Родова рокада

22.01.2014 11:32
Родова рокада

Во рамки на проектот Machine To Be Another, со помош на уредот Oculus Rift, се добива интересна замена на родовите на две лица, која има цел да ги извлече од комфор-зоната и да ги предизвика да го преиспитаат својот родов идентитет.

Двете лица од различен пол кои учествуваат во овој проект/експеримент седнуваат свртени со грб еден кон друг, со сетот Oculus Rift на главата, и потоа во 3D приказ гледаат што му се случува на другиот. Она што ја создава нелагодноста е „огледалноста“ - учесниците прават исти движења, а пред нивните очи се гледаат „себеси“ со променет пол/род.

Ова е само еден дел од проектот Machine to be another. BeAnotherLab смета дека Oculus Rift може да се користи и за предизвикување емпатија на разни други начини, како на пример, при истражувањето и третирањето на проблемите на лицата со попреченост, како и разбирањето на лицата кои на некаков начин се различни од мнозинството.

Извор: www.themachinetobeanother.org

Слични содржини

Квир / Теорија

ОкоБоли главаВицФото