Извонредните сатирични илустрации на Франческо Бонџорни

26.11.2013 11:19
Извонредните сатирични илустрации на Франческо Бонџорни

Илустрациите на италијанскиот уметник Франческо Боџорни, кој преку едноставен и чист, но неверојатно ефективен графички стил, даваат прилично критички поглед на современото општество и неговите девијации, тешко дека ќе остават некого рамнодушен.

За угледот што Бонџорни го ужива на професионален план, доволно говори тоа што тој често изработува илустрации и дизајнерски решенија за некои од најпознатите светски медиуми, а меѓу неговите клиенти спаѓаат Њујорк Тајмс, Гардијан, Wire, Time Magazine...

Поради сатиричниот тон на неговите цртежи, како и поради игривоста, социјалната ангажираност и едноставниот визуелен израз, Бонџорни често е споредуван и со извонредниот Павел Кучински.

Подолу може да погледнете избор од неговите цртежи.

Извор: www.francescobongiorni.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Стрип / Уметност
Графички Дизајн / Уметност
Активизам / Графички Дизајн / Уметност
Општество / Графички Дизајн / Уметност
Графички Дизајн / Книжевност / Уметност

ОкоБоли главаВицФото