Илустрациите на Салвадор Дали за „Алиса во земјата на чудата“

08.02.2013 11:58
Илустрациите на Салвадор Дали за Алиса во земјата на чудата

Во 1969 година, за изданието на прочуениот роман на Луис Керол, Алиса во земјата на чудата, илустрациите ги направил Салвадор Дали. Издавачката куќа Maecenas Press-Random House од Њујорк го објавила ова издание и уште во текот на првиот месец од продажбата станало нивната најпродавана книга. Освен тоа, ова издание е едно од најбараните дела на Салвадор Дали. Содржи 13 хелиогравури, по една за секое поглавје во книгата и посебна илустрација за насловната страница.

Извор: brainpickings.org 

Слични содржини

Графички Дизајн / Книжевност / Уметност
Книжевност / Уметност
Книжевност / Уметност

ОкоБоли главаВицФото