Од шлицот на историјата го добивме курот на вемерето

30.05.2012 11:52
Од шлицот на историјата го добивме курот на вемерето

Mакедонската жена не успеа да ја забележи мултипликативната ерекција на премиерскиот фалус во централното подрачје на градот. Занесена од острата трамонтана на власта. Пенисот на Неговата екселенција беше кондоминиран во шарените „дурекси“ на револуционери, претседатели, учители, лавови и коњи, постаменти и слични форми кои не го привлекуваат женското љубопитство. Тоа беше резонот што успеа да го дефокусира вниманието на понежниот пол. Откако пред шест години излезе од шлицот на историјата, ерективната инкарнација на Груевски не престана да ја дупи македонската земја и на површината да се појавува како хортензија, зелена салата и младо лукче. Така што средбата со голото куре на Фекалоносецот мора да била шокантна за слепата пуританка од нашето мало мисто. „Вестмале трапист“, тоа феноменално белгиско пиво, ми застана во грлото кога на Саблон во Брисел ми долета веста за жестоката реакција на македонските амазонки.

Некои посматрачи го толкуваат овој феномен како израз на склоноста на македонската жена да им се посветува на малите работи: на деталите околу тоа дали мажот пие или ја тепа и да го занемарува крупниот факт дека тој ја сака. Ха, ха, ха...

Склоноста да се игнорира општата слика за да се истури вниманието врз некој детаљ, македонската вумен ја повторува од ниво до ниво, така што ако Фекалоносецот е центар на вниманието наспроти општиот естетски и културен идиотизам во Долината на примитивизмот, курето на Фекалоносецот е тоа во однос на самата скулптура.

Какви се тие биохемиски процеси кои овозможуваат феноменот на македонска жена да го гушка претшколското просерување на Томе Аџиевски и да ја игнорира окупацијата на јавниот простор од една фигура со квазиуметнички пасош од пластичарската улица. И, истовремено, да наоѓа за потребно да го дигне својот слободарски глас против малото куре на скулптурата, кое го нарушува критериумот за убавото во царството на големото срање во кое таа плива како во најубавиот велнес центар на планетата. Меѓу Силуваниот парк на жената и Горкиот Максим.

Во конкуренција со Триумфекалната капија, со Александар и Ченто, со Самоил и со бугарските мускетари на македонизмот, со градежното разорување на смислата на видот, наеба пимпекот на една скулптура која мене ме потсетува на златното време на комунизмот кога во кутиите со Радион баравме наградни фигури во форма на лавови, штркови, бели мечки и други животни.

Како би реагирала македонската жена ако некое провидение ја донесе Ирис на Огист Родин во Големиот отпад на бронзата во центарот на Скопје. Ирис, како што е познато, нема пенис, но има една расчекореност во која женската гениталија е прикажана во форма на семакедонско собрание, сексапилност која прераснува во драматичност на физикусот, на анатомијата, на податливоста оголена од каков и да е срам и воздржаност, испакната на врвот на смислата на постоењето.

Дали македонската жена ќе ми дозволи да претпоставам дека нејзините асоцијации би побарале Општината Александрија да ја затне дупката со фино терацо. Или вака: како ќе се однесува женската популација во најубавата држава на светот ако решам од мојата предавничка збирка да ја изнесам Бронзената ера, од истиот автор. Дали, сакам да прашам, би побарале да ѝ ставам кожен или велурски накурњак, за да ја ослободам слободарската атмосфера на фашизмот во нивната соблазна?

Кога сме кај куровите, сакам да ја известам македонската јавност дека располагам со прва реплика на куровидниот надгробен споменик во Талин: чист гранитен фалус од околу еден метар во спомен на девојката која не стигнала да ја доживее радоста на таа смисла на човекот. Надгробно, можеби и по лична желба, ѝ е доделено тоа што не стигнала да го запознае пред да се вознесе во Господа, а ние демонстрираме селска малограѓанштина во која на чешмата не е дозволено ништо што е дозволено во племната. И така треба да биде додека жените не почнат попреку да ги гледаат курињата на бардаците. Сите места кајшто планирав да го изложам се зафатени со цркви.

Ќе се согласиме дека се работи за тешка демонстрација на малограѓанштина од најдолен вид, нели. Тоа го има насекаде. Проблемот кај нас е во тоа што таа малограѓанштина не е провинцијална, маалска категорија, туку има тенденција да прерасне во централна инстанца, во доминантен културен код, во модел во кој лицемерието престанува да биде лицемерие зашто позата скроз на скроз, сто отсто, ја истиснува вистинската вредност и го обескоренува обичниот свет. Човекот во тој свет се претвора, односно го претвораат, во шампињон.

Цреша врз тортата на оваа теза е господинот Томе. Занаетчија кој може скулпурата да ти ја продаде со кур или без кур, дури и цената е иста. Каква стока е тоа. За место во бродот на лудаците тој може да нацрта мало куре без ташаци врз челото на бронзената Мазнева, а тукушто завршаната реалистична фигура на Лилето Поповска од Мууузејот на смртта може да ја преправи и Лилето за пет минути да изгледа сосема нормално.

Не го обликуваат тие новото лице на градот, туку нè обликуваат нас. Тоа е клучот. Ако тебе не те интересира Фекалоносецот, а те интересира неговиот кур или, дури, ниту тоа, ти си кооптиран во царството на идиотите по силата на законот, твојата волја престанува во моментот кога не си решил да ја урнеш фигурата на Аџиевски или макар да се измочаш како куче што не ја дига едната нога. Оние што дозволуваат во дваесет и првиот век да им го инфицираат јавниот простор со одвратни, неподносливи, страшни, има ли некој да ни помогне, фонтанички со црквички и крстчиња кои навечер светат и и ја покажуваат авенијата на иднината на стоката македонска, тие се во политичка и во културна смисла, мртви луѓе.

На времето барав другарот Кристо да дојде и да нè прекрие со некој бел чаршав. Како што се прави со секој добар мртовец. Сега мислам дека не сме подготвени за еден таков перформанс: само ќе му го исфлекаме платното.

На Фејсбук ја поздравив идејата општината Центар да се вика Александрија. Дури нагласив дека, можеби, можеме да ја крстиме Александер плац. Општината во која живеат идиоти може да се вика било како. Да речеме Ја Мајка исто така би бил фантастичен назив за најголемиот зомбистички кварт во Скопјанг.

И на крајот, не можам да му одолеам на интелектуалниот сексапил на македонската афилијација на Алкаида што се вика Алкамирка. Жената вели дека интервјуто на Груевски против НАТО и против целокупната светска нормалност по сто години ќе се цитира како Евангелие по Гру Јо Јо. Како коментар на статусот на Героски ја испратив следнава содржина:

„А,бе, сто пати сум напишал, заебете ги политолошките анализи и евтиниот цинизам и веднаш викнете ги луѓето од Светската здравствена организација. Добро, и Барадеј или како се викаше човекот од Светската агенција за нуклеарна безбедност во Виена. Жената се однесува кон остатоците од Македонија како Армин Ата кон кулите близначки. Терорист кој со пластичен експлозив околу прстињата со кои чука по тастатурата ја разорува нормалноста. Да, и викнете некоја цистерна да ја истушира. Да не се срамите и од нехигиената, богати“.

Извор: globusmagazin.com.mk

Колажи: Свирачиња

Povrakanica od tekst. Mnogu

Povrakanica od tekst.
Mnogu nevkusno i mnogu podolu od elementarnite standardi za nesto sto pretendira da bide novinarski zapis.
Okno, pretpostavyvam e slobodarski prostor za izrazot, megutoa, ako ima urednistvo tamu, samo neka go otreznat chovekot od pivoto i vinoto shto, se chini, mu se edinstveni referenci

Што се нервираш и згражаш,

Што се нервираш и згражаш, бе?! Еве, курето го покрија. Имате миљон причини да славите, блика убавината од секое катче на Македоња! А особено од центарот на Скопје... Голема работа ако останало непокриено курето на Тричко! Или баш тоа ве нервира?! Што секогаш ќе има некое непокриено куре?!

Коља, ептен си по курињата

Коља, ептен си по курињата нешто, а?
Снажно ги изразуваш хомоеротските фантазии за непознат вмровец кој ти го шири анусот, зашто ти здосади ебењето со Б.Ц.?
Кај и да кликнам по сајтов гледам разголени гејови со слики од вмровци залепени над лицата (арт на свирковци) , чоек ќе помисли дека отворил некое геј порно списание кое му припаѓа на педерче кое сака некој вмровец да му го свирне :)))

Паланечкиов панаѓурски

Паланечкиов панаѓурски фашизам е опседнат се курови - тоа е точно. Ко во поствајмарско (да не кажеме предфашистичко) општеството го дрма инфлацијата од столбови и пенисоидни постоља за фалусоликите споменици на нацијата. Најновото опседнување на Пастирот заедно со целата негова (виртуелна, пропагандна) нација се случи околу курето на Прометеја, славниот македонски јунак.
Башка, нацијата (симулакрум) исто така со ококорени очи е фрапирана со војничката (да не кажеме пенисолика, туку пирамидална) структура на власта, во која дрмаат, се разбира, најголемите курови (колку поголема паланка, толку поголеми курови, т.е. петпарачки парохијални патријархалци-курајбери).
Окно, јаден партиски курајберу, се залага баш обратно од твоите вообичаено мизерни инсинуации (типични за центарот за контаминација со глупости и примитивизам): се залага за некуровито, некурчевито општество, несилеџиско, непатријархално, немачо, непарохијално, туку сензибилно, суптилно, отворено, толерантно, пријателско...
Ако второво ви личи доста геј, на вас латентните педераши-силеџии (војничињата-слуги на големите /национални/ курови), тогаш да - Окно е геј, можеш и така да ги сфатиш курињата распослани низ страниците на порталот... Но, сепак, тие курови, како и секоја добра уметност, пред се’ зборуваат за патологијата на општеството, за (општествената) сексуалност/а претворена во насилство (она што нас ни го прават владетелите, напалени од моќта, страста, погрешно сфатената историја), за што впрочем зборува и Тричковски...

Па кој прв се фати за курот

Па кој прв се фати за курот на Прометеј?

Соросоидните педерчиња, кој друг. Латентни, де.

Не реков дека окно е геј,

Не реков дека окно е геј, туку дека ТИ покажуваш силна склоност кон гејштина со одбирањето на содржината овде :)

А малку утре со тоа дека „окно се залага за сензибилно, отворено, пријателско општество“. Она што го гледам овде е чисто нарачана содржина, нарачана од партија (СДСМ). Генерално, ставовите околу името ти се прогрчки (верувам дека си свесен за тоа, во спротивно си ептен наивен) и со тоа поддржуваш ентитет кој пројавува далеку посилен нацизам и нетолерантност - ја поддржуваш грчката политичка фракција која го убедува грчкиот народ дека на север од нив живеат нелуѓе кои сакаат да им ја украдат историјата.
Патем, мило ми е што сепак и во Грција има луѓе кои се свесни за нацистичките митови со кои ги дои нивната држава и сеуште се залагаат за единство меѓу народите и неменување на државни имиња и граници.

И како имаш храброст бре да се обратиш некому со зборовите „јаден партиски курајберу“, кога токму тоа си ти - јаден партиски курајбер од СДСМ.
Јас не сум член на партија и не добивам упатство од Наташа Савова за тоа што да пишувам. Ова погоре е мое мислење, ненарачано од ниедна партија и неплатено од ниеден „независен фонд од Сорос“.

Ich ne se nerviram i

Ich ne se nerviram i "zgrazham", be!
Toa shto dozvoluvash, kako urednik, da ima potprosechni nelektorirani prostatiluci ne me zgrazha tolku, kolku shto me chudi do koj stepen i kako si go branish pajtashot.
Alal da ti e.
Uredniche, znaesh sho drugo me zabavuva?
Pomislata na toa kolku Trichkovski znae ponekogas da bide i korekten, fin i vozdrzhan. Ovie atributi ke gi najdete vo eden negov tekst(circa 2006) vo Utrinski, ako ne se lazham.
Tekstot i ne e biten, biten e motivot.
Zoshto Trichkovski togash beshe tolku "mek" i ne koristeshe nedolichni zborovi(gomna, kurovi, anusi...).
Za toa ima dve prichini.
Prvo, vo Utrinski togash, urednishtvoto ne dozvoluvashe takvo neshto.
Vtoro, mozhebi i pobitno, Trichkovski beshe "omeknal" vo tekstot kon taze izbranata Vlada na VMRO i konkretno kon Gruevski od prichina shto soprugata mu trebashe da zamine vo Ambasadata ni nasha vo Sofija, R.Bugarija.
Trichkovski, zarem misleshe deka ke i go skinat reshenieto za isprakanje vo diplomatija, pa tolku da reterirash vo svoite stavovi, do stepen da mu se umilkuvash na Premierot?
A?
Shto se odnesuva do mene, bash me zabole za tvoite stavovi.
Ona shto mi smeta e upotrebata na nedolichni zborovi i sevkupniot nevkus vo pristapot.
A ti uredniche podrazmisli malku poveke i imaj ubav den.

Анонимус, ти си мртов човек.

