СССР на шаховската олимпијада во Скопје (1972)

31.07.13 13:16

Во 1972 година, од 28 септември до 13 октомври, во Скопје се одржува јубилејната 20-та шаховска олимпијада, која содржела натпреварувања во машка и женска конкуренција. Сите натпреварувања се одржале на скопскиот саем. На Олимпијадата учествувале 373 натпреваруавчи, меѓу кои 35 велемајстори и 68 интернационални мајстори од вкупно 63 земји.

Најголем фаворит за освојување на златниот медал била репрезентацијата на Советскиот сојуз, која го освоила првото место на претходните десет шаховски олимпијади. Сепак, на шаховската олимпијада Советите дошле без Борис Спаски, кој истата година ја загубил титулата светски првак од Боби Фишер, кој пак не дошол во Скопје затоа што не било прифатено неговото барање да игра шах во посебна просторија.

На крајот, Советскиот сојуз сепак успева да го освои првото место на Олимпијадата, со репрезентација во состав: Тигран Петросјан, Виктор Корчној, Василиј Смислов, Михаил Таљ, Анатолиј Карпов, Владимир Савон.

Подолу може да погледнете видео од репрезентацијата на Советскиот сојуз на шаховската олимпијада во Скопје.

20-та шаховска олимпијада е

20-та шаховска олимпијада е најголем настан, кој се организирал и успешно реализирал во нашата татковина, до сега. Организацијата на Олимипјадата вероватно е добиена врз основа на извонредната почетна серија на шаховски турнири на солидарноста, турнири од највисоката категорија. Односот према шаховската олипијада од 1972 година може да послужи како извонреден case во едно истражување со кое треба осознаме како успеваме да ги заборавиме и/или не ги препознаме вистинските вредности кои се секаде во светот признаени и како такви да ги третираме.

Слични содржини

Фотографија / Око

ОкоБоли главаВицФото