Постери за воени обврзници од Втората светска војна

13.02.2014 11:04
Постери за воени обврзници од Втората светска војна

Во периодот од 1939-1945 година, кога беснее една од најголемите катастрофи што човештвото ги памети, во САД интензивно се одвива кампања која треба да ги убеди граѓаните да купуваат обврзници и на тој начин да ги поддржат акциите на американската армија.

Освен самиот дизајн, од оваа временска дистанца интересни се и пораките испишани на постерите што ги промовираат обврзниците, на кои војната е претставена прилично „романтично“.

Зачувај ја слободата на говорот, Носи го сопствениот товар, Дали правиш сè што можеш, брате?, За сигурна иднина, Објави сопствена војна, За иднината на нашите деца, И таа е подготвена... се само дел од пропагандните пораки испишани на постерите.

Извор: retronaut.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото