Студентскиот протест и неговата разврска

21.10.2009 12:32
studentski-protest-2009-10-20.jpg

За Слободен Индекс

Слободен Индекс направи нешто што ниедно студентско движење во Македонија досега не успеало. Собраа неколку стотини студенти кои излегоа јавно, јасно и гласно да ги бараат своите права, и тоа го направија на еден впечатлив и директен начин.

Најважно од сè, тие беа ефективни. Без оглед на природата, ја разбрануваа целата држава, па дури и самиот премиер беше приморан да даде изјава (за содржината понатаму). Она што беа кутрите студентски обиди против воведување партиципација пред неколку години, она што беа сите поситни обиди за барање стипендии, подобри студентски домови, и акциите за одбележување на 1968.. сè тоа е веќе надминато. Неколку стотини млади енергични девојки и момци денес во лице им кажаа на Владата, на СПУКМ и на целата јавност дека не се задоволни од својот статус. Не е важно дали имале прецизна платформа, дали биле позери или не, дали се вакви или онакви, денес студентите излегоа и го кажаа она што сите го знаат и чувствуваат, а тоа е дека во ова општество има многу работи кои не чинат.

Како човек кој учествуваше во организацијата на некои слични вакви работи, можам само да им подадам рака затоа што обединија многу повеќе луѓе и привлекоа многу повеќе внимание отколку што ние некогаш можевме.


За наводната партиска позадина

Како и сите политички работи во Македонија, СДСМ-ВМРО кармата не можеше да ја одбегнат и студентските протести, иако бар едно 15-20 пати беше повторено дека протестите се непартиски. Овој пат ВМРО е на власт и им ја накалеми на студентите етикетата СДСМ. Причините за тоа се развеаното знаме на СДСМ на протестот и партиската припадност на некои од учесниците во СДММ и СДСМ.

Прво, во медиумите осамнаа фотографии од истакнато знаме на СДСМ на протестот и од нив се направи приказна како всушност партијата стоела зад протестите. Е сега, фотографиите сами по себе не значат ништо освен дека, да, знаме беше истакнато. Приказната од теренот е пак, дека знамето беше развиорено не подолго од 5 секунди. Кога оранизаторите на протестот го видоа тоа, прво му свикаа на знаменосецот од мегафон, а тие што беа најблиску до знамето, веднаш интервенираа и тој беше инстантно избркан. Во исто време, некој го препозна како лик кој и претходно се инфилтрирал во студентските акции да прави диверзии токму со вадење знаме од СДСМ и тука настана мала тензија. Се разбира, во медиумите одеше фотографијата од тие неколку секунди кога се мавташе знамето, но никој не кажа за остатокот од приказната. Единствено на вестите на А1 беа прикажани и слики како тој доаѓа, го вади знамето, го собира, и си оди.

Второ, на долго и на широко се мрчеше за учесниците на протестот поврзани со СДСМ. Од она што го знам, навистина имало некои членови на СДСМ кои учествувале во протестот, можеби биле и во екипата која организирала. Во старт тоа е дискутабилна ситуација, особено што во македонски услови партиската книшка си носи со себе огромен багаж. Но, не смее да се изуми дека денес студентите настапија пред сè како студенти, а не како партиски членови и приврзаници. Дури и некој да сакал да собира политички поени, тоа не му успеа, зашто на мегафонот беше критикуван дебело и СДСМ. А организаторите, бар оние кои фигурираа во јавноста, се докажани непартиски личности (ако се гледаат идеолошки обележја, многу од нив имаа анархистички и радикални левичарски обележја).

Е сега доаѓаме и до клучниот момент во оваа дебата. Ај да речеме дека навистина имало СДСМ ликови со намера вмешани во протестот и дури и во самата организација. И шо сеа? Па и да е цел СДСМ студентски протест, цел во плаво обоен. Нека сите носат рози во забите и нека скандираат “Бранко, Бранко!” Нека биде нај-сдсм-комуњарски протест на целиот свет. Тоа по дифолт го прави нелегитимен? Тоа значи дека всушност на студентите им е добро и дека немаат причина да протестираат? Тоа е причина Груевски ноншалантно како неподобни да ги отфрли нивните барања за укинување партиципација, за ваучери, за подобри студентски домови? Тоа е причина Малчески да хистерише на телевизија и да се заканува со тужби? А пак ќе повторам, есдесовското во овој протест е накалемено од страна.


За Самоил Малчески и “Студентскиот Парламент”

Во Македонија студентите не се претставени соодветно (бар нивното огромно мнозинство не е). Студентскиот парламент (СПУКМ) е сè само не студентска организација која ги штити студентските интереси. Тоа се докажа по кој знае кој пат во случајот со Слободен Индекс.

Прво, студентите кои живеат во студентските домови се пожалија дека истакнати членови на СПУКМ им се заканувале дека учеството на протестот ќе ги чини легло во домот. Таква форма на притисок не е непозната зашто и многу пати до сега се случувала. Низ Скопје не е тајна дека студентските домови се еден вид бази на партиски активисти кои вршат секакви притисоци. Од моето лично искуство, освен што ни беа кинати плакати и слично, некои студенти кои нè поддржуваа беа фаќани и за врат и им беше вршен екстремен притисок.

Второ, Самоил Малчевски денес тотално одлепи. На страна тоа што не покажа никаков слух за студентските барања, туку и тотално ги нападна, неаргументирано и стихијно, дури и налудничаво. На дебата со претставникот на Слободен Индекс, Богољуб Павловски (мој другар, човек кој по убедување е анархист и нема никаква врска со политички партии), и со една претставничка од МОФ, освен што разулавено мавташе со некакви си “докази” дека протестот е партиски, на студентите кои тој треба да ги претставува им рече дека лажат, дека се СДСМ, дека се Сорос а знаеме Сорос што прави, дека лажат, им упаѓаше во збор, им се развика, им се закануваше со тужби, им ставаше зборови во уста и што сè не (водителката вика “Богољуб Павловски од Слободен Индекс”, Малчевски улетува “не, од СДСМ”). Гнасно, долно, одвратно.

Добрата вест е што веќе денес се одржуваат студентските избори и толку од Самоил како студентски “лидер”. Но има две лоши вести. Прво, веројатно Самоил го чека блескава политичка кариера, што значи нема куртул од него. Второ, човекот кој ќе го наследи ќе биде веројатно Иван Живковски - Медо. Тој лик како претседател на Сојузот на студенти на Правен шетајќи со портокалова алка на раката исто така своевремено вршеше притисоци врз студенти - на еден од активистите во настаните за одбележување на 1968 “Медовата” банда му се закануваше со бркање од факултет. Неговата банда ни ги испокина плакатите и налепниците “Секогаш сомневај се во апсолутниот авторитет на професорот” (бидејќи мислеа дека се СДСовски), налепници кои ги лепеа и асистенти а и некои од професорите. Така што, бар уште еден мандат, студентите нема да имаат свој легитимен претставник.


Што понатаму?

Луѓето од Слободен Индекс се пред огромен предизвик, но и под силен притисок. Наспроти себе ги имаат назабените ВМРОвци, СДСМовците кои сигурно ќе сакаат да ќарат политички поени (можеби некои ќе си го стават протестот и во резимето на активности), но најголемиот противник сепак ќе им останат апатичните илјадници студенти кои никако не може да се мобилизираат да излезат на улица.

