Во Македонија е срушен уставниот поредок - мора повторно да биде воспоставен

24.12.2012 12:52
ВО МАКЕДОНИЈА Е СРУШЕН УСТАВНИОТ ПОРЕДОК – МОРА ПОВТОРНО ДА БИДЕ ВОСПОСТАВЕН

ВМРО-ДПМНЕ изврши државен удар во Република Македонија и ја узурпираше власта на Собранието како највисоко законодавно тело. Државниот удар е направен со помош на марионетите -горди послушници, на ВМРО-ДПМНЕ поставени во Собранието, со помош на полицијата која ја претвори во партиска банда, судството, кое го претвори во соучесник во неправото, лумпенпролетерјатот кој сама го создаде, толпите од луѓе без знаење, информации и претстава за основните демократски инструменти и процедури, и бандите на насилници, крадци и измамници кои ги ги стави на платен список на државата.

Во изведувањето на државниот удар многу помогнаа се разбира и медиумите кои ги претвори во свои мегафони и кои се откажаа од професионалноста, етиката и сопственото знаење. Заразата се прошири и на медиумите кои долго време се обидуваа да задржат барем трошка од медиумскиот кредибилитет. Само медиуми на кои им е направена лоботомија можат да објават наслов: Владата донесе нов буџет. Овој наслов не само што го покажува огромното незнаење туку претставува и директен атак на Уставот на Република Македонија според кој Владата никако не може да донесе буџет (ни стар ни нов).

Превратот е завршен со превземањето на целокупната власт од страна на Владата на Република Македонија која според Уставот е само извршител на одлуките на Собранието. Само Влада која ја држи целокупната власт во своите раце може да диктира услови за донесување на буџетот на државата, да прифаќа или не прифаќа амандмани, да распушта комисии на Собранието и да олучува за скратена постапка во донесување на некој закон (односно, во случајот, буџетот).

Заради ова, јас како доктор по правни науки, како редовен универзитетски професор и научен советник, како експерт за дискриминација при ООН и како долгогодишен бранител на човековите права сметам дека оваа и ваква власт не може да биде сменета. Оваа и ваква власт може и треба да биде срушена, како што Картагена морала да биде разрушена.

од блогот на авторката

Слични содржини

Книжевност / Живот
Книжевност / Живот
Општество / Живот / Теорија

ОкоБоли главаВицФото