Бизарно смешна кампања против марихуана од 1930-те

19.10.2013 14:03
Бизарно смешна кампања против марихуана од 1930-те

Ѓаволска тревка, жените плачат, а мажите умираат по неа! Зарем не сфаќате дека пушењето марихуана ќе ги ослободи вашите внатрешни пороци, претворајќи ве во сексуално збеснато куче-слуга на Сатаната? Сигурно ќе добиете „луда возбуда“ и ќе учествувате во „чудни оргии“, но тогаш трагичниот живот ќе ви биде исполнет со срам, ужас и очај.

Кој би помислил дека една природна билка би предизвикала хаос од вакви размери?

Ова се само некои од урнебесно смешните тврдења на Федералното биро за наркотици на САД во 1930-те години. Овие тврдења биле дел од кампањата наречена „Call To Arms“, креирана од генералниот комесар на Бирото Хари Џ. Анслингер со која тој сакал да ја спречи американската младина да посега по „ѓаволската тревка“.

Подолу може да погледнете дел од постерите користени во кампањата.

Извор: sobadsogood.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото