На чоекот пења му фати устата елаборирајки ги „лажните темели на македонската нација“, во секоја втора колумна.
Глупо е сега да бараш во коментари да ти објаснува. Ама и ја нема да ти објаснувам(сам да си читаш). Тоа ти е исто, као кога треба да прочиташ лектира за у школо и бараш мама накратко да ти ја раскаже на десет минути пред час,за да не добиеш кец(со постоље).

Кога ти даваат лектира у

Кога ти даваат лектира у школо, барем ти кажуат кој е насловот на делото. Ако тврдиш дека за лажните темели на македонската нација Тричковски пишувал во секоја втора колумна, тогаш посочи ми барем еден наслов на таква колумна и ја сум спремен да се едуцирам.

петар, ај ок...секаде каде

петар,

ај ок...секаде каде што ќе сретнеш „внатрешна македонска контрареволуционерна организација„(не се мисли на дпмне)...тоа е четивото...

а колумни има многу... и ако имаш намера де се едуцираш просурфај бе малце...еееее...ено кликни на тричковски ќе ти се отворат

(пууу шо мрза ученици имало...боље тричковски еден филм да сними,да не мора мама да раскажуе, па све на кратко..на dvd)

ај еве ...колку за

ај еве ...колку за пример

хтпп://okno.mk/node/17943

(хтпп-на кирилица)

моја грешка...заради тоа што

моја грешка...заради тоа што не сум најавен не можам линкови да пуштам...затоа ти го пишав линкот ама треба само да измениш:
хтпп- пиши на латиница

Фала ти за линкот. Станува

Фала ти за линкот. Станува збор за колумната „Бинго на граѓанската војна“ од 17.03.2012. Се сеќавам дека, кога излезе таа колумна, ја видов како наслов, но не ја прочитав, бидејки ме одби самиот бомбастичен наслов. Она што ми пречи кај Тричковски е неговата тенденциозност и склоност кон карикирање. Ако решил некого или нешто да критикува, тогаш реално постоечките негативности ќе му ги зголеми до монструозност (карикатура), а реално постоечките позитивности сосема ќе ги игнорира. Така е и со таа колумна. Потегот на Владата да привлече инвеститори од Индија и други азиски земји (што реално е за пофалба) го прикажува во негативно светло, а за проблемот со тепачките во автобусите (неосновано) ја обвинува Владата.Згора на тоа, Владата форсирала ексклузивни права на Македонците и третокласност на Албанците, што е далеку од вистината. Но да се вратам на моето прашање „за лажните темели на македонската нација“. Погоре ти велиш дека „секаде каде што ќе сретнеш „внатрешна македонска контрареволуционерна организација„(не се мисли на дпмне)...“, а она што јас го гледам во текстовите на Тричковски е дека тој токму во ВМРО-ДПМНЕ гледа дека е најголемиот проблем на државава ...

-реално за пофалба што тркнаа

-реално за пофалба што тркнаа до индија?!!?...аман...сите се скусија и бегаат ко ѓавол од крст за инвестиции во МК и остана уште индија...или можда Џибути?...шарам барам работава...глејте народе чудете се

-за тепачките владата „неосновано„ е обвинета...ај молим те кажи ми КОЈ 6 години ствара АТМОСФЕРА и плодна почва за тепачки, меѓуетнички конфликти? ...кој е ОДГОВОРЕН бе Петар за мир и ред?...еве ако си родител...децата нон-стоп ти се тепаат по дома ама крвнички...нема да ти текне дека можда си ти ОДГОВОРЕН ?...или ќе ги оставиш и ќе тркнеш на шопинг...у индија на пример?

ај сега за твојата „енигма„

---а она што јас го гледам во текстовите на Тричковски е дека тој токму во ВМРО-ДПМНЕ гледа дека е најголемиот проблем на државава ...----

јок Петар,

се зборува за „лажните темели на македонската нација„ а, ти викаш
----тој токму во ВМРО-ДПМНЕ гледа дека е најголемиот проблем на државава ...----

Петар,многу поголема е работата од дпмне

од кај вмро-дпмне „лажен темел на македонска нација„?...ај размисли малце пологично...дпмне постои едвај 20 години, а вмро е некоја друга магија за шутрачкиов народ (да ја цитирам најчевска)

седи петар...кец на два...не си го совладал материјалот
(џанго ќе ти дадеше и кец со постоље,а оноа „на два„ е ради поттик)

Индиската економија е една од

Индиската економија е една од водечките во светот и тоа да се потценува значи или неинформираност или тричковистичка тенденциозност, од која очигледно и ти патиш. Значењето на таа и на други растечки економии во Азија е уште поголемо ако се има предвид кризата низ која сега минува Европа, па од тој аспект нашето свртување кон тие економии уште повеќе добива на значење. Ако се имаат предвид и уцените што Европа ни ги прави околу името и приемот во Унијата, тогаш свртувањето кон Азија и други пазари не е само мудар економски, туку и политички потег кој требаше да се направи и порано.

Околу конфликтите и одговорноста на Владата.Точно е дека, начелно, владата е одговорна за редот и мирот. Но работите никогаш не се така едноставни како што ти и Тричковски, во својата тенденциозност, сакате да ги претставите. Живееме на Балканот и знаеме дека тука, историски, одсекогаш постоеле територијални претензии кон Македонија.Исто така знаеме дека, создавањето на конфликти немири е еден од стандардните методи користени од оние што сакаат да ловат во матно. Не можеш да ја обвиниш Владата за петкратното убиство кај Смилковци. Можеш од аспект дека не го открила и осуетила нападот, но не и да кажеш дека Владата, со своите политики, го ПОТТИКНАЛА, т.е. создала незадоволство кај одредени луѓе и дека тоа незадоволство резултирало со петкратното убиство. И во развиените демократии, за какви што ги сметаат оние на Западот, секојдневно се случуваат вакви инциденти (оној што предизвика најмногу внимание во последно време е масакрот на 77-мина во Норвешка) па никој не ги обвинува владите за ПОТТИКНУВАЊЕ на таквите инциденти, туку само затоа што не успеале на време да ги спречат.

Во врска со вмровштината и „лажните темели на македонската нација„. Она што успеав да го разберам од овој еден напис е дека Тричковски нема симпатии ни кон првото ВМРО (како главниот „лажен темел“), ни кон денешново ДПМНЕ, но во написот (како и во повеќето други)акцентот е на актуелната ситуација во државава и на актуелново ВМРО_ДПМНЕ како главниот виновник, па затоа реков дека Тричковски токму во ВМРО-ДПМНЕ гледа како на најголемиот (акутен) проблем на државава.

П.С.

На волку мака со пишувањево, се надевам дека заслужив барем едно двојче со постоље

- за твојата „енигма„... Да

- за твојата „енигма„...

Да не беа „четирите свети букви„ немаше овој блесав народ да се фати ко мува на лепак. А на што те асоцираат тие?...братоубиства, предавства, лутање,подметнувања, неспособност да се направи држава. Во поново време, секогаш сме на работ на војна (и една полувојна пред 10 години). А сепак „светите„ четири букви остануваат магија за овој „кроток„ народ кој сака да верува во чуда.Зборувам за век и пол наназад, не само за сега.
И што научивме? Дека народов наш е незрел, мислејќи дека темелите на нацијата се онија 4 букви, а ништо арно не видел од нив. Токму затоа организацијата е контрареволуционерна, а оноа „револуционерна„ е чиста лага и превара.

-За Индија и остали патешествија...

И добро-Индија..ваква економија, онаква економија...се е тоа точно...и? камо бенефит за плачливиот народ?...камо?...и не е само Индија. Пола свет да го прошеташ со роуд шоа пак нема ништо!!!?? Зошто бе Петар?...ќе да е до нас. Ваљда не не фатила до толку учителката на заб.

- За „поттикнувањето„...

Девастирање на комплетно сите институции со неспособни, а подобни, значи нивна дисфункционалност, а тоа повлекува меко тло за секакви пиздарии. Од лоповлук до тероризам(Смиљковци). Тоа за тебе не е поттик?

Е сега сме у небрано. Сега има реален проблем што треба да го решат. Арно ама...
Доста ги предаде кодошите 98. Со лустрација и најдобронамерен информатор е жив уплашен да зуцне, па макар и снимка да има од езерото. Којзнае, може утре ќе ги фатат ѕверовите, па ќе ги амнестираат, следствено- „кодошот„ го наебал.Што атмосфера е тоа Петар? И кој тоа ја прави? Мислиш ли дека во меверото има останато некој да се справи со оваа ситуација,откако предвремено ги пензионираа џандарите кои ЗНААТ.
ах Петар ах..уште погоре ти кажав....ние патиме од ваквите„добронамерни„ ко тебе. Патиме од оние кои сметаат дека не е во ред во се црно да се гледа. Патиме од „интелектуалци„ ко се' релативизираат. Патиме од фатализам. Абе ...црно е ќутук. По трет пат ни се клати државава единствена.

(Џанго го спушта кецот за крај година и го чека Петар у Август, на полагање)

Велиш: „И што научивме? Дека

Велиш: „И што научивме? Дека народов наш е незрел, мислејќи дека темелите на нацијата се онија 4 букви, а ништо арно не видел од нив.“

Не знам што толку сте се закачиле (ти и другар ти Тричковски) за некогашното ВМРО. Тоа било и поминало. Со сите негативности, тоа е дел од нашата историја и си има свое значење ... Каква врска има тоа со нашата современа историја од 1943 наваму? И ако има, тоа е позитивно влијание: Идеализирајки го Илинден 1903 народот се дигнал на борба против фашизмот. Секој народ си има делови од својата историја кои ги идеализира, кои на времето му давале поттик во борбата за независност, а кои денес се му даваат поттик за справување со предизвиците на новото време.

Велиш:

„-За Индија и остали патешествија...

И добро-Индија..ваква економија, онаква економија...се е тоа точно...и? камо бенефит за плачливиот народ?...камо?...и не е само Индија. Пола свет да го прошеташ со роуд шоа пак нема ништо!!!?? Зошто бе Петар?...ќе да е до нас. Ваљда не не фатила до толку учителката на заб.“

Повторно тричковистичка тенденциозност. Луѓето вчера ја направија азиската турнеа, а ти веќе денес бараш резултати и и веднаш заклучуваш дека обидот бил залуден.

Велиш:„Девастирање на комплетно сите институции со неспособни, а подобни, значи нивна дисфункционалност, а тоа повлекува меко тло за секакви пиздарии. Од лоповлук до тероризам(Смиљковци). Тоа за тебе не е поттик?“

Се сложувам дека имаме голем проблем со функционирањето на институциите, но барем оваа влада (за разлика од претходните)
прави некакви обиди да го реши. Сеуште нема некое значајно поместување, но важно е дека свеста за проблемот и амбицијата за тој да се реши се тука. Порано го немавме ни едното ни другото. Не можеш неуспешноста во намерата да се постигне некоја цел да ја изедначиш со (зла)намера да се постигне спротивната цел. На пример,во турско време состојбата во затворите била катастрофална, но тогаш и никој не мислел дека тука треба нешто да се подобрува (се сметало дека престапниците и не заслужуваат ништо подобро). Состојбата на затворите кај нас денес е знатно подобра од онаа во турско време, но велиме дека е катастрофална, затоа што не е на она ниво на кое, според денешните критериуми, би требало да биде. Можеме Владата да ја критикуваме што (заради недостаток на средства или заради други приоритети) недоволно прави на тој план, но не можеме да ја обвиниме (во твој стил) дека состојбата во затворите намерно ја држи лоша за да се изживува врз прекршителите на законот. Истата логика е скриена во твоето тврдење дека Владата, со воето однесување (политики) го ПОТТИКНАЛА злочинот кај Смиљковци. За една чаша што е до половината полна со вода, оптимистот ќе каже дека е полуполна, песимистот дека е полу празна, а тричковистот дека за оваа катастрофална состојба се криви темелите на нацијата + оваа популистичка Влада.

хахаха..тричковски ми бил

хахаха..тричковски ми бил другар...да ти кажам чест би ми било да му опнам едно пиво ама за жал, не го познавам лично
(тричковски...имаш гајба од мене)

е сега...викаш..
---Не знам што толку сте се закачиле (ти и другар ти Тричковски) за некогашното ВМРО. Тоа било и поминало. Со сите негативности, тоа е дел од нашата историја и си има свое значење-----

НЕ НЕ и НЕ...НЕ е „било и поминало„...во тоа е проблемот на инфантилниов македонски народ...во тоа е поентата...верување во бескорисни и крајно, крвнички митови, со нивно проектирање во сегашноста. (нешто што умно го сфати ЉГ и сега НГ)

и викаш...
----секој народ си има делови од својата историја кои ги идеализира, кои на времето му давале поттик во борбата за независност, а кои денес се му даваат поттик за справување со предизвиците на новото време.---

да бе...на основа на истиот мит(вмро)..комуњарите клети успеаја да направат држава 1943 АМА имаше и ПЛУС идеологија...и толку им беше...сега на истиот мит ...2001, ЉГ за малце ќе ја урнеше државата, а оваа година НГ е на добар пат..е тоа е Петар лажен темел на нација, државност, штотијазнам

-азиска турнеја...

абе ти не ме разбираш што ти зборам? индија е пример ...која индија?...па 6( со слова: шест) години траат роуд шоута...има незнамколку ПЛАТЕНИ промотори ...резултат?...џонсон контролс?...кој патем, бучковски го изработи и овие сега упрскаа и со царините.

е ова е најодвратното ....викаш ----Се сложувам дека имаме голем проблем со функционирањето на институциите, но барем оваа влада (за разлика од претходните)
прави некакви обиди да го реши.----

ти се читаш????...владата правела ОБИД?...аман бе...колку треба да се чека?... 100 години за резултат?...6 малку се?

дете се раѓа и тргнува во школо за тоа време петааар

а тоа со песимистите и оптимистите остај го за твоето „академско ниво„ негде на капучино, кај шо ќе бидеш „паметен„ и „учен„...демек...овија не ги бива ама и позитивно има кај нив, другите се бетер...позиција?ни лук јал ни лук мирисал...чоек јегуља

Петар, се враќам на она сефте што ти го кажав во коментарите и ќе се цитирам:

---Таквите ко тебе се веќе апсолвирани, кои своето „академско ниво„ го користат за оправдување, за да се кријат ко п*чки под кошула и да бидат „неутрални„ и „разумни„ и разбира се-подобни и негибнати----

страшно е само тоа што, ликовите ко тебе, се ликови за „сите времиња„

Велиш: „хахаха..тричковски ми

Велиш: „хахаха..тричковски ми бил другар...да ти кажам чест би ми било да му опнам едно пиво ама за жал, не го познавам лично(тричковски...имаш гајба од мене)“

Мој коментар: Кога реков „другар ти Тричковски“, тоа го мислев „фигуративно“ (на пример, другари по склоноста кон тенденциозности, забегување итн), а не буквално.

Велиш: „НЕ НЕ и НЕ...НЕ е „било и поминало„...во тоа е проблемот на инфантилниов македонски народ...во тоа е поентата...верување во бескорисни и крајно, крвнички митови, со нивно проектирање во сегашноста. (нешто што умно го сфати ЉГ и сега НГ)“

Мој коментар: Многу би сакал накратко да ми објасниш (со примери) на кој начин вмровските митови се проектирани во нашава сегашност, односно на кој начин ние денес имаме проблеми како последица на вмровските митови.

Велиш: „да бе...на основа на истиот мит(вмро)..комуњарите клети успеаја да направат држава 1943 АМА имаше и ПЛУС идеологија...и толку им беше...сега на истиот мит ...2001, ЉГ за малце ќе ја урнеше државата, а оваа година НГ е на добар пат..е тоа е Петар лажен темел на нација, државност, штотијазнам“

Мој коментар: Тоа што по формирањето на државата во 1945 имало “ПЛУС идеологија“, каква врска има тоа со ВМРО или со вмровштината? Секогаш имало и ќе има идеологија, така функционира човечкиот род, тоа не е никаква вмровска направија. И во Русија, Кина, Куба, Северна Кореа по победата на „комунизмот“ имаше „ПЛУС идеологија“, а гледај чудо, таму заглупавениот народ не бил под влијание на вмровски митови, туку под влијание на некакви свои митови. Наравоучение:Секое време, народ, општество или општествен слој носи некаква своја идеологија и,напросто, тоа е така.

Но, башка од ова, би сакал да ми аргументираш, каква врска има со вмровската митологија тоа што во 2001 Љ.Г. ќе ја урнисаше државава.

