Дали лустрацијата ги рехабилитира фашистичките соработници од ВМРО?

22.08.2012 14:23
Дали лустрацијата ги рехабилитира фашистичките соработници од ВМРО?

Сите жртви на “кодошење” биле патриоти и демократи?

Иако “заборавија” да донесат Закон за рехабилитација на жртвите, апологетите на македонската лустрација постојано се повикуваат на нив: “Во претходниот систем илјадници луѓе беа следени, прогонувани, со намалени и ограничени права, затворани, дури и убивани заради своите патриотски и демократски убедувања во тие педесетина години”, не потсети Илија Димовски, директор на Центарот за комуникации на ВМРО-ДПМНЕ.

Но, што ни покажува досегашната лустрација, без претходна рехабилитација на жртвите? Дали, како што тврди Димовски, сите кои Комисијата ги “верификуваше” како жртви на “кодошење” биле по убедување патриоти и демократи?

На пример, дали биле патриоти и демократи и жртвите на “кодошењето” на “Ветеринар” - кој давал информации за странски дипломати и здруженија на граѓани кои спроведувале погрчување и романизирање на македонските Власи (и тоа не во претходниот, туку во овој систем)? Дали бил патриот и демократ и Палестинецот “Балфур” - жртва на “Корбизије”, кој информирал за неговите ставови за “значајните акции кои ги превземаа арапските командоси”? Зарем патриоти и демократи биле и жртвите на “Гоце” - кој информирал за ванчовисти кои го убедувале за делото на “илинденецот” Михајлов? Најпосле, дали биле патриоти и демократи и жртвите на соработниците ангажирани по линија на “АНИ” (албански национализам и иредентизам)?

Лустраторите биле борци за слобода?

Во својата апологија на македонската лустрација, Илија Димовски конструира лажна дилема која сугерира дека денешните лустратори се борци за слобода, а противниците на ваквата лустрација се “заштитници на кодошите”: “Денес ние мора да дадеме одговор на прашањето: ќе се бориме за слободата или ќе ги штитиме кодошите, кои и онака дебело наплатувале?”

Значи, се осмели ли некој јавно да ги обелодени парадоксите и небулозите на македонската лустрација, тогаш не му гине етикетата дека е “заштитник на кодошите” и борец против слободата. Но, само едно прашање е доволно да ги разлобличи пропагаторите на ваквата противуставна и противзаконска лустрација, кои се обидуваат да се “брендираат” како “борци за слобода”: Ако навистина сте борци за слобода (и против оние што ја ограничувале во претходниот режим), тогаш зошто законски ги заштитивте имињата на главните прекршители на човековите права и слободи - оние кои креирале, полнеле и искористувале досиеја од политички и идеолошки причини?

Веројатно најголемиот парадокс на самопрокламираните “борци за слобода” е тоа што лустрациската пресметка против комунистичките “кодоши”, промовирана како инструмент на транзициска правда, започна токму кога министер за правда беше долгогодишниот комунистички обвинител Михајло Маневски. Токму името на овој “борец за слобода”, кој Мирјана Најчевска го опишува како “ретрокомунистички кадар од највисок вид” и “џелат во Комунизмот”, беше посочено како еден можните прогонувачи на поетот Јонче Котески, во книгата “Комунистичка интима” од Јасна Котеска.

Дали лустраторите се борци против превртливоста и полтронството?

Врв на моралната дволичност на директорот на “Центарот за комуникации” (нагалено нарекуван “министерство на вистината”) е неговиот обид да ја одбрани лустрацијата повикувајќи се на етички вредности: “За нас е клучно да биде прифатено дека кодошењето, превртливоста, полтронството... не се добри особини, а патриотизмот, доблеста пожртвуваноста и слободарскиот дух се работи што треба да бидат поздравени.”

Верувале или не, директорот на Центарот за комуникации (познат и како ККК центар - за кодошење, клеветење и коленичење) јавно ни држи лекција дека кодошењето, превртливоста и полтронството не биле добри особини? Но, како и секој попувач, така и Димовски: “слушај што ти зборувам, не гледај ме што правам”! А што прави партијата на директорот на Центарот за комуникации? Јавно попува против кодошењето, а прави тајни списоци врз основа на информации од инсталираните “кодоши” во секое маало, за идеолошко-политичката припадност на нивните соседи. Јавно попува против превртливоста, а тајно купува политички превртливци, нудејќи им големи пари или високи функции. Најпосле, има ли воопшто смисла ВМРО-ДПМНЕ јавно да попува против полтронството, кога и самите “преродбеници” во парламентот oтворено си признаваат дека се горди послушници на Никола Груевски?

Комисија за рехабилитација на Михајлов(истите)?

Лустрацијата, како еден од методите за справување со комунистичкото минато, отвора повеќе историски дилеми и контроверзи. Вториот дел од фељтонов го завршивме со контроверзното прашање: Дали Иван Михајлов и неговите следбеници биле легитимни цели на службата за државна безбедност или, како што сугерира Комисијата за лустрација, биле жртви на идеолошко-политички прогон? Еден од парадоксите на кои укажавме е дека “рехабилитација” на ванчомијаловизмот се случува во период кога и денес на следбениците на Ванчо Михајлов им е ускратена можноста да го регистрираат здружението “Радко” (наспроти одлуките на Европскиот суд за човекови права). Повикувајќи се на нивниот идол, денешните “радковисти”, тврдат дека “Таканаречениот во Уставот на државата, "македонски народ'' е српска измислица и коминтерновска творба” и дека македонските комунисти го извршиле “културниот геноцид над сопствениот народ, Бугарите од Македонија”.

Но, еве, да претпоставиме дека денешниве михајловисти (негатори на македонскиот народ) немаат ништо заедничко со михајловистите по Втората светска војна “кодошени” од “Гоце” и “Марјан” – кои, благодарение на доказите што ги објави Комисијата за лустрација, се стекнаа со статус на жртви од политички и идеолошки причини. Да претпоставиме дека по ваквата неформална политичка рехабилитација на Михајлов и неговите следбеници, која е последица на лустрацијата на нивните “кодоши”, ќе уследи и историска рехабилитација на Михајлов(истите). Дали тогаш ќе се “рехабилитира” и одредницата за Иван Михајлов во Македонска Енциклопедија, напишана од Зоран Тодоровски, еден од творците на “Музејот на ВМРО”?

Дури и ревизионистот Тодоровски го опишува Михајлов како човек кој “дејствувал за обединување и независност на Македонија, но како бугарска земја (со бугарско мнозинско население)”. Го опишува и како “приврзаник на индивидуален терор” кој “преземал терористички акции за ликвидација на опонентите”. Ако и еден десничарски настроен историчар како Тодоровски се согласува дека Михајлов бил соработник на германските воени служби (додека престојувал кај Павелиќ), зарем тогаш треба да сме зачудени зошто истиот бил предмет на интерес и обработка на југословенските тајни служби? Но, и “преродбеничкиот” историчар Тодоровски (кој ја смести восочната фигура на Михајлов покрај жртвите на неговиот терор) потврди дека Михајлов бил нацистички слуга: “Пред крајот на војната, со поддршка на Германците, дошол во Македонија (Скопје, септ. 1944) со задача да формира квислиншка независна македонска држава, но не наишол на поддршка.”

Лустрација на “кодошите” на Хитлеровите слуги

Дали со водењето досиеја за нацистичките слуги кои се обиделе да формираат квинслишка Македонија, а кои претходно преземале терористички акции за ликвидација на опонентите, македонските служби за безбедност ги прекршувале човековите права на патриотите со “слободарски дух”?

Знам, многумина ќе приговорат дека е апсурдно да се поставува прашањето дали “Ванче” бил жртва на македонските тајни служби, кога истиот воопшто не стапнал на тлото на комунистичка Македонија и доживеал длабока старост во Рим заедно со неговата позната сопруга-терористка. Но, начинот на кој се спроведува македонската лустрација сугерира поинаков одговор: дека не само михајловистите, туку и самиот Ванче Михајлов биле жртви на повреди на човековите права.

Имено, македонскиот закон за лустрација претпоставува дека со самото водење на досиеја од идеолошки и политички причини се кршеле човековите права. Со законот се лустрира “таен соработник, оперативна врска или таен информатор при оперативно прибирање известувања и податоци” чувани во досиеја “со кои се кршени или ограничувани основните права и слободи на граѓаните од политички или идеолошки причини...”.

Комисијата за лустрација веќе ги жигоса како “кодоши” лицата кои давале информации за ванчовистите и притоа објави делови од досиеја за следбениците на Михајлов легитимирајќи ги со тоа како жртви на идеолошко-политички прогон. Од објавените досиеја јасно се гледа дека предмет на безбедносен интерес не биле само ванчовистите, туку и Михајлов. Парадоксално, но според лустрациска “логика” на Димовски, излегува дека и “кодошениот” Михајлов бил ем жртва на комунистичката тајна полиција, ем патриот и демократ со “слободарски дух”.

И ванчовистистите биле демократи и патриоти?

Комисијата за лустрација прогласи двајца “кодоши”, претходно членови на ванчомихајловистички групи, кои потоа станале соработници на полицијата која ги прогонувала таквите групи. Веќе пишувавме дека објавените документи покажуваат дека соработникот “Гоце” известувал за лица кои го прашувале дали го знае Ванчо Михајлов и кои го запознавале со неговото дело. Во решението за лустрација на соработникот “Марјан”, пак стои следново образложение: “Со него било стапено во контакт уште во 1948 година при расчистувањето на една ванчомихајловистичка (ВМРО) група во штипската гимназија. Истиот покажал добри успеси, разработувајќи ја таа група, од која членовите биле осудени и на друга, исто таква група, чиј членови завршиле со опомена.” (правописните грешки се во задржани како во решението).

Меѓутоа, од мноштвото објавени документи за “Марјан” воопшто не може да се согледа зошто биле осудени членовите на првата “ванчомихајловистичка (ВМРО) група во штипската гимназија”, ниту пак зошто членовите на втората група биле толку “драконски” казнети - само со опомена. Но, јасно е зошто е сега јавно осуден “Марјан”. Меѓу другото, затоа што ги кодошел ванчомихајловистите од ВМРО кои, според логиката на Илија Димовски, станале жртви “заради своите патриотски и демократски убедувања”.

 Дали лустрацијата создава плодна почва за рехабилитација на Адолф Хитлер и македонските фашисти од ВМРО?

Кога и славниот Милан Кундера настрада како колатерална штета на лустрацијата, Вацлав Хавел им порача на младите историчари: „Ве молам внимавајте кога пресудувате за историјата! Инаку, можете да направите повеќе штета отколку добрина. Исто како што правеа вашите дедовци.“

Нашиве лустратори пресудија дека лицата кои во 1946-48 година давале информации за ванчовистички (ВМРО) групи треба да се осудат како “кодоши”, што автоматски ги “верификува” “кодошените” ванчовистички ВМРО-вци како идеолошко-политички жртви. Но, ако ги следиме препораките на Хавел, и се обидеме да ги согледаме “ВМРО-вците” “низ призмата на тие денови”, тогаш ќе ни се отворат поинакви перспективи и прашања.

Што правеле “михајловистите” во перидот 1941-1945? Димитар Бечев, автор на “Историскиот речник на Република Македонија”, посочува дека “Михајловистите партиципирале во бугарската администрација во Вардарска Македонија за време на Втората светска војна”. Кога зборува за партизанското движење, Бечев појаснува дека партизанските одреди во 1942 и 1943 биле разбивани не само од полицијата, туку и од страна на контра-четниците “составени од поранешни членови на Михајловистичката Внатрешна Македонска Револуционерна Организација”.

Дали тоа значи дека по 1945 поранешните членови на ВМРО заслужиле да бидат “лустрирани” како “соработници на окупаторот” и етикетирани како “михајловисти”? Прашањето е контроверзно, затоа што Иван Михајлов останал верен на идејата за независна Македонија дури и кога биле создадени воени услови за анектирање на Македонија кон Бугарија. Меѓутоа, дел од оние кои и денес се етикетираат како “михајловисти” не му останале верни на Михајлов и продолжиле да соработуваат со бугарските фашистички власти во Македонија.

Заеднички именител и на Михајлов, и на оние поранешни членови на ВМРО кои ја прифатиле идејата за Македонија како дел од Бугарија, е тоа што активно соработувале со фашистите. Михајлов активно соработувал со германските нацисти зад грбот на бугарските власти за создавање на квислиншка Македонија, соработка која вклучувала и формирање на ВМРО-вски батаљони во Егејска Македонија, кои со нацистичко оружје, рамо до рамо со СС-трупите се бореле против ЕЛАС, предводена од комунистите. Дел од поранешените членови на ВМРО (етикетирани како “михајловисти”) активно соработувале со бугарските “ослободители”, прво како дел од бугарските акциони комитети, потоа како дел од властите на “новоосвободените б’лгарски граждани”, во состав на контра-четите кои ги разбивале партизанските одреди, но и како спроведувачи на пропагандата за Македонија како бугарска земја, Македонците како Бугари, а Хитлер како ослободител на Македонија.

ВМРО-вците како бугарски и наци-пропагандисти

Во пропагандата за Хитлер како ослободител и обединител на Македонија се вклучила и Илинденската организација, која по убиството на Арсени Јовков во 1924, “паднала под влијание на ВМРО-михајловистичка” (Зоран Тодоровски). Mеѓутоа, во својата позитивна статија за Илинденската организација во “Македонска енциклопедија”, Зоран

Тодоровски бегло укажува дека “Во Втората светска војна (1941-1944) таа ја обновила својата дејност”, без да прецизира во што се состоела “дејноста”. Тодоровски “заборава” да посочи дека весникот на организацијата бил користен како главен инструмент за бугарска фашистичка пропаганда во Македонија. Така, “Илустрација Илинден” од април 1941 излегува со “Неговото величество Борис III, цар на б’лгарите” на насловната страница, опишан како востановител на со векови мечтаената “Велика Б’лгарија”. На следната страница е објавена глорификација на “знаменитиот водач Адолф Хитлер”, како “недостигнат до сега државник” и ослободител на Македонија: “Илинденците... со симнати шапки се поклонуваат пред величието на спасителот на светата им родна земја, Адолф Хитлер.” Демек, со навлегувањето на Хитлеровите трупи, Македонија веќе ги испокинала црните шамии, и целата во занес и радост “го благословува својот ослободител, кому му ветува вечно признание”.

“Михајловистите” - жртви на лустрацијата на комунистите?

По 1945, голем дел од “михајловистите” биле егзекутирани (со или без судење) како “соработници на окупаторот”. Дефинитивно, начинот на кој тогашната власт спроведувала “транзициска правда” против “соработниците” на фашистичките окупатори нема допирни точки со модерното сфаќање на човековите права. Но, најголем дел од луѓето етикетирани како “михајловисти” настрадале пред донесувањето на Универзалната декларација за човекови права во 1948, значи, пред универзалното дефинирање на модерниот концепт за човековите права.

Јавната осуда на “кодошите” на “михајловистите” во периодот 1946-48, и обидот за потајна рехабилитација на жртвите на нивното кодошење отвора повеќе контроверзни прашања во врска со припадниците на “ванчомихајловистичките (ВМРО) групи”. Несомнено, од денешен аспект гледано, никако не може да се оправдаат тортурата, нечовечкиот третман и свирепите егзекуции врз голем дел од “ванчомихајловистите”. Парадоксално, јавната осуда ги опфаќа само “кодошите” на михајловистите, а притоа воопшто не се осудуваат оние кои спроведувале тортура, нечовечки третман, свирепи егзекуции или монтирале политички судски процеси. Имињата на тајните службеници кои креирале и полнеле досиеја со кои наводно биле кршени правата остануваат тајни и законски заштитени.

Токму затоа, проѕирен е обидот на “преродбеничките” идеолози да ги претстават жртвите на “кодошењето” на лустрираните соработници како патриоти и демократи со “слободарски дух”, мобилизирајќи го паланечкиот менталитет протв “кодошите” на ВМРО. Имено, ако обидот за колективна рехабилитација на “кодошените” кои биле прогонувани како “михајловисти”, “ВМРО” , “терористи”, е обид да се рехабилитираат четирите букви “ВМРО”, тогаш логично следува заклучокот:

Со ваквата медиумско-полициска лустрација спроведувана од историски “дунстери” (посоодветно би било “дунстрација”) не се врши колективна рехабилитација само на Михајлов(истите), туку во пакет се рехабилитираат и фашистичките соработници од ВМРО кои го негирале постоењето на македонскиот народ!

Ваквата лустрација создава плодна почва не само за “македонските почитувачи” на нацистот Рудолф Хес, туку и за почитувачите на делото на докажаните германски соработници Џемо Хаса и Иван Михајлов.

