Кинеска геј уметност

05.10.2012 13:27
Кинеска геј уметност


Хомосексуалната љубов меѓу мажите во Кина, позната како Патот на отсечениот ракав или Гризнатата праска, тука е претставена со често суптилната, прекрасна или шокантна еротска хомосексуална уметност. Овие дела од геј уметноста, на некаков начин ја избегнале „Културната“ револуција, и овозможуваат краток увид во геј културата и задоволствата на кинеските мандарини.

 

Љубов меѓу врсници

Заедно на чај
Млади момчиња пијат, читаат поезија и водат љубов.
Кина, династија Чинг (18.-19. век).
Институтот Кинси, Блумингтон, Индијана.

 

Играта на образованите


Патот на академиците
Кина, династија Минг (1368-1644).

 

Пекинг, свиток


Млади мажи во текот на еротска игра.
Пекинг, династија Чинг (доцен 19. век).

 

Задоволствата на Отсечениот ракав и Гризнатата праска


Албум на династијата Минг.
Колекцијата на Бертолет, Амстердам.

 

Секс меѓу двајца млади мажи


Кина, династија Чинг (18.-19. век).

 

Млади актери во кревет


Млад актер и млад книжевник
Кина, династија Чинг (18.-19. век).

 

Сцена од бордел


Кина, доцен 19. век.

 

Задкулисни задоволства


Кина, династија Чинг.

 

Извор: gay-art-history.org

ОкоБоли главаВицФото