Што ќе се случува во деновиве што доаѓаат, никој не знае. Ако Слободен Индекс попушти пред притисокот – а знаеме дека машинеријата меле - никој нема да им се лути и ќе можат да излезат со чист образ. Но сепак, ако ја повторат денешната решеност и трпеливоста со која го градеа движењето за да се спротистави на овој притисок, тогаш веќе ќе може да се зборува за едно стабилно студентско движење кое ќе биде битен фактор во ова општество. Многу од студентите денес се погодени од тоа како беа нападнати, почнувајќи од премиерот, па преку МТВ и Сител, до Самоил Малчевски. Единствениот начин да се издигнат над дневнополитичките СДСМ-ВМРО препукувања е да продолжат уште пожестоко и поодлучно во борбата за подобар статус. Затоа што денес се виде дека студентите се сила која тешко некој да може да ја сопре.

Фотографии: Макфакс

За повеќе фотографии од настанот, кликнете овде.

Сосема се согласувам...

Сосема се согласувам... постои страв дека ако се излезе некој со пет- секундно знаме ќе ти ја удри етикетата на чело, а кај постарите владее параноја дека ако децата им отидат на протест готово - влегоа во меѓу партиската машинерија. Кај народот има страв од било какво појавување во јавност бидејќи секое бидува обоено со една или друга боја. После испаѓа тешко тебе, единствен спас ти е да бегаш од земјава.
Епа нема да бегаме, спремни сме да останеме и да се бориме за тоа што го заслужуваме! [и не само како студенти, како луѓе!]
Искрено за дебатата, требаше Богољуб повеќе да се подготви и да биде побрз во мислата и во исказите. Самоил е идиот, ама веќе милијарда години е претседател на ССУКМ, сега и на СПУКМ... него му е Павлов рефлекс да мафта со скрин шотови од фејсбук како доказ, и да збори сто на саат напаѓајќи го соговорникот дека ако не е од негова, тогаш е од другата партија („Сакате ли војна?!“)! Не мораше ни да се донесе посебен заклучок да се потврди темата на „дебатата“ - дали студентското движење е партизирано.
Сметам и дека барањата треба да се пренасочат поправилно, да не се спомнуваат ваучерите кои и онака не беше задолжително да ги добиваме во последните 2 години, треба да се бараат основните права на она што ни следува! Подобри, чисти и непартизирани легла во студентските домови (дали некој бил во Гоце во последно време да му падне покривот од ВЦ-то на глава?), можеби не целосно бесплатно образование, но НАМАЛУВАЊЕ на партиципацијата, посебно на факултетите каде цената за кофинансирање е до небо, да не зборуваме колку се скапи магистерските студии, а нема никакви стипендии за најдобрите студенти. Треба да се бара СТУДЕНТСКИ ПАРЛАМЕНТ кој не е преименуван претходниот партизиран сојуз, каде секој студент ќе има право да се кандидира за член (не за претседател со собирање на 3000 потписи) и кој ќе може слободно да се презентира без да му биде удрена четка фарба. Мора како пушка да се кажуваат кои се барањата и сите да се целосно издржани со факти и изјави од искуства, а не да се збори неподготвено и да се дозволи да те извади од такт некој идиот позади кој работи цела фабрика.
Замислете и Самоил спомна дека СПУКМ не е единствената студентска групација (постојат еден куп студентски организации кои одлично работат), но идејата СПУКМ да биде вистински парламент, а не преименувано ССУКМ, каде студентите ќе имаат право да се кандидираат и како членови на СИТЕ студентски организации, но и како индивидуални кандидати, воопшто никој не ја спомнува! Кате од МОФ ја начна оваа тема, Самоил ја избегна напагајќи ги дека се спонзорирани од Сорос (иако сите НВО-и, вклучувајќи ги и МОФ добиваат одредена сума годишно од владината Агенција за Млади и Спорт) и дека им ги обезбедил актите од СПУКМ а тие и покрај собраните 10.000 потписи пред 2-3 години, сепак не кандидирале човек за на денешните избори.
Во секој случај дебатата беше одлична циркуска забава и пресликување на реалната ситуација во земјата. Не се признава неутралност, не се признава слободна мисла, не се признава НЕпартизираност и луѓето што имаат што да кажат не се оставаат да дојдат до збор и згора на тоа се нарекуваат лажговци! За жал.
Јас верувам дека тоа може да се промени. Верувам дека Слободен индекс добија уште поголема поддршка после ова, се надевам дека ќе успеат да се оградат од партиските полтрони кои се сликаат покрај нив за слава.
Поздрав до сите што излегоа вчера и само напред! За индекс во шарени бои! :)
 

Konechno edna pametna

Konechno edna pametna rekapitulacija na vcherashniot nastan...BRAVO!!!

ајде бе, не се филмајте какви

ајде бе, не се филмајте какви студенти, какви бакрачи и револуции, светот се движи напред... реални студентски протести има само во франција, циклично, како некој вид кореографски ритуал за француските револуционерни традиции. студентот е најпривилегиран и најразмазен член на ова друштво. џандарите се помалку омразени. сите ги тапшаат на најкомунистички патерналистички начин: вие сте авангарда, бла,бла, политичко движење, како не, курац, и кога правеле бунтови студентите биле мразени од сите, а не вака тапшани и форсирани од медиуми. (поготово од новинарот Вуна на конзервативниот бранков неделник “Глобус“)

Do  Trajce Drvarce: A be

Do  Trajce Drvarce: A be Trajce Drvarce, tvojot psevdonim totalno ti odgovara na tvojata mentalna struktura. Studentite se i ke ostanat avangarda na sekoe opstestvo. Bile razmazeni, tapsani, nemam videno deka gi galat nesto mnogu, a deka gi ograbuvaat, toa da, imam videno i gledam sekoj den, uste samo da pocnat da im naplakjaat vleznica za Fakultetot vo kojsto studiraat.
A za "Globus": Fala mu na Boga sto imame takov nedelnik so novinari od prva kategorija. Ili ti citas samo bilteni od sportska oblozuvalnica, pa ne pravis razlika.

Samo napred studenti. Ne

Samo napred studenti. Ne dozvoluvajte da ve raskoleba VMROSDSM mafijata. Mora od nekade da se pocne so studentsko dvizenje. Ako ostanete na ovaa linija i vo ovaa borba VIE KE BIDETE PRVITE vo Makedonija. Napred !

STUDENTSKI PROTEST-20.10.2009 vo 13 casot

Novinarkata Monika sto go pravese prilogot na MTV 1 za zal bese moja koleska. Mnogu neprofesionalno go odraboti prilogot, kako da zaboravi sto ne ucea vo amfiteatrite na Praven. Za zal, tokmu nejziniot prilog bese mnogu polos od onoj na Sitel, kojsto duri me iznenadi so svojata mlakost. Najtendenciozna bese voditelkata na vestite na Kanal 5, koja sto dojde po partiska direktiva vo televizija da gi odraboti izborite vo 2009 godina, i za zal ostana vo televizijata. 
I da imalo clenovi na partii, se soglasuvam deka voopsto ne e problem nivnoto ucestvo, dokolku ne e del od partiskite igri vo nasoka VMRO-SDSM i obratno. Imam custvo deka ovoj pat ke trgne kako sto treba so ovaa organizacija, i zatoa  im ja davam mojata poddrska.

razvrska na studentski izbori

A kakvi mozat da bidat studentskite izbori osven partizirani? Pa pretsedatel na studentska izborna komisija e SURBEVSKI pretsedatel na UMS od Demir Hisar, Znaeme...Samoil bese donator na kampanji na VMRO...zalosno za studentite!

 

Не навивам за никого,

Не навивам за никого, легитимно право е на секој возрасен граѓанин да се определи политички и партиски, но, симптоматично е што без никакво подготовка и дигање џева, излегоа директно на улица. Што е следно? Во планина? Секоја борба за некакви права има динамика, од шушкање, преку прозборување, по некој кружок, интернет група ова она... Директно на улица?!? Тешко.

 Samoil = NAJ GRD VANZEMALJAC

 Samoil = NAJ GRD VANZEMALJAC

абе смешки беа протестиве,

абе смешки беа протестиве, двајца без тројца.

За среќа и за жал,

За среќа и за жал, студентите, или барем младите во тој возрасен опсег (одприлика 17/30) се биолошки супериорни, што значи по интелигентни, адаптибилни и свесни од старите луѓе кои наскоро ќе испоцркаат како и да е. Единствено нешто што им фали на биолошки супериорните, е позиција и архива на искуства (меморија) што доленаведените секојдневно го мафтаат пред нос на секој дека е есенцијата на успешен зрел човек.

Prmnogu sum sreken sto

Prmnogu sum sreken sto postojat studenti koj znaat sto sakaat i znaat sto znaci zborot student, a mi e premnogu zal sto se vo tolku mal broj. Za site studenti koj ostanaa nastrana od ova slucuvanje neka si go zemat indeksot i neka si go izbrisat g...to so nego, posto toj indeks samo tolku im vredi. Tokmu vo vakvii protesti ja gledm silata i znaenjeto, a ne vo poltronstvo i skapo plateni reklami cij sto efekt e samo zludno potroseni pari. Znaenjeto i silata se bas vo studenskite protesti koj sto se so edna edinstvena cel da se podobri kvaltetot na studiranje, a ne samo kvantitetot dragi vlastodrsci i segasni i prosli!!!!

После  20   години 

После  20   години  транзиција  сите  научија   дека   кој   плати  тој  клати ... Што  не  се  бунат   и   избираат  тие  што  учат  на  приватен  факултет ...
Јебига   нека  си  поправат   името   од  студентски  протест  во   протест  на  студентите  од  државен  факултет  .
Значи   сега   има  два  типа  студенти - оние  што  плаќаат  , и  оние  кои  протестираат ... Капитализам .......
И НА  КРАЈ   МОЈАТА  ПОРАКА  ДО  ДЕМОНСТРАНТИТЕ
ПЛАТЕТЕ НА  ПРИВАТЕН ФАКУЛТЕТ И КЕ ДОБИЕТЕ СЕ ШТО БАРАТЕ ...  Немора  да  протестирате
 

Почитувани читатели и

Почитувани читатели и коментатори на Окно,
ви благодариме што ја посетувате нашата страница и што, низ коментирањето, придонесувате за медиумскиот плурализам на нашава јадна јавна сцена, која е изложена на огромен притисок од агитпропот на власта (тој притисок најчесто е неформален, искажан низ анонимните муцкички на подрумските стаорци, чие канџиџки врз срчата ги слушаме кога ноќе се растрчуваат низ кафкијанските ходници на партијата што знае се’ и контролира се’).
Но, треба да се каже: сите коментари овде не се добредојдени. Поради лични навреди и поради штапски политички маневри (водени главно од дувлата на ДПМНЕ, но и од други спинерско-удбашки дувла), моравме да избришеме неколку коментари.
Говор на омраза, навреди, интимизирање, ад хоминем аргументација, штапски прилози, психопати и садисти - главно ќе бидат цензурирани на порталов (освен ако не треба да послужат ко огледни примери до кај е забеган „македонскиот ум“ во времето на „преродбата“).
уредник

Кољо, тепа параноја, а? =)))

Кољо, тепа параноја, а? =)))

Благодарам на поддршката

Благодарам на поддршката луѓе, јас сум студент и бев на протестот и ќе излезам на улица пак кога ќе има протест. Мора од негде да се почне, а дека ќе не етикетираат бевме свесни. Тоа е цената што мора да се плати ако сакаш јавно да искажеш мислење во Македонија, ама и покрај се’ ќе продолжиме.
Доста беше молк!

Вуна чоек брзо кажуј каде да

Вуна чоек брзо кажуј каде да ја најдеме дебатата на која Малчески одлепил!

 Келепур, еве ти брат повели

 Келепур, еве ти брат повели кај што Малчески одлепува.
 
http://www.a1.com.mk/vesti/video.asp?Video=09/sead-studenti-21-10.wmv&VestID=115264
 
Јасно можеш да слушнеш како оној што не се гледа на камерата збори со 300 на саат, додека Малчески се обидува да зуцне нешто и да ги замоли да не го снимаат. Многу е брутален тој Малчески. На крајот имаш и еден сведок што го видел Малчески како листа некој лист со наводни незаконски доделени студентски легла.
 
Иначе браво бе, од 30 000 студенти, 300 на протест. Тоа е излезеност од 1%.
 

Не е параноја туку, да

Не е параноја туку, да речеме, метаноја, или метафора. Со оглед на тоа дека мене ми станува неподносливо одвратно и понатаму да се драпаат едни те исти политички фрази (јал за јал контра), се фурам на литература, чат-пат, повремено. Не е параноја, значи:)
А линкот го бришам оти упатува баш на една од тие безбројни (и во суштина безбојни, мада доста воинствени) штапски (подрумски) монтировки. Монтировките се заебани зашто често манипулираат со делови од вистина. И тоа, ми се чини, ќе биде најстрашното кога ќе паѓа авторитарната груевистичка симулација што ни ја презентираат ко стварност: дури и оние груевисти кои ќе ја кажуваат најсоголената можна вистина ќе бидат исмејани (ко тој со пожарот, од приказната) оти милијарда пати пред тоа и вистината и лагата ги користеле само за пропагандни маневри.
Инаку, се разбира, на Окно се добредојдени и овие и оние, целата цветна палета! Башка, коа веќе се кинат коментари сигурно ќе има и грешки и уреднички произволности, но тоа е.

 А Коља, зошто вие како

 А Коља, зошто вие како уредник сте пристрасни и обоени? Не треба ли модераторот да се воздржува од квалификации, посебно не еднострани и не стигматизирачки, ко на пример „груевисти“, „агитпроп“, „муцкички“, итн.? Не ли е и тоа говор на омраза? Ад хоминем напад? Воинственост?
 
Ја би потсетил дека за да се смени нешто (кон подобро), прво треба да се настапи со сопствен пример. „Биди промената што сакаш да ја видиш во светот“ рекол Ганди. А ти како модератор не можеш да се воздржиш да нападнеш и оцрниш некакви си „груевисти“ итн. И сега претпоставувам, членови, па и благи симпатизери на ВМРО-ДПМНЕ би можеле да се најдат навредени од искажаново. Оти никој не сака да биде нарекуван со погрдни имиња. Сеа, ја нит сум партиски војник ни ништо, ама сум симпатизер (на некои политики на Владава не на све и свашта), па зошто да бидам инстант етикетиран, а?
А политички неутралните граѓани би требале да се подисплашат од некој си таму „агитпром“ што им го пере мозокот? Што е фркава, немаш способност за едноставна модераторска неутралност и непристрасност? За демократско одржување ниво? Ако немаш зошто си модератор? Јас разбирам политичка нетрпеливост, ама сепак и општа култура и домашно воспитување се во прашање. Посебно кога си модератор!
 
А што се однесува до анонимни „муцкички“ и „стаорци“, јас и уште по некој друг реагиравме со коментари и на други написи освен на овој, ама таму се немаше слух за бришење на масовната анонимна слуз. Апелирам СИТЕ анонимни (а во исто време и навредливи) коментари да бидат избришани. Значи, СИТЕ. А не да си играме мајка, па макеа.
А на пиши-бриши линкот јас видов само слики од одредени личности кои во повеќе наврати очигледно се дружеле. Или фотомонтажи се тоа. :| Можеби очите не’ лажат... Масовно... :D
Али добро - не бил на тема (можеби) па затоа е избришан. Супер. Немам ништо против се’ додека таа политика на строгост се спроведува доследно. Очекувам бришење на барем полла од навредливите анонимни коментари. Без разлика чии војници се (или не се).

А ја те рачунав за брат.

А ја те рачунав за брат. :))
 
Инаку, зошто некој не би смеел да дава коментар непотпишан? Зошто би морал некој да ме легитимира? Од друга страна, што е па поразлично доколку пишам Перса?
 
Од што до толку многу се занимаваме со непостоечки (илузорни) нешта, не можеме да го симнеме превезот од очи и да ги согледаме суштинските проблеми насекаде околу нас.
 
И,  ова... Душане, земи учи не се заебавај. :) Остави ти Окно, си имаат тие публика и без тебе.
 
Уствари, шкртни ова последново, очигледно сум поспан. :))
 
p.s. Вуна, добар?
 
 
 
 

 Анонимен брату, ми

 Анонимен брату, ми „звучиш“ познато ама ај... :D
Инаку, не е „непотпишаноста“ сама по себе проблем, проблем е кога некој ја (зло)употребува за да навреди некој друг, во недостаток на саглам аргумент или „образ“. Значи, некултурата е проблем број 1.
 
Вториот проблем е истоименоста на непотпишаните. Малце е шизофрено коа ќе прочиташ 4-5 поста од „Анонимен“ еден по друг, со исти имиња а со различни „гласови“ и мислење. Па иди после снајди се кој на кого му реплицира, кој што мисли и кој за што се залага. Хаос. Ја блокира комуникацијата.
 
Трета пак работа е: од каде па знаеме дека Душан навистина се вика Душан, Киро е Киро, а Коља - Коља? М? Може ја сум Вуна? :P Сајтов, колку шо приметувам нема механизам за регистрирање корисници, па до тогаш ќе се губиме во муабетиве. На крај краева не е ни битно кој како се потпишува, се согласувам, ама за дијалог мора да имаш најмалку 2 различни страни, А и Б, 1 и 2, X и Y... Другово е се’ каша попара. :P
 
Немам ништо против анонимно искажано мислење (без разлика што подразбира тој начин на претставување), ама би сакал бар да си се држиме сите до некое име или надимак, чисто да се има ред, ако веќе сакаме да праиме муабет. А овака точно дека е многу позабавно, ама па сеа... Забава и памет ретко се компатибилни. :) Не е легитимација у прашање оти не е ова полициска станица, ова е сајт на кој и да сакаш не можеш да се легитимираш (реков нема опција за регнување корисници). Уствари, ова ти е проширен блог.
 
А сите ние сме си браќа (и сестри) мене ако ме прашуваш. Еве брат сум ти! :D
 
Иначе сериозно ќе одморам од Окново, нема леб од тропање празна слама. Има само тенчење на живци. А за учење си завршив ја и си научив се’ шо требаше ич да не се секираш. Сеа малце работа и вампирење (читај: блеење) у текст у Ворд... Денови ли се денови, компјутерџиски маки големи! :)
 
Поздрав,
Душан
 
П.С. Вуна спие остај го. :)

Многу ми е интересен посебно

Многу ми е интересен посебно делот во кој Вуна онака ноншалантно вика па и сите да биле членови на ЕсДеЕс што имало врска пред се биле студенти. Де бе Вуна колку години начука и уште дозволуваш да паѓаш во стапици намерно или ненамерно. Како прво да расчистиме спонтан протест со повеќе од 100 учесници без активно учество на некоја политичка партија во Македонија мислам дека се нема случено, а верувам дека така е и во светот. Второ да бидеме искрени каква ќе беше реакцијата на медиумите доколку беше обратана ситуација? Да имаше членови на ВМРО на било каков протест кога ЕсДеЕс е на власт? За тоа ќе се зборуваше со денови. Вака поврзаноста на дел од оваа организација Слободен Индекс со СДММ ја објави само Вечер и плус тие коментари за знамето што ги имало на А1 и Канал 5, да беше ВМРО којзнае што ќе беше. Или еве ти споредба со настанот на плоштад кога дојде до инциденти зошто тогаш не рече па што ако биле некои од контрамитингашите членови на ВМРО па дури и што ако некој некого нападнал физички тоа не значи дека е став на ВМРО. Но не, тогаш пишуваше по неколку колумни за државен терор за тоталитаризам. Тогаш НЕОФИЦИЈАЛНО дознаваше како тоа била монтировка како се спремале со денови по штабови се разбира без никаков доказ. А од друга страна за овие што го рекламираа протестот најмногу сите до еден сликани со БЦ и со маици ЕсДеЕс имаш целосно разбирање. Чудно малку нели.Трето доколку организаторите на протестот стварно беа аполитични ќе речеа во почеток уште не сакаме мешање на партии не сакаме злоупотреба (а есдеес очигледно ја правеше пошто сите нивни блогови и симпатизери јавно го узурпираа протестот) а можеа дури и да кажат дека партиски активисти не се потребни на протестот за да ја избегнат етикетата но не, тие ги повикаа сите да дојдат и се заебаа. Дозволија намерно или ненамерно да бидат злоупотребени и уште еднаш ја покакаа работата. Ај веќе да не набројувам која точка е по ред, Малчевски не го знам што направил пошто веќе не сум студент, за претходните можам да кажам дека стварно ништо не направија, Самоил на телевизија го гледав почесто и има ораторски способности е сега за другово стварно не знам, секогаш се прави компарација со претходниците, со ветеното,реалната моќ на еден студентски лидер и тн. Па бујрум направете споредба, а не само да се вика беспари факс дај ваучери и тн. Ако гледаме така додека е Самоил се реновираа некои студентски домови,тогаш се донесе одлуката за ваучери. Друго што ми беше одвратно беше вчерашниот настан додека имаше гласање кога членови на тоа НЕФОРМАЛНО здружение Слободен Индекс му се унесуваа во лице со камера на Самоил и врескаа и хистерично се смееа очигледно на најмизерен начин обидувајќи се да предизвикаат физичка реакција кај Самоил за да плачат како биле тепани. Навистина подло ама не им успеа. Јас да бев ќе и ја учукав една на таа што се врткаше наоколу смеејќи се во фаца, добро затоа ја не се кандидирав за студентски лидер не трпам глупости -).
И за крај влијанието на ВМРО-СДСМ ќе се оттргне од студентските организации, кога ќе се појави одредена група на луѓе кои на пример јавно ќе истапат и ќе речат ме избркаа од домот затоа што не сум вмровец или сдсмовец, после тоа ќе учествуваат на јавни дебати, ќе даваат идеи и тн. а не кога ќе се соберат шминкери кои бараат бесплатен факс а имаат кола од кога се бруцоши или дома имаат лаптоп и десктоп компјутер а бараат ваучер за уште еден.

 Добар пост! Прилично се

 Добар пост! Прилично се согласувам со твоите ставови.

Јадни вмровци! Ги тепаа на

Јадни вмровци! Ги тепаа на плоштад (беа против градење црква&џамија, да потсетиме), а не смееја ни да кажат од која партија се! Сеа ги малтретираат (а они само бараат минимум правда - ваучер ко минатите што добија и подобри услови за студирање - а ваму баграва ги прогласува за одвратни богаташи и моќници! Каква неправда за вмро! А, иначе, кои беа тие вмро?! Опозиција?! Лумпенпролетеријат?! Уопште више не ми е јасно! Не знам, стварно, кој ги крцка трите милијарди буџет на Грујо! Ќе да е предавничкото есдеес! Викач, не знаеш што збориш! Булазниш! Продааш приказна (од штабот) дека као вмро (т.е. власта) е нормална и фина и пристојна, ова само за нијанси се разликуваме, плурализам, слобода, разбираш, различни политички ставови, Самоил&Грујо праат ова, праат она... Ма, стварно?! Вие тоа ни го зборите?! Да вииш и да не веруваш!

 И што кажа сеа? :)

 И што кажа сеа? :)

Доста јадеш бурек бе, земи

Доста јадеш бурек бе, земи работи на случајот!

Госпоѓице Изабела главната

Госпоѓице Изабела главната намера ми беше да му посочам на другарот Вуна за неговата МАЛА субјективност. Притоа добро ми е познато дека другарот Вуна не е припадник на ниту една политичка партија и не верувам дека некогаш ќе биде припадник на било која партија затоа што луѓе како него не издржуваат во партии -). Му посочив и каде мислам дека се греши со ова студентско движење и како целосно да се оттргнат етикетите од оваа или онаа партија. И никогаш не реков дека мислам дека припадниците на Слободен Индекс се богаташи од едноставна причина што не ги познавам, но познавам добар дел од оние на пример што се бунеа за ваучерите за кои знам дека имаат компјутер + лаптоп. И целата расправа лани дадовте дајте и оваа година ми е без врска. Не ја гледам причината за протест како краен израз на незадоволство, коментирајте го буџетот дебатирајте од парите што се одвоени за образование или не знам под која ставка беа ваучерите што е скратено што е додадено дали има ставки кои мислите дека можело да се скратат за сметка на ваучерите и тн. Ај доста беше ме замрзи да пишувам повеќе мислам ја сфативте поентата -)

Boze gospode!

EH, znaete sto e zalno, toa sto jas kako redoven student, so odlicen prosek( ne sedam vo prv red i ne im gi bodam ocite na profesorite i ne citam od kniga koga odgovaram kolku za info) mesto da momentalno da bidam na informativen razgovor na koj me pratil mojot profesor od fax za nekoj stipendija za dalje ili za rabotno mesto( kako sto se pravi so jakite studenti na zapad) citam komentari na OKNO na pola partizirani i po nekoj normalen osvesten student. Deneska od prva raka doznav od drugarka, partiski clen deka od nejzin stab povremeno specijalno si davale zadaci da dremat po vakvi iskazi, dopiski, forumi, blogovi i grupi i da rckaat.
Da ne duzam mnogu nadvor od temata, ke si otvoram i jas blog da si ja olesnam dusata pa ke vi aknam link tuka:P PROTEST! ZOSTO NI TREBA PROTEST? Nas deka ni treba protest, ni treba. Mene licno kujznae kolku vaucer ne mi treba- imam i desk top i lap top pa spagam valjda vo taa grupata rasipnici studenti spomnata pogore. Jebi ga tatko mi smetal deka treba da bidam tehnoloski pismena pa dvoel od plata, stedel i mi kupil. A i ne sakam prici za toa kako on barem imal plata, koga jadni pola se socijalni slucai zosto i on posle 7 godini medicinski fakultet, specijalizacija i subspecijalizacija, magistratura zema mala plata za taa muka. Ama veke i toa e druga tema.A i decki to get real- vaucher za komjuter e luksuz, toa go nema ni vo Finska kade patem brz internet e veke i legalno pravo koe mora da ti bide zastiteno( DA, ZNAM ZVUCI NEVEROJATNO NO TAKA E). Toa sto nekoja partsika garnitura, ne e bitno koja svesna deka ili im extra vo budzet sto mora da se potrosi ili ima izbori vo idnina pa mladina treba da glasa go napravila dve godini po red, ne znaci deka sega sleduva i za nas.
Vtora tocka- nikakvi studentski domovi! Jas sum od Skopje i ziveam vo topol stan, delam soba so brat i sestra( sto me vraka na parite na onoj pogore koj da ziveam vo USA ke bidat milijardi ali tuka se dovolni za laptop i desktop) ali za toa treba verojatno da strajkuvam vo dnevna kaj majka mi a ne pred Vlada. Kompletno gi podrzuvam studentite koi ziveat vo tie krsovi da izlezat na protest, kako i site nie da gi podrzime zosto nemaat bazicni uslovi za zivot. Mislam na kraj i moite vo medicinar ziveele( sto e krs nad site krsovi) pa ako nisto drug od nivni prici i od denesno gledanje znam deka nesto sto bilo gadno i krs pred 30 godini seuste e taka i ne mrda od mesto!
Jas licno na 20.10.2009- ne bev pred Vlada. Stoev na mojot Praven fakultet koga pomina protestot i eden mig bev ekstremno srekna sto gledam kako nekoj se macel da pisuva ekstra inventivni transparenti( tazni posto se realni, ali i cool) sto vidov kako gnevot od moite 3 godini studiranje se ispukuva vo tie svirezi ... SI REKOV OVA E STUDENTSKI PROTEST, OVA E LUDILO, OVA E AVANGARDA, OVA E KONECNO NESTO... i toa i e, nesto samo pocetok! Posle vidov eden dobar del od protestantite:P i vidov da vi kazam edna golema grupa veciti studenti, i iskreno i ama bas subjektivno i mozebi potcenuvacki najgolemite glupaci od moja grupa! No pa i site oni studiraat vo nikavi uslovi, imame site ednakvo pravo da se bunime. Ne go kritikuvam protestot deka bil los zosto del od lugeto vo nego bile sugavi, tuku mi e zal sto site sme takvi.
Ama posle se zaprasav, koi se motivite da se buni eden seljak od kaj mene vo grupa koj se pojavuva na 2 predavanja vo mesecot( i na niv pretezno sere kako nie so sedime ponapred citame od kniga i sme bubatori) i sekako se cudi kako e mozno nego na fax da ne mu pisuvaat 10 posto ALOOOO on se pojavil. Od Ohrid e, a ima stan vo Skopje( svoj)a ni jas toa go nemam. Ne e solidaren posto iskreno pred nego imam padnato, a ni raka ne mi podal.  I edno 10 takvi slicni profili vidov i sfativ deka ako gi sednam tie 300 dusi tamu ama sekoj od niv individualno i im dadam soba so tv i dvd, ekstra opremena vo studentski dom i vauceri ne 1- 5 be brate site ke si otidat po doma!Jos bolje i ako na vesti gi ima edno 3 pati vo den za da se vidi deka se mladi buntovnici. DAJTE BRE VE MOLAM, NA MEGAFON ZBORI DEVOJKATA KOJA LANI POBEDI NA ONI FAKE ORATORSKI NA PRAVEN-FAKT NAJDOBRA BESE! NE SE BUNAM ZA TOA! Jas na nea i za nejzinite oratorski vestini bi i dala mnogu poveke od diplomana od Praven fakultet.NO ZOSTO VOOPSTO UCESTVUVALA, ZOSTO NE BOJKOTIRALA?
Zalno e opstestvoto vo koe ziveeme, problemot e pogolem i od vaucer i od studentski dom i od tie nasi vasi SDSM VMRO!!! Probelmot sum jas, problemot si ti , problem e seta nasa makedonstina sto ne ima unisteno kako luge, pa ne ni gledame ko sto treba. Dzabe e da studiras i vo top uslovi, ako ti predava nekoj koj 10 godini e profesor a uste nema ni kniga napisano po predmetot. Kaj na sustinata ne e sredena i programata, a kamo li materijalnite raboti za koi i se site ovie protesti. I ke zavrsis i na privaten i osven ako majka ti i tatko ti ne te vrabotat, kaj ke odis? Sto ke pravis?
Nie cela drzava treba da izlezeme na protest! I da se prasame sto ne e vo red so nas...posto nesto smrdi strasno tuka- i aj ve molam nemojte da mi se furate zosto na site sdsmovci im e ubavo 4 godini pa posle im smrdi, na vmrovcive sega pa cvekinja im cvetaat a utre da pobedi BC na izbori ke pocne da im smrdi! Jas sum neutralna propalica. Mene mi smrdi uvek. Ako e ubavo ke kazam deka e ubavo, ama problemot e sto eve cekam da bide i nikako ne stanuva!

 

Добри поенти, интересна

Добри поенти, интересна перспектива брате, ми звучи искрено ова.
Иначе сум чул дека на Правен работите ПОСЕБНО смрдат (врски, тежок непотизам, итн.), ама уште нема некој храбар јунак да се искаже за тоа. Пошто најверојатно како последица на неговото излагање никад нема да му дадат да заврши факултет...
 
Ама како шо знаеме исто така, УКИМ се води како независна институција. Нит Влада може да ја притиска (бар не јавно) ниту пак Опозицијата. А професорите по факултетите се и вмровци, и комунисти, и сдсмовци, и либерали, и тморовци... И сега кој останува да притиска? Само студентите, никој друг. Мое мислење е дека мора да се охрабрат студентите да ги пријавуваат нелегалните активности на корумпираните професори, за после МВР да има причина да влезе и да истражува околу случајот. А вака... Џабе лаење. Кучињата си лаат, карванот си врви... Уапсија по некој професор, казнија по некој (овие работи се исклучиво по заслуга на студенти кои притоа, барем на мојот факултет, имаа и роднини во МВР!), ама не знам колку е сменет трендот...
 
Посебно на Правен не знам како е пошто од другар сум слушал дека еве, барем за Ораторскиот натпревар, професорите НЕ дозволувале студентот оратор сам да си избере и подготви текст за говор. Што е тешка глупост која доаѓа од самиот „столб“ на правната држава (Правен факултет ебаго). И на тој Правен факултет кај што наводно се учи за демократијата и слободата на говор, професорите им наредуваат на студентите кој говор да го говорат. Си ебало мајката. Иначе не знам каква била политичката позадина на професорите кои стоеле зад ова. Таму има од Фрчко па надаље... :)
 
Ај поздрав...

Коља, стварно, тебе и Вуна и

Коља, стварно, тебе и Вуна и сите од друштвото, треба да ве одведеме во КАМП да научите да ја сакате татковината и да се излечите од интелектуализмот.
Добар физички КАМП, во кој ќе сфатите дека патриотизмот значи да не поставувате премногу прашања, (што курац, па тебе за буџетот да те консултираат?) и пред се, на твоето препотентно газе да сфати дека НЕ ЗНАЕ СЕ!, фронтот што ги збираш као “интелектуалците против Груевски“ (ма, дај прибери се!) пати од тоа дека ЗНАЕ СЕ!
Исто, да престанете со организирање протести, не затоа што сте салонци со педикир,  туку затоа што протестите се спротивни на македонската културна традиција.
ВМРО не се идентификува јавно кога ве дисциплинираше на плоштад, бидејќи таа беше и остана конспиративна организација. Во тоа е нејзината привлечност, егзотика!
 

 Освен носењата у камп, it is

 Освен носењата у камп, it is pretty much so...

Vuna, znaes mnogu dobro do

Vuna,
znaes mnogu dobro do koj stepen se organizirani  i iskusni onie sto go organiziraa protestot. Problem ne e toa dali nekoj/a od niv e od politicka partija, problemot e sto zaradi samo navidum dobrata organiziranost, seto ona sto ke go postignat, koga vekje ke pocne da znaci nesto, mnogu lesno ke im go odzemat i zloupotrebat. Zarem ne e simptomaticno sto ovie protesti se poklopuvaat so povikot na Sojuz  na sindikati za obedinuvanje vo borba za rabotnicki prava...
Apla se gleda deka se gotvi ,,revolucija" so koja opozicijata saka da se vrati na scena. Steta ke bide mnogu mladi idealisti da bidat izigrani i razocarani, pa da gi zagubime kako takvi  - a mnogu ni se potrebni.
Trajce

"Steta ke bide mnogu mladi

"Steta ke bide mnogu mladi idealisti da bidat izigrani i razocarani, pa da gi zagubime kako takvi  - a mnogu ni se potrebni."
Од овој проблем континуирано страда нашата држава.
Затоа сме пасивни, затоа се повлекуваме, затоа владее апатија и страв од олигархиски заговори, па со скепса прифаќаме дури и кога некој изјавува дека сонцето изгрева на исток.
Мислам дека овојпат „младите идеалисти“ беа свесни за пост-трауматичното партиско етикетирање (ништо ново, нели) и нема туку-така да се предаат. Повеќе од прифатливо е дека во редовите на тие млади идеалисти ќе се инфилтрираат субјекти на трулиот систем, ама, ни тоа не е ништо ново. Затоа треба да се биде претпазлив, ама не до таа мера за да се стане пасивен, така нема да има прогрес.А, прогресот ни е потребен повеќе од кога било.
Сакам да додадам уште нешто, неврзано директно за твојот коментар.
ЈАс сум партиски необоена (знам, многу мал процент ќе верува во оваа изјава затоа што од преголема употребна која несоодветствува со реалноста е станата излишна). Не е важно, важно дека јас верувам во тоа и тоа не може никој да ми го порекне. Може да ме оцрнуваат до задутре дека сум дел од некаква партиска инструментализација, ама ЈАС ќе ја знам вистината за себе си. Вистината за себе си никој не може да ви ја одземе, макар целото човештво го негирало тоа во кое верувате. Верувам и знам дека има и други самосвесни битија кои си веруваат себе си и нема да се премислат заради етикетите, затоа што ќе знаат дека посoти миниму еден кој е „true“.