Пред две и пол години, по повод инцијативата да му се постави биста на Џемо Хаса во Гостивар, историчарката Виолета Ачкоска изјави: “Ова е воскреснување фашизоидни идеологии. Сега сите крвници ќе ги извадат на површина и ќе ги прогласуваат за херои.” Парадоксално, ама истата историчарка го бранеше поставувањето на восочната фигура на Иван Михајлов, каде што фашистичкиот соработник е претставен како господин, неговите терористи Мара Бунева и Владо Черноземски како херои, а “михајловистите” како жртви на комунизмот, без никаков помен на нивното фашистичко минато.

Слики: Adhika Rahmani

Долу ВМРО! Долу

Долу ВМРО! Долу Македонија!
Само српските шпиони се вистински македонски патриоти!
Сите други се нацисти, фашисти, Бугари и платеници на Илија Димовски!

Јас го убив Мане Мачков. И

Јас го убив Мане Мачков. И пак ќе го убијам деновиве.

Да живее и Бранко

Да живее и Бранко Црвенковски, и неговото национално дезориентирано Љубче - бугарче!
Кој кур ако Бранко е заедно со бугарофил, тоа не го прави бугараш!

ЖТ браниш нешто

ЖТ браниш нешто неодбраниво,со погрешни примери,при тоа сакаш да направиш класична комуњарска диференцијација.
Текстот можеше да биде одлишен ако немаше погрешна идеолошка потка.

I lustracijata mozeshe da

I lustracijata mozeshe da bide odlichna ako nemashe pogreshna ideoloshka potka.

Abre Kamce, kakva *pogresna

Abre Kamce, kakva *pogresna ideoloska potka*, kakvi bakraci. Edno e ocigledno vo pisuvanjeto na site sto mislat kako tebe, a toa e vasata zaboravnost (da ne recam zabeganost)zaradi koja ne mozete da (ili ne sakate) da svatite deka sekoja drzava (osobeno vo faza na sozdavanje kako vo slucajot so povoena Jugoslavija, a vo nea i Makedonija), mora da se brani so site sredstva od site vnatresni neprijateli. Tuka, se razbira, na prvo mesto doagja aktivnosta na togasnata tajna sluzba kako legitimno sredstva za zastita na drzavata od vnatresnite i nadvoresnite neprijateli (za zal, spored istoriskite dokumenti od toa vreme, toa bilo i togasnoto VMRO). Od tamu, tekstot na ZT e sosema korekten i duri i preblag vo delot vo koj zboruva za okupatorskite sorabotnici vo Makedonija, vo Vtorata Svetska Vojna, 1941-1945 g. A niv gi imalo podosta. I za site niv site prezemeni merki vo toa vreme se opravdani bez razlika dali nekomu mu se dopagjaat ili ne. Na krajot, takvi metodi na rabota imaat i denesnite tajni sluzbi vo celiot svet. Zamislite ja SAD bez CIA i nejzinata aktivnost. Mislite li deka tuka ima demokratija ili se vazni covekovite prava? Ni slucajno. Ama samo taka CIA moze da ja ispolni svojata zadaca kako, vprocem i sekoja druga tajna sluzba vo site drzavi, niz celiot svet. Samo nie, vo Makedonija, pravime cirkus od seto toa, nebare sme golemi demokrati, a vsusnost, ja rasturame drzavnata tajna sluzba na Republika Makedonija.

Vo celiot tekst edno te

Vo celiot tekst edno te isto.
Vrtenje vo krug.
Lustracijata rehabilitirala vanchovisti i samiot V.M.
V.M. bil cel na UDBA i dali e mozhno fashist, kako shto vprochem e narechen, zaedno so negovite poddrzhuvachi da bidat komunistichki zhrtvi?!
Itn...vo istiot stil...
Feljtonot se razbljutkavi.

Се молат вмро-вските

Се молат вмро-вските пљукатори плаќани со наши пари, да бидат барем малкуцка поинвентивни кога "коментираат" по партиска задача. Фељтонистов почна сериозно да мава по божемниот македонски патриотизам на обожавателите на Ванче Михајлов, и тоа со цитати од дворските историчари ко Тодоровски и Ачковска! Забава за целата им "фамилија", ама не и за разобличените дворски шутови и полтрончињата што везден клеветат и кодошат по портали колку за едно ливче од нивните ебани жални врби.

До идиотските коментатори на

До идиотските коментатори на фашистичката партија на црни Грујо: наместо да му благодарите на Трајаноски и на сите други критичари на погубната политика на Груевски (чијшто темел се погубните закони, налик на овој за лустрација), вие само создавате почва некој друг пред некоја конечно демократска македонска власт утре да си ги побарува правдата и правото кои денес груевистите бескрупулозно му ги кршат. Трајаноски има совршено логична и правно поткрепена аргументација. Зарем мислите дека со плукањето на Трајаноски ќе ги подобрите безнадежните позиции на законот за лустрација и кривичната одговорност на Груевски и неговите политички извршители?! Ако на ред дојдоа (селективно) дел од соработниците на комунистичкиот режим, како можете да се надевате, груевистички идиоти, дек утре на столбот на срамот нема да бидете самите, како налогодавачи и извршители (кодоши и џелати) на груевистичкиот терор?! Читајте го Трајаноски, идиоти! За некоја година истото ќе го читате и во обвинителните акти против Груевски и Фамилијата му!

До председателя на Народното

До председателя на Народното събрание
г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
10.06.2010
София
Уважаема г-жа Председател,
Българите от Македония и ние членовете на асоциация РАДКО искаме
Резолюция от БЪЛГАРСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ - Заклеймяване на МАКЕДОНИЗМА и
водене на НОВА НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА.
България трябва да има ясно становище за истината за "македонизма" и
създаде специална държавна политика за ПРЕД СВЕТА И ЕВРОПА, свързвайки го
с поведението на посткомунистическите ръководства на Р.Македония и
осъждането на "македонизма" като престъпление срещу българския народ и
човечеството.
Трябва да се направи точна и обективна оценка на "македонизма" като
явление, с оглед на обективната историческа истина и политическото състояние
и бъдеще на Балканските народи сега, състоянието на Европа в 21 век, също и
за защита каузата "Спаска Митрова".
Тук имаме предвид и:
- РЕЗОЛЮЦИЯТА 1096 (Мерки за разрушаване наследството на бившите
комунистически тоталитарни системи) от 27 юни 1996г. на ПАРЛАМЕНТАРНАТА
АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА;
- Резолюцията на Европейската народна партия - Заклеймяване на
тоталитарния комунизъм от 5 февруари 2004г.;
- РЕЗОЛЮЦИЯТА 1481 (Необходимост от международно осъждане
престъпленията на тоталитарните комунистически режими) от 25 януари 2006г.
на ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА и
- Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008г..
"Македонизма" е идеология, създадена от болшевишката съветска линия на БКП
от началото на 30-те години на 20 -ти век. Българските комунисти от БКП
начело с Георги Димитров създават македонизма, под въздействие на новата
теория на КПСС и Сталин от началото на 30 те години "за нациите и етносите". Коминтерна поверява изготвянето на резолюция по македонския въпрос на
поляка Валецки, които "няма и понятие по македонския проблем". Димитър
Влахов (рядко срещан в световната история предател) му помага с изготвянето
на резолюцията, която е утвърдена на 11 януари 1934г. на заседание на
Политсекратариарта на Комунистическия Интернационал с протокол 207.
Държавата България във вид на "официална национална политика" да заклейми
пред Европа и Света "македонизма" като извънредно престъпно създание на
БКП и КПСС, водещо до денационализация, унищожение на държавата,
геноцид, опасност от териториално разделение, аспирации към чужди земи,
дори военни конфликти - което е абсолютно забранено по международното
право и 60 годишната практика в Европа след ВС Война до сега.
Да се осъдят всички управления на Р.България след 1989 г., които не са
създали противодействаща на "македонизма", НОВА официална политика на
Р.България за отричане на "македонизма", в поддръжка на българщината и
спиране денационализацията на Българската народност в Македония.
Това е необходимо важно, за да не могат повече тук в Р.Македония
ТИТОВИСТИТЕ от СДСМ и СТАЛИНИСТИТЕ от ВМРО-ДПМНЕ да се представляват
като "ПАТРИОТИ" и окончателно да си отидат на БУНИЩЕТО на ИСТОРИЯТА, и
те да не могат повече да дискриминират българите тук върху основата на тази
идеология.
С уважение
Владимир Панков
_________________________
Към това искане се присъедини и г-н Георги Младенов - Председател на МПО
Любен Димитров от Торонто Канада.
Като приложение към това искане предоставяме:
- БЪДЕЩЕТО НА МАКЕДОНСКАТА БЪЛГАРЩИНА;
- Иван Михайлов: ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА
ПАРТИЯ НА БЪЛГАРЩИНАТА;
- РЕЗОЛЮЦИЯТА 1096 (Мерки за разрушаване наследството на бившите
комунистически тоталитарни системи) от 27 юни 1996г. на ПАРЛАМЕНТАРНАТА
АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА;
- Резолюцията на Европейската народна партия - Заклеймяване на
тоталитарния комунизъм от 5 февруари 2004г.;
- РЕЗОЛЮЦИЯТА 1481 (Необходимост от международно осъждане
престъпленията на тоталитарните комунистически режими) от 25 януари 2006г.
на ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА и
- Пражката декларация за европейската съвест и комунизма от 3 юни 2008г..

