Југославија во Втората светска војна (2)

11.02.2014 13:28
Југославија во Втората светска војна (2)

Анте Павелиќ, поглавник на Независната држава Хрватска при посета на домобранска единица

Бегалци од Босна меѓу партизаните, март, 1943

Борци од далматински и босански партизански единици, кај Ливно, 1942

Бугарски војници над своите жртви стрелани во Прилеп, 1941

Во болницата на 14 Корпус, Неготин, 1945

Германците бесат по Босна

Дезинфекција на партизанската облека во текот на НОБ

Др. Мирјана Попадиќ држи санитетски курс во Бакула, кај Тетово, 1944

Единиците на НОВЈ влегуваат во ослободено Сараево, 6 април 1945

Заробени соработници на окупаторот, четник, усташ, домобран, Босна, 1942

Затвореници во злогласниот затвор во Бегуња, Словенија, 1941

Интернирани Срби во конц-логорот Јасеновац, Хрватска, 1942

Козарчани чекаат транспорт за конц-логор, 1942

Комунисти пред стрелање во Ќуприја, септември 1941

Културно-уметничка партизанска екипа, кај Вишеград, 1943

Марко Вулетиќ, партизански комесар, во ослободениот Шибеник, ноември 1944

Масовно стрелање во Македонија од страна на бугарскиот окупатор, 1943

Мачење во конц-логорот Бањица во Белград, 1942

Момент пред стрелање

Музичка група на Првата далматинска бригада, 1942

Партизанска војска, Славонски брод, 1945

Партизанска прослава на 1 Мај, Сремска Митровица, 1944

Придружниот баталјон на Врховниот штаб по десантот на Дрвар, на пат кон Фоча

Славољуб Ковиќ од Богатиќ, со врежана петокрака на чело, од страна на Германците. Стрелан е во Шабац на 10.01.1942

Спремање испити за полагање санитетски курс во текот на НОБ

Средба на борците на Првата македонско-косовска бригада со борците на рускиот баталјон во единиците на ЕЛАС

Стар Шумадинец го дава синот во партизани, 1944

Улични борби за ослободување на Белград, 20.10.1944

Унгарски фашисти мачат партизан во Чаковец, Хрватска

Училиште на отворено за време на Ужичката република, 1941

Хируршка интервенција во партизанска болница во Словенија, 1944

Цветко Узуновски Абас при формирањето на македонска ударна бригада во селото Фуштани, Егејска македонија, 20.12.1943

Часови по убаво пишување за време на Ужичката република, 1941

Четници тепаат заробен партизан, Топола, Србија, 1943

Членови на градскиот народноослободителен одбор, Тузла, 1944

 

Кон првиот делИзвор: znaci.semiology.org

ОкоБоли главаВицФото