Југославија во Втората светска војна (3)

25.02.2014 10:46
Југославија во Втората светска војна (3)

Борци на Втората далматинска бригада, 27.09.1943

Борци на Третата македонска народноослободителна ударна бригада, 1944

Борци на Четвртата пролетерска бригада, Бока Которска, ноември 1944

Германски генерали заробени во Словенија, мај 1945

Влегување на италијанска окупациона војска во Кичево, април 1941

Група белградски скоевци, есен 1942

Др. Јулка Мештеровиќ, лекар и партизанка, со црвеноармејци во ослободениот Белград, октомври 1944

Драго Николиќ, член на Првата пролетерска дивизија, 1944

Другарки борци, црногорски партизанки, Лозница, март 1943

Исмет Шаќири, партизан, зборува на митинг во Призрен, декември 1944

Јосип Броз Тито со Пеко Дапчевиќ и Јово Вукотиќ во ослободеното Ливно, 15.12.1942.

Командант и комесар, Фадиљ Хоџа и Крсто Филиповиќ, Приштина 1944

Коњичка бугарска единица, Сурдулица, 1943

Коча Поповиќ и други партизански офицери, Бањалука, 24.04.1945

Културно-уметнички оддел на Антифашистичко собрание, Оточац, Хрватска, 1943

Моторизирана партизанска единица во источна Србија, октомври 1944

Најмладиот курир на ваљевскиот партизански одред, Миломир Радивоевиќ Пецка, 1941

Од прославата на годишнината на формирањето на 16 Муслиманска бригада, Тузла, 21.09.1944

Од прославата на годишнината на формирањето на 16 Муслиманска бригада, Тузла, септември 1944

Од состанокот на Хитлер и бугарскиот цар Борис, 19.04.1941

Партизани во Врњачка Бања, октомври 1944

Партизани ја преминуваат Сутјеска, 08.06.1943

Партизаните влегуваат во Пула, 05.05.1945.

Партизански деца засолнети во Пеќката патријаршија, ноември 1941

Партизански јуриш на Сремскиот фронт, 12.04.1945

Партизански лекари-хирурзи, Јулка и Ѓура Мештеровиќ

Писателот Владимир Назор, Оточац, 08.03.1943

Полициска снимка на заробени комунисти од Чачак, подоцна убиени, 1943

Помен на германски гробишта во Скопје, со бугарски поп и офицери, 11.11.1941

Рамиз Садику и Боро Вукмировиќ, комунисти, непосредно пред стрелање од страна на италијанско-албански фашисти

Ратко Митровиќ, партизански политички комесар, на бесилка во Чачак, 11.12.1941.

Роса Качар, партизанка, Сремски фронт, 17.03.1945

Средба на две партизански бригади кај Сутјеска, 09.06.1943

Сремски фронт, партизани кај Болман, март 1945

Три сестри партизанки, Зора, Олга и Нада Богичевиќ, 1944

Убиени патриоти, Шабац, 1941

Чачански партизани на заробен германски камион, 1941

Членови на бугарските специјални антипартизански единици

 

Кон првиот дел
Кон вториот дел

 

ОкоБоли главаВицФото