10 плакати на Костадин Танчев - Динка (1960 - 1980)

26.12.2013 12:51
10 плакати на Костадин Танчев - Динка (1960 - 1980)]

Претставуваме десет плакати од македонскиот уметник и дизајнер Костадин Танчев - Динка. Плакатите се изработени за најразлични поводи - театарски претстави, ликовни изложби и други културни манифестаци.

Костадин Танчев - Динка е роден во Валандово, Република Македонија во 1940 година. Дипломирал на Белградската Академија за применета уметност во 1967 година. Се занимавал со филмска анимација, театарски сет дизајн, графички дизајн, постери, плакати и слики, а негова потесна специјалност се визуелните комуникации . Од 1984 до 2006 година тој беше професор на Факултетот за ликовни уметности Универзитет Св.Кирил и Методиј, Скопје, каде го предаваше предметот Графички дизјан. Добитник е на голем број национални и меѓународни награди за неговата уметност и дизајн, како и државни награди и признанија.

Извор: retromk.tumblr.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Око
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото