Свињокољ

21.11.2009 00:32
DeanSullivan3.jpg

Големи теме су у оптицај задњо време. Помпезност и битност харав свугде. Бекне ли некој од ќупови на неко гласило, те га одма да изреагира и/или изконтрира припадник на црепови негде другде. Што смо биднале сви важни, бри-хи-хии!

Хаику-мајстор има шансу да биде претседник на Унију, зен-приступ никој не га практикуе.

Штанцав се саопштења. При крај су даноноќја на индијанско лето. Крварив се збоови врз гол бетон. Причинуев се кристални вечери.

Цел свет на штрек - како да ќе се парчоса реалност ако некој ги изрази свои будалаштине.
Американац у париски бедастоќе избладаја у апсинтски халуцинацие дека универзум ќе га снема ако некој бар за момент гу саопшти истину. Не е она моја. Њума и ја гу стављам под сумњу. Свакодневно.

Мењав се људи сас сендвич и сок. И прашкови и травчики су прекидачи у овој интегрално коло што га сматрав за реалност.

Пред пар године кивасва врапци. Актуелни у момент су кашљачки свиње. Снажна е машинерија на фармацевтску индустрију, рамо до рамо сас милитари-индастријал системи. Онија доле ставива по еднога полицајца на сваки двоица демонстранти. И па имаше опожарување и штете и све како што приличи на насилни протести.
Куде нас на свак десети корак ја видују секјурити. Камо ги тамо да ги штитив тија дуќани?
Или тамо не се работи такој - не личи у тија развиени економие да има ружни лепенке на обезбедувачки агенцие, хм?

Овде ујчевци сас пола дузину колеге, по службену дужност, прочешљуев угостители. Толко много често, што комотно на ивент-флаери може да се допишуе дека спеш'л-гестс су Партибрејкерс и Плави Оркестар. Расне минутажа и број на стране на црни хронике, а они викендашки ги исчкртуев тефтерчики сас записници на контроле по за-малко-па-децибелажа-за-казнување кафиќи. Лудаци откинуев руке сас секире по градски сокаци и флекосуев се без сигурносну опрему радници од смртоносни висине на погони.
Наместо да упадав у подруми и да апсив фалсификатори на таксени марке, они дизав оној саобраќајно СТОП-лижавче на фиќоа и тристаќи.
Наместо да конфискуев складишта сас тешки шверцераи, они буричкав по ранци сас витамински таблете и школски скрипте.

Идите по комшилуци кои се дрмав од бучаву цел викенд. Тресење доваѓа од дискотеку која е на синови на службено лице. На друго место, тресење е од подрумски журкерај на типа кој држи у шаку инспектори кои ништо не му смеев због коцкарски дугови. По тија комшилуци им кажите на људи дека плавоуниформаши шетав сас апаратче децибелиметар и казнуев због бучни вентилатори.

Тија су дечки у плаво кои малтретирав улични ходачи и кои се правив лупнати сас мокру чарапу к`д пројде бештија по градску улицу сас сасвим недозволену и потпуно опасну брзину. Тија ти пишуев казну за паркирање на твое возило кое га паркираш пред свои врата и кое не смета на никога (осим на њима) и тија не смеев да ги ч`чнев лимузине кои имав блокирано тесни уличке.

Чуеш како тој централа им добива паре и паре за побољшување на службу, и не можеш да не прашаш - кое тој побољшување?
Јесте да - пописва га ќурани кои рекетирасва на гранични прелази, преместисва ги гусани кои не писнуесва и не мрднуесва пред злочини за кои цел град знаеше.

Ама к`д фрштив метци од ридови, поваѓа ли патрола натамо? Да почне некој да си ги крши свои прозори или да си га демолира свој имот, дали нема да му дојдев и да га проверив дали е аран? Дали има дозволу за тој?

К`д сам веќ туја - никнуев спратни гараже. Гледаш и видиш дек е трговски центар, сас све канцеларие и дуќани, а стои на таблиште метар-на-два 'СПРАТНА ГАРАЖА'! И у документи исто такој пишуе! Уат да фак, па ја не смем да покрију балкон, или да померу ограду накуде улицу без парафирани папирчиња од куде-ти-све-не, а овамо буџовани и нафатиранковци ставив натпис на таблу и - тој е тој, све е океј!

К`д е саобраќајан кркљанац - сви су у исту кашу. Туј сам малце и среќан што не живу у главан град.
Треба некој од битните фактори да стигне од тачку А до тачку Б. Сви обични смртници кои имав ракрсницу сас т`ј пут - има да си чекав да они имав чист пролаз. Него!
Они су народ, да, "ама знаете, мора брзо да се стигне, па како ќе се пројде од консултацие за шупљо до дискусие за празно".

Тиштив ме овија органи, за јаван ред и мир (не е смешно, не е), кои сакам да бидев муве на ѕ`д.
Да не ги приметуеш. Да не ни зунзарав около. Да знаеш дека постоив и служив за тебе.
И да бидев у близину к`д се дешавав срања, а не да улетуев како запршка у сваку чорбу у свако нешто што се најсвакодневно и најнормално одвива у овој наше општество.

Можев да контролирав протести, да осигуруев дека митинзи нема да се разлиев по околни улице, можев да блокирав кој дел на град сакав.

А успевав да им побегнев пљачкаши на банке од центар на метрополу (пази!) преко границу. Клизнуев им како капке воду од шаку кримоси од опколен блок, кои нападав часни подузимачи.

И ај не им тражи отчет куде тој се трошив паре од наши платени данци. Да ви кажу кои су посебни гости вечер у чаршију?..

Слики: Dean Sullivan

ОкоБоли главаВицФото