 Се изначитав доста работи во

 Се изначитав доста работи во коментариве и неможам да се изначудам. Многу чуден народ живее во оваа држава. Душан, Ванчо, Викач, Трајче, вие дефинитивно сте луѓе кои воопшто не сте поврзани со студенски проблеми и прашања, а темава е баш за тоа. Ама за жал вие сте испровоцирани за исполитизираноста на овој настан па коментирате. И сами кажавте како не треба да се зима став за тоа, па дечки вие таа тема ја рчнувате во коментарите. Стварно само да се серело по интернет, а воопшто да не се немало чуства околу вистинскиот мотив за разгворот. Кога еднаш ќе сватите дека денес на власт е ВМРО и јбг, против нив ќе се протестира. Кога би биле СДСМ тие би се напаѓале. Значи се напаѓа власта, таа што ја води државата, а сега знаеме која е и тоа е тоа. Вашите барања не треба да ги искажувате на протест, треба преку институциите. Па ве моалам, кои се тие институции преку кои треба да се обратиме, кога истите тие се поврзани со власта. А знаеме и дека самата власт воопшто не е заинтересирана за разговор. Во тој случај останува да се протестира. Е сега да, одма се залепија етикети, но доколку ние што протестиравме сме искрени во тоа што го баравме, ќе продолжиме и нема да дозволиме секој втор граѓанин кој знае само да седи пред ТВ и да гледа што му е сервирано да коментира. Ние ќе си продолжиме и понатаму, зашто многу добро знаеме која е нашата цел. Ваучери не се делеле никаде? Па ај кажете ми вие во која друга држава од ЕУ сте виделе студенти без информатичка едукација? И самиот премиер кажа, „Образованието е моќ“ и „да градиме информатичко општество“. И уште нешто околу тоа. Значи владата донесе буџет според кој на студентите апсолвенти ќе им се доделата ваучери, ама наводно после „кризната ситуација“ со промена на буџетото нема доволно пари за тоа. Епа мислам дека доволно слушнавте од коментарите на студентите, ама ај и јас ќе ви повторам, буџетото за инфорамтичко образување со кој оваа влада се гордееше се намалува односно сведува на 0, а буџетот за статуи од кои нема да гледаме некој напредок останува ист? И затоа не држат вашите коментари дека не треба да се бараат ваучери. Тоа е дел од програмата на владата и мора да ја исполни. Имаше кометар како треба да се увиди што направиле претходните и според тоа да се оценува работата на Малчески. Молам? Ако некој доведувал ССУКМ да постои колку да постои, а некој после нив „мрднал“ со малиот прст, да се кажува дека е добро. Значи се работи за виско образование, тоа се граѓани на РМ од кои зависи иднината и учат и живеат во мизерни услови. Доколку сакаме напредок на оваа држава мора да се подобри образовниот систем. Тоа е еден од столбовите на една јака и цвста држава.
 
Прочитав уште многу други коментари, ама доволно долго искоментирав, имав и мои други работи да искажам, но сметам дека ова е доволно. Се надевам дека се разбираме. Поздрав.
И борбата за подобар живот и права продолжува!

Дарко, што мислиш, дали

  1. Дарко, што мислиш, дали протест ќе ти ги смени корумпираните професори?
  2. Дали протест ќе ти обезбеди компјутер?
  3. Дали протест ќе ти го реновира студентскиот дом?
  4. Дали протест ќе ти ја намали школарината?

 
Еве јас, да го споделам моето искуство:
1. Корумпирани професори отсекогаш имало, меѓутоа додека јас студирав мене никој не ми побара пари ниту пак ме уценувал на некој начин. Но, имам разбирање за другите. На мојот факултет, имаше еден професор кој бараше пари (не секогаш ама како ќе му текне) за да те пушти на испит. 3-4 години жалење кај Деканат од колеги не помогна со ништо. Нивни човек беше типот, и немаа намера сами себе да си прават скандал. Арно ама, некој ден се освести некој студент и ГО ПРИЈАВИ во полиција професоров. Следната недела професорот го имаше и на телевизија и беше уапсен.
За жал, една година од тогаш професорот е вратен на работа, под олеснителни околности го пуштиле, го казниле само парично изгледа, оти е болен (ова е вистина иначе стварно е болен).
Меѓутоа, колку шо знам, он е единствен таков вратен професор. For what it's worth, барем го уапција, оцрнија и им ја смирија совеста на многу студенти и им го решија тој проблем. По истата постапка се апсат доктори, корумпирани полицајци, функционери во владата, итн. Не гледам што е фркава зашто да не пријавите некој ако веќе е криминалец?
Плус, тука збориме за КОРУПЦИЈА, што значи КРИМИНАЛ, што значи ПРИЈАВУВАЊЕ во МВР! И нема трте-мрте околу тоа. А можеш да се жалиш дека некоја институција не функционира ОТКАКО ќе пријавиш некој а тие нема да си ја сработат работата. Се’ друго е трач.
 
2. Ваучерите. Колку што знам годинава најавија дека нема да има, па имаше некоја реакција, па Владата мислам дека вети дека ќе има. Меѓутоа не сум многу сигурен што како ветила пошто не пратев премногу што се случува со тоа плус тоа веќе не е мој проблем, па се занимавам со тоа чисто солидарно.
Јас добив ваучер пред 2 години и сум благодарен за тоа. Се надевам дека и вие ќе добиете, а ако не добиете не е фер, навистина. Меѓутоа ако Владата запне да не одвојува средства за тоа, едноставно тоа е тоа. Системот некад е суров, и нема лек (си знам на свој грб пошто квадрирав ради бирократско недоразбирање а не ради незнаење). Али не искочив да протестирам ради тоа нели? Туку решив да го завршам проклетиот факултет. Јбг, времето не се враќа.
Ваучериве ми стојат единствената валидна причина ради која вреди да се протестира. Ама не да се протестира до бесвест, оти тогаш никој ништо не добива. Сега, на кој колку му дошло до нов компјутер покрај веќе 2 дома јас не знам, ама секој за себе. Позери секад ќе има.
 
3. Ја колку што знам, додека е Грујо на власт се реновираа некои студентски домови а се збореше и за изградба на сосема нов студентски дом. Ова ептен добро звучи. Изгледа студентите немаат трпение ниту пак разбирање за позитивните чекори што ги направила Владата до сега. Секогаш може подобро, ама можеби треба и малку благодарност за некои подвизи, не?
Студентите коа живееја у Стив и коа им паѓаа цигли на глава не протестираа, ама сега кога Стив е реновиран, протестираат?! Логика да ми најде некој?
Плус, ја кога бев студент цело време бев во станови сместен, ама не можев да се изначудам како некои фамилии кои имаа по 2 коли дома а нивните деца си се шетаа со најнови ајподови и лаптопи, се ТЕПАА за место во студентски дом само за да плаќаат по 2-3000 денари. Бедно и лицемерно. Корупцијата таму мора да се расчисти а механизмот се знае: пријава во МВР. Само стравот е голем.
 
4. Школарината. Ја колку што знам УКИМ е независна институција. Владата го финансира со одредени средства но НЕМА официјален механизам за да му наредува или да му посочува одлуки на УКИМ. 
За време на државни празници на пример, УКИМ си работи ако му се работи. Не работи коа не му се работи. Имаат автономност до јаја. И како мислите дека протест пред Владата ВСУШНОСТ ќе изрезултира со намалување на школарините?! КАКО?
Освен со можеби уште поголема либерализација на пазарот и обезбедување конкуренција? Ама конкуренција има. И има и ФОН и Европски. Кои ич не се замараат со фер школарини. 2-3000 евра брате и крај, ако имаш арно, ако не кој те ебе.
Ја лично имав одличен просек во средно па успеав (на приемните испити) да влезам во Државната квота. Мене школарината ме чинеше 200 евра од година, а другите по 500 евра. Што е нешто на што сум ЕПТЕН БЛАГОДАРЕН. Македонија не е Шведска ебаве, многу тешко дека ќе успее да финансира бесплатно високо државно образование за секој студент. У кој свет живеете?
Ама ја верувам дека еден ден и тоа ќе биде, можда поскоро него што мислиме.
---
И ја никад не реков дека не треба да се протестира. Само се сомневам у методиве. Протестите повеќе личат на политички митинг него на БАРАЊА од СТУДЕНТИ.
Викаш: „Ние ќе си продолжиме и понатаму, зашто многу добро знаеме која е нашата цел.“
Уз пат, КОИ ви се барањата? КОЈА Е ЦЕЛТА? Ги има некој дефинирано или се бара само алиби да се „напаѓа“ власта? Тоа е многу „ин“ разбирам, ама некад и многу глупо. Да не спомнувам па неефективно (посебно НЕ кога е под знамето на Опозицијата).  Значи, молам, да ги споделите барањата тука и ЦЕЛИТЕ. Убаво артикулуирани, концизни. А не „борба за права и подобар живот“. Тоа ништо не ми кажува, сори. Уствари, ми кажува дека уствари и НЕМАШ ПОЈМА која ти е целта, туку си само за нешто лут.
И што кур има врска буџетот за спомениците со буџетот за ваучерите? Извини али малце се 200.000 компјутери по сите школи низ МКД? Па сега една генерација апсолвенти ќе била без ваучер? Оф мори мајко... Плус, ако навистина СИ студент и АКАДЕМСКИ ГРАЃАНИН кој бар малце цени култура и интелект, нема да ти биде проблем буџетот одобрен за култура и споменици - баш напротив, ќе ти биде драго заради тоа. Али ова многу кажува за тебе како личност и што мотиви имаш. Те боли кур тебе за култура и образование, тебе ти е битно само да си докажеш сам себе дека ТИ си у право, и никој друг. И дека се’ друго шо се праи, без разлика колку позитивно, е глупо. И после сакате да има дијалог? Сигурно.
Друго, никад не сум рекол дека не треба да се има став. Проблемот е што мојот став е различен од вашиот. Мојот став подразбира малце мислење пред скокање со транспарент ко мајмун тазе симнат од дрво. И расчистување со сопствените приоритети у животот. Ете тоа е мојот став.
Ај поздрав.
 

Да бе брат, тоа горе-доле е и

Да бе брат, тоа горе-доле е и мојот став. :) Уствари до толку е сличен со мојот што, еве, туку што ја триплирав анти-шизофреничната доза. Тоа ми текна да го сторам кога почнав да се прашувам кога точно сум го пишал тоа горе. Јеби га, надежта останува дека не комуницирам сам со себе во моментов. :)
p.s. Captcha sucks donkey balls! :)

Captcha кодот у моментов ми е

Captcha кодот у моментов ми е „we suckling“. =D
 
Captcha sucks donkey balls, indeed. :)

On a more general note:

On a more general note: WHATEVER! :)

Spektip sum...

Vo red - studentite treba da se izborat za mnooogu neshta koi ochigledno nedostasuvaat...
NO - Dali navistina protestite se nepartiski??? Se somnevam i vo ednite i vo drugite .....Edinstveno neshto sto so sigurnost bi mozelo da se kaze e:
"Vremeto ke pokaze"
t.e. Dokolku nekoj od glavnite organizatori na ovoj protest se najde vo redovite na nekoja od 2te najgolemi partii ... togash prikaznata e jasna....
Nie sea moze ovde da se treskame od zemja i da vadime teorii za toa koj NAVISTINA stoi zad protestot ....
Jas lichno - sum SKEPTIK ... i za zal studentite povtorno i povtorno se koristat za osvojuvanje na politichki poeni???!!!???

Cestito studenti

Vekje isprativ tekst okolu malverzaciite na dodegashniot hibrid Malcevski, so koi uspevashe na perfiden nacin preku parite na studentite da specalil nova kola, f-ja itn. Ve molam objavete go slobodno tekstot koj Vi go isprativ na 22.10.09.
Seto ova poradi podobro zapoznavanje na studentite okolu toa koj do sega gi vodeshe i zoshto vo Mkd nishto ne e napraveno vo pogled na renoviranje na Studentski domovi, Poevtna participacija itn itn- poradi maloumnosta i kretenoidnite potezi na maloumniot dosegashen - sega vo istorijata zaminat Malcevski. >>
 

9 јануари 2009, Познатите

9 јануари 2009,
Познатите дотрајани бараки од студентскиот дом „Стив Наумов“ во Скопје стари педесетина години од вчера почнаа да се празнат. Студентите кои досега беа сместени во нив ќе се преселат во реновираната машка зграда на домот, која вчера беше официјално предадена во употреба. Премиерот Никола Груевски, кој ја отвори зградата, за годинава најави реконструкција и на другите студентски домови, како и изградба на новиот студентски дом. Изградбата на новиот дом, кој требаше да се гради лани, се одложува за годинава, а официјалното образложение е дека се чека на изработка на Деталниот урбанистички план од страна на Општина Гази Баба.
____________________________
За првпат после 15 години се реновираше нешто и се најави изградба на нов студентски дом. Кого лажете? И полека со простачките изрази.

Го знам овој Душан, Вмровец

Го знам овој Душан, Вмровец е.

И шо сеа? :)

И шо сеа? :)

Слични содржини

Вуна
И шо?! [к:10]
Вуна
Светец [к:3]

ОкоБоли главаВицФото