Се јавија и Татарите :-)

Се јавија и Татарите :-)

ШЦ, Ж место Ш и ЈА и ЈУ, ми

ШЦ, Ж место Ш и ЈА и ЈУ, ми биле секогаш симпа од бугар., а темниот вокал ('рж), редно е да го ставиме на пиедестал и со буква, а не со овој квази-фонетски апостроф. Еј Бугар, пишувај симпатичен си, ми се допаѓа твојов босански мозок-тимбе.

А за сите кои го користат зборот "македонизам", особено од ВРХОВИСТ.ите од сегашно вмро, научете дека со тој збор бугарите/они не опишуваат како вештачка шасија во која се мандралиме/вртиме и мотаме во клоп. Ако приметите тој збор, квази-писателот или е неписмен (општа култура и ист. на Мкаедонците) или е Бугар, нон че алтро!

Ах, Бугари, слатки Бугари, до кога ќе се криете продадени Македонци, фиљи ди путани!?

Значи во какви дубиози

Значи во какви дубиози велгувате не е нормално. Од постот на Мисирков и Преродбеник, а богами и на ЖТ следува заклучокот дека е најдобро да нема лустрација, за да не можат и денешните жртви да се жалат и да бараат правда покасно.
Значи веќе тотално забегувате.
А бе, имаше еден таков состанок на фамилиите во Чикаго, во времето на Ал Капоне, се договорија да не се убиваат без везе, најдобро било да си ги поделат териториите.

Нека има лустрација бре, ама

Нека има лустрација бре, ама прво нека се отворат тоа досиејата. Каква е оваја лустрација бре Меглена, кога службите на братчедо на Грујо одлучуваат кое досие ќе се објави, а кое ќе се стави под чергиче? Од уста бре не ги вадите жртвите, ама толку сте бре скржави, наместо да им дадете пари за обештетување на луѓето што настрадале од Титовите удбаши, вие парите за восочни фигури ги дадовте. Од парите за восочната фигура на наци-кодошот Михајлов, десетици семејства можеа да бидат обештетени.

Досиејата, оние битните,

Досиејата, оние битните, одамна си ги зедоа оние битните.

И тоа е повеќе од точно.

И тоа е повеќе од точно. Очигледно дека некој не го исчистил доволно добро трагите за Милчин затоа што сите информации за него се во досиеја на некои други кодоши. Интересно.

С решение от 07.10.2011г.

С решение от 07.10.2011г. Централният регистър на Република Македония за втори път отхвърли регистрацията на асоциацията РАДКО въпреки решенията на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Върховния съд на Р. Македония.
Основните задачи на РАДКО са:
- Българите от Р.Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;
- Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;
- Афиширане на Българската история и култура;
- Възобновяване на необходимите културно-образователни и църковни институции в Р.Македония по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се, адаптирани към съвременните условия и потребности;
- Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;
- Защита на Българите в Р.Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид;
- Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р.Македония и Българите от Р.България. (Пояснение: духовното и културното единство на българите от Р.Македония и българите от Р.България може да се осъществи само тогава, ако са реализират предварително казаните основни задачи на РАДКО, за да можем утре да говорим за единно българско духовно културно пространство, както днес говорим за единно немско духовно културно пространство, както е в Германия, Австрия и Швейцария.)
Това означава, че основните задачи на РАДКО просто казано може да се сведе до две основни изисквания:
- Признаване на правото на държавност на Българите от Р.Македония и
- Признаване на културната автономия на Българите от Р.Македония която имахме от времето на Османската империя.

Радковист, ај не загадуј.

Радковист, ај не загадуј. Него имам прашање до тебе, на кое вака не можам да најдам одговор. Има ли друг збор во бугарскиот јазик што почнува со Б’л, било тоа Б’л, Б’лг, Б’лгар. Ме интересира, зошто ај ние Македонците сме го добиле името по географија, а за вас не можам да најдам причина зошто сте го избрале. Единствена логика е дека некој друг ве викал така, па прашањево е зошто се пењавите толку и нас да не викаат со тоа име. Се чуствувате осамени , или во што е проблемот?
И те молам не ми објаснувај приказни, сме го зеле името од Бугарите - татари, тука сите ја знаат историјата доволно добро, така да не мораш да објаснуваш.
Ме интересира како еден толку голем народ немал име за себе.
Чудно.

Меглена, што убаво б'лгарско

Меглена, што убаво б'лгарско име имаш, като нашата политичарка Меглена Кунева :)

Радковист, нема бугарски

Радковист, нема бугарски зборови или имиња што почнуваат со Б’л.. ? Баш ми е жал. Па можевте некое покул име да си изберете... Као Македонија на пример ....

Меглена, други тебе знаат,

Меглена, други тебе знаат, сама не се знаеш. Твоето име Меглена е заведено во Зборникот на Миладинови Бѫлгарски народни песни ;)

Приметуваш дека сите ваши

Приметуваш дека сите ваши аргументи дека Македонците биле Бугари се сведуваат на , На Перо у свидителство му пишува дека бил Бугар, Станко исто, на книгата пишува блгарски. А колку што гледам од твоите постови, на твојот пасош пишува дека си Македонец, а самиот викаш дека си Бугарин. И сега каков заклучок да изведеме од ова? Што си ти?

Мегленце, па ти појма си

Мегленце, па ти појма си немало бре од историја, а овде ми браниш страна на ВМРО. Сите наши членови на БМОРК - б'лгаро македоно-одрински револуционерни комитети (кое потоа стана ТМОРО и ВМОРО) си се изјаснуваа ко македонски б'лгари. Слоганот "Македонија на Македонците" значел Македонија на сите Македонци независно од нивната народност, а најбројна македонска народност биле македонските б'лгари - егзархисти. Тоа што сум Бугарин, не значи дека не сум и Македонец. Да си ги прашала Гоце Делчев, Даме Груев или Тодор Александров: "Е, како тоа, во англиски весник пишува дека си Македонец, а самиот викаш дека си Бугарин?", имало или да се згазат од смеа, или пак пиштол да потегнат.

Супер што знаеш историја, ама

Супер што знаеш историја, ама треба да се изјасниш, дали си Македонски Бугарин или Бугарски Македонец. За Гоце не се пали многу, нивните дела говорат што биле.
Ме интересира вака на кратко што направил Гоце за Бугарија?
И зошто воопшто морал да вика дека е Македонец? Можел кратко и јасно да каже дека е Бугарин. Можеле да кажат Македонија за Бугарите. И така викаш дека тогаш сите биле Бугари. Што си го комплицирале животот со вакви глупости. Да се бориш цел живот со Турците и да умреш за полу дефинирана реченица „Македонија за Македонците“.
Уште не ми кажа некој збор на Бугарски што почнува со Б’лг...

Писмо од Гоце Делчев до

Писмо од Гоце Делчев до Никола Малешевски: „Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме българи и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не сѫществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани…"

Пак писмо. Некако не можеш да

Пак писмо. Некако не можеш да одговориш на прашањата, не ти се гледа добро ?
Како и да е повеќе од очигледно е дека Гоце се оденсува спрема зборот Б’лгари како ние денеска спрема зборот „сељачишта“. И така во иста реченица збори за отцепување и кажува и за сељачката жица што ја имале „каурите“ во себе на овие простори од памтивек. Гледаш дека човекот ги смета сите Б’лгари за болни луѓе. И сака да си оздрави човекот, и да се декларира како Македонец. Што тука не е јасно?

Пак не одговори, како го избравте името Б’лгари, и што си Бугарски Македонец или Македонски Бугарин?

Одличен фељтон, полн

Одличен фељтон, полн погодок.....на дпмнеовските историчари им се стемнува пред очи, ако ги прашате...кај беше ВМРО во периодот 41-45, како организирана сила разбира се...за баталјоните на Вмро во Е. Македониј јас лично дознав преку полската википедија...кликнав Македонија, па историја, па баталјони на ВМРО....се е дадено, командниот состав, бројот, дури и имињата на германските офицери за врска....ми се згади!

Па костурчанец тоа ако е

Па костурчанец тоа ако е точно, ти би требало да ги знаеш фамилиите на тие баталионите. Ако биле од негде биле од Костур и Лерин. Не си требало да читаш во Полска Википедиа.
А да прашам едно логично прашање : И да имало баталиони на ВМРО кои биле во координација со Германски офицери, кого у ствари они предале? Зошто ти се гади? Ако се бореле за Македонија, а Македонија како држава се уште не постоела, па според тоа ни општествен систем, зошто тој општествен систем не можел да биде фашизам? Па пола планета го прифака тој систем во тоа време. Треба да почне да ти се гади ако најдеш податоци дека тие ВМРО баталиони ( ако постоеле) убивале други Македонци. За комунистичкиот дел од Македонците знаеме дека убивале други Македонци, по наредба на Тито, нели.
Бајдвеј, линкот што го кажа не можам да го најдам, па ако можеш да го постираш би било добро.

Точно, да ги праша некој

Точно, да ги праша некој Ѓорчев или Димовски или Грујо да каже за вмро у втора светска, дибидус ќе се исерат, и не мора да ги праша никој, нека читаат од овде и нека си кажат сами на себе, за кое тоа вмро тука се збори?; вмро е прохитлеровска инсталација, како што идиотите од сегашно вмро кои немаат елементарно образование, не знаат што е хитлеризам и нацизам и логори и хес итн. точно така, костурчанец, на полската вики http :// pl.wikipedia.org/ wiki/ VMRO -- translate.google.com ќе го добиете лицето на спомнатите погоре како и Ачковска бугарката по историја како и историчари по вмровски ков, а тука влегуваат и Академикот кој знаел како се чувствувал Гоце Делчев интимно, а најверојатно по таа логика знаел како се чувствуваат и Самоил и Александар Македонски, но не кажува, неговото име е, како и ред други кои ништо посебно не придонеле за .мк, а цел живот цицаат од цицката на Македонија, цицалчиња златни, МАНУ треба на два дела да се подели, на уметнички и историски праски и егзактна наука, нема ни еден физичар горе, да не праиме муабет за математичари или други, значи бладачи и млатачи слама не подебаваат. МАНУ је поетска институција, со психоисториски карактер и шасија за носење слама. Но, вмро како ќе го смачкаме, тоа ме интересира, како шавовите ќе им ги шириме! На тие од МАНУ ќе им се вратиме порано или подоцна, ако не испоумрат еве слушам има доста болесноци кои само што не испоцркнале, дај боже да нема потреба со тоа да се занимаваме, само да ги заборавиме шо побрзо и да се подели тоа говно на егзактни науки и на останато, е така.

Неговото име е Кантарџиев,

Неговото име е Кантарџиев, испуштено не но и сакајќи, користете го мозокот! Ликови ко Ѓорчев не знаатто бранат, тоа боли, а он како и Димовски, за Бичиклиски не сум сигурен, се македонци. За Груевски, стварно не знам со огле на крипто водењето на државата со тајната полиција и криењето за секакви глупости, он збори да, Македонец е и се, но Јас се прашувам, иако на плоштад по повод 20 години Македонија квази или не, Ким Ил Јонг прославата, од негова уста се исцеди Тодор Александров, према тоа и од тоа нема назад! Пазете се вмро, ќе бидете изгазени ко шлепер жаба, ама овој пут стварно. Јебига шо ќе стане ко ќе се смени власт, ништо нема да добиеме, нит пак некој ќе не прашува било, ги знаеме кои се, таму е сигурно, у СДСМ ништо не се мења. Јебига, го гледам оној Ташули од Крушево, па како можевте бе чоече, па знаете ли шо све тој има ло направено бе, гадотија, ах, јебига. Ништо. Едно големо срање, само сакам кога ќе искача нешто од устите на сегашната југенд младина, да знаато зборат, нишо поише.

Ха,ха, ха..ууууух, абе

Ха,ха, ха..ууууух, абе замаглена, ти се заебаваш, или сакаш да не умреш од смеење....вмровци не убивале Македонци, ааааах?...а во Софија и Пиринска Македонија вмровците само се гушкале и целивале меѓу себе....а што се однесува до тие батаљаните, убивале они и Македонци-комунисти кои иаа македонска а не бугарска самосвест..

Па тогаш зошто викаш дека се

Па тогаш зошто викаш дека се бореле за Македонија. Ако имале бугарска самосвест, а не биле никогаш жители на Македонија ( пошто немало држава) од каде па на каде се работи за Македонци? Како си одлучуваш кои се Бугари а кои Македонци ? Ке си се разбудиш рано и удри. Налепи ВМРО налепница и цепај. Бугарија ја формирала Охрана и ги формирала баталионите со бугарски официри, кои во името на самостојна Македонија и ВМРО, се обидуваат и регрутираат војници од селаните. Грците сега се обидуваат со пумпање на бројки и Википедија да исконструираат алиби за геноцидот врз Егејците, и фактот дека големиот дел од борбата во Егејска Македонија против Италијаните е всушност направено со војници Македонци. Се обидуваат да докажат дека Македонците се борат на страна на Фашистите. И очигледно е дека имаат успех во пропагандата ако судиме по тебе. Сите масакри и колежи се испрвртени како да се направени од овие баталиони. И пази систем, Германците им дале оружје, Бугарите офицери, а Македонциве едвај чекале да почнат да кољат други Македонци, и уште доброволно. И пошто заклале што имале да заколат после станале партизани во СНОФ.
Баш ми е драго Костурчанец што се смееш, здраво е, ама пробај некогаш и другите делови од главата да ги користиш.

Prerodbenik veli:"Трајаноски

Prerodbenik veli:"Трајаноски има совршено логична и правно поткрепена аргументација".
Trajanovski ne koristi pravna argumentacija. Ovde ima zakonski tekst, a nema materijalno tolkuvanje od Z.T. Edinstveno shto e "pravno" vo tekstot e selektivnata priroda vo negovata primena, kako shto veli Prerodbenik.Tolku od pravoto.
Za logikata, odime direktno kon zakluchokot:"lustracijata gi rehabilitira fashistichkite sorabotnici od VMRO".
Edno od krucijalnite prashanja vo tolkuvanje na kazhanoto e istoriskiot kontekst vo koj se pishuvani sluzhbenite beleshki na sluzhbenicite na UDBA i rechnikot shto go poseduvale istite.
Imeno, vo niv se koristela dobro poznatata komunistichka floskula "vanchomihajlovisti" skoro za site luge koi iskazhuvale kakvi-takvi nacionalistichki pro-makedonski stavovi. Na toj nachin, kako i vo Srbija se pravelo klasifikacija, so toa shto tamu se Nedichevci, Ljotichevci, Drazhomihajlovisti. Drugata floskula od toj vid e "nacional-shovinizam", za da na drugata strana od spektarot se koristi terminot "gragjanska desnica" so opseg na lica koi pred se, pred vtorata svetska vojna bile poimotni ili poteknuvale od takvi semejstva so kritichki pogled na nacionalizacijata i voopshto kon klasnata revolucija.
Sledstveno, za argumentacijata zboruvame, me chudi kako Z.T. site lica so pro-makedosnki stavovi, shto bile predmet na opservacija na UDbA, gi stava vo koshot na Vancomihajlovisti, sledejki ja logikata na nekoi polupismeni sluzhbenici, shto gi izgotvuvale beleshkite. Dotolku poveke shto istite lica, vo tekstot, stanuvaat fashisti,samo zatoa shto V.M., vo daden period, sorabotuval so Pavelic i normalno Z.T toa go koristi da poentira:Adjiev(Grujo)rehabilitira fashisti - logichno, neli?!

Убаво си пишува погоре -

Убаво си пишува погоре - луѓето етикетирани како “михајловисти”, во наводници се ставени жртвите на комунистичките џелати. Многу од жртвите настрадале со етикетата “михајловисти”, иако не биле, ама фељтонистит не навлегол многу во таа тема. Од друга страна, да се негира или премолчува дека поранешните членови на ВМРО биле фашистички слуги, тоа е голема историска неправда. Меглена вика - "Треба да почне да ти се гади ако најдеш податоци дека тие ВМРО баталиони ( ако постоеле) убивале други Македонци." Еми, постоеле Меглена, како не постоеле? И убивале други Македонци, исто како што убивале Македонци контрачетниците “составени од поранешни членови на Михајловистичката Внатрешна Македонска Револуционерна Организација”.
Прочитај како дејствувале контрачетниците: "Еве што кажува командирот на велешката контрачета, Пано Николов-Мане од село Ветерско, Велешко, покрај другите злосторства што ги правел, еве што кажува за ова злосторство. "Во тоа време почнаа да пукаат одозгора и ми кажаа дека имало шест души и побегнале кон Јакупица. По малку дојде во Нежилово групата што се бореше и П. Г. од Велес ја донесе главата на една партизанка. Ни кажаа контрачетниците дека главата била на една партизанка од Скопје и ја викале Дуња (Невена Георгиевска Дуња). Неа на 2 декември 1942 година ја убија Ристо од Ораовец, Апостол од Еловец и Петре од Отишино, а Тоде од Нежилово и ја пресекол главата. Тој за ова заедно со своите другари од околискиот полициски началник од Велес добиле 40.000 лева. Главата и ја пресекле таму каде што била убиена. Од Нежилово до Богомила јас наредив да ја носат главата на партизанката по целиот пат за коса за да ја гледаат селаните и да се плашат. Во Богомила главата ја предадовме на полицискиот участок (полициска станица - н.з.). Полицијата во еден чевларски дуќан во Велес ја стави во излогот на главната улица за да ја гледа народот и да се плаши. Командирот на контрачетата и другите контрачетници (со исклучок на П. Г. од Велес) се осудени и стрелани."
Едно интимно прашање Меглена: Дали почнува да ти се гади?

Мисирков, такви морони и

Мисирков, такви морони и денеска има, екстремисти и злосторници. Тоа биле 8 таканаречени контрачети со по триесетина членови, формирани од Бугарите. Да ги идентифицираш со ВМРО, па поготово со ова денешното е исто како Црвенковски да го обвиниш за Сибир и Гулаг.
Да ги ставиш тие предавнички монструми со Гоце Делчев во иста вреќа не е убаво, колку год да сакаш да докажеш поента.

Меглена, велиш "Тоа биле 8

Меглена, велиш "Тоа биле 8 таканаречени контрачети со по триесетина членови, формирани од Бугарите. Да ги идентифицираш со ВМРО, па поготово со ова денешното е исто како Црвенковски да го обвиниш за Сибир и Гулаг."
Сегашниве од ВМРО-ДПМНЕ сами се идентификуваат со ВМРО на Ванчо Михајлов. А за улогата на контрачетниците кои сега станаа жртви на комунизмот и за нивната врска со Михајлов, прочитај подолу:

СТРЕЛАЊЕ ВО КУМАНОВО

Во прилог на весникот Дневник, Публика од 08.октомври 2011 година беше објавен напис за стрелањето во Куманово во 1945 година внмиателно го прочитав написот и списокот на стреланите. Меѓу стреланите има и лица од Кратово иК ратовско. Во врска со написот се обратив на весникот Денвник со напис со аргументите која е вистината. Меѓутоа, и после неколку месеци не е објавено моето писмо. Во врска со овие лица од Кратовско ќе изнесам неколку факти зошто се осудени, каква улога имале и што правеле за време на војната 1941 – 1945 година. Сите лица се судени и осудени од воениот суд во Скопје, сигурно по докажаната вина и бројните сведоциа за нивното служење и извршување задачи во сулжба на окупаторот.
Стреланиот Крсто Лазаров – Коњушки, роден 1884 година во с.Коњух – Кратовско. Како борец на ВМРО од 1900 година бил кумановски војвода и учествувал во повеќе судири против турското ропство. Во Првата Блаканска војна учествувал како борец на српската војска, а во Втората како борец на бугарската војска. Во Првата светска војна бил борец на бугарската војска по останал да живее во Ќустендил – Бугарија. Во времето од 1921-1925 година како член на Тодор Александровата ВМРО, а потоа на Ванчо Михајлов, со вооружени групи вледгувал во Македонија и водел борби со српскиот режим при што биле убиени и малтертирани и недолжни граѓани на Кратовската околија. Во 1941 год. со окупацијата на Македонија од страна на Бугарија со семејството дошол во Куманово. Ја прифатил окупаторската власт, соработувал и ја помагал. Како таков бил поставен за претседател на градското читалиште ,,Екатерина Симитчиева“ кое ја ширело бугарштината. Есента 1941год. поставен за претседател на ,,Будење“ и всадување на бугарското национална чувство кај македонските граѓани. Во 1944 год. бил поставен за контаретнички војвода за борба против партизаните. Во Пробиштипско го вооружувал населението со пушки за борба против партизаните.
Споменатиот Димитар Алеввск Анастасов – Ногавица, со бугарската окупација на Македонија во 1941 год. од Бугарија дошол во Македонија и бил назначен за кмет на Злетово. Во 1943 год. Димитар бил назначен за кмет на Кратово. Како кмет бил познат меѓу граѓаните со верното и предано служење на окупаторот. Корумпирано постапувал при откупот на ммзјоделските производи, земал пари за ослободување од вежба, од вршењето на ангарија и др. Есента 1493 год. го организирал стрелање на 11 лица од с. Шокско Рудари и Белаковци. Учествувал во акции за интернирање на граѓани (комунисти, скоевци) од Кратоов и Кратовско во Бугарија, потоа убиството на Страхил Досев, борец на III-та МНОУБ, на младинците Вера Пазаванска, Царка Андреева, Цветко Тонев и други злодела. Зарем овие дела не ја заслужува изречената казна?
Споменатиот Славко Спиров Иванов за време на окупацијата бил полицаец во Пробиштип, верно служејќи му на окупаторот. Се истакнувал со свирепо однесување спрема населението, а посебно спрема работниците во рудникот ,,Злетово“. По нападот на III Македонска народноослободителна бригада на рудниците во Пробиштип, според очевидците злосторнички се однесувал спрема ранетата партизанка Нада Михајлова од Куманово.
Останатите споменати лиц аод Кратовско за време на војната во јули 1944 год. станале борци на контрачетата на војводата Мите Опилски, приврзаник на Ванчо Михајлов и на бугарската власт. За време на нападот за ослободување на Кратово на 8 септември 1944 год. четата на М.Опилски водела жестока борба со борци на XI-та МУБ која ги напаѓала контрачетниците и бугарската војска и полиција кои се наоѓале во одбрана на градот. Опилски во борбата бил убиен, како и повеќе контрачетници, а споменатите биле заробени, судени и осудени од Скопскиот воен суд.
Ги разбирам мислењата и искажувања та на ќерката на Крсто Лазаров-Коњушки, бидејќи и е таоко и нормално е да го брани. Но, не ми е јасно како Крсто се борел за Македонија , кога застанал на страната и му служел на бугарскиот окупатор 1941-1945 год. и неговите слуги контрачетници кои се бореле против борците за ослободување на Македонија и создавање на македонска држава.
И покрај се и јас сум да се утврди гробницата каде се закопани и христијански е и покрај тоа кои сме и какви сме биле, нивните потомци да им оддаваат почест и почит.
Горе наведената аргуменритана реакција од која може да се оцени правата вистина, писмено ја испратив до Редакцијата на весникот Дневник. Меѓутоа, истата и по неколку месеци не ја објавија, па затоа ја испраќам до вас со молба да ја објавите.
Тодор Коцевски
Историчар,
Скопје

А бе Жаре ти си веќе

А бе Жаре ти си веќе деклариран комуњар. Ај нека сето тоа,зашто на пример, дедо ти или татко ти не го споменуваат дека биле кодоши , него Милчин?!
Значи,мора да има нешто гнило.

А ако БЦ и Љубчо мислат со

А ако БЦ и Љубчо мислат со вакви ликови да го победат ДПМНЕ, одмах типувам на нова 7 победа на ДПМНЕ. Но можеби жарко пак и работи на таа победа, сепак тој по сопствента сексуална ориентација е таму...

Да додадеме дека Невена

Да додадеме дека Невена Георгиева Дуња имала само 17 години кога контрачетниците ја заклале.

Жарко Машко, ти бездруго имаш

Жарко Машко, ти бездруго имаш ум, но очигледно дека не си доволно идеолошки деконтаминиран од аутистичната матрица на соц.реалистичката историографија. Полит.комесарската црно-бела дипотрија за диференцијација на тогашните пролетерски запаленковци, цела десна десна страна од патот по се движел „комунизмот како светски процес“, ја есапела за фашистичка.Се разбира и баба рогата Михајлов, вклучително и членовите на Бугарските акциони комитети кои заедно со народот ја пречекале бугарската војска, а потоа биле и дел од новата власт.Гледам дека и ти ги етикетираш како михајловисти.Најголем дел од нив не биле припадници на организацијата на Михајлов, но најверајатно дека причина за таквото етикетирање е нивното бугарско народносно сознание. Ако ја прифатиме таа логика, со таа етикета би требало да биде почестен и најголемиот дел од тогашниот естаблишмент на КПЈ. Се надевам дека си начисто со тоа дека иако се чувствувале како Бугари, фашисти и михајловисти не биле Венко Марковски, Бане Андреев, Шатовор,Чучков, Брашнаров и т.н. Ако според исчашената агит.проповска логика, националното чувство е некаков парамаетар за одредување на идеолошката припадност, тогаш слободно во графата фашисти и михајловисти можеш да ги впишеш и Татарчев, Груев, Делчев, Петров, Сарафов, Александров и безмалку цело славјанско население од нивното време. А за Миладиновци, Прличев, Шапкарев и т.н., ич да не правиме муабет - поголеми фашисти и михајловисти од нив немало, ниту ќе има. Гледам дека со презир ги споменуваш и Мара Бунева и Владо Черноземски. ставајќи ги и нив во фашистичката магарешка клупа. Мара нема допирни точки со оваа идеологија, освен ако не мислиш дека за тоа ја квалификува убиството на Прелич, а контактот на Черноземски се состои вотоа што атентато врз кралот „ујединитељ“, го извршил со логистика од режимот на Мусолини, за време на соработката на ВМРО со усташкото движење. Пред да кажеш било што, само да те потсетам дека режимот кој кралот го остави зад себе, склучи патк со Хитлер. Конечно, можеш ли да ми објасниш зошто еден Гаврило Принцип може да биде херој, но не и Черноземски. „Јеби га, како може бити херој неко ко нам је убио нашег вољеног краља“.

Митре. сите што ги наведуваш

Митре. сите што ги наведуваш за среќа КПМ ги испратила на ѓубриштето на историјата. По кое вие сега претурате и барате остатоци.

Е мој Митре и одозгора

Е мој Митре и одозгора Цинцарче, со кого полемизираш ти...со авторот? Па и тој вели дека ванчомихајловистите имаа бугарска национална свест и дека служеле на окупацината власт, јас ќе додадам фашистичка власт...така служејки извршија ѕверства, кои не се простуват...ти треба да полемизираш со дпмне-овците кои тврдат дека споменатите имале македонска национална свест, дека безмало тие а не некои комунисти ја организира НОБ, и така натака...

Митре Влаха е прав!

Митре Влаха е прав!

Оние што сакаат терористите

Оние што сакаат терористите да ги претстават како херои, го оправдуваат тероризмот како метод на политичка борба.
Митре, интересно прашање е дали и Жарко се служи со етикетата Михајловисти и дали причина за таквото етикетирање е бугарското народносно сознание, како што велиш. Погоре пишува: Нашиве лустратори пресудија дека лицата кои во 1946-48 година давале информации за ванчовистички (ВМРО) групи треба да се осудат како “кодоши”, што автоматски ги “верификува” “кодошените” ванчовистички ВМРО-вци како идеолошко-политички жртви.
Етикетата ванчовисти ја зема здраво за готово комисијата за лустрација, и на тоа се надоврзува фељтонистот, кој не успева докрај да ја разобличи етикетата, иако напати ја користи во наводници.
Инаку, "михајловист" не е само негативна удбашка етикета, туку и политички идентитет на членовите на "Радко", кои самите за себе си кажуваат: "зборот РАДКО јасно упатува на предметот на работење на здружението - членовите на здружението се РАДКОВИСТИ, односно МИХАЈЛОВИСТИ. Со други зборови кажано, организацијата е ЗДРУЖЕНИЕ НА РАДКОВИСТИ (МИХАЈЛОВИСТИ)." Значи, михајловизмот е уште жив, и не е само етикета на УДБА.

Доста јадевте бурек за

Доста јадевте бурек за михајловистите, читајте малку што правеле темповистите: "...озлобените Темпови мекерета започват веднага да избиват по улиците като кучета, без съд, цяла група проявени българи:

1) Александър Хаджиздравев, юрист, потомък на възрожденското семейство Хаджиздравеви. Застрелян е на улицата.

2) Чичо му Панчо Хаджиздравев, завършил Физико-математическия факултет в Лиеж, бивш български учител в турско време, от дълбока скръб за любимия си племенник и тежко разочарован от новия поход срещу българщината, се самообесва с думите: "По-добре ужасен край, отколкото ужаси без край!"

3) Христо (Ицко) Иванов Сърчар, търговец на стъклария, застрелян пред вратата на собственияму дом от д-р Дулян от Ресен, зъболекар, женен за французойка, голям злодей. Търсил е и сина му Кирил Христов Иванов, също проявен българин, но той успял да избяга и бива осъден задочно на смърт (сега се намира в Америка).

4) Илия Ристески Лажо, шивач и също проявен българин от народа, обесен.

5) Дончо Северски от с. Варош, край Прилеп, бивш дългогодишен организационен четник, кмет в едно сърбоманско село в Прилепско.

6) Никола Стоянов – Мамин Кольо, шивач, активен българин, критикувал насилията над българщината от страна на сърбоманите партизани.

7) Миро Симоновски, 65-годишен мъж, кмет на албанското с. Десово, роднина на Димитър Талев (зет от братовчедка) – обесен лично от Вера Ацева.

8) Илия Оровчанец – Никодинец

9) Ицко Радески

10) Милан Гюрлуков от с. Кривогащани, Прилепско, стар войвода, и други неизвестни имена.

Освен тях веднага били избити около 20 българи от старите предели начело с подполковник Белчев. Избиванията на местни българи от Прилеп, на брой 56 души, щели да бъдат извършени, ако в последния момент не се е намесил Методий Ченто и ги спасил от явна смърт. Но той не е успял да предотврати касапницата, които се разразила във Велес."

Еве и за масакрот во Велес:

Еве и за масакрот во Велес: "С влизането на партизаните във Велес биват арестуваии няколко десетки български първенци начело с д-р Богдан Попгьорчев. Съдбата на тоя прекрасен българин, член на Младежката тайна революционна организация през време на диктатурата на крал Александър, е твърде тъжна. Той се бил посветил на високохуманното си дело на лекар, но същевременно и на национален деец. За тази му родолюбива дейност получавал постоянно закани от сърбо-македонистите, но той не се уплашил. В дните, когато българските войски напускат Македония, а след тях и немските, Попгьорчев за последен път е предупреден да бяга, защото няма да му бъде простена българската национална дейност. Но той отговаря: "Няма защо да бягам. Не съм извършил нищо противонародно. Единствената разлика между мене и партизаните е, че аз съм българин и настоявам, че всички сме българи. Нека ме съдят, на съда достойно ще защитя националната ни чест".

Нещастният доктор не е допускал, че няма да бъде дори съден, а направо унищожен по най-жесток начин. Останал на поста си до последния момент, денонощно зает с превързване и лекуване на ранените партизани, донасяни му на носилки след последните сражения с отстъпващите немски войски, той бива арестуван по бяла престилка и кървави от партизанските рани ръце, с готови бинтове да превързва други.

Около 54 души видни българи биват откарани в неизвестност. Цял Велес се вдига на крак, събират се стотици подписи под молбата да бъде пощаден любимият на всички доктор и другарите му. Напразно. Те биват подложени на жестоки изтезания. В първите дни на януари 1945 г. те до един били избити. Извеждани били на заколение на три партиди с камиони в късна вечер. Д-р Богдан Попгьорчев, преди да бъде убит, бил бит с желязо, челюстта му разбита и умрял в мъки. Разполагаме още със следните имена и данни за избитите:

1. Д-р Богдан Попгьорчев, лекар, на възраст 40-годишен.

2. Благой Георгиев – 36-годишен, служител.