Велиш: „дете се раѓа и тргнува во школо за тоа време“

Мој коментар: Па зарем не знаеш дека развојот на едно општество не може да се мери со исти аршини (и временски интервали) како развојот на човекот? Ни 60 години не се многу, а 6 години се ништо.

во ред е Петар треба да ти

во ред е Петар

треба да ти цртам

за митовите...

зборам за погрешен код, всаден во македонецот дека 4-те „свети букви„ се ЕДИНСТВЕН негов код (освен тавче гравче и луто пиперче, нели?)

зборам за самосвест која во суштина е митолошка и лажна (мал плеоназам)...паднати комити бла бла, јунаци бла бла, а све братоубиства и предавства без конкретно формирање држава (бугарија и србија во тоа време се ехееее, а историјата тоа го РАЧУНА)

и првата паметна будала(као ЉГ)кога ќе ја сфати „слабата точка„ го повлекува овој шутрачки народ во суицид, народот е ќор и веруе, а наследникот продужуе

----Ни 60 години не се многу, а 6 години се ништо.---??!!

зборував за владеењето на НГ....по твое, ни 60 години не се многу за вмровско лудило, абе за 60 месеци може да немаме ни држава(како што за малку ќе ја загубевме 2001-ва), држава што комуњарите клети ја направија, заедно со МПЦ шо го возобновија, а кое се курчи сеа.. коа ќе размислат да беше вемерото и да не беа комуњарите, ќе немаше ни со ШТО да се курчат

И пак не објасни како

И пак не објасни како докажуваш дека ова што го имаме во поновава историја (од 1945 наваму) е резултат токму на тој твој (односно ВМРО-вски) „погрешен код“, а не на нешто друго. Цело време се расфрлаш со големи зборови, а уште не кажа асално, прво, кој е тој проблем што ние Македонците го имаме денес (или од 1945 наваму), а е последица на вмровската митологија и, второ, како (со која аргументација) докажуваш дека тој типично македонски проблем (по кој ние се разликуваме од другите народи)е последица токму на вмровскиот код (всаден во Македонецот), а не на нешто друго.

ајааа абе што мешаш „од 1945

ајааа
абе што мешаш „од 1945 па наваму„??!

вмровскиот код е искористен за дел од македонците во 1943, тоа да..меѓутоа, гледај го резултатот: држава, црква, инситуции и се тоа МАКЕДОНСКО, по ПРВ ПАТ...

ај сега од 1991 па наваму?

за ШТО се користи лажниот код? ...патриотизам демек, невиткање кичма демек, библиски народ демек...сето тоа благодарејќи на вградениот чип со фабричка мана...македонец=вмро...и кој ќе си ја присвои ексклузивноста на одбраната на вмро тој победуе ( а познат е ликот и делото на вмро-то)...смешки
резултат:
2001-полувојна
2012- економска бесперспективност и страв од војна и тотална демонтажа на македонскиот национален идентитет со екскурзијата- „воинот е наш„

сето погоре е можно, затоа што шутрачкиов народ(најчевска има coyright, за изразот)дава доверба на еден мит, а не на здравиот разум

Добро бе чоек, јас погоре ти

Добро бе чоек, јас погоре ти поставив конкретно прашање и ти побарав образложен одговор, а ти и натаму само извикуваш пароли: те вмровски код, те вграден чип со фабричка маана, те шутрачки народ и тн., а никако да објасниш, прво, кои се тие проблеми што ние ги имаме денес, а се последица на „лажните темели“ и, второ, како докажуваш дека има причинско-последична врска меѓу тие наши денешни проблеми и и тие наводни „лажни темели“, т.е. вмровштината.

Еве,да ти дадам пример како би требало да изгледа еден јасен одговор од твоја страна. Прво, го посочуваш актуелниот проблем за кој мислиш дека е резултат на вмровштината. Да речеме, сега сме 1945 г., а ти си Лазар Колишевски. Државата е во повој и Комунистичката партија на Македонија форсира здружување на Македонија како федерална единица на Југославија. Но, од друга страна, меѓу народот има и таква струја која се залага за Македонија како самостојна држава. Во таков случај држи Лазар Колишевски да каже дека таквите сили, кои се залагаат за самостојна држава Македонија, се остатоци од вмровската идеологија меѓу народот. Ваквата констатација би била точна, бидејки, навистина, една од вмровските цели била и онаа за независна држава Македонија.

Друг пример. Да речеме, во последниве 20-тина години од осамостојувањето се случиле многу политички убиства, и тоа Македонци против Македонци. Е тогаш држи да кажеш дека, ете, тоа е вмровскиот синдром на Македончето, сами се требеле пред 100 години, а и денес го прават истото. Од друга страна, ако ти текне да кажеш дека комунизмот во Македонија е вмровско масло, тоа тешко кој би ти го поверувал, бидејки по Втората светска војна комунизмот се има раширено во многу земји, а ниедна од нив не била под влијание на вмровската идеологија.

Значи, пријателе Џанго, уште еднаш те молам јасно и гласно да го посочиш проблемот (или проблемите) што ние (како држава, општество, народ ...) ги имаме денес, а се последица на „вмровската митологија“, а после да објасниш која е и каква е таа врска.

---------Значи, пријателе

---------Значи, пријателе Џанго, уште еднаш те молам јасно и гласно да го посочиш проблемот (или проблемите) што ние (како држава, општество, народ ...) ги имаме денес, а се последица на „вмровската митологија“, а после да објасниш која е и каква е таа врска.---------

значи стварно треба да ти се црта...цело време само тоа дробам, а и не иди на превара и „мека дисквалификација„ како што ти посочив на почетокот во врска со Тричковски...самиот призна дека си ја прочитал само оваа колумна и веднаш заклучи...најисцрпен одговор на прашањето ќе добиеш ако му ги прочиташ колумните.

Значи понатака, лупеташ Петар,

дали после 1945 имаме независни Словенија, Хрватска, Босна, Србија, ЦГ, Косово??...па сеа Македонија трабало да бидне? ПРВ ПАТ добиваме држава(за разлика од Србија, Хрватска, Словенија...кои пак, не биле ни претходно целосно независни)

На батката, за козите не му праштам, ни за политички монтировки не му праштам ама...таа 1943 Македонија станува ДРЖАВА со сите салтанати, во федерација, со право на отцепување...)

Ај да тргневме по твојата вмровскопатетичнапатриотска логика.
Што ќе се случеше со државноста на Македонија ако тоа време не влезеше во федерација?...и со момчињата од тераса тргнеше да го освојува солунско поле?...имај ја во предвид целата геополитичка констелација во тоа време...шо народ ќе изгинеше безвеза и немаше ли македонија да биде дел од Србија (како победничка во антифашистичка борба), без државнички ингеренции?

Ќе поновам, лупеташ Петар
(Џанго му препишуе по 2 анти-вмро пилули, три пати на ден...или ...ако има осетливо меше, една колумна неделно од Тричковски)

Да зборувавме кинески, побргу

Да зборувавме кинески, побргу ќе се разберевме. Пробав и со цртање, ама и тоа не помага. Но, ајде, да направам уште еден обид. Во минатиот коментар, кога ти ги дадов оние примери (меѓу кои и оној за Лазо), не мислев да отворам дискусија околу самите примери, па ти да се фатиш за темата за осамостојувањето на Македонија во 1945 и целиот твој нареден коментар да го посветиш на тоа да ме убедуваш како немало друг избор, туку дека Македонија, како и Словенија, Хрватска итн. морала да се определи за опстанок преку федерална Југославија. Значи, јас тој пример го дадов без намера да оценувам дали било добро или лошо што Македонија влегла во федерација (или за да отворам со тебе дискусија на таа тема), туку само за да ти дадам пример за тоа, како би требало да изгледа аргументацијата на некој кој (како Л. Колишевски) се определил за развојот на Македонија преку федерална Југославија, а ги осудува како „вмровштина“ идеите за развој на Македонија како самостојна држава. Сакав да ти кажам дека, за разлика од тебе, Лазо јасно ја поставува и ја аргументира својата теза: оние кои се против федерална Македонија се сепаратисти и носители на вмровската идеологија. Бидејки, навистина, една од главните точки во вмровската идеологија е самостојната македонска држава. Значи, Лазе (за разлика од тебе) јасно кажува во што го гледа проблемот: тоа се оние елементи кои се залагале за самостојна Македонија, а против федерална Македонија. Понатаму, тој таквите елементи и идеолошки струи ги нарекува вмровштина и ги осудува. Ние можеме да се слагаме или да не се слагаме со Лазета околу тоа дали вистинскиот пат за Македонија бил преку југословенаката федерација или преку самостојна држава, но не можеме да ја спориме неговата аргументација дека антифедералистичката струја е со вмровска позадина. Е сега, да се вратиме на нашава дискусија. Се што барам од тебе (те молам и те кумам толку пати) е да се обидеш да спроведеш една елементарна логичка операција од типот на онаа погоре, на Лазета, која тој сосема успешно ја изведе. Значи, прво, да посочиш кои се проблемите што ние денес ги имаме (невработеност, слаба администрација, лошо здравство, корупција итн.) за кои сметаш дека се последица на вмровштината, а потоа да објасниш зошто и како тој проблем (што ќе го посочиш) има корен во вмровштината, а не е последица на нешто друго. На пример, ако кажеш дека корупцијата е таквиот проблем, тогаш треба да наведеш дека уште за време на старото ВМРО цветала корупцијата, дека денешниве вмровци истотака се носители на корупцијата (која ја немало во времето на владеењето на СДСМ)и дека денес во ниедна од околните земји нема корупција затоа што тие немаат вмровски корени.

Да зборувавме кинески, побргу

Да зборувавме кинески, побргу ќе се разберевме. Пробав и со цртање, ама и тоа не помага. Но, ајде, да направам уште еден обид. Во минатиот коментар, кога ти ги дадов оние примери (меѓу кои и оној за Лазо), не мислев да отворам дискусија околу самите примери, па ти да се фатиш за темата за осамостојувањето на Македонија во 1945 и целиот твој нареден коментар да го посветиш на тоа да ме убедуваш како немало друг избор, туку дека Македонија, како и Словенија, Хрватска итн. морала да се определи за опстанок преку федерална Југославија. Значи, јас тој пример го дадов без намера да оценувам дали било добро или лошо што Македонија влегла во федерација (или за да отворам со тебе дискусија на таа тема), туку само за да ти дадам пример за тоа, како би требало да изгледа аргументацијата на некој кој (како Л. Колишевски) се определил за развојот на Македонија преку федерална Југославија, а ги осудува како „вмровштина“ идеите за развој на Македонија како самостојна држава. Сакав да ти кажам дека, за разлика од тебе, Лазо јасно ја поставува и ја аргументира својата теза: оние кои се против федерална Македонија се сепаратисти и носители на вмровската идеологија. Бидејки, навистина, една од главните точки во вмровската идеологија е самостојната македонска држава. Значи, Лазе (за разлика од тебе) јасно кажува во што го гледа проблемот: тоа се оние елементи кои се залагале за самостојна Македонија, а против федерална Македонија. Понатаму, тој таквите елементи и идеолошки струи ги нарекува вмровштина и ги осудува. Ние можеме да се слагаме или да не се слагаме со Лазета околу тоа дали вистинскиот пат за Македонија бил преку југословенаката федерација или преку самостојна држава, но не можеме да ја спориме неговата аргументација дека антифедералистичката струја е со вмровска позадина. Е сега, да се вратиме на нашава дискусија. Се што барам од тебе (те молам и те кумам толку пати) е да се обидеш да спроведеш една елементарна логичка операција од типот на онаа погоре, на Лазета, која тој сосема успешно ја изведе. Значи, прво, да посочиш кои се проблемите што ние денес ги имаме (невработеност, слаба администрација, лошо здравство, корупција итн.) за кои сметаш дека се последица на вмровштината, а потоа да објасниш зошто и како тој проблем (што ќе го посочиш) има корен во вмровштината, а не е последица на нешто друго. На пример, ако кажеш дека корупцијата е таквиот проблем, тогаш треба да наведеш дека уште за време на старото ВМРО цветала корупцијата, дека денешниве вмровци истотака се носители на корупцијата (која ја немало во времето на владеењето на СДСМ)и дека денес во ниедна од околните земји нема корупција затоа што тие немаат вмровски корени. Се надевам дека овој пат успеав да објаснам се како што треба и дека конечно ќе добијаам разбирлив одговор од тебе.

Слични содржини

Став

ОкоБоли главаВицФото