Наци психоделија: реклами за Гинис од 1936

25.02.2014 11:13
Наци психоделија: реклами за Гинис од 1936

Во 1936, по нарачка на маркетинг агенцијата СХ Бенсон, Џон Гилрој изработил рекламни постери за познатото пиво Гинис, наменети за нацистичка Германија.

Освен „чудотворните“ моќи на пивото, на секој рекламен постер јасно е истакната нацистичката симоболика и иконографија, веројатно за компанијата полесно да допре до „целната група“.

Мотивот кој најчесто се повторува на постерите е птицата која летајќи покрај бомбардер, на долгиот клун носи чаши темно пиво.

Причините не се сосемна познати, но оваа рекламна кампања никогаш не била пуштена во јавност.

Извор: retronaut.com

Слични содржини

Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја
Графички Дизајн / Историја

ОкоБоли главаВицФото