3. Димко Крепиев – 60-годишен, бивш български учител.

4. Лазар Крепиев – 64-годишен, братовчед на Димко. Двамата братовчеди Крепиеви били също жестоко изтезавани. В отговор на упоритото им изявяване, че са българи, джелатите им изсекли ръцете и така умрели в страшни мъки. Тези данни са ни известни от изказвания на самите джелати, които са се хвалили пред верен на българщината човек.

5. Пере Торопан – 50-годишен, шивач.

6. Раде Торопан – син на Пере.

7. Димко Нацев, 52-годишен, манифактурист.

8. Петре Дърндаров, 52-годишен.

9. Димко Сребров, 55-годишен.

10. Панче Караколев.

11. Асен Варналиев, часовникар, млад мъж, от родолюбивото семейство Варналиеви, дало герои в освободителната борба.

12. Коце Църното – шивач.

13. Димко Цифкалама.

14. Тоде Порецов, касапин.

15. Пане Николов от с. Ветърско, Велешко, голям герой; революционер.

16. Лазо Илиев Сълпянецот, бакалин и брашнар.

17. Георги Ставрев Валавичарот...

Главният палач е Радко Петровски – помощник-началник на УДБА (тогава носеща името ОЗНА). Негов помощник е бил Никче... – по-късно полковник в милицията, родом от Св. Николе. Един от преките убийци е бил Боро Коробар от Велес, изключително жесток човек. Обаче като пряк заповедник за злодеянието се сочи комендантът на Велес Киро Попадиче. {Според новооткрити данни, публикувани във в. "Нова Македония" от 23.II.1991, с. 13, избитите са погребани в две масови гробници зад черквата "Св. Спас" и край Пуста кула. Вж приложение No 5. Същият вестник съобщава за избитите без съд в Ресен 17 души.} "

Вака сега, значи имаме ваква

Вака сега, значи имаме ваква ситуација. За време на втора светска војна од една страна имаме ВМРО и Михалловисти кои се бореле за Бугарија и имале „бугарска“ национална свест, а од друга страна имаме партизани-комунисти кои се бореле за самостојна Македонија во рамките на Југославија.
Денеска после 77 години имаме ВМРО-ДПМНЕ и „нео михајловисти“ (по оценка на коментаторите) кои не сакаат да чујат да го сменат името по ниедна цена и од друга нео комунисти (по моја оценка) кои го сменија знамето, уставот и името , и би да го сменат името Македонија за навек само да го наполнат стомакот.
Знае ли некој да објасни кој е кој во приказнава, и кој за што се бори?
По мене во Македонија има две вида на луѓе. Македонци- Македонци и Македонци-камелеони. Македонците-Македонци ке гласаат за било кој (било каков режим), на кого на прво место во агендата му е Македонија. Македонците - камелеони ја менуваат бојата во зависност од околината. Така тие истите во една ера се најголеми Бугари, па Срби, па Грци, па комунисти, па Социјал демократи, па дури сега ги има и во ВМРО. Се додека во Македонија има повеќе Македонци-Македонци од Македонци-камелеони ке ја имаме Македонија. Може нема да биде најдобра во свет ( затоа што сме спремни на име Македонија да простиме многу глупости) ама ќе ја биде. Лустрацијата се обидува да ги открие овие регистрирани камелеони и конечно да ги дефинира како такви.
Ке биде тешко затоа што сега камелеоните ги ставија ЕЗ ѕвездите на себе и се шетаат како пауни наоколу. Добрата вест е дека Македонецот има вграден систем за препознавање на овие суштества кој очигледно му овозможил да преживее како ентитет до ден денеска.
И на крај за радковист од погоре една порака. „Македонија за Македонците“ има подлабока порака отколку што сакаш да си мислиш, драги мој Бугарине.

Друга страшна касапница на

Друга страшна касапница на българи е устроена в Куманово. Тя е взела около 48 жертви, подобно на Велес – без всякакъв съд. Имената на част от тях намираме изредени във в. "Нова Македония", в брой 34 от 21 януари 1945 година. Вестникът съобщава: "Военният съд на скопската военна област – Съвет при Кумановския военен сектор, със своята присъда от 14 януари 1945 г. осъди на смърт... следните лица". И изрежда 40 имена на избити без съд българи и албанци, по-право оформя едно извършено престъпление без разпит, без обвинителен акт, без защита, без обществен контрол. Ето имената на жертвите:

1. Д-р Йосиф Андонов от Куманово, 44-годишен – според обвинението на вестника "голям привърженик на великобългарската кауза", т.е. български патриот, проявен през кралския режим в Македония, като член на ММТРО.

2. Кръстьо Лазаров Иванов, т.е. прославеният войвода Кръстъо Кумановски, борец срещу турския режим, а след това и срещу сръбския, герой на много сражения, окръжен войвода за Скопския окръг, родом от с. Коньо, Кумановско, на възраст около 70-годишен; според обвинението във вестника "проявил се като един от великобългарските шовинисти", а всъщност всеобщопочитан в окръга борец за свободата на Македония.

3. Димитър Алексиев Атанасов от Кратово, 58-годишен.

4. Борис Лазаров Зафиров-Муто от Куманово, 22-годишен.

5. Тодор Стойчев Сопотски от Куманово, 60-годишен.

6. Петър Андонов Кралевски от Куманово, 48-годишен.

7. Христо Атанасов Петров-Шаика от Куманово, 32-годишен.

8. Тренко Петров Джимревски от Куманово, 38-годишен,

9. Киро Костов Атанасов-Мургашански от Куманово.

10. Стоян Летков Атанасовски-Новоселски от с.Новоселяни, Кумановско, 38-годишен.

11. Страхил Стойчев Апостолски от с. Ругинце, Кумановско, на 30г.

12. Стойче Спасов Стоименов от с. Орашац, Кумановско, 45-годишен.

13. Игнат Манев Мангаров от Кратово, 64-годишен.

14. Стефан Велков Атанасов от с. Талашманци, Кратовско, 66-годишен.

15. Трайко Герасимов Арсов от Горно Кратово, 25-годишен.

16. Александър Иванов Цеков, известен с популярното име Санде Върлото от с. Горно Кратово, Кратовско, 57-годишен.

17. Радивой Даков Арсовски от с. Гризиленци, Кратовско, 59 годишен.

18. Иван Попстоицев Велков от Крива Паланка, 40-годишен.

19. Антон Димитров Узунов от с. Милутинци, Кривопаланечко, 53-годишен, според вестника "великобългарски фашист", бивш комита.

20. Славко Спиров Иванов от Кратово, 33-годишен.

21. Теодосий Джартов, бивш български учител и пръв кмет на Куманово. В списъка на осъденнте не фигурира. Той е хвърлен от прозореца на къщата му – уж се е самоубил.

22. Богдан Шекерджийски от Куманово – също не фигурира в списъка – убит е по тъмно.

..................Срещу всички стои обвинението "соработник со окупаторот" или "големобугарин".

Македонизмът и съпротивата на Македония срещу него Коста Църнушанов, Унив. изд. "Св. Климент Охридски", София, 1992

Меглена, еве, радковист ти

Меглена, еве, радковист ти докажува дека комунистите не убивале Македонци, туку Бугари. А што се обидуваш да одбраниш ти Меглена: "Ако се бореле за Македонија, а Македонија како држава се уште не постоела, па според тоа ни општествен систем, зошто тој општествен систем не можел да биде фашизам? Па пола планета го прифака тој систем во тоа време." Е, браво, на ваква изјава аплаудираат македонските почитувачи на делото на Рудолф Хес!. "Комуњарот" Жарко се мачи да докаже од петни жили дека денешниве "преродбеници" сакаат да го рехабилитираат фашизмот, а ти со твојата апологија на фашизмот му доаѓаш како кец на десетка!

Жарковист, прочитај го мојот

Жарковист, прочитај го мојот коментар малку погоре за Македонците и камелеоните, и ке ти биде појасно што сакам да кажам. Фашизмот (национал социјализмот) бил прифатен скоро од цела Европа ( насилно или не не е битно), така да преставувал валидна опција за постигнување на крајната цел за самостојност на Македонија. Дека не бил правиот пат историјата покажа многу брзо. Акцентот тука е на самостојноста на Македонија а не на уредувачкиот систем. Тоа се две различни работи. Коминтерната го видела тоа и фактички со давањето на опција за самостојност на Македонија ги собрала сите напредни Македонци околу комунистичката идеја.

Слични содржини

ОкоБоли главаВицФото