Петар Арсовски: Новиот театар боде очи во ова време на криза и сиромаштија

01.02.2014 09:56

Интервју со актерот Петар Арсовски кој раскажува за животот по земјотресот, за солидарноста и соживотот во деновите по катастрофата, за поделбите и омразата кои настанаа како резултат од проектот Скопје 2014, за објектот на стариот театар и за состојбите во театарската уметност.

-Животот по земјотресот беше полн со солидарност, со љубов. Луѓето си помагаа, живееја заедно, излегоа од своите домови, сè со  желба да се воспостави еден нормален  живот.

-Се изградија еден куп модерни згради кои го одбележаа Скопје во државата и светот.

-Основниот мотив за изградбата на Скопје 2014 е профитот. Најисплатливо е да се гради во центарот на градот.  

-Барокниот стил е веројатно желбата да се удри свој печат на ова време во кое што  владее оваа гарнитура, да се одбележи своето време, надевајќи се дека  понатаму следните генерации ќе говорат за тие што владеат сега како за некое златно доба на нашиот град.

-Многу ќе бев посреќен ако на местото на стариот театар изградиме еден модерен објект кој ќе го следи сегашново време и ќе беше белег на едно модерно Скопје.

 

Слични содржини

Активизам / Видео интервјуа / Настан

ОкоБоли главаВицФото