Анонимус, ти си мртов човек. Погледни си го делот кајшто си спомнат:
Не го обликуваат тие новото лице на градот, туку нè обликуваат нас. Тоа е клучот. Ако тебе не те интересира Фекалоносецот, а те интересира неговиот кур или, дури, ниту тоа, ти си кооптиран во царството на идиотите по силата на законот, твојата волја престанува во моментот кога не си решил да ја урнеш фигурата на Аџиевски или макар да се измочаш како куче што не ја дига едната нога. Оние што дозволуваат во дваесет и првиот век да им го инфицираат јавниот простор со одвратни, неподносливи, страшни, има ли некој да ни помогне, фонтанички со црквички и крстчиња кои навечер светат и и ја покажуваат авенијата на иднината на стоката македонска, тие се во политичка и во културна смисла, мртви луѓе.

Не, Анонимус не е мртов,

Не, Анонимус не е мртов, жилав е, штавише владее со сите нас! Анонимус више е шампињон (добро, ако он се глеа ко шампион, може е така, али у оригиналот пишуе шампињон):
„Ќе се согласиме дека се работи за тешка демонстрација на малограѓанштина од најдолен вид, нели. Тоа го има насекаде. Проблемот кај нас е во тоа што таа малограѓанштина не е провинцијална, маалска категорија, туку има тенденција да прерасне во централна инстанца, во доминантен културен код, во модел во кој лицемерието престанува да биде лицемерие зашто позата скроз на скроз, сто отсто, ја истиснува вистинската вредност и го обескоренува обичниот свет. Човекот во тој свет се претвора, односно го претвораат, во шампињон.“

Баш е љупко и нежно ова парче

Баш е љупко и нежно ова парче на Тричковски:
Откако пред шест години излезе од шлицот на историјата, ерективната инкарнација на Груевски не престана да ја дупи македонската земја и на површината да се појавува како хортензија, зелена салата и младо лукче.

Хомосексуалниов „новинар“

Хомосексуалниов „новинар“ некој некогаш го излажал дека клозетски хумор е кул и оттогаш тој си цепа.

И, нека слободно си го задржи и продолжи да си го употребува фалусот од Талин. Не ни треба таков употребуван.

A, be, sto stana so

A, be, sto stana so elektronskata  pancir divizija na vemerovskiot  Vermaht. Kaj e aka, kaj e romel,  kaj se nasite junaci. I meglenceto mi ja nema. Prosto e neverojatno edna elitna es-es vafen edinica da iscezne od bojnoto pole. Ako se padnati vo bitkata za Makedonija red e da im gi sobereme koskite. Znaete li deka kilo koskeno brasno dostignuva vrednost i od 67 denari. Bez stimulaciite od nasata kasa na  Gru Jo Jo.

Доста бе веќе.Олабајте малку.

Доста бе веќе.Олабајте малку.

Тричковски, зошто би

Тричковски, зошто би коментирал текстови на јазични виртуози кои прават толку комплицирани текстови што и самите забораваат што у ствари сакаат да пренесат како порака или идеја. Текстовите иако како јазични егзебиции се феноменални, суштински се сведуваат на една иста фраза, и да се псслужам со твојот речник всушност се - исти кур . Твојот ефект на македонскта историја како аналитичар би бил далеку поголем ако почнеш да пишуваш на Ескимо јазик. Ке те преведат со Google и можеби тогаш ке те разберат. Вака сам се ставаш во аут, додека играта се игра скроз на другата страна на теренот.

Е, Мигрена, баш ми е драго

Е, Мигрена, баш ми е драго што си жив! Ко што вели Тричко, малку се загриживме, не само дека те однел бранот, туку дека си останал под вода. Патем, ги слушна ли најновите шеги:
Зошто ВМРОвецот не оди на плажа? Слушнал ќе има бранови.
Што прават 30.000 ВМРОвци на градски? Бранови.
Што прави директор со даска? Чека БРАН да сурфа.
Значи, Мигрена, сурфаш. Баш ми е драго! Остани над вода!

Малце му се сликите со

Малце му се сликите со вмровски патлаци, Коља почна да зборува и за разголени вмровски сурфери. Бем ти пусти мерак педерски...

Разголени сурфери?! За што

Разголени сурфери?! За што бладаш, бе, батка?! Какви разголени вмровци?! Зар не знаете дека тоа е забрането? Што булазниш, идиоте? Знаевме дека не сте способни да прочитате иоле покомплексен текст, ама сеа дојдовме до дереџе да не копчате ни просто-проширени коментари?! Ах, ни Мигрена не беше толку глуп! Мигрена, врати се, све ти е простено!

Хидрометеоролог, не се

Хидрометеоролог, не се нервирај, вмровците се познати по немањето смисла за хумор. Ако по нешто моеш да препознаеш изворен вмровец - тоа е грубиот сељачки, навредлив „хумор“. Во случајов, глупакот не го сфати вицот за вмровецот на плажа. Плажата глупакот го асоцирала на голи женски, педери, предавници итн. Јадни вмровци.

Мигрена зазел стратешка

Мигрена зазел стратешка бусија, паметен е он. Се камуфлирал во восочна фигура во музејот на ДПМНЕ. Чека да проработи плажата пред музејот. И следи интернет, да види како е со цунамијава у задње време и дали некое ново ѓубре се спрема да отплови по Вардар, накај Егеј...

mir megu zivotnite.

mir megu zivotnite.

Ајде, деца, искркајте

Ајде, деца, искркајте апчињата и на спиење!

Уау! Јас сум одушевен,

Уау! Јас сум одушевен, минатата колумна беше француско вино во Франција, сега е белгиско пиво на лице место у Белгија, нормално. Со душа ја чекам следната алкохолна екскурзија на кутриот поробен Триле, се утепа грижејќи се за Македонија и Скопје, ама од „ино сранство“.
Мала сугестија,
дајте и име на колумнава: The thirsty traveler.

Тричко, ти по карактер пичко,

Тричко, ти по карактер пичко,

на уста многу си јак,

ти си нашиот канализациски зрак.

Само за курови и говна збориш,

а по нив во душата гориш.

Плукаш, сереш се` живо и диво

зашто имењакот ти купил белгиско пиво.

Прекрасно! Да си ебеме векот,

Прекрасно! Да си ебеме векот, вмровциве стварно имаат сенс за уметност! И се’ фино се склапа: и историја и скулптура и поезија... Брао, момак! Само продужи вака! Ни ги заличуеш коментарите!

прав знак-зрак е дал ти е у

прав знак-зрак е дал ти е у уста ил у вмрофскиот шупак-мрак
check that first

пастир вмрофска раса прчи, не сака да го ебаваат марксисти,
тоа ептен ќе штрчи, нек прометеј не курац не 5 миљона евра
не те лаже, некој у затвор сЕ ќе си каже
check that second

и не само дал кур ти бапнал-стапнал него дал пастир-швастир у твојот шупак огинче си гори ем збори, кротко те работи,
ах, вмрофци, ах идијоти - рече пастир-шестар

ако ти се плука-штука ил плаче-кука, има лек ко прдеж-надеж
до бол голтни му го слатко на крај,

cheers
(-;

Ова е посебно добар стих,

Ова е посебно добар стих, тамам за Евровизија следната година, можда да му се дае на Боки 13 да пее:

Само за курови и говна збориш,
а по нив во душата гориш.

Бајддвеј, што стана со Стиховен калибар?! И он некоаш беше голем народен поет на преродбата?! Кај се изгуби тоа јадно лузерче?!

Коља, па не мораше три

Коља, па не мораше три коментари по ред да пишуваш, остај нешто и за другите.

Или почнаа личностите пребрзо да ти се менуваат во глава?

Ми се допаѓа пасусот за

Ми се допаѓа пасусот за Алкамирка. Тричко, можеш ли во некоја идна колумна да го раскринкаш егејскиот печат на оваа политика на антиквизација? Земајќи предвид дека и Алкамирка и Гру Јо Јо се од тој маштаб. А се и корифеи на Солунизацијата на Скопјанг.

Бранко, ти си наше говно,

Бранко, ти си наше говно, срцуле курово!

Пичковски легнува и се буди

Пичковски легнува и се буди со говњав кур во мислите, а богами и преку ден не е баш со сите.

Како да се ослови новинар што

Како да се ослови новинар што пишува за говна?

Говнарски новинар?

Говно од новинар?

Новинар-говнар?

Говнинар?

Говнар?

па добро, нели секој 2

па добро, нели секој 2 Македонец ако не и секој 1/5 Македонец ја знае наизуст историјата од дедо Бог-Македон па до сега, а за јаазикот ич да не збориме. Во нашиот јазик древен оној напишан со клинесто-македонско писмо знакот за говно значи моќ, а знакот за кур значи моча. Човекот само во превод ги користи тие древни зборови. Треба да си го обновиме четивото за друг пат да не се срамиме поради вакви пропусти!!!!

Патлакот на Прометеј е

Патлакот на Прометеј е покриен по анонимна дојава до МВР дека тајно се спремаат геј хорди кои сакаат во доцните часови да го користат позлатениот патлак како дилдо.

ОкоБоли главаВицФото